Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Cyprus bereikt akkoord over kapitaalbeperkingen

  •  
22-03-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
cyprus300_01.jpg
Update: Parlementsleden stemmen in met kapitaalbeperkingen ... Rutte sluit niet uit dat Cyprus failliet gaat ... Onderhandeling over heffing spaartegoeden loopt nog ... Geen Russisch geld voor Cyprus … ECB stelt harde deadline: Cyprus heeft tot maandagnacht
De gesprekken tussen Rusland en Cyprus over mogelijke steun voor het noodlijdende eiland zijn op niets uitgelopen. Dat meldt onder meer NOS. De Cypriotische minister van Financiën, Sarris, heeft Moskou met lege handen verlaten. Bij zijn vertrek zei hij dat de gesprekken met zijn Russische collega en gesprekspartner Siluanov nog wel voortgezet zullen worden. Volgens Siluanov ligt dat anders: “De besprekingen zijn wat de Russen betreft beëindigd”, zei hij.
Update 00.04 uur
Premier Rutte sluit niet uit dat Cyprus alsnog failliet gaat.
Als Cyprus niet de noodzakelijke maatregelen neemt en je toch helpt, krijg je je geld nooit meer terug. En het zou de druk op andere landen wegnemen om te hervormen”, zei Rutte in Met het Oog op Morgen.
Update 22.16 uur Parlementsleden hebben ingestemd met de invoering van kapitaalbeperkingen. Daarmee willen ze voorkomen dat een bankrun ontstaat als de Cypriotische banken hun deuren maandag weer openen. Met het aannemen van de wet mag de Cypriotische overheid maatregelen nemen om de kapitaalstromen aan banden te leggen. Ook stemde de leden in met de oprichting van een speciaal ‘solidariteitsfonds’ dat een basis moet worden voor de uitgifte van noodleningen. Over de heffing op spaartegoeden moet nog verder onderhandeld worden.
Update 21.26 uur De ministers van Financien uit de eurozone komen zondag bijeen om te praten over het alternatieve plan van Cyprus. Verwacht wordt dat het parlement vrijdagavond nog geen definitief uitsluitsel geeft over het hele pakket. Wel zal op een aantal onderdelen gestemd worden.
Kredietbeoordelaar Moody’s verlaagde vrijdagavond de kredietwaardigheid bij de Cypriotische banken met één stap. Het bureau vreest voor flinke verliezen voor rekeninghouders en vanwege de onrust over de reddingsplannen voor Cyprus.
Update 18.40 uur De Cypriotische parlementariërs kunnen op korte termijn een akkoord sluiten. Dat meent Everof Meofytoe, het plaatsvervangend hoofd van de Cypriotische regeringspartij Disy.
“Er is voorzichtig optimisme dat we binnen enkele uren een overeenkomst bereiken die kan worden goedgekeurd door het parlement en die in lijn ligt met de aanpak, het kader en de doelstellingen van de eurogroep.”
Update: Cyprus heeft een bankendeal gesloten met Griekenland. Dat meldt onder meer de Volkskrant. De twee landen zijn tot een overeenkomst gekomen over de verkoop van de Griekse onderdelen van de Cypriotische banken. De deal is volgens de Cypriotische president Anastasiades onder de huidige omstandigheden tegen de meest gunstige voorwaarden gesloten. Volgens hem levert de deal Cyprus een significant voordeel op.
Eerder:
De Cypriotische minister van Financiën hoopte op een verlenging van de looptijd op een lopende Russische lening van 2,5 miljard euro. Ook wilde hij een verlaging van de rente die daarover wordt betaald. Tevens werd onderzocht of Russische banken in Cypriotische banken willen investeren en of het Russische gasbedrijf Gazprom belangstelling heeft voor Cypriotische gasreserves. Volgens de Rus Siluanov gaan de Russen hier niet in mee, vanwege de manier waarop de Cyprioten dit alles willen regelen.
Volgens NOS-correspondent David Jan Godfroid kunnen de besprekingen tussen Rusland en Cyprus hiermee niet definitief van de baan zijn. Russische bedrijven en particulieren hebben immers voor ruim 20 miljard euro bij banken op Cyprus gestald. Als die banken omvallen, verliest Rusland dit geld. Wanneer de banken overeind blijven zullen de Russen ook veel geld verliezen, omdat rekeninghouders met meer dan 100.000 euro op de bank een fors deel zullen moeten inleveren.
Dat de komende dagen spannend worden, staat buiten kijf. De Europese Centrale Bank (ECB) kondigde donderdag aan haar hulp aan de banken op Cyprus maandag te zullen staken, indien Cyprus en de Europese Unie niet tot een overeenkomst komen. Het eiland krijgt de tijd tot maandagnacht.
Donderdagavond presenteerde de Cypriotische president Anastasiades nog een nieuw reddingsplan, waarin een solidariteitsfonds wordt opgericht en de tweede bank op het eiland, de Cyprus Popular Bank, wordt gesaneerd. Of het Internationaal Monetair Fonds (IMF) deze maatregelen voldoende acht, is volkomen onduidelijk. Het Cypriotische parlement zou het nieuwe plan om 9 uur (Nederlandse tijd) moeten bespreken, maar is om onduidelijke redenen nog niet bijeen gekomen.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (88)

BertF2
BertF222 mrt. 2013 - 9:19

Nu mogen wij. Omdat het beter voor ons is.

