Joop

D66: Laat 30-plusser doorleren

  •  
14-02-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
soldaten300_03.jpg
'Nu stopt recht op studiefinanciering vanaf je 30ste. Maar laten we ons veel meer richten op het halen van diploma's, ook voor iedereen boven de 27 jaar', zegt Pechtold
Geef ook oudere jongeren, dertigplussers, leerrechten en -plichten, zegt D66 in een zondag in Rotterdam gepresenteerd plan. De partij wil op die manier proberen degenen die in hun jeugd alleen een vmbo- of mbo-diploma hebben gehaald, meer kansen te bieden om later door te leren en op te klimmen tot hbo of universiteit.
Volgens D66-leider Alexander Pechtold is het niet alleen voor de 30-plusser goed, maar profiteert de hele samenleving ervan. Dit meldt onder andere  de Pers zondag.
Het zorgt er ook voor dat het opleidingsniveau van onze hele beroepsbevolking stijgt waardoor we de kosten van de vergrijzing als maatschappij makkelijker kunnen opvangen.
Het plan past volgens Pechtold bij de 21ste eeuw.
Nu stopt het recht op studiefinanciering vanaf je 30ste. Maar laten we ons veel meer richten op het halen van diploma’s, ook voor iedereen boven de 27 jaar”, aldus de D66-voorman.

Meer over:

politiek, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (36)

objectivist
objectivist14 feb. 2010 - 14:49

Slecht plan, na je 27 moet je productief zijn vor de samenleving. Heb je in de jaren daarvoor je best niet gedaan of gelanterfant dan is het te laat. De jeugd wordt te veel gepamperd. Aan het werk!

Poppel2
Poppel214 feb. 2010 - 14:49

Als 30 plussers weer gaan leren schrikken ze van het competentiegericht leren en de huidige kwaliteit van het systeem!!! Het werken aan je eigen Persoonlijk OntwikkelPlan POP of ontwikkelen van je portfolio zal veel frustratie op gaan leveren. Veel starters em helaas weer veel uitvallers, dus extra veel kapitaalvernietiging en frustratie. Overheid=>Politiek!!Maak eerst het gehele Ned. onderwijs maar eens gezonder dmv verbetering en niet door verandering. Elke keer weer veranderen en inspelen op nieuwe Hype's uit de politiek is killing, en enorme verspilling van Euro's en ambitie!! Zie mijn eerder opmerkingen bij invoeren competentiegericht leren!

GERRIT1956
GERRIT195614 feb. 2010 - 14:49

Meneer Pechtold droomt weer eens.

StevenGeurts
StevenGeurts14 feb. 2010 - 14:49

Wil meneer Pechthold er dan eerst even voor zorgen dat er ook nog stufi is voor mensen onder de 27?...

