Joop

D66 wil snel einde aan subsidies fossiele brandstoffen

  •  
29-01-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
fossiele_brandstof_300.jpg
Europarlementariër Gerbrandy vraagt overzicht van alle subsidies
Europarlementslid Gerben Jan Gerbrandy (D66) wil van de Europese Commissie weten per wanneer er een einde komt aan de subsidies op fossiele brandstoffen. Hij heeft hierover vandaag schriftelijke vragen gesteld.
Dat meldt Vroege Vogels. Kandidaat Eurocommissaris Hedegaard voor Klimaat heeft tijdens de hoorzitting op 15 januari gezegd tegen subsidiëring van productie en het gebruik van fossiele brandstoffen te zijn. “Dat is mooi,”, zegt Gerbrandy, “maar ik wil wel boter bij de vis. De Europese Commissie moet mij aangeven wat het tijdschema is voor afbouw van deze subsidies.”
Wereldwijd wordt fossiele energie nog steeds met honderden miljarden Euro’s gesubsidieerd. Dat versterkt de klimaatverandering en belemmert duurzame ontwikkeling, een belangrijk thema voor D66.
Gerbrandy maakt meteen van de gelegenheid gebruik om de Commissie te vragen naar een compleet overzicht van Europese subsidies die aan het gebruik of productie van fossiele brandstoffen worden gegeven. Ook wil hij een lijst van brandstoffen die zijn uitgesloten van BTW. “Over kerosine bijvoorbeeld wordt geen accijns geheven.”
Tot slot wil de sociaal-liberaal weten hoe de Europese Commissie erop gaat aansturen dat de subsidies ook in alle EU-lidstaten wordt afgebouwd.
Flickr cc foto: zpeckler

Meer over:

nieuws, groen,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

rgeurtsen
rgeurtsen29 jan. 2010 - 13:21

Go Go Go Gerben, Goed om te zien dat in het nederlandse parlement hierover geen enkel geluid te horen is. Bundel de kennis en zorg dat je hier ook op tv komt. In nederland zeuren zie over een niemandallerig foutje m.b.t. mogelijke gevolgen van klimaatverandering. Een foutje dat al maanden bekend was en waarover heftig werd gediscussieerd, alleen niet door politici.

Extreme_nuance
Extreme_nuance29 jan. 2010 - 13:21

Goed plan, niet vanwege klimaatverandering, maar alleen omdat de fossiele brandstoffen eindig zijn, en bijna op hun einde zijn.

Riesch
Riesch29 jan. 2010 - 13:21

Goede zaak. En de productie van één zonnecollector, voor ons gemaakt in China, vraagt wel 40 kilo steenkool! Stoppen die absurde subsidies.

naisdena
naisdena29 jan. 2010 - 13:21

Uit het feit dat dit soort subsidies nog steeds bestaan blijkt vooral hoe groot de macht van de lobby van traditionele sectoren als energie, transport en landbouw is. Stop met de subsidies. Stop ook met het belasten van arbeid. Vang het verlies van inkomsten op met het heffen van accijns op fossiele brandstoffen (zowel vanwege de toekomstige schaarste als de klimaatproblematiek zijn hier goede redenen voor) De economie zal groener en iets minder globaal worden en de algemene werkgelegenheid verbetert. Het klinkt bijna te simpel en te mooi om waar te zijn maar zo zal het echt werken.

[verwijderd]
[verwijderd]29 jan. 2010 - 13:21

Misschien ook dan meteen kijken naar subsidies op bio brandstof? Dat is een pervers gebruik van landbouwgronden.

2 Reacties
BengaBenga
BengaBenga29 jan. 2010 - 13:21

Dat is wel erg kort door de bocht. Je hebt meerdere soorten biobrandstof, waarvan alleen de eerste generatie direct impact heeft op de voedselketen. De grote spelers als Shell en BP focusen zich op derde generatie biobrandstof (bijv. algen) die nul impact op ons voedsel.

Mark12
Mark1229 jan. 2010 - 13:21

De limitatie voor voedselproductie is niet het aardoppervlak, ruimte genoeg. De limitatie zijn water en meststoffen, beide zijn ook nodig voor algenproductie dus de competitie is er weldegelijk. Algen kunnen in zeewater worden gekweekt, maar de meststoffen blijven nodig. Grootschalige biodiesel uit algen zal de meststofprijs en daarmee de voedselprijs opdrijven.