Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

PvdA-Kamerlid Arib stapt op

Voelt zich niet meer veilig na 'dolkstoot' Vera Bergkamp
Joop

D66: laat je niet door Leon de Winter intimideren

  •  
22-04-2016
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
124 keer bekeken
  •  
d66
In De Winter’s wereld wordt Israël altijd benadeeld, dragen altijd anderen schuld
Auteur Leon de Winter is weer vol op het orgel gegaan. In de Telegraaf opende hij dinsdag de aanval op D66, naar aanleiding van een motie die het D66-congres zaterdag had aangenomen. Daarin werd het mensenrechtenbeleid van Israël bekritiseerd.
Het is alom bekend dat De Winter zich totaal met Israël identificeert. Maar deze keer haalde hij extra grof geschut van stal: de leden van D66 zette hij weg als antisemieten die het alleen op Israël gemunt hebben.
De aangenomen motie vatte hij als volgt samen: “Als Israël zich niet gedraagt volgens de normen van D66, dan moet dat associatieverdrag worden opgezegd”. Maar het gaat niet om de normen van D66 – de leden van D66 gaat het om het respect voor universele mensenrechten en het internationaal recht!
De aangenomen motie
Met “associatieverdrag” doelt De Winter op het handelsverdrag dat Europa met Israël heeft gesloten. Dat bevat een bepaling die de verdragspartijen gebiedt de mensenrechten te respecteren. Doet een partij dat niet, dan kan de andere het verdrag opschorten.
De Winter is razend dat het D66-congres niet ook moties heeft aangenomen, die de associatieverdragen ter discussie stellen met andere landen die mensenrechten schenden: Algerije, Egypte, Marokko, Jordanië, Turkije en Tunesië. “Wat zou Israël aan gruwelijkheden doen wat in al die andere landen niet gebeurt?”, foetert hij.
Veel landen schenden mensenrechten, waaronder de landen die De Winter noemt. Nederland en Europa dienen zich tegen alle schendingen te keren. Geheel eens. Maar met zijn aanmatigend oordeel dat de D66-leden zaterdag niet hadden mogen stemmen voor een motie die juist Israël de wacht aanzegt, slaat De Winter de plank volledig mis.
Waarom Israël?
Waarom Israël? Mijn antwoord is tweeledig: Israëls militaire bezetting is de langstlopende in de moderne geschiedenis. In 2017 duurt zij een halve eeuw – en er is geen einde in zicht. Die bezetting kenmerkt zich niet alleen door grootschalige mensenrechtenschendingen, maar ook en vooral door aanhoudende schendingen van het humanitair oorlogsrecht die hun weerga niet kennen. Israëls langdurige en agressieve kolonisatie en de kolossale en multidimensionale schade die Israël daarmee thans aan het Palestijnse volk toebrengt, is ongeëvenaard.
Deel twee van mijn antwoord: met geen enkel ander land werkt Europa zo intensief samen als met Israël. De samenwerking met alle andere landen die De Winter noemt, verbleekt bij onze samenwerking met Israël. We zijn dus innig met Israël verbonden en verstrikt.
Als de Israëlische regering dan volhardt in grove schendingen van het internationaal recht en in beleid dat de door ons gewenste twee-statenoplossing vernietigt, dan heeft de Nederlandse en Europese politiek een dringende opdracht: om maatregelen te nemen. Wat ligt dan meer voor de hand dan de uitzonderlijke privileges die wij Israël gunnen te heroverwegen?
Daar heeft het D66-congres in genuanceerde bewoordingen toe opgeroepen. Dat De Winter de D66-leden vervolgens als een stel antisemieten wegzet, zegt alles over hem en niets over D66.
Ga eens naar Hebron, beste Leon
Het zou Leon de Winter goed doen om zelf eens te observeren wat militaire bezetting in de praktijk betekent. Ik wil hem adviseren daarvoor naar Hebron te gaan, een Palestijnse stad met 215.000 inwoners die de Israëlische bezetter in tweeën heeft gedeeld om een paar honderd kolonisten alle ruimte te geven.
Hebron is een microkosmos van de bezetting. Daar schoot vier weken geleden een Israëlische soldaat een bewusteloze Palestijn gericht door het hoofd, die eerder een andere soldaat met een mes had verwond. De executie werd door een medewerker van de Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem gefilmd en was wereldnieuws.
youtube
Een Israëlische soldaat schiet de Palestijn die bewusteloos op de grond ligt door zijn hoofd
Ik raad De Winter aan zich in Hebron door de oud-soldaten van Breaking the Silence te laten rondleiden. Zij weten uit eigen ervaring hoe het is om een burgerbevolking met veel geweld te onderdrukken. Loop met hen over Shuhada Street , beste Leon, de straat die het Israëlische leger heeft “gesteriliseerd” om Palestijnen te weren. En lees dan nog eens de motie van D66.
De Winter wil afleiden, verhullen
Breaking the Silence ligt op dit moment zwaar onder vuur in Israël. Radicale kolonisten en rechtse politici hebben de krachten gebundeld om de organisatie kapot te maken, opdat zij de vuile bezettingswas niet langer buiten kan hangen. De moedige vaandeldragers van Breaking the Silence houden vooralsnog stand en pareren de lastercampagne. Bekijk de frequently asked questions  van Breaking the Silence
cont
B’Tselem en Breaking the Silence maken ernstige schendingen van de mensenrechten en het oorlogsrecht zichtbaar die de Israëlische bezetting veroorzaakt. Leon de Winter’s tirades tegen andersdenkenden beogen het tegenovergestelde: hij wil van die schendingen afleiden, deze verhullen.
In De Winter’s wereld wordt Israël altijd benadeeld, dragen altijd anderen schuld. 49 jaar bezetting is Israël als het ware overkomen. Dat Israël tientallen miljarden heeft geïnvesteerd om de bezetting permanent te maken, met meer dan tweehonderd nederzettingen, deert hem niet. Daar zwijgt hij over.
In 2014 heeft Rusland delen van Oekraïne bezet en geannexeerd. Kort daarna werd het getroffen door zware Europese sancties. Na 49 jaar bezetting heeft Israël niet één serieuze strafmaatregel te verduren gehad. Er zijn zoveel meer voorbeelden waaruit blijkt dat Israël op tal van manieren juist positief gediscrimineerd wordt. Maar in De Winter’s wereld is Israël altijd het slachtoffer – het enige slachtoffer. En wie het waagt om Israël op zijn gedrag aan te spreken, die is een antisemiet.
Laten we ons niet voor de gek houden. Het gaat De Winter niet om de mensenrechten in Algerije, Egypte, Marokko, Jordanië, Turkije en Tunesië. Waar het hem om te doen is, is dat Israël ongestraft mensenrechten kan blijven schenden – zonder dat de achterban van een belangrijke middenpartij consequenties eist. D66 wil dat wij voorwaarden beginnen te stellen aan Israël. Leon de Winter wil dat wij Israël onvoorwaardelijk blijven steunen.
Dit artikel verscheen eerder op de website van The Rights Forum
 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (167)

Rogier Dijk
Rogier Dijk19 mei 2016 - 4:34

Is de bezetting van Tibet niet ouder dan die van Israel? Overigens was het punt Leon niet alleen dat D66 het over Israel heeft, maar dat er veel meer misstanden zijn. D66 zou haar wereldbeeld breder kunnen maken dan de crisis in de gaza.

Sachs
Sachs29 apr. 2016 - 19:45

@ Moeder Pietje 24 april 2016 at 22:33 [Als jij een Jood bent ben ik een marsmannetje] Vertel eens: voldoe ik niet aan de stereotypen?

1 Reactie
Common Sense
Common Sense29 apr. 2016 - 23:16

Ik weet niet aan welke stereotypes jij voldoet. Ik weet wel dat iemand die de ideeen van Mark Weber aanhangt en promoot niet kosjer is, om het zo maar eens te zeggen. Geluk met uw fanatisme, het lijkt terrein te winnen.

Sachs
Sachs29 apr. 2016 - 19:42

@ Prins Pils [PP: Onder welke steen heb jij in hemelsnaam geleefd de afgelopen jaren? Of lees je alleen maar extreemlinkse literatuur? Hier een voorbeeld, de eerste de beste Google-hit die mijn poging opleverde: http://www.theguardian.com/global-development/2014/feb/26/qatar-foreign-workers-slave-conditions.#sthash.V2hbmwuq.dpuf] Origineel, van die steen. U lijkt De Winter wel. Maar terzake: u produceert een link waaruit blijkt dat Qatar gastarbeiders discrimineert. Dat zal vast, maar dat is niet terzake. Het onderwerp is discriminatie van de eigen bevolking, zoals dat in Israël/Palestina aan de orde van de dag is; daar worden niet-joden bij wet gediscrimineerd. U beweerde dat dat in de Golfstaten ook gebeurt, en denkt kennelijk dat bovenstaand artikel die bewering bevestigt. Misschien had u het eerst moeten lezen: dat is namelijk niet het geval. Kortom, de vraag staat open. Ik denk dat u nog wat Google-searching voor de boeg hebt. En ik denk ook dat dat niets zal opleveren.

Damaru2
Damaru226 apr. 2016 - 14:33

Boycots, internationale druk, VN resoluties het gaat in dit conflict allemaal niets uithalen. Teveel verhalen, teveel versies, teveel historie. Dit conflict stopt pas als ze allebei "gewoon" de wapens neerleggen

2 Reacties
pindsvine
pindsvine26 apr. 2016 - 17:48

Nog wat geschiedenis voor u, Damaru, morgenavond op NPO2. Censored Voices, gesprekken opgenomen met Israëlische soldaten een week na het einde van de Zesdaagse oorlog. Het grootste gedeelte van de banden werden meteen gecensureerd door Het Israelische Leger. Vandaar de titel. " Het einde van de Zesdaagse oorlog (5-10 juni 1967) was tegelijk het begin van de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden. Onder leiding van schrijver Amos Oz en editor Avraham Shapira worden de eerlijke gesprekken opgenomen. De soldaten spreken openlijk over hun gevoelens en over hoe zij het vinden dat Israël is veranderd van een David in een Goliath. De overwinning doet de mensen juichen in de straten, maar niet iedereen is blij. Amos Oz is bang dat de bezetting van de veroverde gebieden en de kolonisatie van de burgerbevolking de morele waarden van de bestaande maatschappij zal vernietigen. Hij probeert op dit kritieke moment in de geschiedenis, een maand na de oorlog, te begrijpen wat er speelt. De gesprekken die hij met de soldaten van ’67 voert, doen hem besluiten om deze op te nemen. Als we nu luisteren naar deze authentieke geluiden van toen, wordt meteen duidelijk dat de toekomst van Israël zich anders ontwikkeld zou hebben als men 45 jaar geleden beter naar deze stemmen had geluisterd. En nu zijn deze geluiden nog urgenter geworden in het huidige Israël." https://youtu.be/p8wtF25DPhs Censored Voices - Trailer

Sachs
Sachs27 apr. 2016 - 18:46

Nee, dit stopt pas als Israël zijn bevolking gelijke rechten toekent. http://mondoweiss.net/2016/04/sanders-put-everything-on-the-line-for-palestine-because-bds-movement-has-changed-us-conversation-peled/

[verwijderd]
[verwijderd]26 apr. 2016 - 2:58

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Andreas Cappen
Andreas Cappen26 apr. 2016 - 7:57

Nee, zeker niet.

Sachs
Sachs25 apr. 2016 - 20:21

@ brambo [Je bedoelt dat de hele maand april en mei 1948 er via radio en minaret opgeroepen werd het land te verlaten opdat het werk van de Nazi’s kon worden afgemaakt?] Bespaar ons uw leugens. De Nakba begon eind 1946, en ten tijde van de door u geïntroduceerde kletskoek waren honderdduizenden Palestijnen verdreven of vermoord. Er is planmatig een land etnisch gezuiverd, en als er één partij aanspraak mag maken op een achtergrond zoals u die noemt waren dat de Europese kolonisten. [De joden de zee in drijven was nog een gematigd perspectief, de verwijzingen in die uitzendingen naar de uitroeiing van Joden in Kfar Etzion zou zelfs huidig Isis voor zijn teruggeschrokken.] Het begrip 'de zee indrijven' komt van Herzl. En het is ook uitgevoerd, onder meer in Haifa en Jaffa – overigens met enthousiaste Nederlandse deelname. De 'uitroeiing van de joden' was een Europees kunststukje, en de samenwerking met de nazi's – mocht u aan dat thema hechten – gebeurde door de zionisten, tot ver in WO2: http://www.ihr.org/jhr/v13/v13n4p29_Weber.html [Dit soort propaganda en oproepen zien we nog dagelijks op de arabische televisie. Niet alleen in Gaza.] U maakt niet de indruk de Arabische media te volgen. U lepelt slechts de antieke hasbara-punten van Israël op.

1 Reactie
brambo2
brambo226 apr. 2016 - 17:11

Laat ik het dan maar eens zo proberen: Je citeert artikelen van een holocaust ontkenningssite uit Amerika. Moet ik daar echt serieus op ingaan?

Patricia5
Patricia524 apr. 2016 - 14:34

Lekker eenzijdig! Ff een doordenkertje: Als de Arabieren hun wapens neerleggen is er vrede op deze aardbol, leggen de Joden hun wapens neer, blijft er niks meer over van Israël .

