Joop

D66 buigt zich over monarchie: Liever een koning dan president Caroline van der Plas

  •    •  
13-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
8324 keer bekeken
  •  
ANP-466451599

D66-leden hebben op een partijcongres in de Amsterdamse RAI een motie voor het afschaffen van het koningshuis verworpen. De Jonge Democraten, de jongerentak van D66, had daartoe opgeroepen na een pleidooi van oud-partijleider Alexander Pechtold. De partijleden stemden uiteindelijk toch voor het in stand houden van de monarchie.

De officiële partijlijn is dat D66 voor een ceremonieel koningshuis is, oftewel een monarchie waarin de vorst geen enkele politieke rol meer heeft. Volgens Pechtold gaat dat niet ver genoeg, hij zei eerder deze week dat het tijd is voor een discussie over of Nederland überhaupt nog wel een monarchie moet hebben. Zelf vindt hij het koningschap ‘niet meer houdbaar’ en het zou volgens hem goed zijn als Willem-Alexander de laatste koning is. 

Daarin vindt Pechtold de jongerentak Jonge Democraten aan zijn zijde "De monarchie is zijn houdbaarheidsdatum al lang gepasseerd en daarom pleiten wij als Jonge Democraten ervoor om deze zo snel mogelijk af te schaffen”, aldus de jongerenclub in een manifest voor meer directe democratie. Een meerderheid van de D66-achterban kan zich daar niet in vinden, zo bleek zaterdag. Met 239 stemmen voor en 290 stemmen tegen, won het tegenkamp. Dat meldt het AD. Dertien stemmen werden ongeldig verklaard. 

De argumenten voor het behoud van de monarchie lopen uiteen, zo blijkt uit het verslag van het AD. De krant schrijft:

De motie maakt veel los onder D66'ers. Tientallen van hen snellen naar de microfoon als de motie in stemming wordt gebracht. ,,Een president is ook geen pretje’’, zegt een tegenstander. Een D66-lid dat aangeeft ‘voor de Verenigde Naties’ heeft mogen werken, verklaart: ,,Ik heb gezien wat voor verschil het maakt, een politicus kan nog zo goed zijn, maar het maakt echt indruk als er iemand van het koningshuis staat.’’ En weer een ander schetst voor de zaal met D66'ers een doembeeld dat BoerBurgerBeweging-voorvrouw ‘Caroline van der Plas dan hoofd van de natie’ zou kunnen worden.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (64)

Dooie Mus
Dooie Mus15 mei 2023 - 2:44

Joi. Van een overmaat aan fantasie hebben we D66 nooit kunnen betichten terwijl er best andere opties zijn te bedenken. Persoonlijk ben ik niet a priori vóór een gekozen president als staatshoofd, kijken we even naar wat landjes om ons heen dan zien we dat maar al te vaak ontaarden in politieke spelletjes, machtshonger en ander haantjesgedrag. Maar de erfmonarchie heeft ook z'n langste tijd wel gehad vindt u niet? Juul vond ik wel een lieve oma en Tante Trix deed in haar nadagen ook nog wel haar best maar eerlijk gezegd viel het me van haar tegen dat ze zelf ook niet inzag dat het misschien geen goed idee was om de kroon, de hermelijnen mantel en de roodkoperen fluit van verdienste dan maar over te dragen aan haar oudste nakomeling. Al dan niet (niet dus) geschikt. Neen, de Oranjes hebben lang genoeg de kar getrokken. Ik stel daarom voor dat we eens per jaar een willekeurige Nederlander aanstellen als staatshoofd. Die kan dan linten knippen, weeshuizen bezoeken, buitenlandse staatshoofden ontvangen, met WC potten slingeren en één keer per jaar in september in een gouden koetsje een rondje rijden door Den Haag en op het balkon van Paleis Noordeinde naar het volk zwaaien. (Alleen dat opstel van Rutte voorlezen aan de verzamelde Staten Generaal halen we uit het takenpakket, dat moet Mark voortaan maar zelf doen.) En na precies één jaar is het klaar en gedaan en wordt zoiemand weer gewoon bakker In Uithuizen of verpleegkundige in Weert. Hoe democratisch is dat..?

Joost Spits
Joost Spits15 mei 2023 - 0:21

Als Caroline van der Plas president zou worden, vraag ik elders onmiddellijk asiel aan... het zou een regelrechte ramp zijn die zich voltrekt voor ieders ogen in dit geteisterde landje... ...Triple D is not my cup of tea...