Jensbos
Jensbos22 mrt. 2013 - 9:19

"Wanneer de banken overeind blijven zullen de Russen ook veel geld verliezen, omdat rekeninghouders met meer dan 100.000 euro op de bank een fors deel zullen moeten inleveren." Interessant, eergisteren bij P&W, de reactie van die Nederlands- Cypriotische voetbaltrainer op de vraag over de (jaarlijkse)rente die Cypriotische spaarders ontvingen bij hun Cypriotische banken...tussen 10 en 15%... dus ze zouden nu iets meer dan de helft van 1 jaar rente moeten inleveren. Antwoord van de trainer....maar dat is wat anders?... Hoezo??????, wij betalen hier toch ook belasting op onze spaarcenten?...en krijgen VEEL minder rente. Overigens, zoals altijd voor de gewone, kleine, man natuurlijk weeeer een groot probleem, wanneer komen we eindelijk eens af van dat geinternationaliseerde laissez-faie (hoe dan ook) denken!

Grootbekje
Grootbekje22 mrt. 2013 - 9:19

Op een eiland gevangen, is dubbel gevangen... - Goethe

msj_meijerink
msj_meijerink22 mrt. 2013 - 9:19

Tja, het pokeren van de minister bleek uiteindelijk Russisch Roulette te zijn. En daar hebben de Russen geen zin in. Resultaat: de EU zal wel weer de schuld krijgen van het falen, de Cyprioten zelf (de hoofdschuldigen van dit echec) wassen vervolgens de handen in onschuld.

bruces
bruces22 mrt. 2013 - 9:19

De EU moet gewoon doorzetten en niet alleen haar tanden laten zien. Al die gele kaarten werken niet langs de Middenlandse Zee. Meten = weten. Dan maar een ontwikkelingsland erbij. Zo wordt het ook een zooitje.

Uilenspiegel
Uilenspiegel22 mrt. 2013 - 9:19

Ik stel voor dat we Cyprus met alles er op en aan gewoon verkopen aan de hoogste bieder. Dat is pas vrije markt denken. Wel met winst natuurlijk.

trujac
trujac22 mrt. 2013 - 9:19

De onvermijdelijke oplossing is volgens mij, de Euro gecontroleerd opdoeken en landen weer hun eigen munt teruggeven. systeembanken nationaliseren en handelsbanken hun eigen boontjes laten doppen. Daarna de cyprioten financieel door het noorden ondersteunen. Tenslotte terug naar de goede oude EEG. Het resultaat zal zijn een flinke EU kater, even een flinke economische dip maar daarna komt de handel weer opgang. Zie Ijsland.

lembeck
lembeck22 mrt. 2013 - 9:19

Wat gaan de gevolgen voor ons land worden dan? Ook wij zijn zo'n belastingparadijs voor rijke multinationals in de hele wereld.

peterh2
peterh222 mrt. 2013 - 9:19

Eigenlijk zouden alle euro-fanatici eens goed in de spiegel moeten kijken: wat was er eigenlijk mis met de EEG? Een euro werkt alleen als men bereid is om enorme transfers van noord naar zuid uit te voeren. Daar komt nu een einde aan, met als gevolg dat de euro zal splijten in meerdere delen. De vraag is nu: hoe breekt het op, en wie zit er straks met welke munt. Reken maar dat een 'zeuro' heel snel zal devalueren en dat een 'neuro' qua koers door het dak zal gaan. Sowieso gaat dit een vermogen kosten, vraag me af of die lui in Cyprus niet een beetje spijt hebben van hun harde afwijzing? Met 100k gegarandeerd en daarvoor 20% afromen erboven was het oorspronkelijke plan helemaal niet zo gek voor ze...

koos3
koos322 mrt. 2013 - 9:19

Cyprus wordt wakker uit een jarenlange illusie dat geld aan de bomen groeit.

adriek
adriek22 mrt. 2013 - 9:19

Laat de bankenzooi gewoon failliet gaan, help het land (de burgers, die vallen onder het depositogarantiestelsel!) er weer snel bovenop en binnen twee jaar hebben we een redelijk corruptievrij EU land met een groeiende economie. Als we de banken redden, redden we de russische mafia, de corrupte ambtenaren en de graaiers en komt de rekening bi j het volk van europa te liggen. Laat ze maar komen. De lieden met een teveel aan zwart geld vinden wel weer een nieuwe bestemming, nederland schijnt ook populair te zijn, al betalen we hier wat minder rente.

