Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

D66, amateursport en badwater

  •  
20-07-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Door ervoor te pleiten dat een groot deel van de 19 miljoen uit de Olympische Ambitie ten goede moet komen aan de kunsten, gooit D66 het kind met het badwater weg
Dit stukje schreef Evelien van Roemburg samen met Brian Benjamin, VVD-raadslid in Amsterdam en woordvoerder Sport
‘Stop met de Olympische dromerij!’ Dat is het mantra van de Amsterdamse D66 de afgelopen weken. De Olympische ambitie, het ‘speeltje’ van sportwethouder Eric van der Burg, die ‘enkel in sport geïnteresseerd zou zijn’, moet maar eens van hem afgepakt worden, aldus de stoere woorden van de sociaal-liberalen. Met het geld dat daarmee bespaard wordt, kan de kunst- en cultuursector in Amsterdam gered worden.
We geven toe dat de woorden ‘Olympische ambitie’ verwarrend zijn: immers, dit suggereert dat we de stad enkel klaar maken voor de Olympische Spelen die we mogelijk in 2028 kunnen organiseren. Dat is echter geenszins het geval. De investeringen zijn veel breder dan in topsport alleen: het zijn ook en vooral ambities op het gebied van amateursport, welzijn, zorg, economie, evenementen en ruimtelijke ordening. Uit deze ‘Olympische ambitie’ worden de Johan Cruijff Courts, de programma’s tegen overgewicht bij jongeren, de Leontien Ladies Ride en de realisatie van zwembaden en sporthallen betaald. Kortom: dit geld wordt geïnvesteerd om de sportparticipatie van de Amsterdammers te verhogen.
En dat is nodig. Overgewicht vormt een steeds groter probleem – bijna de helft van de Amsterdammers is te zwaar. Vooral 55-plussers, allochtone Amsterdammers en laagopgeleiden hebben vaak (ernstig) overgewicht. Kinderen uit gezinnen met een laag opleidingsniveau en een laag inkomen hebben een heel hoog risico om obesitas te ontwikkelen. Tegelijkertijd is de sportparticipatie van deze doelgroepen schrikbarend laag. Dat brengt allerlei gezondheidsklachten met zich mee: hart- en vaatziektes, suikerziekte, gewrichtsklachten en psychische klachten.
Zoals altijd geldt ook hier: voorkomen is beter dan genezen. Sporten en zweten is beter dan diëten.
Daarvoor zijn investeringen nodig. Geld dat nu onder de naam ‘Olympische ambitie’ wordt uitgegeven – gewoon, om er een naampje aan te geven. Het is niet te begrijpen dat D66, dezelfde partij die in november vorig jaar nog zei ‘Het is goed dat met de middelen die voor de Olympische Ambitie begroot zijn ook het stimuleren van sport voor alle Amsterdammers gefinancierd kan worden’, nu keihard terugkomt op die woorden. Vooral niet omdat onze drie partijen (GroenLinks, VVD en D66) een paar maanden geleden nog gezamenlijk een voorstel deden om de amateursport te ondersteunen in aanloop naar het EK Atletiek in 2016!
Door ervoor te pleiten dat een groot deel van de 19 miljoen uit de Olympische Ambitie ten goede moet komen aan de kunsten, draait de grootste Amsterdamse oppositiepartij niet alleen topsportactiviteiten de nek om, maar vooral ook sport op school, sportevenementen als de Dam tot Damloop en investeringen in zwembaden. Daarmee gooit D66 het kind met het badwater weg. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?
Dit artikel verscheen eerder op de website van Evelien van Roemburg

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (11)

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman20 jul. 2011 - 6:11

Och ja, dat kan er ook nog wel bij. Groen-Links wil een vecht- pardon politiemissie naar Afghhanistan, en een megalomaan bouwproject waar projectontwikkelaars hun zakken mee vullen, pardon hun vingers mee aflikken. Oh nee, dat is natuurlijk geen speeltje voor projectontwikkelaars, pardon, dat is ehhh, een hele dure investering in ehhh, ehhh... anti-overgewicht in Amsterdam! Ze is er uit! Ze gaat voor een 19 miljoen iets voorbereiden dat, als er, als het doorgaat, miljarden geïnvesteerd zouden worden, iets zou doen aan overgewicht! En D66 is stom want die willen niet meedoen. Nou, dan krijgen ze ook niks voor hun stomme belangstelling voor de kunst hoor!

Tomzwarts
Tomzwarts20 jul. 2011 - 6:11

Als dit zo belangrijk is en het niet enkel draait om de 'Olympische ambitie' waarom wordt het dan niet landelijk ingezet en daar budget voor vrijgemaakt maar alleen in Amsterdam? Of zijn alleen Amsterdammers te dik? Daarnaast vraag ik mij af of hoogopgeleide allochtone Amsterdammers meer overgewicht hebben dan hoogopgeleide autochtonen Amsterdammers. Zo niet is de tekst allochtone Amsterdammers overbodig en stigmatiserend.