Poppel2
Poppel214 feb. 2010 - 14:49

Hieronder mijn betoog om eerst het huidige onderwijs maar eens te verbeteren alexander pechtold!! voordat je met zo'n nieuwe suggestie komt!!!! Is erg hard nodig!!!! Ben zelf begonnen met werken op 16 jarige leeftijd in de bouw. door 12 jaar werken en leren in mijn vrije tijd ben ik uiteindelijk via LBO MBO HBO via 9 verschillende functies enorm goed "terecht" gekomen. De oplossing zit echt niet in meer geld pompen in het onderwijs, het competentie gericht leren en alle andere onderwijsvernieuwingen WEB 1 2 3 4 en investeringen hebben al veel chaos en veel onduidelijkheid veroorzaakt. Wat is MTS, wat is LBO VMBO KMBO? BOL en BBL BPV? Leraren met kwaliteit zoeken ook een baan waar evenwicht werk/prive en uitdaging aanwezig is, in het (V) MBO is het helaas vaak erg moeilijk werken, met bijzondere jongeren die niet vaak uit zichzelf gemotiveerd zijn. Je moet een bijzondere leraar zijn die weet op welke wijze hij de leerling kan uitdagen, boeien, aanzetten tot leren en respect van die leerling krijgen door goed voorbeeldgedrag. Ga daar maar aan staan, bestaan die mensen nog (voldoende?) Als die mensen bestaan dan vallen ze op en groeien zeer snel door naar andere aantrekkelijke banen met aangename werkomstandigheden. De oplossing dan? Nou een goede bijdrage kan komen door meer te investeren in de beroepsopleiding in de praktijk aan de kant van het bedrijfsleven. Zoals bijv in Duitsland de beroepsopleiding in handen geven van de werkgevers en veel meer werk maken van de stagebegeleiding. MBO leraren in dienst van het bedrijfsleven. De jongeren doen al heel snel uit zichzelf gemotiveerd mee als ze voelen dat hun activiteiten gewaardeerd worden cq nuttig zijn. Als ze onder de druk van een arbeidsritme komen en meteen lik op stuk krijgen als ze niet goed functioneren is dit effectiever en zorgt voor betere gedragverandering omdat dit in een veel bredere setting plaats vindt, de thuissituatie begrijpt het ook beter en reageert ook doelgericht naar de jongere. Het bedrijfsleven is helaas echter (nog) niet echt ingericht om die jongeren te motiveren/bij te sturen. Er is veel aandacht voor productie en weinig voor ontwikkeling in het algemeen en mn voor jongere. In de huidige crisis moeten we met name zoeken naar integrale oplossingen die ervoor zorgen dat 1+1= 3. Dat wil zeggen dat we de werkloze oudere vakman met affiniteit tot jongeren goed begeleiden houden we aan het werk en de leraren bvan het MBO reduceren we en wat over blijft komt in dienst van het bedrijfsleven. Globaal een verschuiving van kosten en een beter resultaat! Dit is voor hier een kort door de bocht initaitief! Persoonlijk wil ik steeds nog graag werken in het MBO en mijn steentje bijdragen!! Praktijk opleiden is leuk werk!!!! Mensen zijn nooit te oud om te leren en om leren te leren!!

Pjotrs
Pjotrs14 feb. 2010 - 14:49

Strak plan, want ieder jaar extra onderwijs levert afhankelijk van de sector 5-10% extra inkomen op. Het betaalt zichzelf dus terug (tenzij iemand met een universitaire studie ervoor kiest huisvrouw- of huisman te worden, dan zou er een terugbetalingsregeling moeten zijn). Principieel is investeren in onderwijs ook juist. De hele herverdeling van inkomens is er momenteel op gericht om mensen levenslang op andermans kosten vis te voeren: pure kapitaalsvernietiging en een beloning van lamlendigheid. Beter is om iedereen een haakje en een dobber te geven. En wie niet in staat is om zelf een hengel te fabriceren kun je desnoods wat meer helpen door ze een complete hengel geven en wat extra aangepaste vislessen. Bijkomend voordeel is dat je zo trotse mensen kweekt, die in staat zijn om hun eigen broek op te houden en ook nog eens middels de belastingen iets bijdragen aan het algemeen nut en het op een fatsoenlijke manier in leven houden van mensen die echt niet kunnen. Misschien doorbreek je daarmee ook de heersende zeur- en jammercultuur. Dus ja, graag extra investeren in onderwijsmogelijkheden en tegelijkertijd afbouwen van louter consumptieve uitgaven door de overheid.

GolezTrol
GolezTrol14 feb. 2010 - 14:49

Geweldig plan! Ik dacht laatst precies hetzelfde. Vaak weet je op jonge leeftijd nog niet wat je wilt en/of heb je niet de discipline om een studie af te ronden. Vaak is het wel mogelijk om vanuit je werk een studie te doen, maar lang niet altijd. Bovendien zit je dan vaak ook na je opleiding nog via een terugbetalingsregeling aan je oude baan vast en heb je ook niet de mogelijkheid om bijvoorbeeld 1 of 2 dagen minder te gaan werken tijdens je studie. Op deze manier kun je jong beginnen met je te oriënteren op de arbeidsmarkt en kun je later makkelijker doorstromen naar een baan die dan beter bij je past.