JoopSchouten
JoopSchouten22 mrt. 2013 - 9:19

'Onderdeel van het alternatieve plan is een ‘solidariteitsfonds’ waaraan onder meer pensioenfondsen en de orthodoxe kerk moeten gaan bijdragen. Volgens een Griekse krant kan dat idee echter voorlopig niet op goedkeuring van de eurozone rekenen.' Ondertusen kunnen 'de Russen' rustig achterover leunen en afwachten to ze voor de laagste prijs de hoofdprijs kunnen binnenslepen...

roher
roher22 mrt. 2013 - 9:19

Het rare is dat dit soort ontwikkelingen- die maar aan de gang blijven- niet eens de vraag oproepen waarom men nou zo nodig allemaal in paniek raakt. Als gewonen burgers al weten dat daar waar geld in hun eigen kleine plaatselijke omgeving al gerommel in het vooronder oplevert, dan weet je dat knappe koppen uit de banken- en economische sector daar in het groot, vanuit hun dagelijkse ervaring en expertise , natuurlijk allang rekening mee hebben (ge)houden.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai22 mrt. 2013 - 9:19

Wat nu? Gewoon D66, die weten de oplossing hebben het volste vertrouwen in de EU. We moeten ze elke dag dankbaar zijn voor het sterke vertrouwen wat ze hebben in Brussel!! Alles onder controle niets aan de hand. Gewoon meer macht naar Brussel!!

JoopSchouten
JoopSchouten22 mrt. 2013 - 9:19

Derk Sauer.: Volgens Derk Sauer staat Rusland welwillend tegenover hulp aan het noodlijdende eilandstaatje, maar wel alleen als het gegarandeerd toegang krijgt tot de gasbronnen. 'De EU geeft 10 miljard euro aan leningen, Rusland springt bij voor 5 miljard en krijgt toegang tot de gasvelden. Een geweldige deal.' Volgens Sauer hoeven de Russen - die miljarden op Cypriotische banken hebben gestald - helemaal niet verbitterd te zijn over de mogelijke heffing van tien procent over spaartegoeden boven de 100.000 euro. 'Ze hebben al die jaren vijf procent rente over hun spaargeld gehad en zijn daarmee veel voordeliger uit dan als ze hun geld in Nederland of Amerika hadden gestald.' De mogelijke vlucht van Russen uit Cyprus, kan volgens Sauer voordelig uitpakken voor Nederland: 'Ons land is ook een belastingparadijs. Het kan zomaar zijn dat de Russen hier heen komen.'

JoopSchouten
JoopSchouten22 mrt. 2013 - 9:19

Merkel voert electorale politieke spelletjes over de ruggen van gewone mensen en Dijsselbloem is daar bijzonder hulpvaardig bij. Het vertrouwen van de burgers in banken én politiek zal onherstelbaar beschadigd blijven. Een andere mening.; http://www.trouw.nl/tr/nl/11016/Trouwens/article/detail/3413659/2013/03/22/In-het-pokerspel-rond-Cyprus-kan-Rusland-achterover-leunen.dhtml

snapdatdan!
snapdatdan!22 mrt. 2013 - 9:19

citaat: "Of het Internationaal Monetair Fonds (IMF) deze maatregelen voldoende acht, is volkomen onduidelijk." echt waar? OMG de finale in de penopticum nadert . het IMF heeft niks voldoende te achten ,.of niet ,..bazelwazel ook, Hét IMF bestaat evenzo in de (op)geblazen luchtbubbels,die niet verder geblazen kunnen worden.,.de pijp is leeg ! Rest,. De lucht (bellen) die slechts terug ingeademt nu moeten worden ,bij gebrek aan... "fresh air" aij aiaj inhale, draw breath in ,. your own onfortunate rotting air ook het IMF. its to late ,.

Joeri2
Joeri222 mrt. 2013 - 9:19

Dus... Wanneer krijgen wij een staatsbank die alleen betaalverkeer doet? Ik zet er morgen al mijn geld op. O wacht, daarom dus niet.

