Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

D66 Rotterdam wil minder witte straatnamen, Urk gaat vol de andere kant op

  •  
22-02-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
178 keer bekeken
  •  
6108100915_913717f081_b
D66 Rotterdam wil dat straatnamen in de stad diverser worden, oftwel: minder witte mannen op de blauwe bordjes. Volgens raadslid Nadia Arsieni bestaat 92 procent van de vernoemde straatnamen uit witte mannen. Allesbehalve representatief dus voor een stad met mannen en vrouwen uit zo’n 175 verschillende culturele achtergronden.
‘Mannen en vrouwen uit allerlei culturen maken een belangrijk verschil voor onze wereldstad. Dat moeten we terugzien op straat,’ zei Arisieni in de gemeenteraad. Haar partij D66 diende samen met NIDA, SP, GroenLinks en de PvdA een initiatiefvoorstel in om de richtlijnen voor het vernoemen van straten te wijzigen.
Het toewijzen van een straatnaam wordt gedaan door een straatnamencommissie. Daarbij gelden enkele regels, zoals dat een straat pas naar iemand vernoemd mag worden wanneer die persoon tien jaar is overleden. In de regels en richtlijnen staat echter niks vermeld over diversiteit en representativiteit en daar moet volgens Arsieni verandering in komen. Daarnaast pleit ze ervoor ook de grens van tien jaar te verlagen naar één jaar. Op die manier zou het onlangs overleden D66-raadslid Gerda Eeuwijk geëerd kunnen worden met een eigen straat.
Urk Recht tegenover het Rotterdamse voorstel staat in Flevoland de motie van lokale partij Hart voor Urk. Daar wil gemeenteraadslid van die partij Jan Koffeman niet alleen meer witte mannen op de straatnaambordjes, maar ook nog eens die van omstreden historische figuren als Michiel de Ruyter en Jan Pieterszoon Coen. Volgens Koffeman heeft Urk geen zin zich te laten gijzelen door ‘een kleine groep activisten die de baas wil spelen over ons Nederland’ en dus moet de nieuwbouwwijk Schokkerhoek volledig in het teken staan van oorlogsmisdadigers en massamoordenaars uit het verleden.
In andere delen van het land vindt juist veel discussie plaats over diezelfde historische figuren. Zo wijzigt de Amsterdamse J.P. Coenschool haar naam omdat het niet meer geassocieerd wil worden met de VOC-gouverneur en ook over een naamswijziging voor de Coentunnel wordt al jaren gedebatteerd. In Urk moet men in elk geval niets weten van soortgelijke discussies. De motie van Hart voor Urk werd unaniem aangenomen in de gemeenteraad, die verder bestaat uit CDA, SGP, ChristenUnie en Unie Gemeentebelangen. ‘Wij vinden het belangrijk om de zeehelden te blijven eren,’ aldus wethouder Gerrit Post van Hart voor Urk.
Bronnen: AD, Trouw / cc-foto: nchenga
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.