5 Reacties
hugo bergveen
hugo bergveen24 apr. 2016 - 17:05

Zou het? Als ik naar het gedrag van de ultra-orthodoxe kolonisten kijk zullen er dan in elk geval niet veel Palestijnen meer in de weg van hun expansie lopen.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout24 apr. 2016 - 19:41

Doordenkertje? Gelal uit de PVV kroeg zult u bedoelen. In 1973 waren de zionisten stomverbaasd toen de Arabieren aanvielen. Dat was en is een unieke gebeurtenis in het hele conflict. Alle andere oorlogen zijn door Israel zelf begonnen. (zie mijn citaat van Ze'ev Maoz hieronder, nota bene ex-directeur bij de Militaire Academie van Israel). Met respect voor Van Agt kun je je afvragen waarom deze überhaupt de moeite neemt om De Winter serieus te nemen. Tenslotte is deze een onbetekend figuur onder de judeonazi's. En ik zeg judeonazi's omdat deze zich bijvoorbeeld het "grapje" permitteerde om geboortebeperkende middelen toe te voegen aan het drinkwater in Gaza. Wie op de hoogte is weet dat er in Gaza geen natuurlijk drinkwater is. Totaal vervuild. Bovendien bombardeerde de IDF gedurende de miltaire operaties in Gaza zuiveringsinstallaties en later de electriciteitscentrale waarvan deze afhankelijk zijn. Gedurende Cast Lead krijgen soldaten die zich verveelden de opdracht om op regentonnen te schieten. Allemaal daden die in Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide (CPPCG) veroordeeld worden. Kortom, de "satire" die De Winter bedrijft is de "satire" van de alfa-dog. Dezelfde "satire" en toen over joden kon men ooit aantreffen in Der Stürmer van Julius Streicher.

brambo2
brambo224 apr. 2016 - 20:11

@ Arjan de enigen die na de aanval op een Israelische feestdag in 1973 stomverbaasd waren, waren de arabieren die na een klein succesje bij de Bar Levlinie tot hun verrassing bemerkten dat het IDF in een dag wist te mobiliseren waarna een paar dagen later Damascus en Cairo onder vuur lagen. In 1948 waren het de arabieren die aanvielen en in 1967 werd Israel dagenlang getorpodeerd vanaf de Golan in het Noorden, in de rug aangevallen in het Oosten en inderdaad doorbraken ze Nasser's blokkade van Eilat via de Sinai. Verder een beetje raar joden met nazi's te vergelijken, dat was toch niet bepaald een met uitroeiing bedreigd clubje die nazi's. Het sterilisatieverhaal is net zo broodje aap als wat het anc eens de afrikaanders verweet het ontwikkelen van een bom die alleen zwarte mensen zou doden. Hoe dan ook, zodra Israel de wapens neerlegt is er maar een partij die gedood wordt. Zullen ze dus nooit doen.

hugo bergveen
hugo bergveen25 apr. 2016 - 4:40

@Brambo Niemand vraagt van Israel om de wapens neer te leggen. Heel erg veel mensen vragen wel van de Israelische regering om de Palestijnen beschaafd te behandelen.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout25 apr. 2016 - 4:52

@ Brambo 1948: In 1947 waren de toekomstige Israëliërs volledig voorbereid op oorlog en de Arabieren niet. Ben-Goerion ondertekende de resolutie in de zekerheid dat de Arabieren niet zouden tekenen. Men stond klaar om de Arabieren te verdrijven. Te lezen in “Taking Sides” van Stephen Green (1984) en in “Scares of War, Wounds of Peace”van Shlomo Ben-Ami (2006). De beschrijvingen van Green en Ben-Ami worden aangevuld door historici: =“The Yishuv entered the first stage of the war in November- December 1947 with an understanding with Transjordan’s King Abdullah—’a falcon trapped in a canary’s cage’—that, come the British evacuation, his army, the Arab Legion, would take over the eastern part of Palestine (now called the West Bank), earmarked by the UN to be the core of the Palestinian Arab state, and that it would leave the Yishuv alone to set up the Jewish state in the other areas of the country. The Yishuv and the Hashemite Kingdom of Transjordan, Shlaim and Bar-Joseph persuasively argue, had conspired from 1946 to early 1948 to nip the impending UN partition resolution in the bud and to thwart the emergence of a Palestinian Arab state. It was to be partition, but between Israel and Transjordan. This ‘collusion’ and ‘unholy alliance’—in Avi Shlaim’s loaded phrases —was sealed at the now-famous clandestine meeting between Golda Myerson (Meir) and Abdullah at Naharayim on the Jordan River on 17 November 1947. Moreover, this Zionist-Hashemite understanding was fully sanctioned by the British Government, Shlaim, Milstein, Bar-Joseph, and Pappe demonstrate. Contrary to the old Zionist historiography, which was based largely on the mistaken feelings of Israel’s leaders at the time, Britain’s Foreign Secretary, Ernest Bevin, by February 1948 had clearly ‘become resigned to the inevitable emergence of a Jewish state’, while opposing the emergence of a Palestinian Arab state. And he explicitly warned Transjordan ‘to refrain from invading the areas allotted to the Jews’. Both Shlaim and Flapan make the point that the Palestinian Arabs, though led by Haj Amin al Husayni, the conniving, extremist, former mufti of Jerusalem, were far from unanimous in supporting the Husayni-led crusade against the Jews. Indeed, in the first months of the hostilities, according to the Yishuv’s intelligence sources, the bulk of Palestine’s Arabs merely wanted peace and quiet, if only out of a healthy respect for the Jews’ martial prowess. But gradually, in part because of Haganah over-reactions, the conflict spread, eventually engulfing the two communities throughout the land.”, == B. Morris. 1948 and after: Israel and the Palestinians. Oxford University Press, 1994. p.9-10 Een van die 'over-reactions' was de massaslachting in Deir Yassin. http://mondoweiss.net/2016/04/palestinians-mark-68th-anniversary-of-deir-yassin-massacre/ 1967: De zesdaagse oorlog werd in de drie jaar daaraan vooraf uitgelokt door Israel, omdat men niet tevreden was met de resultaten van 1948. Hoe dat in zijn werk ging is door Ze'ev Maoz uitgebreid beschreven in 'Defending the Holy Land” (2006). Mosze Dajan himself beschrijft dat men boeren de opdracht gaf om met tractoren de gedemilitariseerde zone in te rijden totdat men vanuit Syrie waarschuwingsschoten loste. Daarop schoten de soldaten van het IDF gericht terug. Uiteindelijk leidde deze en andere provocaties tot luchtgevechten waarbij straaljagers boven Damascus werden neergeschoten. In Syrie was men overtuigd dat Israel zou aanvallen (dat was ook het geval) en riep de hulp van Egypte in, waarop men tot defensieve acties overging zoals het afsluiten van de Straits of Tiran. Israel op zijn beurt beschouwde dit als een casus belli om een nauwkeurig voorbereidde oorlog te starten. Terrorist Menachem Begin, die later premier van Israel zou worden: “In June 1967 we again had a choice. The Egyptian army concentrations in the Sinai approaches do not prove that Nasser was really about to attack us. We must be honest with ourselves. We decided to attack him.” http://www.foreignpolicyjournal.com/2010/07/04/israels-attack-on-egypt-in-june-67-was-not-preemptive/ Director of Central Intelligence (DCI) Richard Helms (overigens een schrijftafelmoordenaar) wist Lyndon B.Johnson bijna tot op de dag nauwkeurig te voorspellen wanneer Israel zou aanvallen https://www.cia.gov/library/center-for-the-study-of-intelligence/csi-publications/csi-studies/studies/vol49no1/html_files/arab_israeli_war_1.html 1973: De Yom Kippur oorlog van 1973 was een reactie op de landjepik van 1967 en kan ook wel omschreven worden als het laatste “nuclaire moment.” Zoals Ze'ev Maoz beschrijft in 'Defending the Holy Land” werden er tot twee keer toe raketten met een nuclaire lading klaargezet voor lancering. Maoz schrijft dat de schrik er bij de zionisten zo diep inzat dat er zes jaar later zowaar vrede werd getekend met Egypte en later met Jordanie, wat volgens Maoz net zo goed in 1979 had kunnen gebeuren. Wikipedia: In Israel, despite impressive operational and tactical achievements on the battlefield, the war led to recognition that there was no guarantee that Israel would always dominate the Arab states militarily. These changes paved the way for the subsequent peace process.

joan2
joan224 apr. 2016 - 10:33

Er zijn twee kampen in dit conflict, niet Israel en Palestina, maar de seculiere en religieuze radicalen. Vanuit deze posities moet het debat gevoerd worden niet vanuit ik ben voor Israel of voor de Palestijnen. Ik beschouw mezelf als onderdeel van het seculiere kamp, dat betekent wel dat ik vaak als pro-Israel overkom omdat Israel nou eenmaal een stuk meer seculier is als Palestina. Het is niet volledig seculier er zijn ook religieuze fanaten in Israel waar ik op tegen ben, bijvoorbeeld de kolonisten en de religieuze partijen in het parlement. Ik ben tegen Hamas en de PLO omdat het absoluut geen seculiere partijen zijn, ze denken niet vanuit het belang van de Palestijnen maar van een religieus gelijk. Bij Hamas lijkt me dit vrij duidelijk bij de PLO is dat wel minder duidelijk. Vrede bij de PLO is alleen mogelijk als de hele stad Jeruzalem in handen krijgen, dit is een onmogelijk standpunt en komt voort uit religie. Het gaat hier niet om het belang van de Palestijnen maar om religie. Er zijn ook Palestijnse partijen die wel seculier zijn, ik ken een aantal atheïstische Palestijnen. De vrede was gesloten binnen 5 minuten omdat het religieuze aspect er uit is gehaald. Het joods zijn speelt dan geen rol, ook het heilige land speelt geen rol. Het wordt dan een seculiere discussie over autonomie van de Palestijnen en het stoppen van geweld. De seculiere jood wilt autonomie voor Palestijnen, de seculiere Palestijn wilt stoppen van het geweld en gewoon een goede staat op bouwen. Voor beide partijen is er geen rede meer voor geweld, of het extreem reageren op geweld. In het religieuze kamp zullen ze altijd ruzie blijven hebben tot het einde van de wereld. Ik erger me aan christenen en moslims die vanaf de andere kant van de wereld hier een mening over hebben. Dit komt voor uit religieuze apocalyptische drang of simpel anti-antisemitisme. Met deze partijen voer ik geen enkele discussie meer ze zijn alleen maar schadelijk voor dit conflict.

1 Reactie
insignia
insignia26 apr. 2016 - 14:51

Seclier of niet, wie niet ziet dat het bewind in Tel Aviv levensgevaarlijk voor elke Palestijn is gebleken te zijn, is ziende blind. Met ons Haagse kamer is het zo dat tot de volgende algemene verkiezingen geen kans op verbetering is. En na de verkiezingen heb ik er een hard hoofd gezienlijft ver de houding van Wilders. Mij blijft alleen de priveboycot met uiteraard de BDS als basis. Plus de schaamte als burger dat ons land de moordparijen van dat regime blijft steunen.

Peter Smit2
Peter Smit224 apr. 2016 - 8:54

En in Van Agt's wereld zijn Palestijnen alleen maar slachtoffers...

8 Reacties
Sachs
Sachs24 apr. 2016 - 10:10

In de echte wereld overigens ook. Je land, vrijheid en zelfbeschikking verliezen aan een Europese kolonie – met miljoenen vluchtelingen en miljoenen burgers die achter hekken gevangen worden gehouden – leidt inderdaad tot een ernstige vorm van slachtofferschap. Niet in uw wereld, kennelijk, maar wel in de echte.

Mark Gh
Mark Gh24 apr. 2016 - 14:53

Je kunt iets alleen verliezen als je het eerst hebt. Dat was niet het geval.

Lopez
Lopez24 apr. 2016 - 18:30

Mark, zegt het begrip ‘Nakba’ u iets?

brambo2
brambo224 apr. 2016 - 18:56

@Lopez Nakba: direct na het uitroepen van de staat Israel werd de Kiboets Kfar Etzion uitgeroeid en werden alle arabieren in Israel opgeroepen het land te verlaten opdat ook de rest van de Joden konden worden uitgeroeid. Het liep een beetje mis. De Joden lieten zich dit keer niet willoos vergassen of anderszins afslachten. Vochten terug en wonnen. Het is niet zo raar dat ze daarna stonden te trappelen de " vluchtelingen " weer binnen te laten.

Moeder Pietje
Moeder Pietje24 apr. 2016 - 20:31

Lopez Leg dan ook gelijk uit dat er ook een joodse Nakba was .

Lopez
Lopez24 apr. 2016 - 21:20

@brambo Ze bestaan nog, klassieke Nakba-ontkenners. Bij het uitroepen van de staat Israël waren er al zo’n 300-350 duizend Palestijnen van huis en haard verdreven, in een spiraal van geweld, terreur, angst en vlucht. Hun aantal zou oplopen tot zo’n driekwart miljoen. Het fabeltje van de ‘oproep om te vluchten’ is al zo vaak ontkracht, dat ik u aanraad het niet meer te gebruiken. O ja, waarom gebruikt u toch de term ‘Arabieren’ als u Palestijnen bedoelt? Of bedoelt u de joodse Arabieren?

brambo2
brambo225 apr. 2016 - 5:47

@Lopez Je bedoelt dat de hele maand april en mei 1948 er via radio en minaret opgeroepen werd het land te verlaten opdat het werk van de Nazi's kon worden afgemaakt? De joden de zee in drijven was nog een gematigd perspectief, de verwijzingen in die uitzendingen naar de uitroeiing van Joden in Kfar Etzion zou zelfs huidig Isis voor zijn teruggeschrokken. Dit soort propaganda en oproepen zien we nog dagelijks op de arabische televisie. Niet alleen in Gaza.

Sachs
Sachs25 apr. 2016 - 20:28

@ MarkGh [Je kunt iets alleen verliezen als je het eerst hebt. Dat was niet het geval.] Wow. De bodem van de reacties is nog steeds niet in zicht. Ongelofelijk dat u zoiets uit uw pen kunt krijgen. Mag ik u adviseren de volgende Kristallnachtherdenking bij te wonen?

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods24 apr. 2016 - 2:02

Ik heb over het algemeen grote waardering voor Van Agt en zijn strijd voor de rechten van Palestijnen, die inderdaad door Israël met voeten getreden worden. En het stuk van De Winter gelezen hebbende, kom ik daarbij tot de conclusie dat hij een aantal niet-sterke tegenvoorbeelden aandraagt, zoals wat Marokko doet. Ik ben het zelfs zelden eens met De Winter. Maar hij draagt ook een aantal wel sterke voorbeelden aan, zoals de manier waarop de zes rijke Golfstaten omgaan met mensenrechten, in case hun gastarbeiders. Dat verschilt niet veel van de manier waarop zionisten (men make een onderscheid tussen joden, Israëliërs en zionisten!) omgaan met Palestijnen. Toch is de EU ook bezig met hen een handelsverdrag af te sluiten. De motie van D66 had zich dus inderdaad niet moeten beperken tot Israël maar had alle mensenrechtenschendingen in EU-partnerlanden aan de kaak moeten stellen. Inclusief in Israël.

8 Reacties
Sachs
Sachs24 apr. 2016 - 10:17

[Dat verschilt niet veel van de manier waarop zionisten (men make een onderscheid tussen joden, Israëliërs en zionisten!) omgaan met Palestijnen.] Het wordt tijd dat u zich ofwel enigszins gaat verdiepen in de materie, ofwel een bezoek brengt aan het Midden-Oosten. Waar houden de Golfstaten miljoenen mensen vast in een concentratiekamp zoals Gaza? Hebben zij hun staten gevestigd op het land van een verdreven volk? Houden zij andere landen bezet? Zitten er duizenden onschuldige mensen vast in hun gevangenissen? Hebben zij sinds het jaar 2000 zo'n 15.000 kinderen ontvoerd? Worden er mensen in hun straten geëxecuteerd door het leger? Hebben ze racistische wetgeving die een deel van hun bevolking discrimineert? Licht eens toe hoe u die (bijna) overeenkomst ziet.

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods24 apr. 2016 - 15:55

@Sachs: ++Waar houden de Golfstaten miljoenen mensen vast in een concentratiekamp zoals Gaza?++ PP: Ietwat overdreven, vind je zelf ook niet? Als je de Gazastrook een concentratiekamp noemt moet je echt een ander woordenboek kopen. ++Hebben zij hun staten gevestigd op het land van een verdreven volk? Houden zij andere landen bezet? Hebben zij sinds het jaar 2000 zo’n 15.000 kinderen ontvoerd? Worden er mensen in hun straten geëxecuteerd door het leger? ++ PP: Nee, maar ik had het over hoe de rijke Golfstaten hun gastarbeiders behandelen, dus deze vragen slaan nergens op. ++Zitten er duizenden onschuldige mensen vast in hun gevangenissen?++ PP: Waarschijnlijk geen duizenden, maar er worden wel zeker onschuldige mensen gestraft, middels uitzettingen of juist inname van paspoort plus uitreisverbod, inhouding van salaris, opsluiting en lijfstraffen. Dan wel worden er mensen voor lichte vergrijpen enorm zwaar gestraft. ++Hebben ze racistische wetgeving die een deel van hun bevolking discrimineert?++ PP: Ja.

hugo bergveen
hugo bergveen24 apr. 2016 - 17:11

@Pils Gaza: 1,8 miljoen mensen op een stukje grond ter grootte van twee Texels, waarvan een deel nog ontoegankelijk is als veiligheidszone voor Israel. Voor de vergelijking: wij vinden Nederland vol met ruim 400 inwoners per km2. In Gaza zijn dat er ruim 5.000. Het zal zeker niet zijn bedoeld als concentratiekamp, maar het lijkt er heel veel op.

brambo2
brambo224 apr. 2016 - 19:28

Je zou het de inwoners van Israels buurlanden van harte gunnen: Vrijheid van meningsuiting, persvrijheid, stemrecht, rechtszekerheid, gelijke rechten voor vrouwen, homo’s en minderheden, bescherming van vrouwen tegen onderdrukking, eerwraak en vrouwenbesnijdenis.