1 Reactie
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk15 mei 2023 - 12:41

"Als Caroline van der Plas president zou worden, vraag ik elders onmiddellijk asiel aan... het zou een regelrechte ramp zijn die zich voltrekt voor ieders ogen in dit geteisterde landje" Welke ramp? En welk land zou dan beter zijn om asiel aan te vragen? Het gras achter de heuvel is nooit groener.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk14 mei 2023 - 11:03

En zo verkoopt D66 al haar kroonjuwelen, omdat zij het gevolg ervan als het wel zou worden doorgevoerd weigeren te accepteren omdat het resultaat niet in het straatje past.

2 Reacties
Sonic2
Sonic215 mei 2023 - 9:06

D66 heeft zelfs een kabinet laten vallen( en daarna weer laten lijmen trouwens) op bestuurlijke vernieuwing. Het waren vooral PvdA/ VVD en CDA die al tientallen jaren de wensen van D66 blokkeren. Je gaat dus nogal kort door de bocht om met zo reactie te komen. Maar het enige waar je in uitblinkt is haat tegen anders denkenden. Of dat nu D66 of Groenlink is of links. In ruil daarvoor mag jij elke keer je rechts radicale riedeltjes hier af draaien. Maar D66 bashen gaat er in als koek. Hoe dan ook he. Je zult er altijd als onderbuik populist mee scoren. Wel 2 likes. 1 zal er van jezelf zijn waarschijnlijk. Zie ik je wel voor aan

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk15 mei 2023 - 12:45

Wat een tirade weer. D66 roept veel over bestuurlijke vernieuwing, maar als puntje bij paaltje komt, dan laten ze het afweten. Zo ook recent over het nieuwe leiderschap. Waar blijkt dat uit dat we dat terugzien? En ja daar mag D66 best op aangesproken worden. Wie een grote mond opzet over moraliteit en principes moet dan zelf ook het goede voorbeeld geven. Als je daar niet toe bereid bent dan zijn al die mooie praatjes niets waard.

r v b
r v b14 mei 2023 - 10:07

Het koningshuis is een polariserende schandvlek, het enige wat een vorst kan is als eerste geboren worden uit de juiste moeder. Meer eisen zijn er niet. Een president zit maar een paar jaar, dus zelfs met een wilders of van der plas als president duurt dat niet lang.

Martin van der Linde
Martin van der Linde14 mei 2023 - 8:05

Je hoeft een president niet te kiezen, kijk naar Duitsland of Italië. Niemand heeft behoefte aan de zoveelste populistische draak. We hebben prins Pim gehad, een drama queen eerste klas die zou hebben gedreigd van het torentje te springen als hij zijn zin niet kreeg. We hebben een referendum gehad waar ieder verstandig mens zich voor schaamde en waar we nu dagelijks de gevolgen van zien. Ik ben voor afschaffing van het koningshuis, laat een committee van wijze mensen een voordracht doen en laat beide kamers kiezen.

3 Reacties
de passie preker
de passie preker15 mei 2023 - 4:29

Martin “ laat een committee van wijze mensen een voordracht doen ”. Dat is hoe de macht nu in Iran wordt bepaald. Een (verkapte) dictatuur dus.

Jozias2
Jozias215 mei 2023 - 12:52

@martin Zoals bij de paus?

EenMening3
EenMening315 mei 2023 - 21:54

@de passie preker @jozias Ik vind de manier waarop jullie Martin van repliek dienen wel heel origineel.

pahan
pahan14 mei 2023 - 5:40

Mooi om te zien dat democratie werkt. Er is een voorstel en dat wordt serieus genomen. Daar had de SP wat van kunnen leren. Ik ben dan wel weer benieuwd of die Jonge Democraten als ze ook wat ouder zijn nog steeds hetzelfde standpunt hebben. Maar dat zal de tijd leren.

Pater
Pater14 mei 2023 - 1:02

Ik ben het helemaal met de jongeren van D66 eens, maar ik vind het verbijsterend dat dit een hoofdpunt was op het D66-congres.

EenMening3
EenMening313 mei 2023 - 23:20

Ik ben een groot voorstander van de monarchie. Maar zelfs ik heb af en toe mijn bedenkingen bij de gedragingen van onze koning. Het zou mooi zijn als Amalia het stokje over een jaar of 10 over wil nemen.