Poppel2
Poppel214 feb. 2010 - 14:49

Dingen die bijna gratis zijn worden vaak niet gewaardeerd. Veel jongelui feesten door hun jonge studiejaren heen. beginnen aan 3 -4 opleidingen en maken vaak niks af, wat ze wel hebben is torenhoge studie schuld. En... als ze dan afgeknapt zijn zoeken ze thuisfront/partner cq een financiele weldoener die hun nog een keer een kans geeft om een commerciele opleiding te volgen want het onderwijs met die "competenties" deugt niet, onzin. Van mij mag iedereen jong en oud leren, en iedereen moet gestimuleerd worden om het maximale te bereiken in zijn persoonlijke ontwikkeling. Maar, ik vind dat elke! student daar persoonlijk hard voor moet werken en daardoor beseffen dat oeverloos lang leren, feesten, en schulden maken zonder resultaat niet kan! Als je moet werken om je studie te betalen krijg je meer stevigheid en als je dan ook nog je studie kan koppelen aan je werkpraktijk leer je sneller,leuker, effectiever en heel veel goedkoper!!

RosaLange
RosaLange14 feb. 2010 - 14:49

In principe een juiste gedachte. De traditionele levensloop van studeren als je jong bent, werken als volwassene (vast contract tot je 65ste) en thuiszitten als je oud bent is achterhaald. De levensloop van mensen is niet meer zo gestroomlijnd. Tenslotte wordt ook verwacht dat we flexibel zijn en levenslang leren. Het onderwijsstelsel is nog uit de vorige eeuw en moet aan de nieuwe realiteit worden aangepast. Hoe dat precies moet worden ingevuld zou ik op dit moment niet kunnen zeggen.

doeidoei
doeidoei14 feb. 2010 - 14:49

Zo, de heer Pechtold dreigt concreet te worden. Geen flauwe grappen dus, maar direct de handen uit de mouw om dit goede idee te ondersteunen. De weg van de studiefinanciering leidt je een zeer administratief moeras in. Waarom zo moeilijk als het ook makkelijker kan, bijvoorbeeld via de inkomstenbelasting. Voorstel? Alle kosten inclusief reiskosten obv openbaar vervoer aftrekbaar maken en een netto belastingverlaging in het vooruitzicht stellen van 2.000 Euro per jaar / of proportioneel deel daarvan, ingeval de studie met diploma wordt afgerond. Wel oppassen wanneer je als docent hele families op bezoek krijgt die je er van proberen te overtuigen, dat de studiebol (m/v) toch het diploma verdiend heeft.

Poppel2
Poppel214 feb. 2010 - 14:49

Waanzin Rob, Ik had toen ik jong was weinig zelfvertrouwen en ben met 16j gaan werken in de bouw. Met 30 35jaar ben ik in mijn vrijetijd naast mijn fultime baan LBO MBO HBO gaan doen. Dat heeft mij een grote sprong voorwaarts en enorm veel zelfvertrouwen en ontwikkeling gegeven die ik iedereen gun. De BV Nederland heeft dat niet zoveel gekost en ik heb de opleiding jarenlang in mijn werk in 9 verschillende functies kunnen benutten in belang van mijzelf en organisatie!

1 Reactie
denmol
denmol14 feb. 2010 - 14:49

Geweldig om te zien hoe jij op later leeftijd bent gaan leren toen de tijd er rijp voor was. Het is ook goed om te zien hoe kosteneffectief het op deze wijze gaat want alles wat je leert kan direct toegepast worden op de werkvloer en dat werkt weer motivatiebevorderend. In principe hoeft hier geen overheidsgeld voor aangewend te worden want de studiekosten worden gedeeld door werkgever en werknemer maar wellicht zijn er situaties denkbaar waarbij dat wel nodig is dan moet het wel kunnen dat er een vorm van studiefinanciering bestaat.