Moeder Pietje
Moeder Pietje24 apr. 2016 - 20:33

Sachs Als jij een Jood bent ben ik een marsmannetje

Sachs
Sachs26 apr. 2016 - 19:07

@ Pils [Ietwat overdreven, vind je zelf ook niet?] Nee. Neem uw woordenboek ter hand ter bevestiging van mijn gelijk. [Als je de Gazastrook een concentratiekamp noemt moet je echt een ander woordenboek kopen.] Ik gebruik de Dikke van Daele. [Nee, maar ik had het over hoe de rijke Golfstaten hun gastarbeiders behandelen, dus deze vragen slaan nergens op.] Nee, uw vergelijking tussen Israël en de Golfstaten slaat nergens op. [Waarschijnlijk geen duizenden, maar er worden wel zeker onschuldige mensen gestraft, middels uitzettingen of juist inname van paspoort plus uitreisverbod, inhouding van salaris, opsluiting en lijfstraffen.] Hoe komt u erbij om dat misbruik van gastarbeiders – hoe wanstaltig ook – te vergelijken met de etnische zuivering en kolonisering van een land? [Ja.] U beweert dus dat de UAE een deel van zijn bevolking per wet discrimineert. Wilt u dan zo vriendelijk zijn om een link te produceren naar die wetten, of van mijn part een artikel daarover? Zie als voorbeeld: http://adalah.org/eng/Israeli-Discriminatory-Law-Database

Sachs
Sachs27 apr. 2016 - 18:35

@ Pietje [Als jij een Jood bent ben ik een marsmannetje] Dat verklaart meteen waarom u zo slecht bent geïnformeerd.

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods28 apr. 2016 - 2:06

@Sachs: ++U beweert dus dat de UAE een deel van zijn bevolking per wet discrimineert. Wilt u dan zo vriendelijk zijn om een link te produceren naar die wetten, of van mijn part een artikel daarover?++ PP: Onder welke steen heb jij in hemelsnaam geleefd de afgelopen jaren? Of lees je alleen maar extreemlinkse literatuur? Hier een voorbeeld, de eerste de beste Google-hit die mijn poging opleverde: http://www.theguardian.com/global-development/2014/feb/26/qatar-foreign-workers-slave-conditions.

Lopez
Lopez23 apr. 2016 - 20:16

@Nailles De Arabische en islamitische wereld heeft Israël in 2002 (en opnieuw in 2007 en 2013) vrede aangeboden. Het zogeheten Arabisch Vredesinitiatief behelst erkenning van Israël (binnen de grenzen van 1967), normalisering van de betrekkingen en oplossing van de kwestie-Palestina, en is (en wordt nog steeds) door o.a. de EU en de VS toegejuicht. De stap die de Arabische Liga daarmee zette was gigantisch, aangezien formeel werd geaccepteerd dat Israël 80 procent van het voormalige Brits-Palestina zou uitmaken. Ondanks die ongekende concessie en de uitgestoken hand heeft Israël tot dusver niet naar het aanbod omgekeken, noch is het op eigen initiatieven of plannen te betrappen geweest. Wie staat hier nu vrede in de weg? U blijft herhalen dat er Arabische/islamitische krachten zijn die een wezenlijke bedreiging voor Israël vormen. Volgens de Israëlische veiligheidsdiensten bestaat zo’n bedreiging in de hele regio niet. Ik zou graag van u horen wie volgens u concreet die bedreiging vormen, en wat de contouren zijn van hun kennelijke plan om, zoals u schrijft, de ‘joodse entiteit te beëindigen’. Dat er in Palestina, het Midden-Oosten en elders lieden en groeperingen rondlopen die Israël om wat voor reden dan ook liever zien verdwijnen is een feit. We zullen het ermee moeten doen, en zeker is dat het laten voortbestaan van de kwestie-Palestina hun aantal niet zal verminderen. Zo zijn er ook talloze lieden en groeperingen die vinden dat de staat Palestina geen recht van bestaan heeft (zelfs onze eigen regering weigert Palestina nog altijd te erkennen), dan wel dat alle Palestijnen moeten worden verjaagd. Israëlische ministers schreeuwen van de daken dat Israël de Westoever moet annexeren, Netanyahu roept zo vaak hij kan dat de Palestijnen kunnen fluiten naar Oost-Jeruzalem en een groot deel van de Westoever (en nog veel meer), en uit recente onderzoeken blijkt dat de helft van de joodse Israëliërs vindt dat de Palestijnen het land uit moeten worden gezet. De haat jegens en minachting voor Palestijnen (en Arabieren, en moslims) is in Israël gigantisch, en ook daarbuiten helaas groot (zie de reacties op fora zoals Joop). En anders dan bij lieden die roepen dat Israël zou moeten verdwijnen, kunnen we elke dag zien dat het niet bij woorden blijft, maar dat de bezetting en kolonisering van Palestijns gebied continu wordt voortgezet en uitgebreid, en er op nog allerlei andere manieren grof inbreuk wordt gemaakt op de Palestijnse mensenrechten. Zolang Israël niet concreet toezegt zich te zullen terugtrekken van de Westoever en uit Oost-Jeruzalem, en ook de overige rechten van de Palestijnen te zullen respecteren, bestaat er geen basis voor vredesbesprekingen - noch met de Palestijnen, noch met de Liga. Aangezien Israël in alle toonaarden duidelijk maakt dat absoluut niet te zullen doen, en volstrekt ongeïnteresseerd te zijn in vrede met de Palestijnen en de Arabische wereld, zal het stevig onder druk moeten worden gezet, en om te beginnen de prijs voor het eindeloos schenden van de mensenrechten moeten betalen, bijvoorbeeld door bevriezing van het Associatieverdrag. Hoe sneller en heviger, hoe beter - anders gaan we over een jaar ook nog het 50-jarig jubileum van de bezetting (tienmaal zo lang als de Duitse bezetting van Nederland) meemaken. Als u een effectiever alternatief ziet, hoor ik dat graag van u. U stelt tenslotte dat de Palestijnen een fantastisch vredesaanbod van Israël hebben afgeslagen. Ik ben benieuwd waarop u doelt. Olmert met zijn op een papieren servetje geschetste plattegrond? Als u de Palestine Papers heeft gelezen, weet u dat de Palestijnen in de onderhandelingsrondes gigantische concessies hebben gedaan en bij herhaling hebben aangeboden hun toekomstige staat bij voorbaat half te onttakelen. Als je de verslagen van de onderhandelingen leest, val je van je stoel van verbazing over de Palestijnse smeekbedes aan Israël om genoegen te nemen met 90 procent van Oost-Jeruzalem, om in te stemmen met een symbolische terugkeer van ca. 10 duizend Palestijnse vluchtelingen, enz. Het is geen wonder dat het uitlekken van de Palestine Papers (via Al-Jazeera en The Guardian) tot enorme woede onder de Palestijnen leidde jegens hun eigen leiders; die bleken ineens al jaren bezig te zijn de Palestijnse rechten te verkwanselen.

11 Reacties
Bram Emanuel
Bram Emanuel24 apr. 2016 - 1:09

Zolang Hamas niet om de tafel zit, valt er niks te onderhandelen. Dat weet u ook wel. http://www.aljazeera.com/news/middleeast/2013/05/201353144052527593.html

brambo2
brambo224 apr. 2016 - 9:40

Het probleem blijft natuurlijk de eis tot terugkeer van de arabieren die in 1948 dachten tijdelijk weg te trekken zodat het bloedbad in Kfar Etzion ook in de rest van Israel zou kunnen worden uitgevoerd. Dat is nogal pijnlijk, net zoiets als dat de 8 miljoen Duitsers en Oekraieners die uit Polen werden verdreven nu plotsklaps weer zouden opeisen in Pommeren en oost Polen te mogen terugkeren. Zodra de arabieren die terugkeer eis laten vallen en Israel erkennen, is alles opgelost. Maar vooralsnog hebben ze het zoals al eeuwen het geval weer eens te druk met elkaar.

Lopez
Lopez24 apr. 2016 - 11:04

@Bram Dat klopt. En Hamas zal pas bereid zijn aan te schuiven als de Palestijnse rechten zonder omwegen worden erkend, en besprekingen gaan over de implementatie daarvan in plaats van over die rechten zelf. Schuift het dan niet aan, dan ligt de zwarte piet bij Hamas. Nu ligt die bij Israël. @brambo De Palestijnen zouden wel gek zijn om afstand te doen van hun recht op terugkeer en/of compensatie. In 2013 schreef de Adviesraad Internationale Vraagstukken in het rapport ‘Tussen Woord en Daad’ dat ‘het recht op terugkeer vaststaat en tot actie zou dienen te leiden, met voorrang voor de humanitaire noodsituatie waarin veel vluchtelingen nog altijd verkeren’.

brambo2
brambo224 apr. 2016 - 11:56

@ Lopez als de 8 miljoen Duitsers en Oekrainers hadden vastgehouden aan een recht op terugkeer had Eiropa nu geen vrijhaven voor migranten uit het Midden Oosten kunnen zijn. Dan hadden we hier nofg diep in oorlog en ellende gezeten. Handen uit de mouwen zou ik zeggen. Er is al een veelvoud van Marshall hulp naar de arabieren gegaan. De hele ambtenarij wordt notabene al jaren betaald door EU. Abbas heeft er een gigantisch paleis voor zichzelf van laten bouwen.

Lopez
Lopez24 apr. 2016 - 16:26

@brambo [Handen uit de mouwen zou ik zeggen.] En aan wie is die aansporing gericht? Aan de Palestijnen? Hoe stelt u zich dat voor, onder de huidige bezetting? In Oost-Jeruzalem en in Area C (ruim 60 procent van de Westbank, de regio met de landbouwgronden) krijgt een Palestijn nog geen vergunning om een spijker in de muur te slaan, laat staan om een landbouw- of ander project te beginnen. Alleen al de Israëlische restricties in Area C kosten de Palestijnse schatkist jaarlijks 3,2 miljard euro, aldus de Wereldbank. Bouwt een Palestijn ‘stiekem’ toch een schuur op zijn land, dan wordt die door het leger gesloopt en krijgt de Palestijn de rekening voor de sloop en een boete. Dus hoe bedoelt u, ‘handen uit de mouwen’? [Er is al een veelvoud van Marshall hulp naar de arabieren gegaan. De hele ambtenarij wordt notabene al jaren betaald door EU.] De internationale gemeenschap is zo goed Israël de kosten voor de bezetting uit handen te nemen, ja. Wellicht goed bedoeld, maar niet slim. Israël krijgt trouwens aanzienlijk meer aan ‘Marshall-hulp’ dan de Palestijnen; alleen al de VS doen Israël jaarlijks pakweg het dubbele cadeau van het bedrag dat de Palestijnen van de complete internationale gemeenschap ontvangen. Waarom heeft u het trouwens over ‘Arabieren’, en niet over Palestijnen?

Moeder Pietje
Moeder Pietje24 apr. 2016 - 20:35

Lopez : Waarom heeft u het trouwens over ‘Arabieren’, en niet over Palestijnen? Wat denk je zelf?

Lopez
Lopez24 apr. 2016 - 21:38

@Moeder Ik denk dat brambo het woord Palestijn niet over de lippen kan krijgen; daarnaast die term uit de weg gaat in de hoop de Palestijnen te delegitimeren; en tenslotte zich niet realiseert dat een groot aantal joodse Israëliërs Arabisch is. Maar ik hoor het graag van hem of haar zelf.

brambo2
brambo226 apr. 2016 - 16:37

@Lopez het woord palestijn kan ik makkelijk noemen, maar volgens Hamas minister Fathi Hammad op 23 maart 2012 : Palestijnen bestaan niet. De ene helft komt uit Egypte de andere helft uit saoedie arabie. facebook.com/biblicalzionist. Waarom zou ik Hamas tegenspreken? Komt alleen maar ellende van.

Lopez
Lopez26 apr. 2016 - 21:22

@brambo Interessant om te lezen dat u waarde hecht aan wat Hamas zegt, zelfs zoveel dat een kennelijke bewering van een Hamas-minister u waardevoller voorkomt dan hoe de VN de bevolkingsgroepen (en hun rechten) definieert. Ik kan de quote van de Hamas-minister overigens niet vinden. Wel een hoop smurrie in de sfeer van ‘Palestijnen bestaan niet’ en ‘joden zijn het uitverkoren volk’. Typerend voor iemand die zich een ‘biblical zionist’ noemt; zij zijn de fundamentalisten onder de christelijke fundamentalisten. Het lijkt me trouwens dat als er tussen 1932-48 zo’n 600 duizend mensen van Saudi naar Palestina zouden zijn geëmigreerd, dat in de Britse bevolkingsstatistieken uit die jaren zichtbaar zou moeten zijn, maar er is geen spoor van te vinden. Zie de Britse ‘Survey of Palestine’ uit 1946. De conclusie van de Britten is juist dat de groei van de Palestijnse bevolking in de Britse tijd m.n. het gevolg was van natuurlijke toename, i.t.t. de groei van de joodse bevolking, die m.n. het gevolg was van immigratie. Zullen we de Palestijnen in het vervolg gewoon Palestijnen noemen? En de Israëliërs gewoon Israëliërs? Of ziet u reden om de Palestijnen en de helft van de joodse Israëliërs als ‘Arabieren’ te blijven aanduiden?

brambo2
brambo227 apr. 2016 - 9:56

@ Lopez helaas kon ik het hamas stukje zo gauw niet vinden op de hier veel geciteerde holocaustontkenningssite ihr.org. Het staat echter wel op memri.org, maar dan achter het betaaldeel. Ik neem aan dat je daarvoor geen toegang hebt? In de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw trokken zo'n 600.000 Egyptische arabieren en Saoedies naar het mandaatgebied. Op zoek naar een omgeving die zij in hun thuisland niet konden vinden. Sorry dat je dat niet in jouw bronnen kunt vinden, maar het is gewoon een historisch feit. Net als de Joodse ontvolking van Marokko, Syrie, Libie, Algerije Irak, na 1948. Ook daarvan zul jij in jouw bronnen maar weinig bewijs tegen komen.