Paul Spijkers
Paul Spijkers13 mei 2023 - 23:18

Zijn die dom of zo? Je maakt zelf uit wat een president word. Nu doen ze net alsof er maar een soort constitutionale institutie is. Een lintedoorknipper and stempel drukker voorgesteld en gekozen door de kamer is heel anders dan een gekochte faux koning of keizer zoals ze in de VS hebben.

Tuck'R
Tuck'R13 mei 2023 - 22:14

Liever een koning dan president Caroline van der Plas... De BBB is werkelijk een Angstgegner geworden voor D66 en meerdere partijen op links.

4 Reacties
Astuiver
Astuiver14 mei 2023 - 9:43

Ook de BBB zal vroeg of laat uit elkaar vallen. Dat is met al die snel opkomende partijen gebeurd, en zo ook bij BBB over 2 jaar.

Tuck'R
Tuck'R14 mei 2023 - 13:59

Over 2 jaar wordt BBB de grootste in de Tweede Kamer

ValsPlat
ValsPlat14 mei 2023 - 19:43

Lees eens het hele artikel ipv te reageren op de kop. Het is een argument van één van de leden, naar voren gebracht tijdens de bespreking van het voorstel. Voor jouw gemak heb ik het betreffende deel nog even gekopieerd: De motie maakt veel los onder D66'ers. Tientallen van hen snellen naar de microfoon als de motie in stemming wordt gebracht. ,,Een president is ook geen pretje’’, zegt een tegenstander. Een D66-lid dat aangeeft ‘voor de Verenigde Naties’ heeft mogen werken, verklaart: ,,Ik heb gezien wat voor verschil het maakt, een politicus kan nog zo goed zijn, maar het maakt echt indruk als er iemand van het koningshuis staat.’’ En weer een ander schetst voor de zaal met D66'ers een doembeeld dat BoerBurgerBeweging-voorvrouw ‘Caroline van der Plas dan hoofd van de natie’ zou kunnen worden.

Sonic2
Sonic215 mei 2023 - 11:49

Van der Plas slaagt er in op Twitter om al met iedereen ruzie te krijgen. Laat staan hoe dat moet gaan als ze een land moet besturen. Stop a.u.b eens met iedereen die volledig terecht twijfels heeft bij van der Plas, Baudet, Wilders weg te zetten als woke of links. Of elitair. Ik vind D66 een waardeloze partij, maar waardeer het zeer hoe ze rechts radicalen en populistische onbenullen aanpakken. Pechtold deed dat prima met Wilders en Baudet. Van der Plas is ook niet bepaald foutloos. Wat zou van der Plas een goede president maken? Waaruit zou van der Plas een goede premier of president kunnen zijn? En waarom zouden de twijfels of de kritiek op haar leidinggevende kwaliteiten zo onterecht zijn? Ik kan terug verwijzen naar 4 mei. Dat was nu ook niet echt presidentieel. Al die "zure linkse verliezers" van maart 2019 waren in werkelijkheid de realisten. Ik herhaal dat hier weer met van der Plas. Die alles nog moet bewijzen. Walgelijk framing dus weer. Luister wat beter naar links zou ik zeggen. Want die voorspelde alle mislukkingen van elke vorm van populisme wel goed. En alles wat niet links was, sloeg de plank mis.

MichielV2
MichielV213 mei 2023 - 20:53

Van Mierlo draait zich om in z'n graf

1 Reactie
Sonic2
Sonic215 mei 2023 - 9:11

https://www.youtube.com/watch?v=hrjJBupjmdg Elke keer weer dezelfde "rechtse" leugen. Dit zei van Mierlo in 2009 over het Europese referendum. Van Mierlo was naarmate de jaren vorderde niet meer zo radicaal voor bestuurlijke vernieuwing. Hij was realist geworden. We hebben in dit land woningnood. We hebben inflatie. We hebben een asiel crisis. We hebben het toeslagen schandaal. We hebben stikstof en klimaat probleem en het enige wat velen hier doen is D66 bashen. Alleen maar omdat D66 de realiteit benoemd als het over de rechts radicale " helden" van veel reageerders gaat. Dat is de ondertoon van de haat.