comrade
comrade22 mrt. 2013 - 9:19

http://www.presseurop.eu/nl/content/article/3522071-europa-haar-burgers-kwijt Dat vertrouwen zal ook niet meer terugkomen zolang er een gezamelijke munt is. Landen konden voorheen met een eigen munt devalueren, zoals dat voor het invoeren van de euro gewoon was. En dan weer op termijn de begroting op orde krijgen. Nederland heeft voor het invoeren van de euro en de belachelijke opgelegde -3% norm heel wat keren op een veel hoger begrotings tekort gestaan. Net als vele andere west - europesche landen. Nu worden de aangesloten landen ( die ook de euro als munteenheid hebben) in een dodelijke omklemming gehouden, en worden de burgers opgezadeld met het wanbeheer in de europese financien sector. Gelukkig hebben wij nog onze Dijsselbloem, de man die uit het niets kwam, met voordracht en toestemming van Duitsland en Frankrijk, de ideale "katvanger" voor vieze klusjes. Ja ik ben persoonlijk ook verantwoordelijk voor het belasten van het spaargeld voor de kleine spaarder", ik hoor en zie het hem nog zeggen. Dijsselbloem de precedentenschepper voor het wantrouwen.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa22 mrt. 2013 - 9:19

Duitsland en Holland nu spelen AED, straks liggen zij ook bewusteloos en wie wie gaat reanimeren? Enige om Europa onder de Amerikanse knie te krijgen is wanneer alles in het Westen plat ligt, dan komt Amerika alles kopen en weer op har naam laten draaien, is de enige manier om Amerika weer rijk te krijgen, op de rug van het Westen, want op de rug van China lukt het nooit en dat weten de Amerikanen het zelf ook!

ElChe
ElChe22 mrt. 2013 - 9:19

Hoe kunnen failliete en armlastige Griekse banken Cypriotisch onderdelen van banken kopen? http://www.z24.nl/economie/artikel_425610.z24/Update_Cyprus__last_minute_deal_met_Griekenland_biedt_beetje_lucht.html

Zjenny
Zjenny22 mrt. 2013 - 9:19

"Er is voorzichtig optimisme dat we binnen enkele uren een overeenkomst bereiken die kan worden goedgekeurd door het parlement en die in lijn ligt met de aanpak, het kader en de doelstellingen van de eurogroep." Ze zijn gek! En missen de kans van hun leven! Ga vooral niet mee in de lijn van de eurogroep want dan hang je beslist en zeker voor de rest van de komende generaties.

comrade
comrade22 mrt. 2013 - 9:19

Ook leuk'. column: Cyprus en de andere failliete lidstaten van de Europese Unie zijn een voorbode van wat ons te wachten staat, schrijft columnist Jan Bennink. . Wat vandaag in Cyprus gebeurt, zie ik morgen hier gebeuren. Eindeloze rijen wanhopigen voor automaten zonder geld. Woedende menigtes, kolkende demonstraties die we eerder zagen in Portugal, Spanje, Griekenland en Italië. Verbijsterde doodgewone mensen net als u en ik, die op een dag wakker werden in een straatarme wereld. Ze zagen het nooit aankomen. U wel? Denk niet dat wij gespaard worden, achter onze dijken. Die staan gekeerd naar de zee, niet naar het zuiden. Het monster uit Brussel wil ook uw spaarcentjes en uw pensioenen. Uw rekening courant en het beursje van uw kinderen. En als dat op is komt de gendarme uw matras omkeren en uw oude sok roven. En gaan ze met een metaaldetector uw tuin afzoeken naar begraven goud en zilver. Uw huis wordt in beslag genomen, omdat u uw hypotheek niet meer kunt betalen. Misschien mag u uw gouden kiezen houden. Eigen bodemloze put De Europese Unie heeft zijn eigen financiële bodemloze put gegraven. Met de EMU die onvergelijkbare landen aan elkaar klinkt in een verwoestende wurggreep. Met de euro, die hatelijke eenheidsmunt. Met het EFSF, het EFSM en het ESM, waarmee u en ik de facto voor honderden miljarden garant staan voor failliete staten, zonder dat u er iets over te zeggen heeft. En met een kersverse chef van de Eurogroep, Dijsselbloem, die zich nog amper realiseert dat hij de overste Karremans van Brussel is. Verantwoordelijk gemaakt voor de aanstormende hel, maar tandeloos en incapabel. Het Europese monetaire systeem is een verwoestende maalstroom geworden, die geld opslokt. En armoede uitkotst. Uw geld. Uw armoede. Een vortex van schuld en boete, die de Europese naties één voor één berooid achterlaat en een klein groepje heersers machtiger maakt dan ooit. De 1 procent lacht in zijn vuistje. Als er niets gebeurt gaat deze rooftocht door tot Alle Menschen inderdaad Brüder zijn in armoede en onmacht. Als we niets doen gaan we berooid en deemoedig de Europese eenheid accepteren, in ruil voor een korst beschimmeld brood en een rantsoenflesje geprivatiseerd water. Gelukkig gebeurt er iets. Al is het weinig. Arena vol burgers Volgende week overhandigt een gemêleerd gezelschap van wetenschappers en publicisten, denkers en doeners, 56.000 handtekeningen aan de Tweede Kamer. Een Arena vol burgers die zich ernstige zorgen maken over de sluipende overdracht van beslissingsbevoegdheden aan Brussel. 56.000 Nederlanders die de stuurknuppel terug willen pakken uit de klauwen van de verwijtbaar falende utopische eenheidsdromers. En hem terug willen geven aan het volk. Ik ben daar bij. Met twintig paarden houden ze me nog niet tegen. En ik hou me vast aan de woorden van Obama, gisteren in Jeruzalem: 'Speaking as a politician, I can promise you this: political leaders will not take risks if the people do not demand that they do. You must create the change that you want to see.' Jan Bennink is reclameman en columnist voor Volkskrant.nl .