Lopez
Lopez27 apr. 2016 - 23:47

@brambo [helaas kon ik het hamas stukje zo gauw niet vinden op de hier veel geciteerde holocaustontkenningssite ihr.org. Het staat echter wel op memri.org, maar dan achter het betaaldeel. Ik neem aan dat je daarvoor geen toegang hebt?] Over welk stukje heeft u het ditmaal? Hetzelfde als volgens u op de pagina van de ‘biblical zionist’ staat? Nee, ik heb geen toegang tot het betaaldeel van de Memri-website, maar als het om zwaarwichtige informatie gaat is die vast ook in tal van openbare bronnen te vinden, zou het niet? Enne… wat betreft uw ‘veel geciteerde holocaustontkenningssite’: hoeveel citaten van die site telt u hier precies, en wat betekent dat volgens een klassieke Nakba-ontkenner als u? Als u er zo zeker van bent dat de informatie waarnaar wordt verwezen niet klopt, waarom weerlegt u die niet gewoon? [In de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw trokken zo’n 600.000 Egyptische arabieren en Saoedies naar het mandaatgebied. Op zoek naar een omgeving die zij in hun thuisland niet konden vinden. Sorry dat je dat niet in jouw bronnen kunt vinden, maar het is gewoon een historisch feit.] Aha, ‘gewoon een historisch feit’ waarvan in de bronnen niets is terug te vinden. De Britten registreerden alles en iedereen, haalden de wonderlijkste toeren uit om het aantal bedoeïenen te kunnen bijhouden, maar zagen zomaar 600 duizend immigranten over het hoofd, op een totale bevolking die in 1940 1,4 miljoen mensen bedroeg. Wat zou dat betekenen? Een Brits complot? Of waren de Egyptenaren en Saudi’s (die blijkbaar 300 duizend man sterk in de periode 1932-40 kwamen, want daarvoor bestond er helemaal geen Saudi-Arabië) onzichtbaar? U kunt ongetwijfeld degelijke bronnen noemen waarin dit raadsel wordt verklaard en waarin wél de juiste bevolkingsstatistieken staan. [Net als de Joodse ontvolking van Marokko, Syrie, Libie, Algerije Irak, na 1948. Ook daarvan zul jij in jouw bronnen maar weinig bewijs tegen komen.] Tsjonge, vergeet u zomaar Egypte en Jemen te noemen. Deugen uw bronnen wel? Waarom zou er in ‘mijn’ bronnen ‘maar weinig bewijs’ voorkomen, brambo? Wat is dit voor flauwekul? Heeft u zo bitter weinig argumenten dat u, na een niet te vinden citaat van een Hamas-minister op een site van een Nakba-ontkennende ‘biblical zionist’, een onzichtbare massa-immigratie van Egyptenaren en Saudi’s, en een ‘holocaust-ontkenningssite’ nu met deze rariteit komt aanzetten? O ja, ik stelde u een vraag: zullen we de Palestijnen voortaan gewoon Palestijnen noemen? En de Israëliërs gewoon Israëliërs? Of ziet u reden om de Palestijnen en de helft van de joodse Israëliërs als ‘Arabieren’ te blijven aanduiden?

Bram Emanuel
Bram Emanuel23 apr. 2016 - 19:14

Alle commentaren van van Agt ten spijt blijft het nog steeds een vaststaand feit dat als de Palestijnen morgen de vijandelijkheden staken en serieus aan vrede wensen te werken, dat de Palestijnen dan binnen afzienbare tijd een goed leven hebben.

13 Reacties
hugo bergveen
hugo bergveen24 apr. 2016 - 7:29

Denk je dat de kolonisten dan netjes het geroofde land van de Palestijnen zullen ontruimen? Of dat de bezette gebieden worden teruggegeven? Een land of een volk dat tot in het diepst van zijn wezen gewend is zich met geweld staande te houden wordt niet ineens vredelievend als de dreiging wegvalt. Dat geldt voor beide partijen, zodat 'vrede' in dit gebied vooralsnog utopisch is.

brambo2
brambo224 apr. 2016 - 10:31

@Hugo land voor vrede is de afgelopen tijd geregeld voorgekomen. Hoeveel nederzettingen zijn er nog in Gaza? Ik ben het wel met je eens dat de arabieren daarna niet ineens vredelievend zullen worden. De Joden daarentegen kennen al zo'n 2000 jaar pogroms, massauitroeiiningen, verbanningen enz. Pas de laatste 70 jaar verdedigen ze zich een beetje tegen uitroeiing. Ik geef ze geen ongelijk. Kwestie van overleven.

Lopez
Lopez24 apr. 2016 - 11:08

@Bram Dat prachtige vooruitzicht op een ‘goed leven’ kennen de Palestijnen maar al te goed. Netanyahu houdt het ze bijna dagelijks voor. Aan een helaas nog onbekende horizon wenkt voor de Palestijnen het perspectief van een heuse Palestijnse Staat, bestaande uit een lappendeken van enclavetjes op de Westoever en een filiaal in Gaza, volledig omgeven door en afhankelijk van Israël, zonder zeggenschap over grenzen en buitenlandpolitiek, zonder leger, zonder luchthaven, zonder soevereiniteit. Deze formidabele geste van Israël, deze grootse demonstratie van vredeswil, berust dan ook niet op ook maar een vleugje respect voor de Palestijnse rechten, maar uitsluitend op de angst voor het enige alternatief: de in feite al bestaande ‘éénstaatoplossing’. Dat is de realiteit waarmee we te maken hebben, Bram. De Palestijnen hebben helemaal geen perspectief op een ‘goed leven’, dat is juist het probleem. Ze hebben zelfs geen uitzicht op primaire mensenrechten. Ze worden bikkelhard onderdrukt en er is niets dat erop wijst dat Israël na 49 jaar ook maar overweegt daar verandering in te brengen - integendeel, dat koloniseert vrolijk verder, dat werkt lekker door aan operatie-Bantustan. En daarmee houdt Israël de ultieme voedingsbodem voor Palestijnse ‘vijandelijkheden’ in alle soorten en maten in stand. Ik neem aan dat u de Palestijnen niet wilt gaan vertellen dat ze na 49 jaar onderdrukking geen geweld tegen de illegale bezettingstroepen en kolonisten mogen gebruiken. Niet de Palestijnen, maar Israël heeft de sleutel voor vrede in handen. Dat het die niet wenst te gebruiken, en dat het volstrekt maling heeft aan de rechten van de Palestijnen, horen we dagelijks uit Tel Aviv. Er is pressie op Israël nodig om de Palestijnen aan hun basale mensenrechten te helpen, en om nog groter onheil te voorkomen. In dat kader heeft D66 een weliswaar bescheiden, maar symbolisch zeer belangrijke stap gezet, die brede navolging verdient.

hugo bergveen
hugo bergveen24 apr. 2016 - 12:54

@Brambo Gaza: is dat niet dat stukje land ter grootte van 2 x Texel, met 1,8 miljoen inwoners, waarvan ruim 1 miljoen vluchtelingen, geen economische infrastructuur en volledig beheerst door Israel? Geen wonder dat daar geen ultra-orthodoxe kolonisten naar toe willen.

brambo2
brambo224 apr. 2016 - 15:20

@Hugo Er waren in 2003 heel wat Israelische bedrijven die voor werkgelegenheid zorgden. Het is inderdaad zo druk bevolkt in Gaza dat Hamas genoodzaakt is zijn raketten in ziekenhuizen en schoolgebouwen te plaatsen. Maar met het cement bestemd om die schoolgebouwen en ziekenhuizen te herstellen bouwen ze nu bunkers en tunnels. Dat is uiteraard een verstandiger plek om raketten te plaatsen.

Bram Emanuel
Bram Emanuel24 apr. 2016 - 15:22

@ Lopez en de rest Het feit dat de Israelische Palestijnen/Arabieren een prima leven hebben in Israel bewijst het ongelijk van uw stelling.

hugo bergveen
hugo bergveen24 apr. 2016 - 16:53

@Brambo Dat is inderdaad het verhaal dat wij voortdurend krijgen voorgeschoteld: die lelijke Hamassers die hun eigen bevolking gijzelen. Stel dat Israel serieus had meegewerkt aan het ontwikkelen van een levensvatbare Gazastrook: denk je dat Hamas dan nog zoveel voet aan de grond had gekregen? Misschien ben ik naief, maar een land dat morele superioriteit claimt behoort zijn slechte gedrag niet met jijbakken te legitimeren.

Lopez
Lopez24 apr. 2016 - 18:28

@Bram Tsjonge, wat je noemt een veelzeggende reactie. Kennelijk vindt u een bestaan als tweederangsburger voor Palestijnen het hoogst haalbare (het zijn maar Palestijnen, tenslotte), en ziet u in de sterren geschreven staan dat Israël de Palestijnen in bezet gebied dat tweederangs burgerschap zal toekennen als zij hun ‘vijandelijkheden’ staken - waardoor Israël en passant de vurige wens een ‘joodse staat’ te zijn bij het grof vuil zet. Gelooft u het zelf?

Bram Emanuel
Bram Emanuel24 apr. 2016 - 19:31

@ Lopez Tweederangsburger? Verklaar u nader. Hebben ze kiesrecht? Ja. Mogen ze elke functie vervullen? Ja. Gratis scholing? Ja. Gratis gezondheidszorg? Ja. Sterker nog, ze hebben zelfs een groot voordeel ten opzichte van andere staatsburgers want ze zijn vrijgesteld van militaire dienst.

Lopez
Lopez24 apr. 2016 - 21:02

Bram, er heerst in Israël niet alleen een enorme maatschappelijke discriminatie jegens niet-joden, maar ook een sterke institutionele discriminatie: er bestaan tientallen wetten die joden exclusieve rechten toekennen. Dus inderdaad: niet-joden zijn in Israël tweederangsburgers. Of zelfs derderangs: kijk naar de status van Palestijnen in Jeruzalem. Verrassend? Nee. Uit het vorige maand gepubliceerde diepgaande onderzoek van het Amerikaanse Pew Research Center blijkt dat acht van de tien joodse inwoners vindt dat joden recht hebben op een voorkeursbehandeling. Bijna de helft van hen (48 procent) vindt zelfs dat Palestijnen het land uit zouden moeten worden gezet (’expelled or transferred from Israel’). Zie voor deze en andere onderzoeksresultaten bijvoorbeeld dit artikel: ‘Nearly half of Jewish Israelis want to expel Arabs, survey shows’ http://www.timesofisrael.com/plurality-of-jewish-israelis-want-to-expel-arabs-study-shows/

Bram Emanuel
Bram Emanuel25 apr. 2016 - 16:18

"er bestaan tientallen wetten die joden exclusieve rechten toekennen." De enige die ik ken is het recht op staatsburgerschap, en dat is hard nodig gezien het huidige anti-semitische klimaat in Europa. Noem eens een wet die palestijnse israeli's discrimineert, dan noem ik er eentje die het omgekeerde doet, zoals de vrijstelling van dienstplicht.

Lopez
Lopez26 apr. 2016 - 21:25

@Bram U kunt de tientallen wetten vinden op sites als die van Adalah en het Isael Law Resource Center. http://www.adalah.org http://www.israellawresourcecenter.org/internationallaw/studyguides/sgil3k.htm Een beknopte inleiding op de Adalah-database van een kritische beschouwer is hier te lezen: http://mondoweiss.net/2015/06/database-discriminatory-israel/ U kunt natuurlijk ook de websites van Israëlische mensenrechtenorganisaties als The Association for Civil Rights in Israel raadplegen. Komisch dat u het heeft over ‘vrijstelling van de dienstplicht’, alsof dat een geste is aan de Palestijnen. Lang geleden al schreef Pax (toen nog Pax Christi geheten) hierover: ‘The fact that non-Jews (with the exception of the Druze) cannot perform military service bars them from a broad spectrum of services and benefits and effectively diminishes the opportunity for social mobility that any Jewish Israeli would have.’ Als het om discriminatie gaat, kunt u ook kijken naar de allocatie van middelen voor ‘joodse’ vs ‘Palestijnse’ steden. Of vergelijk op dat punt West- en Oost-Jeruzalem. Of kijk naar de reeks Palestijnse dorpen die nog altijd ‘niet erkend’ zijn (m.n. in de Naqab/Negev en de ‘Driehoek’), en waar zelfs basale voorzieningen vaak ontbreken. Verrassend? Allerminst. Zie het in mijn eerdere reactie genoemde Pew-onderzoek: vier op de vijf joodse Israëliërs vindt het vanzelfsprekend dat joden meer rechten hebben dan niet-joden, bijna de helft van hen vindt dat de Palestijnen hun eigen land uitgegooid moeten worden.

Bram Emanuel
Bram Emanuel29 apr. 2016 - 22:18

@ Lopez. U bent slecht geinformeerd. Israelische arabieren mogen wel in het leger dienen, maar dat is op vrijwillige basis. Ze krijgen dan dezelfde vergoedingen en maken dezelfde aanspraak op voorzieningen als iedereen. Verder gaat die websites die u citeert voornamelijk over palestijnen in gaza en de west-oever niet over Israelische palestijnen, een groot verschil. Maar dat wist u ook wel anders had u hier wel een paar wetten geciteerd.

msj_meijerink
msj_meijerink23 apr. 2016 - 14:10

Het oneens zijn met het hypocriete, racistische beleid van de regering(en) van Israël heeft NIETS te maken met anti-semitisme, maar met compassie met het welzijn van alle mensen in dat land!

L.Brusselman
L.Brusselman23 apr. 2016 - 11:51

Van Agt alleen zijn naam doet sommigen al schuimbekken. Ik lees de reacties deze keer maar niet meer.Het zijn altijd dezelfde argumenten/drogredeneringen en latent racisme die de "discussie" beheersen Ik zet een link die ik al eens eerder plaatste,maar die hier beter op zijn plaats is. Een prachtig interview van Wim Brands met David Grossman. Vooral een aanrader voor iedereen die zo zeker is van zijn zaak. http://www.npo.nl/boeken-op-reis-met-wim-brands/17-04-2016/VPWON_1229239

1 Reactie
Lopez
Lopez23 apr. 2016 - 20:51

Mooie uitspraak van Grossman: ‘Zolang ik bezetter ben, kan ik niet vrij zijn.’

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout23 apr. 2016 - 9:29

Voor de kenners hieronder die tegen de hasbara en onwetendheid oproeien desgewenst een verkwikkend uur Ilan Pappé naar aanleiding van het boek "On Palestine," die deze samen met Noam Chomsky schreef met o.a. hun meningsverschil over BDS en andere onderwerpen die hieronder de revu passeren. Mondoweiss heeft de complete tekst van het interview bijgevoegd. http://mondoweiss.net/2015/09/apartheid-ideology-contradictions/

2 Reacties
brambo2
brambo223 apr. 2016 - 13:58

De " nieuwe historici " waaronder Pappe verlaten zich op eenzijdige bronnen en zijn politiek gemotiveerd. Dat heeft niets met objectieve geschiedschrijving te maken. Lees bijvoorbeeld Benni Morris, die gebruikt wat meer bronnen.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout23 apr. 2016 - 17:23

Dit is een slag in de lucht. In het interview stelt Pappé dat de tweestatenoplossing een verkeerde invalshoek heeft. Men doet of het gaat om de juiste verdeling van het land tussen twee nationale bewegingen die min of meer gelijktijdig ontstaan zijn. Voor Pappé is het een strijd tussen kolonisten (die gesteund worden door de regeringen van Israel) en degenen die zich tegen landjepik verzetten. En terecht. Zabotinsky, een fascist met grote bewondering voor Mussolini, wilde de Palestijnen confronteren met een muur van bajonetten en wilde net zo goed als socialist Ben Gurion dat het hele mandaatgebied (dus inclusief Jordanie) werd ingeleverd bij de zionisten vanwege de "historische rechten" van het joodse volk. Het door Amerikanen ontwikkelde pragmatische "peaceprocess" functioneert in feite als een cover-up voor iets wat in een eeuw tijd niet veranderd is. Pappé vergelijkt het met het verdelen van Algerije destijds tussen Fransen en Algerijnen of het verdelen van Zuid-Afrika tussen blank en zwart. Als het om het ontstaan en ontwikkeling van het conflict gaat, zijn de zgn. "new historians" (en later ex-ministers en ex-militaire leiders) het voor 90% met elkaar eens. Zie bijv. B. Morris. 1948 and after: Israel and the Palestinians. Oxford University Press, 1994, waarin Morris de meningen van Avi Shlaim, Uri Milstein, Uri Bar-Joseph en Ilan Pappé aanhaalt. Op Nederlandse fora vindt men de allang achterhaalde zionistische geschiedvervalsing nog vaak terug, omdat de belangrijkste boeken niet vertaald worden.