Jerry3
Jerry320 jul. 2011 - 6:11

Als ik dit zo lees komt het standpunt van D'66 neer op: Beperk de "olympische ambitie" tot het echt nuttige deel dat de amateursport ten goede komt en laat het olympisch bid varen ten gunste van de kunsten. Dat lijkt mij op dit moment een verstandige opstelling. Uit: ‘Het is goed dat met de middelen die voor de Olympische Ambitie begroot zijn ook het stimuleren van sport voor alle Amsterdammers gefinancierd kan worden’ Maak ik op dat D'66 in Amsterdam het olympische bid eigenlijk nooit als veel meer dan een (te) duur prestige project heeft gezien en dat ze blij waren dat tenminste nog een deel van het budget nuttig besteed wordt. Zoals ik het lees is niet D'66 inconsistent, maar laat mevr. van Roemburg laat zich te veel leiden door de gekunstelde koppeling van de investeringen in de amateursport aan het olympische bid.

rgeurtsen
rgeurtsen20 jul. 2011 - 6:11

Evelien en Brian suggereren dat er overheidsgelden besteedt worden aan commerciële activiteiten als de Damloop en daarnaast aan Johan Cruyffcourts iets met de naam van Leontien... Hoe goed bedoeld dergelijke activiteiten en faciliteiten ook zijn. Laten de weldoeners vooral de kosen van dergelijke faciliteiten zelf dragen of hun naam er niet meer opplakken. Geen overheidsgeld naar het vergroten van het zakelijk relevante imago van BNN-ers. En overigens is de manier waarop de VVD van mening is overheidsvoorzieningen op het gebeid van gezondheid de nek om te draaien. Het ontneemt wat mij betreft meneer Brian het morele recht van protest op soortgelijke acties op lokaal vlak, als hij niet helder en duidelijk afstand neemt van het beleid op het gebied van gezondheidszorg van de landelijke VVD.

fjacobse
fjacobse20 jul. 2011 - 6:11

Wat ben ik blij dat ik in Den Haag woon.

Pjotrs
Pjotrs20 jul. 2011 - 6:11

"Geld dat nu onder de naam ‘Olympische ambitie’ wordt uitgegeven – gewoon, om er een naampje aan te geven." Begrijp ik nou goed van Evelien van Roemburg dat dit slechts creatief boekhouden is? Zaken ten onrechte verkopen onder de naam ‘Olympische ambitie’ met de kennelijke bedoeling om zo die gegarandeerde strop binnen te halen? Beetje dom. Om de Olympische Spelen binnen te halen moet je echt op een heel andere manier sjoemelen.

leeuwenvanj
leeuwenvanj20 jul. 2011 - 6:11

Het spekken van een criminele organisatie zoals de FIFA en aanverwante organisaties zou verboden moeten worden. Elk land kampt met grote schulden door de spelen, huisuitzettingen,milieuverontreiniging,reclames voor ongezond eten en drinken,vriendjespolitiek etc. Lokaal sporten en gezonde leefwijze is beter dan 1 keer de OS.

a.doorgeest
a.doorgeest20 jul. 2011 - 6:11

Buitengewoon prettig dat D66 in Amsterdam radicaal stelling kiest tegen het verbrassen van belastinggeld aan twijfelachtige doelen. Wie wil bewegen, doet dat maar op eigen gelegenheid, en voor eigen rekening. Het vleesch heeft de mensheid nooit één stap verder gebracht - de geest daarentegen wel. D66 begrijpt dat kennelijk. Vreemd dat GroenLinks aan belastingverspillend hobbyïsme wil meedoen en er zelfs een topprioriteit van heeft gemaakt. Ik wist niet dat de Vrienden van het Milieu een fusie met nagenoeg hersenloos rechts nastreefden...

Patrick Faas
Patrick Faas20 jul. 2011 - 6:11

Evelien van Roemburg gaat zelf vast liever naar een tentoonstelling dan een sportwedstrijd. Als zij zegt dat het Olympische geld goed besteed wordt, geloof ik haar.

[verwijderd]
[verwijderd]20 jul. 2011 - 6:11

De OS hier organiseren is natuurlijk wel een goed middel tegen overgewicht, als het doorgaat zullen we allemaal de rest van deze eeuw op een houtje moeten bijten om de rekening te betalen.

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman20 jul. 2011 - 6:11

Precies. Het heeft voor Griekenland ook zo goed gewerkt, die Olympische Spelen...