MichelReiziger
MichelReiziger22 mrt. 2013 - 9:19

Ook al komt er een plan "K" op een gegeven moment moeten die Cypriotische banken toch weer open. En dan gaan grote groepen spaarders hun gigsntische tegoeden verwijderen. Die tegoeden die jarenlang niet alleen bankiers en Cyprus hebben gespekt maar ook de EU-ro met het overeind houden van Griekenland door enorme hoeveelheden waardeloos schulpapier op te kopen, Cyprus is al faiiliet, kwestie van wachten totdat de banken hun deuren weer openen.

JoopSchouten
JoopSchouten22 mrt. 2013 - 9:19

'De invloed van Duitsland in de eurogroep is te groot. De dominantie en harde opstelling van het land in de redding van euroland Cyprus stuit andere leden tegen de borst. Dat hebben EU-insiders tegen het Duitse blad Focus gezegd.' bron.; http://www.volkskrant.nl/vk/nl/7264/Schuldencrisis/article/detail/3414395/2013/03/23/Dominant-Duitsland-heeft-te-veel-invloed-in-eurogroep.dhtml

opmerker
opmerker22 mrt. 2013 - 9:19

Men spreekt over Cyprus al een staat in moeilijkheden. Met een goede 800.000 inwoners kan het vergeleken worden met een grote stad. Een stad met alle rechten van een staat en bijbehorende vrijheid van financieel handelen. Een vazal van Griekenland. Nu blijken Griekse banken zoveel geld te hebben dat ze delen van Cypriotische banken kunnen kopen. Worden we weer belazerd.?

toshiba
toshiba22 mrt. 2013 - 9:19

"En het zou de druk op andere landen wegnemen om te hervormen", zei Rutte in Met het Oog op Morgen." Wat een ongelooflijk domme uitspraak weer. Alsof andere bestuurders niet in staat zijn om zelfstandig na te denken en te beslissen wat de beste route is voor hun land. Het is de redenering van een klein kind. Triest

MichelReiziger
MichelReiziger22 mrt. 2013 - 9:19

20% voor spaarders van de bank van Cyprus en waarschijnlijk 4% bij alle andere banken. Men zal daar waarschijnljk administratieve maatregelen voor verzinnen om dat tegen te gaan aldus de DNB, zal alleen maar averechts werken. De DNB gaf net ook in Nieuwsuur aan wat al velen hier aan gaven, er zal nog veel meer geld naar Cyprus toemoeten. Het land stroomt waarschijnlijk leeg na komende maandag.je belasting paradijs binnen Europa verliezen door een drol als Dijsselbloem. Beter om het land buiten banken om te redden en via stille weg bank hervormingen langzaam door te voeren..dat had in ieder geval de Eurodroom in Cyprus nog wat langer voort kunnen duren. Game over voor Cyprus.

MichelReiziger
MichelReiziger22 mrt. 2013 - 9:19

@Joop Schouten, za 23 maart 2013 22:42 “Cyprus en de Cypriotische bevolking zijn onderdeel van de Europese familie. De Europese Unie zal naast hen staan en helpen op de Cypriotische economie te herbouwen.” Cyprus heeft mede mogelijk gemaakt dat de Euro nog niet omviel in 2010, toen Cypriotische banken met Russische Euros voor tientallen miljarden aan waardeloos Grieks schuldpapier opkocht, dat papier wat allemaal dubbel en dwars terug zou komen en de belasting betaler geen cent zou kosten. Dit is de belangrijkste reden dat de bank van Cyprus nu in problemen is. ***Wat ze ok met 'opbouwen' bedoelen, het veroorzaakt veel sociaal-maatachappelijke ellende.** Geen idee wat ze nu met opbouwen bedoelen, investeerders heb je daarvoor nodig, die zul je niet snel meer vinden. Als ze bedoelen dat de bankenunie (EU) het land weer zal opbouwen dan kan dat kloppen, twiiter berichten geven al aan dat er minimaal het dubbele vanuit Europa nodig is als Cyprus (lees de banken op Cyprus) komende weken of maanden gaan omvallen door het terug trekken van de mogelijk honderden miljarden aan spaartegoeden. Maar we hebben hier kenners die zeggen dat het allemaal in ons hoofd zit. Dus dan zal het wel niet gebeuren... ***En dit alleen maar om private aandeelhouders en geldgoklullo's 'vertrouwen' te geven*** Nee om de Euro nog enigszins overeind te houden.