Common Sense
Common Sense23 apr. 2016 - 1:34

Ach ja, anti-zionisme, anti-semitisme en jodenhaat zijn natuurlijk verschillende dingen. Helaas zingen ze wel hetzelfde liedje, en is het fanatisme een grote gemene deler.

7 Reacties
Arjan Fernhout
Arjan Fernhout23 apr. 2016 - 10:55

Bewijs het!

Sachs
Sachs23 apr. 2016 - 11:34

Als jood ben ik ant-zionist, net als overigens mijn familie en al mijn joodse vrienden. Mijn mening is dat het zionisme (o.a.) het jodendom ernstige schade toebrengt. Nu begrijp ik uit uw luchtige oordeel dat er iets mis moet zijn, met mij, mijn familie, mijn vrienden. Wij 'zingen het liedje van jodenhaat', beweert u. Wij deugen niet, is uw suggestie. Arjan Fernhout vraagt u om bewijzen voor uw stelling. Ik sluit me daarbij aan.

Common Sense
Common Sense23 apr. 2016 - 12:13

Ik weet niet wat je precies bewezen wilt zien, maar het is bijvoorbeeld verbazingwekkend dat bij dit nare incident, waar een al dan niet een messentrekker gedood is, de usual suspects vol op het orgel gaan. Dat er de afgelopen maanden tientallen willekeurige Israëlische burgers op straat een mes tussen hun ribben hebben gekregen lijkt niemand te deren.

Rootman2
Rootman223 apr. 2016 - 15:01

Fanatisme vinden we vooral bij radikale (Likud of erger) zionisten. Dan kunnen we 19e eeuwse genetica er gewoon buitenlaten.

Sachs
Sachs23 apr. 2016 - 19:24

@ Sense [Ik weet niet wat je precies bewezen wilt zien, …] Niet zo kinderachtig, Sense. Leg eens uit waarom anti-zionisten eigenlijk antisemieten zijn. Dat niet alleen Palestijnse burgers, maar ook Israëlische burgers ten slachtoffer vallen aan de zionistische ideologie, is geen antwoord. Mochten de Israëli's daar moeite mee hebben, dan kunnen zij zich bij het loket-Natanyahu vervoegen.

Common Sense
Common Sense23 apr. 2016 - 20:59

Sachs, ik zeg toch dat anti-zionisme en anti-semitisme verschillende zaken zijn? Alleen teken ik wel aan dat de uiteindelijke doelstelling op het zelfde neerkomt: het serieus kortwieken van het stukje land ter grootte van Noord Holland dat de Israelies nog over hebben, omgeven door een zee van haat.

Sachs
Sachs24 apr. 2016 - 10:30

@ Sense U hebt het er maar moeilijk mee. Het zijn niet de Israëli's die maar 'een klein stukje land over hebben', maar de Palestijnen. De Israëli's zijn de veroveraars, zoals u behoort te weten, en het zijn de Palestijnen die omringd worden door een 'zee van haat'. Dit alles uit naam van het zionisme. Mensen die voor de Palestijnen opkomen hebben het recht aan hun zijde. Dit in tegenstelling tot mensen die de bezetter steunen, waaronder u, en die geen andere argumenten hebben dan het besmeuren van anderen, zoals u hier laat zien.

Spelchecker2
Spelchecker222 apr. 2016 - 21:04

Prima repliek! Nog een steekhoudend argument om Israël bij voorrang aan te pakken is de medeverantwoordelijkheid die Nederland draagt voor het tot stand komen van de staat Israël en Nederland heeft ook daarna decennia lang zeer actief en door dik en dun de staat Israël gesteund bij haar talloze schendingen van de rechten van de oorspronkelijke bevolking. Wat dat betreft zijn er opmerkelijke parallellen te trekken met het optreden van de Amerikanen tegen de oorspronkelijke bewoners van Amerika. Die betrokkenheid geeft ons een extra grote verantwoordelijkheid vis-ä-vis de mensenrechtenschendingen die Israël begaat jegens de oorspronkelijke bevolking van Palestina. Ik hoop het nog mee te maken dat Nederland voorop gaat in een volledige boycot door de wereldgemeenschap van de staat Israël, net zo lang tot het Palestijnense volk in haar rechten is hersteld.

[verwijderd]
[verwijderd]22 apr. 2016 - 20:29

--- Dit bericht is verwijderd —

4 Reacties
Moeder Pietje
Moeder Pietje22 apr. 2016 - 21:00

Joden zijn eigenlijk geen ras maar beroepen zich meer op een gedeelde cultuur en geschiedenis.

Nailles
Nailles22 apr. 2016 - 21:13

Het is de hen, en anderen als dat zo zou zijn, omringende islamitische wereld van naties die niets "anders" dan de eigen vermeende superioriteit verdraagt en daarom Israël alleen als vernietigd kan velen. Zou het gaan om een andere niet-islamitische entiteit in deze omgeving gaan zou er net zo onverdraagzaam mee omgegaan zijn zoals ook is voorgekomen. Er is in die regio geen natie waar minderheden van allerlei gezindte, inclusief islamitische, vrijer en blijer leven. De door uieindelijk op niets anders dan vernietiging van Israël uitzijnde islamitische krachten misbruiken een mede door henzelf en stropoppen Hamas e.d. politiek-opportunistisch opzettelijk als slachtoffers misbruikt volk. Dat het wel degelijk in haar existentie bedreigde Israël in reactie verhardde tot het huidige medogenloze havikenkabinet is weliswaar kwalijk maar ook een tragisch gevolg.

MichaelT2
MichaelT223 apr. 2016 - 8:08

@Moeder Er staat dan ook "ras". Maar ja, als je wilt kun je ook schrijven: 'Een superieure "op een gedeelde cultuur en geschiedenis."'. Het is allemaal even gevaarlijk en uit eindelijk de basisgedachte van fascisme. "Wij zijn beter dan jullie en daarom hebben we het recht jullie als minderwaardige objecten te behandelen.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout23 apr. 2016 - 9:05

"Er is in die regio geen natie waar minderheden van allerlei gezindte, inclusief islamitische, vrijer en blijer leven." Aha, - The Coalition against Racism, initiated in 2003, is comprised of 43 non-profit member organizations that represent minority voices in Israel. These organizations work with Palestinian citizens of Israel, with the Russian-speaking, Ethiopian, Mizrahi, and refugee communities, as well as working to promote the rights of women, the disabled, children, Palestinians under occupation and the elderly. The minority communities that we represent are all victims of prejudice and discrimination.- http://www.fightracism.org/en/main.asp?cat=1 PHR-Israel kent 1500 leden waarvan een kleine 1000 artsen en ander medisch geschoold personeel om de ergste nood te lenigen, aangezien bezetter Israel zich niet aan zijn verplichtingen houdt.

Machielse93
Machielse9322 apr. 2016 - 19:45

Ben het wel met de Winter eens. Er zijn zoveel landen die een ander gebied bezetten zonder dat die worden aangepakt. Het is in mijn ogen ook uiterst verdacht dat telkens Israël de zondebok gezien de vele andere gebieden: Israël - Westelijke Jordaanoever Turkije - Noord Cyprus Marokko - Westelijke Sahara China - Tibet Indonesië - West-Papua

7 Reacties
Lopez
Lopez22 apr. 2016 - 21:56

@Machielse [Het is in mijn ogen ook uiterst verdacht dat telkens Israël de zondebok gezien de vele andere gebieden] ‘Turks’ Noord-Cyprus wordt door de EU al jaren compleet geboycot. En onlangs kon u in de krant lezen dat Marokko de banden met de EU heeft verbroken uit protest tegen de nietigverklaring van het Marokkaans-Europese handelsakkoord door het Europese Hof van Justitie, afgelopen december (die nietigverklaring had alles met de Marokkaanse bezetting/annexatie van West-Sahara te maken). Verder zijn er Europese sancties van kracht tegen China wegens een heel scala mensenrechtenschendingen, tegen Rusland vanwege de annexatie van de Krim, en tegen nog enkele tientallen landen en organisaties (Hamas, Hezbollah). De grote uitzondering, de partij die al 49 jaar de dans ontspringt, is juist Israël. Dus hoe bedoelt u, ‘zondebok’?

thunderbird2
thunderbird223 apr. 2016 - 8:36

Turkije verdiend om nog veel meer redenen een boycot, helaas kruipen onze 'leiders' liever in z'n aars.

thunderbird2
thunderbird223 apr. 2016 - 8:37

verdient...

hugo bergveen
hugo bergveen23 apr. 2016 - 13:27

Er is natuurlijk wel een verschil: Israel beschouwt zichzelf, en wordt door het westen beschouwd, als het enige beschaafde, op de westerse landen lijkende land in een omgeving van dictaturen en inferieure culturen. Daar zou bij moeten horen dat israel zich niet verlaagt tot de methoden van die omgeving.

Machielse93
Machielse9323 apr. 2016 - 14:26

@Lopez Daar zegt u het al, turks Noord-Cyprus wordt geboycot, maar niet Turkije zelf. Ook Marokko wordt niet geboycot en China al helemaal niet. Alleen Rusland dus en als het aan de anti-Semieten ligt ook Israël.

Lopez
Lopez23 apr. 2016 - 18:48

@Machielse D66 vraagt niet om een boycot van Israël, maar om sancties die in het EU-verdrag met het land expliciet besloten liggen. Ben je dan een antisemiet? Is D66 in uw ogen een broeinest van antisemitisme? Tegen Noord-Cyprus gelden al tientallen jaren internationale sancties, die het karakter van een volledige boycot hebben: Noord-Cyprus is diplomatiek en economisch geïsoleerd en kan alleen met Turkije handeldrijven. Het zou mooi zijn als de EU datzelfde had gedaan m.b.t. de niet-erkende Israëlische nederzettingen, maar dat weigert de EU tot op de dag van vandaag. Dan rest er weinig anders dan het Associatieverdrag te bevriezen. Is dat een boycot? Nee, daarmee worden handelsprivileges opgeschort. Ook m.b.t. Marokko zijn de zaken rigoreuzer aangepakt. Het handelsverdrag met dat land is door het Hof van Justitie afgeschoten, waarop Marokko de banden met de EU heeft verbroken. Tegen China geldt een reeks sancties, en tegen Rusland ook. Die gaan vele malen verder dan de bevriezing van een handelsverdrag zoals D66 dat m.b.t. Israël voorstaat. Ook tegen bijvoorbeeld Iran en een zwik andere landen gelden allerlei Europese sancties. Dus hoe bedoelt u: ‘Israël is de zondebok’? Wat de BDS-beweging betreft: die pleit voor boycots, desinvesteringen en sancties m.b.t. alle bedrijven en instellingen die bijdragen aan het vertrappen van de rechten van de Palestijnen. Voor de duidelijkheid: dat vertrappen is al sinds 1947 aan de gang. Ik steun die beweging van harte. Maakt dat mij tot een antisemiet? Heeft u een beter middel om Israël te dwingen tot het respecteren van de rechten van de Palestijnen?

Sachs
Sachs23 apr. 2016 - 20:07

@ Machielse In uw lijstje zijn Israël en Rusland de enige twee landen die 'as we speak' bezig zijn met een campagne van etnische zuivering, kolonisering en/of annexatie. Rusland wordt om die reden geboycot. Toen tot boycot van Rusland werd overgegaan – lazen we toen ook ronkende protesten van De Winter of uzelf? U eiste op ronkende toon dat eerst ook Israël geboycot moest worden, right? En Turkije, Marokko en niet te vergeten China. Toch? Nee, dat deed u niet. En De Winter al helemaal niet. Kwam u in actie toen Irak en Iran geboycot werden vanwege hun vermeende bezit van massavernietigingswapens? Eiste u toen – in het kielzog van De Winter – dat eerst ook alle andere landen die mogelijk aan kernwapens werkten – Israël voorop –, aangepakt werden? De Winter in elk geval niet: hij was een aanjager van die boycots, en een pleitbezorger van de Irak-oorlog. De Winter was vóór de boycots van Irak, Iran en Rusland. Nooit stelde hij daar voorwaarden aan. Maar nu Israël aan de beurt is, verandert hij de regels. Iedere criticaster van Israël is verdacht als hij niet eerst ten strijde is getrokken voor pakweg een onafhankelijk Irian Jaya. En doe je dat niet, dan moet je wel een antisemiet zijn, aldus De Winter. 'Neem je grootje in de maling, De Winter', zeggen we in Mokum. Dat is ook mijn boodschap aan u. De enigen die m.b.t. Israël een dubbele moraal aan de dag leggen, zijn De Winter en uzelf.

Appi Mohamud
Appi Mohamud22 apr. 2016 - 19:05

Aaahhhh Israël. Het baken van al het slechts in de wereld. Veel gehoorde argumenten zijn: Israël heeft het recht van voorbestaan. Israël mag zichzelf verdedigen. Israël heeft het oorlog gewonnen dus mogen ze blijven. Israël is nooit begonnen met aanvallen. Israëli zijn joden en als je iets zegt over Israël ben je antisemiet. Maar het beste blijft: Israëli zijn de originele eigenaars van dat stuk grond, en "Arabieren" kwamen later daar wonen. Voor de staat Israël waren ze namelijk nomaden. Al die argumenten worden om zeep geholpen door te noemen dat mensen die Israël bekritiseren zijn "antisemieten", niet weten dat de mensen die de staat Israël bekritiseerd zijn voornamelijk SEMIETEN. Er was laatste een onderzoek geweest over waar de mensheid vandaan kwam. Al was de uitkomst interessant, maar wat nog meer interessanter was wat de DNA van de meeste Israëlis aangaf. Het zijn namelijk geen semieten. Al waren wel semiete DNA te vinden in hun bloed, het had meer overeenkomst met Europeanen dan semieten. diegene die wel semietische DNA hadden waren joden die nooit uit Israël zijn vertrokken en die paar die in arabische landen bleven. Daarnaast hadden 100% van de palestijnen die ze mochten onderzoek volledig semiet DNA in hun bloed. Het noemen van palestijnen Arabieren is maar een goedkoop stunt om het geschiedenis te proberen te herschrijven, maar maken ze ook nog het grofste fout door zelf antisemiet te zijn( je discrimineert namelijk de echte semieten). Maar los van het DNA wat ze bij zich dragen mag een land zichzelf en zijn onderdanen verdedigen. Wat inhoud dat palestijnen OOK al het recht hebben zichzelf te verdedigen. Door de blokkade kan er geen wapens binnen komen war door ze genoodzaakt zijn om keuken messen elkaar te verdedigen. Nou dat we over messen hebben komen we bij de voorbeeld van Dhr van Agt. Ik heb dat filmpje zo vaak beken, wat me het meest opviel was niet dat die Palestijn geëxecuteerd werd maar dat er daar 2 Ambulance aanwezig waren en de soldaat als eerste geholpen werd met maar een steekwond. Maar het ergste is nog dat het lijkt dat ze aan het wachten waren tot bijde verdachten (de geëxecuteerde was namelijk niet de dader) dood bloeden. Toen ze door hadden dat de hulp op de soldaat bijna was afgelopen en deze verdachte nog in leven was maar hebben geëxecuteerd omdat ze dat Hulp helemaal niet wouden leveren. En nog een ding wat me opvalt met Israël discussie is dat de voorstanders van Israël diegene zijn die zo een hekel hebben aan moslims. Vandaar dat ik dan ook het gevoel heb dat Israël meer een front voor ze us dan dat ze werkelijk om geven wat daar gebeurt.