borissie
borissie14 feb. 2010 - 14:49

Na je 30ste kan toch zélf wel een studie financieren? Die politici leren het maar niet af hè. Altijd de subsidie riedel als panacee. Er moet juist minder door de overheid uitgegeven worden en de belastingen, vooral voor 2x modaal en daaronder, omlaag! Maar ze kunnen het uitgeven, uitgeven en nog eens uitgeven maar niet laten die flut politici. En ondertussen wordt onze overheid alleen maar vetter en dikker en ineffectiever. Want wat de burger, die ieder meer dan 50%+ kwijt is aan de overheid, wil krijgt ie niet. Goede service en diensten, meer veiligheid, het is er allemaal niet! Als een peperdure bestuurlijke klasse niet kan leveren kan ze beter opgedoekt worden!

2 Reacties
Joeri2
Joeri214 feb. 2010 - 14:49

Wat klets je nou? De wereld wordt steeds veiliger, en Nederland is ook veiliger. En service? Service van wat? Alles is geprivaticeerd, dus daar kun je de overheid niet van beschuldigen. De enige manier om de opkomst van de Chinezen bij te houden is om zelf een kennis economie te worden. Want goedkoop in de fabriek werken kunnen ze daar veel beter. Dus Nederlanders (bij)scholen is niet zo'n raar idee ( ook niet zo nieuw ). Het aan de mensen zelf overlaten lijkt me ook niet zo handig. Men kijkt nu eenmaal liever tv dan dat er nagedacht  moet worden over dingen waar men niet iets van weet. Jammer alleen dat D66 juist meegeholpen heeft aan het afbreken van gedegen onderwijs, maar goed, misschien dat ze hun fout hebben ingezien. Het gaat Pechthold volgens mij dan ook over mensen die er op latere leeftijd achterkomen dat ze misschien wel hun best hadden moeten doen. Realiteit is nueenmaal dat je grote carrière beslissingen moet nemen als de puber hormonen door je lijf gieren, op zich al erg onhandig. Het zou goed zijn als je dat op latere leeftijd kan herstellen. Wat mij betreft mag al het onderwijs in Nederland gratis, als alleen de rijken goed onderwijs kunnen genieten dan kunnen we nooit gaan concurreren met het buitenland. Een bijkomend voordeel van hoger opgeleiden is bovendien dat een noodzaak tot geloven afneemt. Je kunt ook makkelijk zien wie in de 2de kamer je dom wil houden.

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods14 feb. 2010 - 14:49

Citaat: "Maar ze kunnen het uitgeven, uitgeven en nog eens uitgeven maar niet laten die flut politici." Kun je dat ook onderbouwen? Heb je cijfers die bijvoorbeeld laten zien dat wij meer uitgeven dan de meeste andere landen? En waaraan?

BATikker
BATikker14 feb. 2010 - 14:49

Ik ben een 30+'er met alleen een MEAO diploma. Nu (naast full time baan) bezig met mijn bachelor. Ik betaal dit zelf en doe alles in mijn eigen tijd. Waar heb ik Pechtold met zijn plannetjes voor nodig?? Van iemand die studeert op bachelor niveau of hoger mag je toch wel eigen initiatief verwachten?

1 Reactie
Krooneman
Krooneman14 feb. 2010 - 14:49

B.A. juist omdat jij een 30+er bent en studeert, had ik van jou een positieve reactie verwacht. Je zegt: je mag wel eigen initiatief verwachten. Maar het moet wel betaalbaar blijven. En initiatief nemen heeft geen zin, als je het simpelweg niet kunnen betalen. Wat mij betreft is het een goed plan. Ben benieuwd of je als het plan doorgaat, en je in aanmerking komt voor studiefinanciering, nog steeds afwijst.

rikus1
rikus114 feb. 2010 - 14:49

goed idee, geen werk naar school

1 Reactie
berend2
berend214 feb. 2010 - 14:49

Prachtig en dan als je van school komt met een diploma (ik vraag me af of D66 ook genoeg werkgelegenheid heeft voor al die studiebollen) is er voor 95% nog steeds geen werk. Geen werkervaring (frappant dat lager geschoolden wel werkstages moeten doen)gooit men het dan op.