Willem D2
Willem D213 mei 2023 - 19:48

Blijf lekker een monarchie, scheelt veel polarisering en als de monarch er echt een puinhoop van maakt kunnen we altijd nog een republiek worden. Kosten verschil zal niet echt heel groot zijn.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin15 mei 2023 - 11:08

"Kosten verschil zal niet echt heel groot zijn." Dit waag ik te betwijfelen, Alexander heeft nogal veel noten op zijn zang. Daarom ben ik tegen het Koningshuis zoals het is in Nederland.

Polarisario
Polarisario13 mei 2023 - 19:03

Caroline als president? Ik vermoed dat ze dit zelf niet eens zou willen. Ze is meer iemand van de inhoud lijkt mij. Ik zou binnen de huidige politieke gemeenschap nagenoeg niemand weten die geschikt zou zijn voor zo’n baan. Met veel piekeren kom ik dan bij iemand als de huidige burgemeester van Rotterdam. Remkes zou ook kunnen, maar die is al te oud. Gelukkig was er genoeg gezond verstand bij D66 om dit voorstel af te schieten.

1 Reactie
Hann63
Hann6314 mei 2023 - 7:42

Ach we kunnen ook een president kiezen ala het Duitse model. Linten door knippen en verder niets. D66 heeft dan haar zin.... Kunnen ze het gekozen referendum weer van stal halen....

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout13 mei 2023 - 16:18

Met mevrouw Kaag als adequate premiére en excellent leidsvrouwe, zou Nederland internationaal eindelijk eens een respectabel figuur slaan.

13 Reacties
Een normaal mens
Een normaal mens13 mei 2023 - 18:09

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

GeenProbleem
GeenProbleem13 mei 2023 - 18:16

Waar baseer je dit op?

Rob Matthijssen
Rob Matthijssen13 mei 2023 - 18:18

Hannes, ik ken je voorkeuren. Een andere mogelijkheid is om mevrouw Kaag koningin te maken, ze is er arrogant genoeg voor, een waardige opvolger van Beatrix.

FelixFlex
FelixFlex13 mei 2023 - 19:07

Dat dacht ik ook nadat zij na de verkiezingswinst terrecht op de tafel sprong. Maar in de maanden en jaren daarna is ook zij door 'nieuw leiderschap' keihard door het ijs gezakt. Ik ben bang dat vd Plas nog eerder de eerste vrouwelijke premier wordt dan Kaag, die overduidelijk mijlenver van de burgers af staat. Wie is toch die vrouw?

Gijs- Jan Groothedde
Gijs- Jan Groothedde13 mei 2023 - 19:35

En naast haar Frans Timmermans als vice-president en tevens minister op Buitenlandse Zaken.

Hoofdschuddend
Hoofdschuddend13 mei 2023 - 21:46

@(drietbuul) hannes Adequate premiére? Proest... En dan in ander topic op Joop zeiken dat boeren niet fatsoenlijk Nederlands kunnen lezen..

EenMening3
EenMening313 mei 2023 - 23:21

"Met mevrouw Kaag als adequate premiére en excellent leidsvrouwe, zou Nederland internationaal eindelijk eens een respectabel figuur slaan. " Mevrouw Kaag is vooral gefocust op de vorm, maar minder sterk op de inhoud. Als Nederland ooit een republiek wordt, zou zij de rol van ceremonieel president prima kunnen vervullen.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout14 mei 2023 - 10:20

@ adept Hoofdschuddend: `@(drietbuul) hannes...' Zeg, als je zo nodig moet schélden, doe dat dan in ABN! Eens kijken of je dan nog je fascistoïde faecaliën mag uitscheiden hier. Bewaar dat modderdialect maar voor `thûs'. Leer eens wat beschaafd Hollands fatsóen!

Hoofdschuddend
Hoofdschuddend14 mei 2023 - 17:49

@drietbuul hannes Ik scheld niet, is gewoon een constatering. Om een mij onbekende reden mag jij op Joop je onderbuik leeg laten lopen, beroepsgroepen en mensen van buiten de Randstad wegzetten als achterlijk. En dan mij een fascist noemen... Kijk eens in de spiegel vriend, jij bent hier de fascist.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout14 mei 2023 - 19:50

Schudhoofd bekláágt zich met : ` Om een mij onbekende reden mag jij op Joop je onderbuik leeg laten lopen, beroepsgroepen en mensen van buiten de Randstad wegzetten als achterlijk.' `Wègzetten' is een typische jámmerklacht gebruikt door slachtofferig rechts. Zoals al jaren door Wilders en nu ook al door C. v/d Plas. Je hoort zichzelf respecterende mensen nooit dat idiote woord `wègzetten' bezigen. Alsof je een pot geraniums bent die door de boze buitenwereld in een hoek van de wc wordt geplaatst.