11 Reacties
Machielse93
Machielse9322 apr. 2016 - 19:48

Één groot verschil, als morgen alle arabieren in de regio de wapens neerleggen gebeurd er niks terwijl als de Israëliërs dat doen het het einde van Israël betekend.

brambo2
brambo222 apr. 2016 - 19:52

@ Appi Het is eigenlijk nog erger. Eigenlijk zijn de arabieren een soort van Indianen. Abu Mazen toonde een paar jaar geleden overduidelijk aan dat de kanaanieten (arabieren) die al 7000 jaar in Kanaan woonden 3000 jaar geleden zijn zijn verdreven door de Joden. Die wonen er pas dus pas 3000 jaar. In 1998 gaf de arabische postdienst daarom een postzegel uit van hun Godheid uit die tijd: Baal heette die toen. Dat was bepaald geen vriend van de joden

Acid Prune
Acid Prune22 apr. 2016 - 20:06

op basis van DNA een discussie voeren ? Israël schendt op grote schaal de rechten van de mens wat voor DNA ze ook hebben

Nailles
Nailles22 apr. 2016 - 20:12

Volgens mij zou het voldoende moeten zijn om het geheel te beschouwen als de volken en staten zoals ze zijn in desbetreffende islamitische conglomerie van staten, met de alleen daarin als enige afwijkende, de Israëlische entiteit, de dus niet-islamitische splinter in haar oog, en uitsluitend (= discriminerend) daarom als ondraaglijk ervaren, bejegend, en beoordeeld, door die islamitische conglomerie, en niet vanwege omgang met mensenrechten van volksdelen, vervolging, uitbuiten, of repressief onder controle houden van minderheden of zelfs eigen bevolking. Want die speelt in die islamitische wereld voorwaar geen rol. De discriminerende afkeer, agressie, verlamd door afgeschrokken onmacht die anders vernietiging zou inhouden van de gehate, want niet-islamitische entiteit Israël, is op niets anders dan haat tegen het niet-islamitische gestoeld omdat er in die regio alleen islamitische naties verdragen worden. Omdat het in deze een Joodse entiteit betreft is er van niets anders sprake dan Jodenhaat, naast haat tegen er in deze staat, op een paar relatief kleine uitzonderingen na, als gelijken erkende burgers van andere overtuigingen en religies, wat ook al in volstrekte tegenstelling is met de islamitische conglomeratie van omringende staten.

Lopez
Lopez22 apr. 2016 - 20:43

[de geëxecuteerde was namelijk niet de dader] Goed dat u daar de aandacht op vestigt. Het slachtoffer werd eerst neergeschoten omdat hij langsliep toen de steekpartij plaatsvond, en vervolgens in koelen bloede geëxecuteerd.

Nico de Mus
Nico de Mus22 apr. 2016 - 21:17

@Acid Prune 22 april 2016 at 22:06 !!Israël schendt op grote schaal de rechten van de mens wat voor DNA ze ook hebben!! En wat de rest in die buurt doet met de mensenrechten kijken we gewoon de andere kant op.

Lopez
Lopez22 apr. 2016 - 21:31

@Machielse Heeft u weleens van het Arabisch Vredesinitiatief gehoord?

Lopez
Lopez22 apr. 2016 - 21:33

@Nailles [Volgens mij zou het voldoende moeten zijn om…] Het is nog een stuk eenvoudiger. Palestijnen hebben dezelfde (mensen)rechten als u en ik. Net als u en ik hebben zij recht op vrijheid, zelfbeschikking, een menswaardig bestaan, een eigen staat, en nog veel meer. En 68 jaar na de beëindiging van het Britse mandaat en 49 jaar na de bezetting van Oost-Jeruzalem en de Westoever is het de allerhoogste tijd dat de Palestijnse (mensen)rechten worden gehonoreerd, en er een eind komt aan de Israëlische bezetting, onderdrukking en koloniale fratsen.

Nailles
Nailles23 apr. 2016 - 7:41

@Lopez Eens. Daartoe moeten de Palestijnen leidende (niet vertegenwoordigende) partijen als Hamas e.a. die indirect samen met andere door indirect geleid worden door een aantal islamitische en Arabische krachten die slechts tevreden zijn met een beëindiging van de Joodse entiteit of een vergroting tot realisering daarvan overtuigd worden van het grote gied van een twee-statenoplossing waarin Israël's veiligheids en andere belangen gewaarborgd zijn. De Palestijnen is door Israël al eens een dergelijk vergaand en zeer aantrekkelijk voorgesteld. Heel veelzeggend, en tot verbijstering en frustratie van velen die zich al decennia inspanden voor de vrede sloegen de leiders van de Palestijnen, die zich er andermaal nadrukkelijk geen vertegenwoordigers van het Palestijnse volk mee betoonden, maar andere belangen hebbend, dit rücksichtlos af.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout23 apr. 2016 - 9:55

@Machielse93 Ze’ev Maoz: “Israel’s war experience is a story of folly, reckessness and self-made traps. None of Israel’s war with the possible exception of the 1948 War of independence was what Israel refers to as a war of necessity. They were all wars of choice or folly.” [Maov, Zeev, “The Holy Land: A Critical Analysis of Israel’s National Security and Foreign Policy”, p. 551]

Peter Smit2
Peter Smit224 apr. 2016 - 9:04

Keukenmessen? U bent de raketten voor het gemak maar vergeten?

brambo2
brambo222 apr. 2016 - 18:41

De langste naoorlogse bezetting is natuurlijk die van Oost Silezie en Pommeren door de Polen. Ruim 8 miljoen Duitsers zijn tussen 1945 en 1947 weggezuiverd, vermoord en verdreven. En de marokkanen maken er in de Spaanse sahara inmiddels ook een aardig potje van. Daarmee vergeleken zijn de gebieden die Jordanie na 1967 niet meer wilde hebben een oase van rust.

Hans Beek
Hans Beek22 apr. 2016 - 18:23

Ach ja Israel....Gezien de militaire macht van dat land is het opvallend hoe weinig palestijnse slachtoffers er eigenlijk vallen. Laten we ons eens voorstellen hoe het met Israel af zou lopen als de palestijnen en de arabisxhe buurlanden diezelfde macht zouden hebben.......? Jazeker, een complete tweede holocaust. Het gaat hamas en de arabieren helemaal niet om de bezette gebieden, die trouwens bezet zijn na de zoveelste mislukte oorlog van de heldhaftige arabisxhe naties, maar om de vernietiging van Israel en zijn joodse inwoners. Mocht dat ooit lukken zullen we kunnen zien dat de palestijnen , met hun onverantwoordelijk grote voortplantingsdrang, binnen een aantal jaren dit economisch sterke land hebben verwoest tot een kopie van al die andere arabisxhe mislukkingen, met daarbij natuurlijk de onvermijdelijke onderlinge twisten, het volledig uitsluiten van de vrouwelijke bevolking van de arbeidsmarkt en als laatste het kenmerkende " het ligt niet aan ons maar aan het complot van de ongelovigen in het westen" geweeklaag.

2 Reacties
BassievonToor
BassievonToor22 apr. 2016 - 19:11

Als Israël vandaag zou doen wat de Palestijnen graag met Israël zouden willen doen hebben we morgen geen Israëlisch-Palestijns conflict meer.

Lopez
Lopez22 apr. 2016 - 20:35

@Hans Beek De Palestijnen hebben recht op zelfbeschikking en een leven in vrijheid in hun eigen land, zij maken aanspraak op dezelfde (mensen)rechten die u, ik en de Israëliërs voor onzelf opeisen. Bijna 68 jaar na het eind van het Britse mandaat en 49 jaar na de bezetting van de Westoever is het hoog tijd dat zij die rechten niet alleen op papier, maar ook in de praktijk krijgen. Uw onsmakelijke insinuaties ten spijt, is dat waar het om gaat. Ter verruiming van uw blikveld raad ik u aan onderstaande lezing van Miko Peled te beluisteren en op u in te laten werken: https://www.youtube.com/watch?v=TOaxAckFCuQ

OlavM
OlavM22 apr. 2016 - 18:05

“Holocaust-industrieel” Leon de Winter is compleet hysterisch. Kort geleden ook al dat gedoe rond het mogelijk publiceren van een boek van Dyab Abou Jahjah door uitgeverij De Bezige Bij. Iedereen die ook maar een beetje kritiek heeft op de Israëlische bezettings- en apartheidspolitiek ten aanzien van de Palestijnen wordt door hem rücksichtslos als antisemiet aangemerkt. En al die doorzichtige hasbara-praatjes (ook hier weer) zijn drogredeneringen om de waarheid niet onder ogen te hoeven zien. Deze personen vinden kennelijk dat het internationale recht (volkenrecht en verboden van oorlogsmisdrijven en misdrijven tegen de menselijkheid) voor iedereen geldt, behalve voor Israël, dat volledig immuun zou moeten worden gemaakt voor welke kritiek en aansprakelijkheid dan ook.

1 Reactie
Peter Smit2
Peter Smit224 apr. 2016 - 9:07

Iemand holocaust industrieel en in dezelfde zin hysterisch noemen, dan vraag ik me toch af wie de werkelijke hystericus is...

Lopez
Lopez22 apr. 2016 - 18:04

Hulde voor D66. Dit voorbeeld verdient dringend navolging van de overige politieke partijen. Het is de hoogste tijd. Merkwaardig trouwens dat De Winter niet in de pen klom toen de EU sancties trof tegen Rusland vanwege de annexatie van de Krim. Waarom nam hij Europa niet de maat omdat het 48 jaar na dato nog steeds geen sancties tegen Israël heeft getroffen vanwege de annexatie van Oost-Jeruzalem? Zou het kunnen dat De Winter alleen zijn stoel uitkomt als Israël wordt aangesproken op mensenrechtenschendingen?

2 Reacties
Moeder Pietje
Moeder Pietje22 apr. 2016 - 19:17

Zou het kunnen dat jij alleen in beweging komt hier als het over dit onderwerp gaat?

Lopez
Lopez22 apr. 2016 - 19:56

@Moeder Zoek mijn reacties van de afgelopen vijf jaar erbij en overtuig uzelf. Los daarvan: anders dan De Winter ben ik vóór consequente toepassing van verdragen en van het recht. U ook?

bouwvarken
bouwvarken22 apr. 2016 - 17:43

De zogenaamde Palestijnen die onder Israelisch bestuur staan, zijn spekkoper. Leven in de enige parlementaire democratie in het MO, fatsoenlijke rechtsspraak ipv sharia, een net en ordelijke legermacht ipv de milities van Hamas, gratis gezondheidszorg enz. De bewoners van de West-Oever en Gaza liften mee op de welvaart en beschaving die Israel biedt. Steek de Jordaan over naar de laatste overheersers van dezelfde gebieden en je belandt in de Middeleeuwen. Geen Palestijn die overweegt familiehereniging te doen met familie van over de Jordaan, omdat het daar op alle fronten slechter leven is. Syrie en Jordanie weigeren simpelweg een vrede met Israel te sluiten, niet vreemd dus dat voor eigen veiligheid strategische gebieden bezet blijven en ontwikkeld worden. Nog geen maand terug uit Israel, het was er geweldig! En ook op de Westbank veel betere omstandigheden dan in Jordanie.

2 Reacties
Moeder Pietje
Moeder Pietje22 apr. 2016 - 19:19

Israel is zelfs zo tolerant dat het Shariarechtbanken toestaat. Mijnsziens zeer bedenkelijk, maar toch.......... http://www.justice.gov.il/En/Units/ShariaCourts/Pages/default.aspx

Lopez
Lopez22 apr. 2016 - 19:37

Zozo, dus de Palestijnse Israëliërs moeten de vlag uitsteken dat ze als tweederangsburgers worden behandeld? Zou u dat ook doen als u als Palestijn in Israël leefde, of zou u gelijke rechten willen? En de Palestijnen op de Westoever en in Gaza kunnen hun geluk niet op met de door Israël gebrachte ‘welvaart en beschaving’? Hoe zou het komen dat de Wereldbank stelt dat de Israëlische bezetting geen welvaart, maar juist armoede en onderontwikkeling brengt? En die beschaving van u, bedoelt u daar soms de beschaving mee die we in bovenstaand filmpje zien? Leeft u liever onder de ‘welvaart en beschaving’ van een meedogenloze bezetter dan in vrijheid? En, gut, Israël bezet Oost-Jeruzalem en de Westoever ‘omdat Jordanië simpelweg weigert vrede met Israël te sluiten’? Bestaat er niet al sinds 1994 een vredesverdrag tussen Jordanië en Israël? Is het volgens uw logica derhalve niet al 22 jaar de hoogste tijd dat de bezetting wordt beëindigd?

Felix-Arnhem
Felix-Arnhem22 apr. 2016 - 17:36

Aangezien men niet kritisch is over de Marrokaanse barriere of de Mexicaanse muur is het moeilijk te geloven dat deze "Israel critici" een schone lei hebben. Anti semitisme is een vies vuil gedrocht dat op vele wijzen dag licht probeert te zien. Ik zeg niet dat Netanyahu zo'n goede vent is, ik zeg niet dat alle Israel critici Joden haters zijn. Wel constateer ik dat Jodenhaters en nationaal-socialistisch gespuis zich voordoen als Israel critici omdat zij Joden haten. Ook geloof ik er geen barst van dat moslim jongeren die zionisten haten echt alleen zionisten haten en dus geen Joden. Wees dus ten alle tijden kritisch op Israel critici en ontmasker de Joden haters.

3 Reacties
Sachs
Sachs22 apr. 2016 - 18:47

@ Spierre [Wat maakt het voor mensen die NU leven in een dictatuur....] Misschien kunt u iets duidelijker zijn. De Palestijnen leven NU onder bezetting. Hun land wordt NU gekoloniseerd. Waarom noemt u dat 'statistiek'? Om welke reden zijn Palestijnen volgens u geen 'mensen'?

Lopez
Lopez22 apr. 2016 - 21:10

[Aangezien men niet kritisch is over de Marrokaanse barriere of de Mexicaanse muur is het moeilijk te geloven dat deze “Israel critici” een schone lei hebben.] Felix, D66 heeft het net zo min over de Mexicaanse of Marokkaanse muur als over de Israëlische muur. De motie is glashelder, en maakt overduidelijk dat het de partij om 49 jaar nederzettingenbeleid en de daarmee gepaard gaande mensenrechtingenschendingen te doen is. De partij stelt ook dat Israël veelvuldig veroordeeld en gewaarschuwd is door de VN en andere organisaties, maar zijn illegale beleid vrolijk voortzet. Na al die jaren is het tijd dat de EU de eigen wet- en regelgeving serieus neemt en sancties treft, is de teneur van de motie - sancties die de EU ook tegen tientallen andere landen en tegen organisaties als Hamas heeft getroffen. Meent u werkelijk dat de D66-leden geen ‘schone lei’ hebben? Wat is precies uw diagnose? Hebben we te maken met een bende antisemieten?

Appi Mohamud
Appi Mohamud22 apr. 2016 - 22:52

Ik was zo een jongere terug in 1999 op middelbaar school was mijn beste vriend een jood met een joden ketting. Casper was zijn naam. Ik kwam gewoon bij hem over de vloer en hij bij mij. Waarom? Omdat het kon het mocht en nog steeds mag. Dat JIJ Met Je Zwakke Gedachten Niet Kan Bij Benen Dat verschiellende colture, gedachte, geslachten, geaardheid en geloof gewoon met elkaar kunnen opschieten is uw probleem. Al stonden we recht tegen over elkaar bij Israël discussie( niet veel veranderd bij me houdingen beste vriend) konden we toch flink wat lol hebben. PS. Hij heeft tegenwoordig ook het licht gezien en is vel anti Israël, ga je hem ook antisemiet noemen?