Robmeister
Robmeister14 feb. 2010 - 14:49

Men moet dat hele studiesysteem omgooien en meer kijken na de Amerikaanse manier. Iedereen heeft recht op een beurs of je nu ouder of jonger bent dan 30,Maar die beurs moet eenmalig zijn,en niet zoals hier in Nederland dat je van de ene opleiding na de andere kan wandelen zonder diploma's te halen,Dat kost de overheid alleen maar geld en leverd nederland uiteindelijk niets op.als je bv van school afkomt dan moet je door studeren om hogerop te komen,Als je dat niet doet weet je dat je voor de rest van je leven hoogstwaarschijnlijk achter de lopende band blijft staan.Dat is fout en dat moet veranden. Iedereen heeft recht op een beurs,Maar hij moet eenmalig zijn.en dan moet je een goede keuze maken waarvoor jij die beurs wil hebben.Buiten dat om moet de overheid beter kijken na welke opleiding ze wel willen financieren en welke niet.Iemand met bv een mbo diploma moet je geen beurs verschaffen om advocaat te worden.de kans van slagen is toch gering,Maar een beurs die in het verlengde ligt van je vooropleidingen.En dan moet het niet uitmaken of je 18 bent of 33.Als je geen zin hebt om te studeren als je dan van school komt kan je de keuze maken om bv een paar jaar te gaan werken en daarna alsnog een redelijke studie volgen waar je een beurs voor kan krijgen. Grote voordeel dat je je gemotiveerde studenten krijgt,prestaties gaan omhoog,en je bent niet aan de lopende band gekluisterd voor de rest van je leven.Oftewel vrijheid om te studeren wannneer je wil en wanneer het je uitkomt. Het systeem die we nu hebben maakt de student ongemotiveerd omdat iemand die pas 18 nu al de keus moet maken wat hij wil.Maar als je 18 bent wil je eigenlijk alleen maar stappen,feestvieren en vrouwen versieren.de studies leiden daaronder..en daarom moet je een systeem hebben waardoor je gemotiveerde studenten krijgt die een studie willen volgen waar ze ook echt voor willen gaan,en niet een studie volgen omdat ze nu eenmaal moeten studeren omdat het na je 30e niet meer fatsoendelijk kan.

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs14 feb. 2010 - 14:49

Juist in het stapelen van opleidingen valt enorme winst te behalen. Mensen die in eerste instantie naar het vmbo gaan zijn niet per definitie dom. Vaak zijn ze gewoon wat trager of komen ze uit een minder stimulerende omgeving. Het duurt dus iets langer voordat ze bij hun einddoel zijn qua opleidingsniveau (al blijft het ideaal natuurlijk levenslang leren). Door hen die mogelijkheid te ontnemen blijven ze hangen op een niveau waarop zij onrendabel zijn: worden zij niet gelukkig van en heeft de samenleving alleen maar een enorme kostenpost aan. Overigens: studiefinanciering stelt nu ook weer niet zoveel voor. Zeker voor een dertigplusser is het gewoon afzien om daarvan rond te komen. Je doet het toch vooral om in jezelf te investeren en zeker niet vanwege de inkomsten (waar een enorme schuld tegenover staat).

luckor
luckor14 feb. 2010 - 14:49

Fantastisch idee, of je nu op je 20e gaat studeren of op je 30e. Je behoudt je recht op 5 jaar stufi. Soms is het fantastisch eerst eens je te oriënteren op de arbeidsmarkt voordat je gaat studeren.

2 Reacties
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods14 feb. 2010 - 14:49

Mee eens. Maar om huisarts te worden ben je al zes jaar bezig. En benodigd onderzoek kan soms lang duren. Ik zou voorstellen om de maximale stufiduur op zeven jaar te zetten, met maximaal één redicivejaar.

