Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

D66 wil online colleges

  •  
18-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
leren.jpg
D66: Hogescholen en universiteiten moeten meer op het internet doen
D66 pleit voor meer online colleges van hogescholen of universiteiten. Het is mondjesmaat al mogelijk om colleges online te volgen, maar het mag van D66 wel een onsje meer zijn. D66-Kamerlid Paul van Meenen wil dat minister Jet Bussemaker er alles aan gaat doen om deze ontwikkeling in een stroomversnelling te brengen.
Van Meenen:
“Er gebeurt al heel veel, er zijn talloze instellingen mee bezig. Maar het is mij allemaal toch nog wat te bescheiden. We moeten dit soort initiatieven zo veel mogelijk de ruimte geven, want het maakt het onderwijs heel toegankelijk.
De zogeheten Massive Online Open Courses veranderen volgens D66 de hele toekomst van het onderwijs. Hoewel het voornamelijk grote Amerikaanse universiteiten zijn als Harvard die filmpjes met colleges vrij toegankelijk maken, ligt hier voor de Nederlandse onderwijsinstellingen zeker ook een kans. “Zeker omdat de overheid veel onderzoek financiert, moet de basishouding zijn dat de opgedane kennis moet worden gedeeld”, aldus Van Meenen.
Daarnaast pleit D66 ervoor dat ook publicaties van onderzoeken meer openbaar worden gemaakt. Resultaten moeten makkelijker toegankelijk zijn. Nu is dat nog moeilijk omdat wetenschappelijke tijdschriften vaak eisen dat de resultaten enkel bij hen worden gepubliceerd.
In januari pleitte hoogleraar Jan Derksen nog voor een fusie tussen universiteiten en het internet. Derksen is hoogleraar klinische psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij zei het gehad te hebben met ‘gapende, etende en pratende’ studenten. Een aantal citaten:
Studenten worden steeds meer gepamperd met ‘competentiegericht onderwijs’ en ‘leerdoelen’. Zelf noemen ze dit kleuterbouwwerk al ‘school’. En gelijk hebben ze, want de universiteit is veel te schools geworden…”
“Geef studenten de vrijheid om hun eigen interesses na te jagen. Colleges kunnen het internet op. Toetsen kunnen ook online worden afgenomen. Leuke bijkomstigheid is dat er flink kan worden bezuinigd op managers en gebouwen.
Vanaf september gaat een aantal hoogleraren van Nederlandse universiteiten gratis colleges geven op het internet. Deze zullen hier te volgen zijn.
Lees ook op Joop: Dit smaakt naar meer!
cc-foto: UTC Library

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (13)

adriek
adriek18 apr. 2013 - 10:39

Klinkt mooi, maar een online college maken is iets compleet anders dan een bestaand college opnemen en op internet zetten. Ga bij jezelf te rade: heb je ooit een internetvideo bekeken die langer duurde dan tien minuten? Om een online college, of eigenlijk een online cursus, te maken moet de stof opgeknipt en bewerkt worden op een totaal andere manier dan voor een conventioneel hoorcollege. Voordeel is dat het in principe maar eens in de zoveel jaar aangepast moet worden. Maar er moet wel voldoende tijd beschikbaar zijn om dat te doen. De meeste docenten zijn geen acteurs, en geen regisseurs of producers, en zeker niet dat alles tegelijk. Er is dus een flinke investering (voornamelijk in tijd, maar ook in kennis, en waarschijnlijk ook geld) nodig om dit goed te doen. (Bekijk maar eens wat willekeurige online college's: ik word er niet vrolijk van!)

rbakels
rbakels18 apr. 2013 - 10:39

"Spuit elf" D66 vergeet dat het verschijnsel "college geven" (aka "het pratend hoofd") al lang als verouderd geldt, al komt het nog steeds voor. De kanttekening over de plaag van de wetenschappelijke tijdschriften is nog nieuwswaardiger, al is ook dit al een oud probleem dat je niet oplost door het te signaleren. Net zoiets als belastingontwijking. Intussen is er zo hard op de universiteiten bezuinigd dat die zo veel mogelijk te gelde willen maken en in hun overlevingsstrijd niets hebben aan zulke politieke bellenblazerij. Als D66-er Van Meenen - die nooit op een universiteit heeft gewerkt - ook had geweten waar de klepel hangt dan had hij aan de kaak gesteld dat Universiteiten stoppen met wetenschap omdat ze moeten "valoriseren". Officieel betekent dat: wetenschap ten nutte maken voor de economie, maar in werkelijkheid draait het uit op het organiseren van dure cursussen en het verrichten van dure consultancy die verdomd weinig met wetenschap te maken heeft. Omdat het typische van fundamentele wetenschap nu juist is dat er *niet* meteen veel geld mee wordt verdiend - reden waarom hier juist bij uitstek een taak ligt voor overheidsuniversiteiten omdat het bedrijfsleven dat niet kan doen.