Acid Prune
Acid Prune22 apr. 2016 - 17:00

Denkt u nu echt dat als de Winter naar Hebron gaat hij van gedachten gaat veranderen ? Die geeft die bewusteloze Palestijn gewoon de schuld van zijn eigen executie ; dan had ie maar geen Palestijn moeten zijn is zijn redenering .

Gino66
Gino6622 apr. 2016 - 16:28

Onze neo-fascist Leon de Winter wil vooral dat we maar blijven wegkijken door allerlei vergelijkingen erbij te betrekken die niet eens in de buurt komen van de terreur en het apartheidsbeleid van "Israël"! En natuurlijk wordt de "antisemiet-kaart" maar al te gauw weer getrokken. We zijn het inmiddels wel gewend.

1 Reactie
Moeder Pietje
Moeder Pietje22 apr. 2016 - 19:21

En jij trekt de fascisme kaart. Overtuigend verhaal.

Sachs
Sachs22 apr. 2016 - 16:05

'Andere landen deugen ook niet', aldus De Winter. Toen hij met grote driestheid de oorlog tegen Irak propageerde, gebruikte hij dat argument niet. Toen hij meende dat Iran geboycot en geïsoleerd diende te worden ook niet. Het feit dat ook andere landen 'verboden massavernietigingswapens verborgen hielden' – waaronder Israël – vond hij niet de moeite van protest waard. Toen Rusland een harde boycot om z'n oren kreeg vanwege zijn annexatie van de Krim, vond De Winter niet dat men ook moest optreden tegen het rijtje landen dat hij er nu heeft bijgezocht. Het is uitgerekend De Winter zélf, die uitzonderingsposities creëert en een dubbele moraal hanteert. Daarin gaat hij extreem ver, zoals zijn onverholen steun aan Israël, de bezetter, laat zien.

Robe Spierre
Robe Spierre22 apr. 2016 - 15:50

"Waarom Israël? Mijn antwoord is tweeledig: Israëls militaire bezetting is de langstlopende in de moderne geschiedenis. " Wat maakt het voor mensen die NU leven in een dictatuur, die het vele malen zwaarder hebben dan de Palestijnen democratisch Israel, dat de voorouders van de Palestijnen er ook al last van hadden van de 'bezetting'? Klaarblijkelijk is voor van Agt statistiek belangrijker dan mensen. "Deel twee van mijn antwoord: met geen enkel ander land werkt Europa zo intensief samen als met Israël." Oh? Google voor de grap eens 'Handelsmissie China'. Je snapt niet dat het nog zo druk is in Nederland. Iedereen lijkt wel daar te zitten - ik ga zelf binnenkort ook weer :)

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen22 apr. 2016 - 21:18

[Wat maakt het voor mensen die NU leven in een dictatuur, die het vele malen zwaarder hebben dan de Palestijnen democratisch Israel,] Ha ha, het eeuwige kul-argument van de gemakkelijke democratie waarin het gros van de potentiele kiezers het land uitgejaagd is en niet mee mag stemmen. Hoe zou je denken dat de Knesset eruit zou zien als alle palestijnen mee mogen stemmen, en niet enkel dat deel van de palestijnen dat niet het land uitgejaagd is? Als dit valt onder democratie, dan kunnen wij de democratische sabiliteit hier ook makkkelijk herstellen, zet gewoon Henk en Ingrid bij Venlo de grens over, ontneem hen het stemrecht, en de traditionele partijen kunnen weer gemakkelijk meerderheden smeden... Goed plan eigenlijk!

Nailles
Nailles22 apr. 2016 - 15:41

"Veel landen schenden mensenrechten, waaronder de landen die De Winter noemt. Nederland en Europa dienen zich tegen alle schendingen te keren. Geheel eens." De D66 motie om de verdragsassociatie waar onder ook handels- culturele, en academische betrekkingen vallen, "bevat een bepaling die de verdragspartijen gebiedt de mensenrechten te respecteren. Doet een partij dat niet, dan kan de andere het verdrag opschorten." Van Agt's beargumentering dat Israël terecht te discrimineren zou zijn van andere landen die ernstige schendingen van mensenrechten plegen, gebied bezetten waar andere volken leven of verdreven zijn, omdat Nederland meer betrekkingen onderhoudt met die andere landen is natuurlijk een non-argument. Landen als de Winter noemt, Algerije, Egypte, Marokko, Jordanië, Turkije en Tunesië, kun je zonder meer China, Indonesië, Rusland, en nog een hele reeks andere landen toevoegen waar Nederland behoorlijke handelsrelaties en andere serieus te nemen uitwisseling oo cultureel en academisch gebied mee onderhoudt. Wil je niet met reden van discriminatie, en in dit geval welzeker antisemitisme, beschuldigd worden dan pleit je voor een motie die al dit soort landen betreft die niets of te weinig doen aan de misstanden waar ze zelf verantwoordelijk voor zijn. Bovendien kun je dan van Israël, in tegenstelling tot de meeste van de andere genoemde, ze handelen uit een veiligheidsbelang door aantoonbare hen nog steeds virulent in hun existentie bedreigende krachten.

Nico de Mus
Nico de Mus22 apr. 2016 - 15:30

!!In de Telegraaf opende hij dinsdag de aanval op D66,!! Het was woensdag, maar dat terzijde, als je het hele artikel van De Winter leest werpt dat toch een andere kijk op de zaak.

Rootman2
Rootman222 apr. 2016 - 15:23

Hoewel ik de heer v Agt groot gelijk geef dat de associatie met Israel de meest verregaande is, en dat Israel samen met Turkije als geassocieerde landen de grootste bedreiging voor de wereldvrede vormen, mogen van mij die andere verdragen ook op de helling. Ik heb niet voor niets NEE! gestemd bij het referendum, en gelijke monniken, gelijke kappen! Maar de belangrijkste reden om verdragen te ontbinden zijn de geïmporteerde grensconflicten: Israël, Georgië, Moldavië, Turkije, en in zekere zin Marokko. Merkwaardig genoeg ook heel misschien Palestina... (hamas- Fatah? Maar daar wacht ik het oordeel van onze meer deskundige reageerders even over af)..

1 Reactie
Piet de Geus
Piet de Geus22 apr. 2016 - 17:48

"Ik heb niet voor niets NEE! gestemd bij het referendum" Weet je dat heel zeker?

[verwijderd]
[verwijderd]22 apr. 2016 - 15:08

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Overdeweg
Overdeweg22 apr. 2016 - 16:53

Meehuilem met Hamas!? Nee, dat doe ik zeker niet!

Nailles
Nailles22 apr. 2016 - 18:07

De tijden zijn allang dat de weinige wolven in wat er aan bos over is wat meer gehoord mogen worden.

jellevwal
jellevwal22 apr. 2016 - 14:58

Nadat de Britten in 1939 de joodse immigratie in Palestina hadden stopgezet, om Arabische steun in de oorlog tegen Hitler te behouden, begonnen de zionistische voorbereidingen voor het stichten van Israel, te beginnen onmiddellijk na het einde van de wereldoorlog. Dat gebeurde, eerst werden de Britten aangevallen, met als duidelijk voorval het opblazen van het Britse hoofdkwartier in het King David Hotel. Het door de oorlog verarmde Engeland kon niet de 80.000 soldaten betalen die toen nodig leken om Palestina weer vredig te krijgen. Het mandaat werd daarom teruggegeven aan de VN. Daarop verdreef het zionistische leger het overgrote deel van de Palestijnen. Bernadotte, VN onderhandelaar, die onmiddellijk en onvoorwaardelijk rcht op terugkeer eiste, werd door zionisten in uniform vermoord. De bezetting van Palestina begon dus in 1948, en is nu dus acht en zestig jaar aan de gang.

3 Reacties
Felix-Arnhem
Felix-Arnhem22 apr. 2016 - 17:37

Zelf verzonnen?

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 apr. 2016 - 18:51

Graaf Bernadotte is door een zionistische terreurgroep vermoord. Diezelfde Bernadotte had aan het eind van WO II 30.000 mensen waarvan 10.000 joden uit concentratiekampen gered. Daar is niets aan verzonnen.

Moeder Pietje
Moeder Pietje22 apr. 2016 - 19:24

Je vergeet Jordanie dat met 77% van het voormalige mandaatgebied spekkoper is en dat eind 19e eeuw de Zionisten al begonnen in dat gebied.

Albert Einstein
Albert Einstein22 apr. 2016 - 14:44

Je kunt toch ook gewoon partij kiezen, en oude vrienden trouw blijven, op historische gronden, zonder een moralistische meetlat? Wat is daar verkeerd aan?

2 Reacties
Appi Mohamud
Appi Mohamud22 apr. 2016 - 18:15

Wat daar verkeerd aan is dat je vrienden fout zijn en dat op jou terugkomt. vertel me wie je vrienden zijn, dan kan ik je vertellen wie jij bent.

Machielse93
Machielse9322 apr. 2016 - 19:59

Ik weet in ieder geval dat Israël niet onze vijand is. De vijand is duidelijk de salafistische wahabitische islam die vanuit Saudi-Arabië over de hele wereld verspreid. Dit is de stroming waar de terroristen uitkomen. In die zin beschouw ik zowel Iran als Israël als vrienden. Dat is volgens het oude gezegde: "de vijand van mijn vijand is mijn vriend."

Kees Apollo
Kees Apollo22 apr. 2016 - 14:28

Constaterende dat: Hamas en helden Hamas sympathisanten nog steeds onverminderd uit zijn op de totale vernietiging van Istrael. Overwegende dat: Er deze week dan misschien geen messentrekker door de anti-terreur van Israel is geglipt maar dat de dreiging onverminderd is. Nog extra opgejut door de bekende anti-Israel helden Hamas sympathisanten. Oproep: Negeer het jongste D66 kroonjuweel voor de buhne om verdragen met Israel op te schorten, het is een kwestie van tijd tot ze zoals gebruikelijk een draai maken.

1 Reactie
insignia
insignia22 apr. 2016 - 17:31

Overwegende dat er deze week ongetwijfeld weer de nodige Palestijnen vermoord zullen worden door de bezettingstroepen lees ik jouw oproep met het meest mogelijke wantrouwen.

brambo2
brambo222 apr. 2016 - 14:20

Als Leon de Winter nu Hebron zou bezoeken, zou hij alleen met weemoed terugdenken aan 1948 toen hier een grote Joodse gemeenschap woonde. Uitgeroeid en verdreven. Als van Agt bijvoorbeeld George Orwell zou hebben gelezen, zou hij weten dat er in Marokko ooit een grote Joodse gemeenschap was. Uitgeroeid en verdreven. En zo kun je nog wel even doorgaan. Als het aan D66 ligt wordt kennelijk ook de laatste Joodse vluchtplek uitgeroeid (verdreven kan niet meer).

4 Reacties
BassievonToor
BassievonToor22 apr. 2016 - 19:01

Geldt voor alle minderheden in alle Islamitische landen?

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout23 apr. 2016 - 8:40

Ja,ja, Onder de titel "Israel's Hebron Handiwork: Its Most Heinous Endeavor Since 1948" stond in Ha'aretz ruim een jaar geleden het volgende te lezen: - The sickest imagination of present-day anti-Semites cannot compete with the handiwork of Israel and its emissaries the settlers in Hebron for the past 20 years - read more: http://www.haaretz.com/opinion/.premium-1.644080 Even aannemende dat u Hebron 1928 bedoelt (1948 is een storende fout hier) even de voorgeschiedenis van de gruwelen in 1929: In 1923 maakte Jabotinsky, representant van rechtse zionisten, openbaar over wat men bedoelde over de absolute noodzaak van het gebruik van een ijzeren wand van Britse of joodse bajonetten tegen de Palestijnen om de zionistische koloniale ondernemingen te vergemakkelijken en de verbrokkeling van de andere “nog levende natie” dat het land bewoonde, mogelijk te maken. Leden van Betar, Ahdut Ha’avodah en Histradut organiseerden vervolgens een paramilitaire propaganda mars op de Westelijke Muur op Tisha B’Av. Ze droegen Joodse nationale vlaggen en zongen het zionistische volkslied Ha-Tikva. Gezien het feit dat deze mars de bedoeling had om op provocerende wijze zionistische triomfalisme (en vreemdelingenhaat) neer te zetten, was het geen wonder dat het extreme vijandigheid veroorzaakte. Dit schandaal leidde tot een enorme contra-demonstratie door de moslims. Martin Buber en de leden van Brith Shalom stelden dat de zionistische demonstraties duidelijk de status quo hadden overtreden van en het werd op grote schaal gezien als de katalysator voor de daaropvolgende 1929 rellen. Buber en de Brith Shalom werden openlijk gehekeld voor het verstrekken van een nauwkeurige analyse over van de situatie. (Richard Goldstone kreeg de moderne versie van de Brith Shalom behandeling bij het rapport over Cast Lead.) Net als in Hebron tot 1929 hebben joden en moslims in Marokko eeuwen lang vredig samengeleefd, zij het dat joden meestal een ondergeschikte rol speelden. Joden in Marokko uitgeroeid? U kletst maar wat. Hier een artikel over wat er werkelijk gebeurde: De Jewish Agency stuurt vanaf eind jaren veertig veertig afgezanten naar het zuiden van Marokko, om de Joden daar voor te bereiden op hun vertrek naar Israël. Cohen wordt triest van dit verhaal, dat zij niet anders kan zien dan als je reinste misleiding. „De missionarissen van de Agency schetsten de argeloze Marokkaanse Joden een rooskleurig beeld van het beloofde en beloftevolle land waar ze heen gingen. Zij wisten niet wat hun te wachten stond, en dat was weinig goeds. „Veel Marokkaanse Joden gingen letterlijk kapot aan hun nieuwe leven in de harde Israëlische samenleving. Ze werden buitengewoon slecht behandeld en hun cultuur werd onderdrukt. Later hebben zij zich weer opgewerkt en in de jaren tachtig zie je hun eigen, Marokkaanse cultuur weer opleven. http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1144539/2009/06/10/Het-verborgen-verhaal-van-de-Joden-in-Zuid-Marokko.dhtml

brambo2
brambo225 apr. 2016 - 14:06

@ Arjan Het is duidelijk. De joden hebben het over zichzelf afgeroepen en hebben het zichzelf aangedaan. Een keurig christelijk standpunt in het Lutherjaar dat al zo'n 2000 jaar vervolging en pogroms oplevert.

Paul250371
Paul25037127 apr. 2016 - 10:32

@ Brambo. @ Arjan Het is duidelijk. De joden hebben het over zichzelf afgeroepen en hebben het zichzelf aangedaan. Een keurig christelijk standpunt in het Lutherjaar dat al zo’n 2000 jaar vervolging en pogroms oplevert. - Niemand heeft verdiend wat er hen is aangedaan. Daarom snap je ook niet dat de Joden (generaliserend) zich zo gedragen. Juist zij moeten weten wat het is om vervolgd te worden. Helaas, toen zij de bijl in handen kregen wisten ze er ook niets anders mee te doen dan te slaan.