Farah2
Farah214 feb. 2010 - 14:49

Aan de ene kant vind ik het wel een slecht plan. Het kan de jeugd van Nederland lui maken en het idee geven dat ze lekker lang door mogen feesten en werken, omdat het studeren toch wel later kan. Daardoor ben je ook later klaar met de universiteit, ga je later werken en ga je ook relatief eerder stoppen met werken omdat je 'eerder' je pensioen bereikt. Daardoor heeft de samenleving dus ook minder kunnen profiteren van je functie in de maatschappij waar je jaren voor hebt gestudeerd. Aan de andere kant is het natuurlijk wel fijn voor de wat lager opgeleiden met ambitie om toch de universiteit te bereiken. Maar dan moet er vind ik een speciale reglement komen voor hun, want als studeren na je dertigste voor iedereen geldt (dus ook voor VWO-ers) krijgen, is de kans behoorlijk groot dat jongeren opeens wel heel makkelijk over de universiteit gaan denken. Dus mijn plan is dat er vooral geen gezamenlijke regel moet komen. Voor iedereen een eigen reglement, dus gewoon uitrekenen hoeveel extra jaren VMBO-ers nodig hebben om de universiteit te bereiken en hoeveel havo-ers nodig hebben, en dat bij de huidige reglement optellen. En voor mensen die helemaal uit de jongerengroepen vallen, dus zeg maar de wat oudere mensen die willen studeren of mensen die allang van middelbare school af zijn, daar moet ook een speciale regeling voor komen. Dus moet de politiek vooral heel hard nadenken over het veranderen van de huidige reglement en met iets sterks komen, want wat ik nu hoor uit de mond van meneer Pechtold is iets wat nog niet helemaal als muziek in de oren klinkt. Er zitten nog een paar scherpe punten aan dit plan die zorgvuldig en met veel aandacht geslepen moeten worden. Verder vind ik het basis idee wel goed, maar er is werk aan de winkel jongens!

Target2
Target214 feb. 2010 - 14:49

Vreemd plan inderdaad. als het goed is krijg je op een gegeven moment toch gewoon doorgroei/leermogelijkheden vanuit het werk dat je op dat moment doet? of mis ik hier nou iets?

4 Reacties
Pjotrs
Pjotrs14 feb. 2010 - 14:49

Ja, je mist inderdaad iets. Als je er iets later achterkomt dat je in een andere branche beter tot je recht zult komen (niet iedereen schiet in een keer raak), dan kun je uiteraard niet vanuit je werk doorsleren. Misschien zit je zelfs wel in een branche waar sowieso geen toekomst in zit. Dan is het toch prachtig dat mensen de kans krijgen om (met evengoed de nodige financiële offers, onderschat dat niet) de bakens te verzetten. Dit is niet alleen goedkoper maar deze mensen zijn ook een stuk gemotiveerder en kansrijker dan degenen die jaren later door het arbeidsbureau gedwongen aan de herscholing moeten.

Poppel2
Poppel214 feb. 2010 - 14:49

Krijgen?? In deze wereld gaat alleen voor niks de zon op. Als je wat krijgt moet je wel een bijzonder mooi koppie hebben of om andere redenen interessant/aantrekkelijk zijn dat "ze" je laten groeien. Jij bent verantwoordelijk voor je eigen ontwikkeling en zeker je hebt geluk (+gezondheid)nodig dat anderen (partner) je af en toe stimuleren en in je geloven. Maar echt doorgroeien op je werk en pesoonlijk doe pas echt goed als je een harde opleiding op MBO HBO of Univers. op tafel legt waarmee je een toegevoegde waarde levert in een organisatie. Je opleiding moet wel bij voorkeur toegesneden/waarde op de arbeidsmarkt hebben naar mijn mening.

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods14 feb. 2010 - 14:49

Klopt, maar wat als je iets totaal anders wilt gaan doen en je nog nooit studiefinanciering hebt gehad? Dan kun je het na je 27e schudden, inkomensmatig gezien.