JanB2
JanB218 apr. 2013 - 10:39

Wie niet bereid is uit zijn nest te komen om colleges te volgen of om zelf met een boek aan de slag te gaan heeft gewoon de verkeerde studie gekozen.

JanB2
JanB218 apr. 2013 - 10:39

Nu is dat nog moeilijk omdat wetenschappelijke tijdschriften vaak eisen dat de resultaten enkel bij hen worden gepubliceerd. Wat een tenenkrommend gelul van lieden die weer fact-free voor zich uit staan te blaten. Iedereen mag zijn onderzoek op wat voor manier dan ook onder de aandacht brengen, ook als dat al gepubliceerd is. Een louter optische aanpassing van een figuur heft het copywrite al op.

JanB2
JanB218 apr. 2013 - 10:39

Toetsen kunnen ook online worden afgenomen. Wel ja, Diederik Stapel wordt tot norm verheven.

JongLinks
JongLinks18 apr. 2013 - 10:39

Het is onzin dat dit een bezuiniging zal opleveren, de studenten zullen namelijk gewoon hun ruimte opeisen op het moment dat ze vragen willen stellen. Daarnaast is het bij sommige studies gewoon niet mogelijk, zoals bij medische studies waar patienten als voorbeeld worden gebruikt.

Patrick Faas
Patrick Faas18 apr. 2013 - 10:39

Groot voorstander van online colleges. Ze moeten wel gratis toegankelijk zijn voor iedereen, zodat ook autodidacten er wijzer van kunnen worden. Ik kijk (soms samen met laagopgeleide jongeren) graag naar de Britse en Amerikaanse colleges die online staan. Reguliere tv is immers zo saai, commercieel en oppervlakkig. De BBC zendt programma’s van Open University uit op televisie. Zou hier ook kunnen. Geef de universiteiten een paar eigen zenders en faciliteiten om programma’s te maken. Dan snijdt het mes aan twee kanten: het volk wordt slimmer en het televisie-aanbod zou drastisch verbeteren.

[verwijderd]
[verwijderd]18 apr. 2013 - 10:39

Uitstekend idee. Het is bijzonder inefficiënt dat duizenden hoogleraren over de hele wereld allemaal jaar in jaar uit dezelfde colleges staan te geven. Eén keer goed opnemen, en klaar ben je. Scheelt studenten ook een hoop reistijd als ze gewoon thuis alle hoorcolleges kunnen volgen. Op een moment dat het hen uitkomt bovendien. Naar de universiteit hoef je dan alleen nog maar te gaan voor practicum, dus het toepassen en oefenen van de lesstof. We moeten trouwens niet de fout maken om zelf alle hoorcolleges te gaan opnemen. Beter is om gewoon zoveel mogelijk het materiaal van de topdocenten van Harvard, Yale, etc. te gebruiken; daar kunnen Nederlandse docenten niet aan tippen.

1 Reactie
JanB2
JanB218 apr. 2013 - 10:39

daar kunnen Nederlandse docenten niet aan tippen U bevuilt uw eigen nest maar weer eens.

JanB2
JanB218 apr. 2013 - 10:39

D66 moet eens ophouden zich als pseudoprogressief voor te doen. Dit heeft nauwelijks meerwaarde en kost klappen met geld. Ophouden met die onderwijsvernieuwingen! De politiek heeft al genoeg schade aangericht in die sector.

1 Reactie
EricDonkaew
EricDonkaew18 apr. 2013 - 10:39

Ik ben het met je eens. Leren doe je op school, op de vakschool, op de hogeschool of op de universiteit. Thuis achter de pc hangen werkt niet. Je mist bijvoorbeeld allerlei vormen van interactie. Bovendien is studeren een deel van je leven. Dat moet je niet in je eentje thuis gaan zitten doen, behalve natuurlijk af en toe wat huiswerk maken. Zoals ik al zo vaak zeg: internet is geen doel op zich, alleen maar een middel om iets te bereiken.

JanB2
JanB218 apr. 2013 - 10:39

Derksen is hoogleraar klinische psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij zei het gehad te hebben met 'gapende, etende en pratende' studenten. Die lazer je gewoon de zaal uit.

1 Reactie
lancelot2
lancelot218 apr. 2013 - 10:39

Respect hebben ze al tijden niet meer, ze mogen een leraar gewoon bij zijn voornaam noemen. Hallo Flip, of zo iets. Belachelijk!! De verantwoordelijken zijn kinderen van ouders, die in de flower power tijdperk aan de HASJ waren. ;-)