Ulltrafox
Ulltrafox22 apr. 2016 - 14:16

Van Agt zou weer premier moeten worden. Wijsheid komt met de jaren. In Israël begint ook de apartheid ruimte te krijgen zoals in voormalig Zuid Afrika geldig was. Joden willen niet langer meer met Arabieren liggen in 1 ziekenhuiszaal. Joden uit Ethiopië worden ook dagelijks gediscrimineerd wegens hun huidskleur. Israël is afgegleden naar een rascistische heilstaat. Dat er ergens in de donkere holen van het buitenlands beleid van D66 een vonkje licht is is de vorm van deze motie is hoopvol. Het is echter ook vreemd aangezien D66 de mensenrechtenschendingen in de Oekraiene tolereert en hiermee een dergelijk verdrag mee goedkeurt bij het fanatieke af. Wordt D66 schizofreen? Palestina is een groot voorbeeld van hoe je een land met de oorspronkelijke bewoners kapot kan krijgen via massaimmigratie van vluchtelingen. Dit werd na WO2 ingezet door de Rothschields die grote lappen grond opkochten op,die plek. Sindsdien is het leefgebied van Palestijen ingekrompen zoals die van neushoorns en tijgers. En leven ze als Amerikaanse indianen in een soort van uitzichtsloze reservaten met een hek eromheen. Niet alleen meneer van Agt, is iemand als Leon de Winter grote Fan van het Isrealische zionisme en de onderdrukking van Palestijnen, dat is vooral ook de VS met leugenaar Hillary Clinton voorop. Amerika wordt door het zionisme geregeerd.

Mark Gh
Mark Gh22 apr. 2016 - 13:59

Ik vind het wel een sterk punt van De Winter. Oproepen tot sancties tegen Israël is prima, maar wanneer andere landen zich aan dezelfde zaken schuldig maken moeten die dan ook dezelfde consequenties dragen. Of de partijen moeten erkennen dat het niet meer om de mensenrechtenschendingen gaat, maar om een zuiver politiek ideologisch statement.

2 Reacties
Moeder Pietje
Moeder Pietje22 apr. 2016 - 19:28

Zelfs Finkelstein vindt de BDS acties tegen Israel te ver gaan. Ik bedoel maar.

Rootman2
Rootman222 apr. 2016 - 20:38

Wat bedoelt u? En wat maakt de mening van een zogenaamde ´self hating jew´ opeens uit? Onderschrijft u ook de rest van zijn standpunten? Geef mij maar de artikelen van Israel Shamir. Veel minder emotioneel, en vast ook niet zo´n zeurstem.

JuniorC
JuniorC22 apr. 2016 - 13:42

Dit is een referendum waard!

cockpol
cockpol22 apr. 2016 - 13:40

"aanhoudende schendingen van het humanitair oorlogsrecht die hun weerga niet kennen". Dat de Israëlische schendingen van het oorlogsrecht hun "weerga" niet kennen is zwaar overdreven. Er zijn ongetwijfeld véél landen die véél ergere schendingen van het oorlogsrecht begaan.

Blitskikker
Blitskikker22 apr. 2016 - 13:18

"In De Winter’s wereld wordt Israël altijd benadeeld, dragen altijd anderen schuld" En in Van Agt's wereld worden de Palestijnen altijd benadeeld, en draagt Israël altijd schuld. Ik kan me tenminste geen stuk van Van Agt herinneren waarin hij zich kritisch opstelt tegenover de Palestijnen en zijn sympathie naar Israël laat uitgaan.

14 Reacties
insignia
insignia22 apr. 2016 - 13:51

Ik zou hoogst beledigd zijn als dhr. van Agt ook maar enige waardering voor Nedanyahu en zijn croonies uitsprak. Want er is geen enkele reden om deze onderdrukker te steunen. Helaas worden zij wel gesteund door onze regering en dat betreur ik.

Donostia2
Donostia222 apr. 2016 - 14:03

@ Blits. Laat maar gaan. Je denkt toch niet dat Israël onder de indruk is van de woorden van D66 of Dries van Agt? Israél heeft zijn eigen verantwoordelijkheid voor het voortbestaan van de staat en het beschermen van burgers. Na de shoa zal Israël zich nooit meer wat aantrekken van buitenlandse bemoeienis. Men heeft zijn lesje wel geleerd.

H.Witte
H.Witte22 apr. 2016 - 15:04

Blitskikker je zou de historie er even op na moeten slaan. Er zijn genoeg krachten pro-Israel. Tegenkracht is vooralsnog, helaas, marginaal. Het is goed dat Van Agt die kant nadrukkelijk laat zien.

MVtikt
MVtikt22 apr. 2016 - 15:11

Dit dus. Plus dat Van Agt WEET dat in al die andere "o zo democratische" landen er geen echte volksvertegenwoordiging zit, maar een stel zichzelf verrijkende parasieten die helemaal niks in landsbelang doen, En "wij zijn het meest met Israël verbonden"? Ja, natuurlijk. Daar hebben WIJ ook wat aan namelijk: geschoolde mensen, een land dat zichzelf (en high tech, ook medisch!) ontwikkelt. Itt de rest van de genoemde landen waar we hooguit woestijnzand en het uitschot van krijgen. En "bezetting"? Waren het niet de omringende islamitische landen die hun onderlinge strijd enkel aan de kant legden om het land dat zij nog harder haten dan hun soennitische/ sjiitische / wahabitische buurlanden, namelijk Israël, aan te vallen? En daarin jammerlijk faalden, waarbij Israël een belangrijke strategische plek op HEN veroverde. Geef eens een ander voorbeeld waar een overwinnaar zegt: "he, lieve vijand, hier heb je een belangrijke strategische plek weer terug waar vanuit je ons weer lekker aan kan vallen!" En Israël heeft de oppervlakte nodig om vluchtende Joden op te vangen. Joden die vluchten uit Europa en Afrika, voor de steeds verder oprukkende islamitische hordes die ongestraft Joden en synagogen aanvallen. Van Agt zal zeggen dat dat juist komt door de Israëlische bezetting en het doden van arme geloofsgenoten aldaar. Vreemd dat de Dam echter leeg blijft als hun "broeders en zusters" elkaar met tientallen tegelijk opblazen in het Midden Oosten.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen22 apr. 2016 - 15:21

[En in Van Agt’s wereld worden de Palestijnen altijd benadeeld, en draagt Israël altijd schuld.] Het onderwerp dat van Agt ter sprake brengt is 50 jaar bezetting. Zelfs voor mensen die voor die beztting een rechtvaardiging weten te construeren is het onmogelijk een andere partij dan Israël er de schuld van te geven.

Moeder Pietje
Moeder Pietje22 apr. 2016 - 15:37

Eranos 22 april 2016 at 17:04 "Er zijn genoeg krachten pro-Israel. Tegenkracht is vooralsnog,helaas, marginaal" Je suggestie is niet overeenkomstig met de werkelijkheid.

Moeder Pietje
Moeder Pietje22 apr. 2016 - 15:44

Gerbie De nuance is natuurlijk ver te zoeken in pro pally kamp. Ten eerste is er het feit Jordanie(hoofdzakelijk Arabieren die zich toen nog geen palestijnen noemden uit voormalig "Palestina")) wat 77% van het voormalig mandaatgebied gekregen heeft, nog VOOR dat de Joden een stuk grond kregen voor hun staat. Waarom zouden de Arabieren uit dat mandaatgebied naast 77% nog eens 2 staten mogen claimen? Anyway, de suggestie dat israel HEEL Palestina zou "bezetten"is niet alleen belachelijk want feitelijk onjuist maar ook vals. Ten tweede was Palestina NOOIT een staat, natie of volk. Zelfs nu eigenlijk niet. Ten derde weten we allemaal wat er gebeurdde toen Israel in de hoop op vrede in 2005 GAZA verliet. Dat ze daarna de boel weer onder controle bracht(= geen bezetting maar controle, verdediging/reactie op terrorisme)is begrijpelijk. Ten vierde is ook de "Westbank"(Eigenlijk Samaria en Judea, whats in a name?) militair van belang zolang Israel zich moet verdedigen tegen terreur. Ten 5e gaf Israel naast gaza al land aan Egypte voor vrede. En zo valt r nog veel meer over te zeggen. Dat is al te vaak gedaan om nog te geloven dat velen aan pro pally zijde iets met feiten hebben maar alles met een anti pathie jegens een bepaalde groep mensen.

Moeder Pietje
Moeder Pietje22 apr. 2016 - 15:47

@ Mv Tikt "Geef eens een ander voorbeeld waar een overwinnaar zegt: “he, lieve vijand, hier heb je een belangrijke strategische plek weer terug waar vanuit je ons weer lekker aan kan vallen!”" Geldt tevens voor de muur/hek wat opgetrokken werd. Mensen als Van Agt pleiten voor een slechting ervan.Je moet wel idioot of kwaadaardig zijn om dit serieus te nemen.

Rootman2
Rootman222 apr. 2016 - 17:04

@ MVTikt: [En Israël heeft de oppervlakte nodig om vluchtende Joden op te vangen ] Het wordt tijd dat u met nuchtere cijfers komt. De sentimentaliteit van uw betoog is anders te verstikkend.

Lopez
Lopez22 apr. 2016 - 19:03

@Moeder [De nuance is natuurlijk ver te zoeken in pro pally kamp.] Wie of wat is het ‘pro pally kamp’, Moeders? [Ten eerste is er het feit Jordanie(hoofdzakelijk Arabieren die zich toen nog geen palestijnen noemden uit voormalig “Palestina”)) wat 77% van het voormalig mandaatgebied gekregen heeft, nog VOOR dat de Joden een stuk grond kregen voor hun staat.] Aha, het aloude gevalletje belofte-maakt-schuld van de Britten. Zitten die ook in het pro-pally-kamp? [Waarom zouden de Arabieren uit dat mandaatgebied naast 77% nog eens 2 staten mogen claimen?] Arabieren? Nog twee staten? Werd Jordanië dan aan de Palestijnen gegeven? Nee, aan de Hashimieten. Claimen de Palestijnen dan soms twee staten? Nee, ook al niet. U moet er echt eens wat VN-resoluties op naslaan. Heus, daar vindt u een hoop antwoorden op uw ongerijmde vragen. [Anyway, de suggestie dat israel HEEL Palestina zou “bezetten”is niet alleen belachelijk want feitelijk onjuist maar ook vals.] Wie suggereert er precies dat Israël Jordanië bezet houdt? Het gedroomde ‘pro pally kamp’? [Ten tweede was Palestina NOOIT een staat, natie of volk. Zelfs nu eigenlijk niet.] So what? Doet dat iets af aan de rechten van de Palestijnen? [Ten derde weten we allemaal wat er gebeurdde toen Israel in de hoop op vrede in 2005 GAZA verliet.] In de hoop op vrede? Met wie? De Palestijnen? Had Israël dan niet ook de Westoever en Oost-Jeruzalem moeten ontruimen in plaats van beide in toenemende mate illegaal te koloniseren? En had het daarnaast niet de overige rechten van de Palestijnen moeten respecteren? Of vindt u dat de Palestijnen met een gebied dat tweemaal zo groot is als Texel wel genoeg recht is gedaan? [Dat ze daarna de boel weer onder controle bracht(= geen bezetting maar controle, verdediging/reactie op terrorisme)is begrijpelijk.] De blokkade van Gaza geldt internationaalrechtelijk als een bezetting. Lees eens een paar VN-resoluties. [Ten vierde is ook de “Westbank”(Eigenlijk Samaria en Judea, whats in a name?) militair van belang zolang Israel zich moet verdedigen tegen terreur.] Het zijn met name de Palestijnen die zich moeten verdedigen tegen terreur, Moeders. En die terreur komt van de bezetter annex kolonisator. Het is in ieders belang dat de bezetters en kolonisten zo snel mogelijk rechtsomkeert maken en op huis aan gaan. [Ten 5e gaf Israel naast gaza al land aan Egypte voor vrede.] En dus hebben de Palestijnen geen recht op een leven in vrijheid? Is dat wat u probeert te zeggen? [En zo valt r nog veel meer over te zeggen. Dat is al te vaak gedaan om nog te geloven dat velen aan pro pally zijde iets met feiten hebben maar alles met een anti pathie jegens een bepaalde groep mensen.] U maakt zich inderdaad niet populair, maar dat zal wel de schuld zijn van de Palestijnen en het ‘pro pally kamp’.

Lopez
Lopez22 apr. 2016 - 19:05

@Moeder [Geldt tevens voor de muur/hek wat opgetrokken werd. Mensen als Van Agt pleiten voor een slechting ervan.Je moet wel idioot of kwaadaardig zijn om dit serieus te nemen.] Over ‘idioot of kwaadaardig’ gesproken. Van Agt cs pleiten ervoor dat Israël de Muur op eigen grondgebied bouwt in plaats van in Palestijns gebied, conform de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof. U vindt dat die uitspraak niet serieus hoeft te worden genomen? Mogen de Palestijnen wat u betreft ook muren bouwen in Israël?

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen22 apr. 2016 - 21:49

[Ten eerste is er het feit Jordanie(hoofdzakelijk Arabieren die zich toen nog geen palestijnen noemden uit voormalig “Palestina”)) wat 77% van het voormalig mandaatgebied gekregen heeft, nog VOOR dat de Joden een stuk grond kregen voor hun staat.] Iemand met een dergelijke claim moet natuurlijk niet aankomen met een historisch betoog. Her waren niet de Palestijnen die zich Palestijnen noemden. Voor de oprichting van de staat Israël noemden bewoners van Palestina zich Palestijen, Christelijke Palestijnen, Joodse Palestijnen, Arabische Palestijnen. Het waren de Joodse Palestijnen die na de oprichting van de staat Israël behoefte hadden aan een sterker onderschijd en daarom kwamen met de termen Jews en Arabs voor de in Israël woonachtigeh Joodse versus Christelijke en moslim palestijenen, en Israëli en Palestinians voor het onderschijd met de verbannenen. De twee andere groepen Palestijnen waren stom om met dat frame mee te gaan. [Waarom zouden de Arabieren uit dat mandaatgebied naast 77% nog eens 2 staten mogen claimen?] Daarnaast is dat "Arabieren" ook volkomen flauwekul. Dat deel van de Joden dat niet uit Europa, de Kaukasus, Ethiopie of de VS is geïmporeerd na de oprichting van Israël zijn gewoon Arabieren, enkel met een andere religie. Dat wetende heb je met deze retorische vraag helemaal gelijk. Er moet gewoon 1 staat komen als oplossing, Palestina, voor Palestijnen, joods, christelijk en moslim op het grondgebied van Israël, het huidige Palestina en Jordanië. Twee of meer staten is geen oplossing maar een eeuwigdurend probleem. En natuurlijk, dat vergt langdurige aanwezigheid van scheidsrechters, maar is uiteindelijk de enige oplossing. Wat er in die oplossing met de niet Arabische joden moet gebeuren die de voornaamste bron van segregatiedenken zijn, is een lastig probleem, maar remigratie naar de herkomstlanden in Europa, VS en Ethiiopië lijkt mij aanvaardbaar.

H.Witte
H.Witte23 apr. 2016 - 7:53

Moeder Pietje Wat te denken van alle joodse gemeenschappen all over the world. Wat te denken van nagenoeg alle Westerse landen. Dit terwijl juist de Arabische wereld de Palestijnen in de kou laat staan, nee soms zelfs tegenwerkt, zoals Egypte. Wat nou bezijden de werkelijkheid.

Moeder Pietje
Moeder Pietje24 apr. 2016 - 20:44

Het is behoorlijk demotiverend als de redactie steeds selectief mijn replieken gaat lopen weigeren. Ik heb nl geantwoord op het een en ander.