MichelReiziger
MichelReiziger22 mrt. 2013 - 9:19

@Richard Kamp, zo 24 maart 2013 08:06 ***Het is al weer even geleden, toen Plasterk nog financieel woordvoerder van de PvdA was, dat hij zei 'dat het toch wel heel duur werd de euro overeind te houden'.*** puur politiek geblabla, als het uitkomt hoor je de vergelijkbare retoriek van de VVD of CDA ***Iets dergelijks heb ik van Dijsselbloem niet gehoord.*** Dijsselbloem trekt nu alleen zijn mond open als hij dat van Europa mag. ***Waarom we iets overeind proberen te houden wat blijkt niet te werken, waarvan vooraf werd voorspeld dat het niet zou kunnen werken, dat ontgaat me. *** We kunnen alleen veranderen, we kunnen namelijk niet meer terug. Terug naar een gulden, of de mark of zelfs de drachme is een illusie. Er zijn o.a. drastische zeer ingrijpende veranderingen nodig in het bankwezen, dat zie je keer op keer, nu weer in Cyprus. Als je daar niet aan wil, tja. Voortgang van het huidige systeem is geen oplossing, terug naar de gulden evenmin.dit heeft trouwens weinig met de Euro zelf t maken, meer wat er achter hangt. ***Verder twijfel ik nogal aan filantropie van Russen.*** De russen hebben zelf niets met de opkoop van waardeloos schuldpapier te maken, dat was een onderonsje tussen de banken, de EU en de Cypriotische regering.Russen hebben het alleen mogelijk gemaakt met hun spaartegoeden. ***Als die Griekse rotzooi hebben gekocht was dat vast niet om er slechter van te worden. *** Sinds de ineenstorting van een aantal grote Russische banken tijdens de jaren 90 hebben heel veel russische bedrijven hun tegoeden buiten Rusland gezet, waaronder in het toen al bekenstaande belasting paradijs Cyprus. Het is zeker niet allemaal zwart geld, het HAD ook te maken met vertrouwen. Dat is nu weg. ***Maar ik moet zeggen dat ik niet veel begrijp van de Cyprische banken. Waarvan konden die elf procent rente betalen op bij hen gedeponeerd geld ? *** Die absurd hoge rentes zijn vaak een teken dat banken het uitermate slecht doen, hebben we al eerder gezien. Groot probleem is nu hoe Cyprus al dat geld wat nu weer weg wil uit Cyprus tegen gaat houden. Ze gaan enorme spaartegoeden gijzelen, kun je een voorstelling maken wat dit voor financieel economisch effect heeft op niet alleen Cyprus maar ook de rest van de Eurozone (bankenunie) en de Euro zelf? Naast de politieke concequenties, ik zie Rusland hier nog wel eens een hoop problemen over gaan maken.

JoopSchouten
JoopSchouten22 mrt. 2013 - 9:19

'Wij zijn allemaal verantwoordelijk' '...de financiële crisis in een land dat nog geen 0,2 procent van het bruto binnenlands product van de eurozone vertegenwoordigt, de hele zone kan destabiliseren en de Europese Unie in een nieuwe eurocrisis terecht kan laten komen.' 'Het gevaar is deze keer niet het gevolg van de instabiliteit van de markten der speculanten, maar van het doorbreken van een taboe. Door voor te stellen banktegoeden van minder dan 100.000 euro te belasten, de drempel waaronder deposito's doorgaans juist gegarandeerd zijn, hebben de eurogroep, de Cypriotische regering en het Internationale Monetaire Fonds het risico genomen een run op de banken te veroorzaken, waarbij rekeninghouders massaal hun geld van de bank halen. Daarnaast is de kans groot dat hun crisisbeleid nu nog nadrukkelijker zal worden afgewezen door bevolkingen die zich onrechtvaardig behandeld voelen.' Bron.: http://www.trouw.nl/tr/nl/7964/Schuldencrisis/article/detail/3414531/2013/03/24/Wij-zijn-allemaal-verantwoordelijk.dhtml