Gijs- Jan Groothedde
Gijs- Jan Groothedde14 mei 2023 - 20:07

Hoofdschuddend: `(drietbuul) hannes Adequate premiére? Proest... En dan in ander topic op Joop zeiken dat boeren niet fatsoenlijk Nederlands kunnen lezen.. Het is buitengewoon onfatsoenlijk om bij een reactie van een persoon te verwijzen naar een ander topic waar deze heeft gereageerd. En het is laag bij de gronds om daarbij ook nog te schelden in krom onverstaanbaar dialekt. Moeten wij weten wat een zg. `drietbuul' is?

EenMening3
EenMening314 mei 2023 - 21:11

@Hoofdschuddend @Hannes is extreem gefixeerd op mensen met een goede dictie, mensen die goed ABN spreken.. Hij is daarentegen erg negatief over boeren. Ik vermoed dat hij in een omgeving is opgegroeid waar een zwaar dialect gesproken werd. Ik heb het dan niet over een vrijmoedige Amsterdamse tongval of een charmante zachte g. Als je 20 jaar lang "hebb'n" hebt gezegd, is het heel lastig om "hebben" correct te leren uitspreken en dat frustreert. Hij schaamt zich waarschijnlijk voor zijn accent en probeert dat op deze manier te compenseren. Begrijp me goed, het is absoluut geen probleem om een accent te hebben. Het is wel een schande om je te schamen voor je afkomst.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout15 mei 2023 - 15:54

Aan het besmuikt uitwisselen van provinciale platituden herkent men het vierde kwadrant.

JoepJos
JoepJos13 mei 2023 - 15:41

Er zijn nog zoveel andere staatsvormen dan n koningshuis of president.

2 Reacties
Jozias2
Jozias213 mei 2023 - 20:54

@joep Welk staatshoofd zou u voorstaan en waarom is dat beter?

r v b
r v b14 mei 2023 - 11:16

en een koningshuis is het op 1 na slechtste wat er is, alleen een dictatuur is nog erger.

Noordermeer2
Noordermeer213 mei 2023 - 15:29

Wie is überhaupt geïnteresseerd wat een partijtje van 10 zetels (in de peiling) vindt van de monarchie. Als je dat wilt veranderen heb je minimaal 100 zetels nodig.

1 Reactie
Zandb
Zandb14 mei 2023 - 6:49

Noordermeer Feitelijk volkomen juist maar oh zo belachelijk. In feite beweert u, dat wanneer je niet op voorhand de juiste meerderheid hebt, je beter je mond houdt.

FelixFlex
FelixFlex13 mei 2023 - 15:25

Oef wel treurig dat de spindoctors dit als nieuws naar buiten brengen. Het land heeft te maken met diverse crises, maar de aandacht moet uitgaan naar een onbelangrijk standpunt... Bliksemafleider? Hebben Kaag en Schimmelpennik geen betere, inspirerende boodschap?

1 Reactie
Zandb
Zandb14 mei 2023 - 6:58

Flex Dit was geen boodschap van Kaag, noch van Schimmelpenninck. Of hebt u 'bronnen' die uw idee ondersteunen? Verder biedt uw redenering, als we die wat breder trekken, ruimte om heel veel zaken dood te doen. Je hoeft alleen maar te vinden dat iemand er "een onbelangrijk standpunt" op na houdt!

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout13 mei 2023 - 15:21

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Markzelluf
Markzelluf13 mei 2023 - 15:14

Voor degenen die toch liever een president hebben: al iemand in gedachten? Tjer? Van der Plas ? Of toch die andere Mark? Ik denk dat de huidige regeling zo erg nog niet is, kijkend naar de mogelijke alternatieven. En was het vroeger beter?