AlbertHofmann
AlbertHofmann14 feb. 2010 - 14:49

Dat doorgroeien vanuit het werk zou juist veel meer gestimuleerd moeten worden via subsidies.

7731BK11
7731BK1114 feb. 2010 - 14:49

Mooie dromen van Pechtold. Iemand die kan studeren, maar eerst wat wil pierewaaien of een betaalde baan wil, prima, maar dan niet na je 30ste nog eens je hand ophouden voor een studie. Die kan hij/zij dan zelf betalen als hij al die jaren heeft kunnen sparen. Noodomstandigheden ( ziekte, invaliditeit, mantelzorg, e.d) uitgezonderd. Investeer eerst maar eens in meer leerkrachten voor de ROC's, dat is heel wat harder nodig. Die mensen zijn straks de motor van onze economie.

1 Reactie
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods14 feb. 2010 - 14:49

Pechtolds idee hoeft helemaal niet meer te kosten dan de huidige regeling. Het maximale aantal jaar studiefinanciering kun je op hetzelfde houden, het gaat er alleen maar om dat mensen een studie doen waar ze ook werkelijk gemotiveerd voor zijn. Nu gebeurt het nog veel te vaak dat men een studie doet omdat dat du bon ton is, maar later met de studie weinig of niets doet. Dat is pas weggegooid geld!

[verwijderd]
[verwijderd]14 feb. 2010 - 14:49

Slecht plan. Zal de maatschappelijke nietsnutten wat voordeel geven. Noodzakelijke omscholing door bv ziekte daargelaten Mensen die na hun dertigse willen studeren doen dit meestal gemotiveerd vanuit een baan ( gefinancierd vanuit belastingvoordeel !!)

2 Reacties
Poppel2
Poppel214 feb. 2010 - 14:49

Truus ga na hus achter de koeien met dit standpunt! Ik voel mij absoluut geen niksnut!! Ik had toen ik jong was weinig motivatie/zelfvertrouwen en ben met 16j gaan werken in de bouw. Met 30 35jaar ben ik in mijn vrijetijd naast mijn fultime baan LBO MBO HBO gaan doen. Dat heeft mij een grote sprong voorwaarts en enorm veel zelfvertrouwen en ontwikkeling gegeven die ik iedereen gun, zelfs jou Truus. De BV Nederland heeft dat niet zoveel gekost en ik heb de opleiding jarenlang in mijn werk in 9 verschillende functies kunnen benutten in belang van mijzelf en organisatie en de nederlandse samenleving!!

Pjotrs
Pjotrs14 feb. 2010 - 14:49

Ik zie nergens "maatschappelijke nietsnutten" studeren. Die hangen doorgaans thuis op de bank. Ik zou zeggen: kijk eens hoeveel die studiefinanciering is en vraag je af of je daarvan kunt leven. Dan kun je als nietsnutten het doel is toch beter een bijstanduitkering aanvragen.

daniel565
daniel56514 feb. 2010 - 14:49

Heel leuk, maar hoe gaan we dat betalen? En is het wel verstandig om mensen zo lang te laten doorleren in tijden van vergrijzing? Want als mensen leren tot na hun 30ste dan zijn ze kortere tijd productief, en aangezien het aantal productieven vs niet-productieven al onder spanning staat lijkt me dat niet verstandig. Maar wel leuk, en dat weet Pechthold.

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs14 feb. 2010 - 14:49

Dat betalen is geen enkel probleem, omdat het een investering betreft die zichzelf snel terugverdient. Afhankelijk van de sector levert een jaar extra studeren 5-10% extra inkomen op, waarover uiteraard belasting wordt betaald. Er is geen investering met een hoger rendement voor de samenleving dan opleiding. Doorgaans betalen hoogopgeleiden in tien jaar tijd meer dan laagopgeleiden hun hele leven, als die laatsten al niet hun hele leven netto-ontvangers blijven (wat voor het gros opgaat).