MichelReiziger
MichelReiziger22 mrt. 2013 - 9:19

@Joop Schouten, zo 24 maart 2013 22:06 ***'Het gevaar is deze keer niet het gevolg van de instabiliteit van de markten der speculanten, maar van het doorbreken van een taboe. ** Het grootste gevaar wat nu is veroorzaakt is het verlies in vertrouwen, niet alleen in de Euro, maar in diegene die in Brussel even beslissen in een weekendje wat er met miljarden aan spaartegoeden gaat gebeuren. Het vertrouwen was al laag, zal alleen maar lager worden. Daarnaast zal Cyprus alleen maar meer in de problemen komen, het gijzelen van de enorme tegoeden zou juridisch niet lang vol te houden zijn neem ik aan, bovendien zal het alleen maar averechts werken. Met het vertrekken van de honderden miljarden zullen ook veel inkomsten en banen vervallen, zal tevens betekenen dat er nog veel meer geld vanuit Europa naar Cyprus moet. ***Door voor te stellen banktegoeden van minder dan 100.000 euro te belasten, de drempel waaronder deposito's doorgaans juist gegarandeerd zijn hebben de eurogroep, de Cypriotische regering en het Internationale Monetaire Fonds het risico genomen een run op de banken te veroorzaken, waarbij rekeninghouders massaal hun geld van de bank halen. *** Maar vooral ook de manier waarover daar 'even' over werd beslist. Wat een enorme klap in het gezicht van alle Euroburgers, maar vooral diegene in andere risico landen, zoals Tsjechië, spanje, griekenland etc.

JoopSchouten
JoopSchouten22 mrt. 2013 - 9:19

Tja... 'Russische bedrijven en particulieren hebben immers voor ruim 20 miljard euro bij banken op Cyprus gestald.' Oligarchen en miljonairs. ... 'Als die banken omvallen, verliest Rusland dit geld.' 'Rusland'? Nee alleen deze roofkapitalisten. ... 'Wanneer de banken overeind blijven zullen de Russen ook veel geld verliezen, omdat rekeninghouders met meer dan 100.000 euro op de bank een fors deel zullen moeten inleveren.' Deze geldgraaiers hebben jarenlang van schandalig hoge rentes genoten. Het percentage dat ze nu dreigen kwijt te raken is peanuts in vergelijking met de winsten die ze opstreken. Wat mij betreft dienen ze alles in te leveren wat ze al die jaren 'teveel' aan rente hebben opgestreken.

1 Reactie
Peetje2
Peetje222 mrt. 2013 - 9:19

Dit keer het met je eens (waarschijnlijk éénmalig).

Zjenny
Zjenny22 mrt. 2013 - 9:19

Laat de aandeelhouders van de Cypriotische banken de schade nemen.

1 Reactie
erikbos
erikbos22 mrt. 2013 - 9:19

Als de bank failliet gaat doen ze dat ook want ze zijn hun geld kwijt. Probleem is dat dan ook de spaarders een groot deel van hun geld kwijt zijn. De cypriotische banken hebben miljarden moeten afschrijven op hun griekse staatsobligaties. Dus simpelweg gezegd de banken hebben onvoldoende geld om al hun spaarders terug te kunnen betalen.

[verwijderd]
[verwijderd]22 mrt. 2013 - 9:19

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
Kilted
Kilted22 mrt. 2013 - 9:19

Erwin, 17 miljard lenen schijnt niet te kunnen omdat Cyprus per jaar maar 16 Miljard omzet. Ik ben geen econoom, maar zo heb ik het begrepen

techneutje2
techneutje222 mrt. 2013 - 9:19

En wat wil je doen als straks de Franse banken ploffen? Die hebben 800 miljard aan waardeloze derivaten!

techneutje2
techneutje222 mrt. 2013 - 9:19

"Ik denk niet dat Frankrijk kan omvallen..." Franse banken hebben voor 800 miljard waardeloze derivaten in hun bezit. Dus ik ben het volledig eens met Truus.

[verwijderd]
[verwijderd]22 mrt. 2013 - 9:19

Welke idioten hebben deze bananenrepubliek ooit de euro gegeven, en welke idioten hebben Cyprus de kans gegeven er zo'n puinhoop van te maken. Kan mij niet herinneren dat EUROSTAT, de Europese Commissie, of onze illustere volksvertegenwoordigers, in het zo democratische Europese parlement, ooit de noodklok hebben geluid. Er kwamen wel regelingen over kapperszooltjes, en er kwam een bromfiets APK.

4 Reacties
erikbos
erikbos22 mrt. 2013 - 9:19

Ja dat krijg je ervan als niet rationele economische prestaties als criterium worden gebruikt voor toelating tot de eurozone maar emotioneel, politiek wishful thinking door eurofans met oogkleppen op.