Roep en Toeter
Roep en Toeter13 mei 2023 - 15:08

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Rechtse   Bal
Rechtse Bal13 mei 2023 - 15:04

Nounou... D66 heeft zich behoorlijk opengezet en we weten nu wat en waar hun prioriteiten liggen: - de jong democraten lopen aan het handje van een oudgediende en naar beiden wordt niet geluisterd, ja, zelf spek & bonen - de monarchie is belangrijker dan de crises die momenteel heersen: financien, budget, woning, migratie, defensie, stikstof - D66 doet het dun in de broek voor BBB ic vd Plas. - Kaag en Thom de Graaf zijn een bijzaak geworden en hebben alleen een decoratieve functie, - er wordt naar verleden gekeken en toekomst is te ver af ... geen woord overigens voor hun ''aanhang'' te weten de CU, - en wat mij hogelijk verbaast: de stemmingsronde: 600 stemmers bepalen dus de koers ? en geen enkele onthouding/neutrale stem ? bizar. de eindconclusie zal zijn : '' we hebben elkaar diep in de ogen gekeken en de stip op de horizon is gegarandeerd''

1 Reactie
Een normaal mens
Een normaal mens13 mei 2023 - 18:12

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Ewout Pool
Ewout Pool13 mei 2023 - 14:46

Wij zijn Democraten 66. Wij zijn voor meer democratie, tenzij wij onze zin niet krijgen. Dan toch maar niet.

Marcus A.2
Marcus A.213 mei 2023 - 14:26

D66 staat wederom nergens echt voor. Een partij zonder ruggengraat, een bakje pudding.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman13 mei 2023 - 13:57

Caroline als president, het summum van democratie, waarom is dat een doembeeld? D66 is zelf een partij die het niet best met het land voor heeft, wie zijn deze mensen?

GeenProbleem
GeenProbleem13 mei 2023 - 13:56

Ik ben geen tegenstander van de monarchie, maar vraag me af waarom deze mensen zoveel geld moeten verdienen? Want ze doen er vrij weinig voor.

GeenProbleem
GeenProbleem13 mei 2023 - 13:54

D66 weet dan hun kostje gekocht is.

Dr. Znayder
Dr. Znayder13 mei 2023 - 13:45

Dit laat zien dat D66 eigenlijk een aartsconservatieve establishment partij geworden is, het progressieve plaatje is voor de bühne. Sterker nog, met anti-democratische argumenten als 'soms is nepotisme beter, want men kiest nog wel eens de verkeerde leider', is het allemaal zelfs reactionair te noemen. Het staat haaks op de grondbeginselen van Van Mierlo en ik zou zeggen dat links maar beter uit de buurt kan blijven van dit consultancy clubje.

TDA
TDA13 mei 2023 - 13:29

Deze vrouw heeft nog nooit geregeerd maar rutte zit er al 12jaar en het is 12jaar narigheid en toch nog steeds de grootste.

1 Reactie
Jozias2
Jozias213 mei 2023 - 20:56

@tda Maar met een gekozen staatshoofd zou het zomaar ook Rutte kunnen worden,

ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick13 mei 2023 - 13:29

Lol en weer typisch D'66: leuk democratie, republiek of referendum. Dit zolang het maar D'66 politiek oplevert. Maar als dat enge volk zaken democratie gaat gebruiken en voor dingen kiest die D’66 eigenlijk niet leuk vindt? Dan is democratie eigenlijk best eng en willen we dat wel? Daarom is D’66 in theorie voor burgerinspraak maar in de praktijk mag die tijger geen tanden hebben.

Gaitj
Gaitj13 mei 2023 - 13:27

Dus eigelijk wil je geen monarchie maar omdat de waan van de dag (CvdP als president) je niet aanstaat ben je tegen een republiek? Lekker principieel weer. Kun je ook wel verwachten van D66.

tempest
tempest13 mei 2023 - 13:17

En zo zie je maar weer dat al die centrum partijen eigenlijk geen principes meer hebben, het gaat enkel om macht en de poppetjes. Het is vlees noch vis. Als er ergens het argument “niet meer van deze tijd” heel erg duidelijk opgaat dan is het wel bij ons koningshuis…

a.doorgeest
a.doorgeest13 mei 2023 - 12:58

Heeft het verstand toch nog gezegevierd op dit Partijcongres van D66, en da's winst. Wat in de discussie over het te lichtvaardig afschaffen van de rol van het Koninklijk Huis wel vergeten wordt, is wel dat het Koninklijk Huis een instituut an sich is met alles erop en eraan. Er zit daar een expertise van heb ik jou daar die een gekozen president in een paar jaar tijd nooit zal opbouwen. De wederkerige relatie tussen Oranjes en bevolking is al decennialang, zoal niet langer, goed tot zeer goed. Het Koninklijk Huis opereert - uitglijders daargelaten - onafhankelijk en in principe ten dienste van iedereen (ook minderheden die in haar een luisterend oor en beschermer vinden). Zo'n instituut moet je niet te lichtvaardig bij het grof vuil zetten. Het ceremonieel koningschap wat we nu hebben, functioneert in hoge mate. Iets soberder zou wel kunnen, denk ik, maar da's een andere discussie. En de erfopvolging blijft wat spastisch geregeld vind ik. Als degene die er het meest zin in heeft van de prinsessen, nu eens gewoon de kar gaat trekken, desnoods met een (democratisch) fiat van de bevolking, dan is die plooi ook weer gladgestreken, en kan het instituut nog decennialang of langer wellicht, mee.

3 Reacties
Dr. Znayder
Dr. Znayder13 mei 2023 - 13:55

Deze argumenten hoor je vaak, maar ik geloof dat uit een onderzoek van de UvA bleek dat het helemaal niet bewezen kan worden dat een koningshuis meetbare voordelen heeft voor bijvoorbeeld de economie en de export. Ik zou zeggen dat expertise hoort bij ministeries en (onafhankelijke) denktanks.

Een normaal mens
Een normaal mens13 mei 2023 - 18:14

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

a.doorgeest
a.doorgeest13 mei 2023 - 20:09

@ Dr. Znayder - Hebt u op zich gelijk in, de resultaten van dit soort onderzoeken ken ik globaal ook wel, maar een koningshuis is meer dan alleen maar toegevoegde economische waarde: samenbindend vermogen, symbool, traditie (al dan niet geapprecieerd), etc. Al met al vormen de Oranjes de laatste decennia (en wellicht langer) een mooi uithangbord voor ons tokootje hier aan de Noordzee en zolang een ruime meerderheid van de bevolking hen wil en zij goed betaald af en toe met een wc-pot willen werpen (zie ik een gekozen president nog niet doen), kun je het rustig op zijn beloop laten. Oranjeklant ben ik trouwens niet, hoewel ik vind dat (ook) Alex het buitengewoon goed doet; vind maar eens een betere, zou ik zo zeggen. Een toonaangevend instituut zomaar afdanken, vind ik niet verstandig en het gemiddelde D66-lid thans kennelijk ook niet.

PGS
PGS13 mei 2023 - 12:49

Dit is wel een heel valide argument: wij moeten alles doen om een politieke tegenstander dwars te zitten. Want stel dat die president zou worden. Echter heeft iemand aan mevr. v/d Plas gevraagd of zij uberhaupt wel presidente zou willen worden.

1 Reactie
Astuiver
Astuiver13 mei 2023 - 13:47

Politieke tegenstanders van de 1 issue, getuigenis en weglooppartijen zijn sowieso niet geschikt als president als zij hun eigen club niet eens bij elkaar kunnen vanwege het Kannibalisme, Separatisme en sociaal darwinisme binnen die partijen.

Mathijsco
Mathijsco13 mei 2023 - 12:48

Een leuke afleidingsmanoeuvre van de heer Pechtold. De nationale discussie proberen af te leiden om tijd te kopen voor het kabinet van jouw partij wat er -op zijn zachtst gezegd- wankel voorstaat. RTL Boulevard zal er vast wel aandacht aan besteden en dan kabbelt het weer weg.

EricDonkaew
EricDonkaew13 mei 2023 - 12:46

(...) aldus de jongerenclub in een manifest voor meer directe democratie. ----------------------------- Zozo, dan zullen de jongetjes en meisjes ook weinig moeite hebben met de gekozen burgemeester en gekozen rechters. Toch?

2 Reacties
Gaitj
Gaitj13 mei 2023 - 14:41

of misschien zelfs een correctief referendum?

EricDonkaew
EricDonkaew14 mei 2023 - 2:10

@Gaitj ------------------------- Zeker! Die was ik even vergeten.

Farmer3.0
Farmer3.013 mei 2023 - 12:36

Kaag zal het niet meer worden.