FransLenaen
FransLenaen22 mrt. 2013 - 9:19

'Welke idioten hebben deze bananenrepubliek ooit de euro gegeven, en welke idioten hebben Cyprus de kans gegeven er zo'n puinhoop van te maken. ' --- Dat zullen wel de 'zionisten' geweest zijn die volgens u in ieder complot zitten.

itsme3
itsme322 mrt. 2013 - 9:19

Waarom zou Eurostat de noodklok luiden. Eurostat doet niets anders dan getalletjes bij elkaar optellen. De belangrijkste reden dan Cyprus failliet gaat is dat het meeste geld geïnvesteerd was in Griekse staatsobligaties waar ze driekwart van de waarden hebben moeten afschrijven. Oerdom, maar heeft heeft niets met spilzucht te maken.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194722 mrt. 2013 - 9:19

Volgens Wikipedia is dit het antwoord op uw vraag: Vooral onder invloed van Griekenland, dat zich cultureel verwant voelde en met een veto tegen een verdere uitbreiding van de Europese Unie naar Oost-Europa dreigde, werd Cyprus tussen 1990 en 1999 door de EU als toekomstige lidstaat aanvaard. In mei 2004 werd het land lid van de EU en op 1 januari 2008 werd de euro als wettelijk betaalmiddel ingevoerd. Uit de tijd dat er naar Griekenland werd geluisterd.

Meta Foor
Meta Foor22 mrt. 2013 - 9:19

het zou een interessant experiment zijn om cyprus buiten EU te zetten ; kun je meten wat de gevolgen zijn , en blijkt de bangmakerij een luchtballon) opvallend hoe rompuy , vd Camp en barosso zich stil houden !

4 Reacties
neutralist
neutralist22 mrt. 2013 - 9:19

Helemaal waar. Van Rompuy is er even niet met zijn mooie praatjes. En een goed experiment om ze eruit te zetten. Het moet maar eens afgelopen zijn met dat softe beleid. Een toegeworpen reddingsband weigeren mag maar wees dan wel bereid kopje onder te gaan.

bruces
bruces22 mrt. 2013 - 9:19

vd Camp ? Die gaat toch over de EU-spruitjes ?

koos3
koos322 mrt. 2013 - 9:19

"en blijkt de bangmakerij een luchtballon" Cyprus is maar een heel klein land, in tegenstelling tot Spanje of Italië is het verwaarloosbaar binnen Europa in ieder opzicht. Als de EU zou toegeven, en Cyprus haar schulden zou verschenken, dan zou dat een slechter signaal zijn, dan wanneer Cyprus uit de EU gaat. Overigens, Cyprus raakt haar schulden niet kwijt door de EU te verlaten. Het zal straatarm worden, en nergens geld kunnen lenen. Het komt er wel weer bovenop, maar dat kan zomaar tien jaar duren.

itsme3
itsme322 mrt. 2013 - 9:19

Het uit de Euro zetten van Cyprus toon helemaal niet aan of het bangmakerij is of niet. Op Europese schaal heeft Cyprus ongeveer de belangrijkheid van Drente. Vandaar dat de EU het ook zo hard kan spelen. Het effect van een groter land dat uit de Euro valt is tientallen malen groter.

elise1964
elise196422 mrt. 2013 - 9:19

Als alle banken in de wereld gewoon hun geld op de bank hadden laten staan, gedekt door de reele waarde aan goud en als er nooooiiit geen beursen waren geweest dan was deze ellende er ook nooit geweest. Maar nee de mens is een egoistisch hebzuchtig wezen wat altijd maar meer en meer wil hebben. De hele wereld kan naar een beurskrach op zijn kop staan maar dit is toch allemaal fictie.Als er geen beurs was geweest dan had er toch ook niemand iets gemerkt. Als er bv een aardappeloogst mislukt of als er geen olie wordt gevonden kan ik me indenken dat de prijzen stijgen maar van al dat rotte kapitalistische gespeculeer wordt ik niet goed.

1 Reactie
poelly12
poelly1222 mrt. 2013 - 9:19

elise, je kunt alles zoveel verketteren als je wilt, maat ook jij profiteert van de beurzen en het kapitalistische systeem. ipv dat te verketteren, zou je , voor je eigen gemoedsrust, er beter aan doen om te leren ermee om te gaan.

Apropos
Apropos22 mrt. 2013 - 9:19

Wat is er nu eigenlijk precies aan de hand in Cyprus? Dat heb ik nog nergens goed uitgelegd gezien. Het eiland kent volop toerisme, er staan kapitalen geparkeerd op de banken van allerlei louche zakenlui, maar toch heeft de overheid blijkbaar opeens geen geld meer en is er internationale hulp nodig. Het geklaag van de "kleine" spaarders blijkt eigenlijk ook op niets gebaseerd, aangezien men jarenlang een onrealistisch hoge rente heeft genoten en er nu een relatief kleine bijdrage wordt gevraagd. Ik ben benieuwd of iemand hier een duidelijk verhaal heeft.

1 Reactie
koos3
koos322 mrt. 2013 - 9:19

"Het eiland kent volop toerisme, er staan kapitalen geparkeerd op de banken van allerlei louche zakenlui, maar toch heeft de overheid blijkbaar opeens geen geld meer" De banken hebben geld aangetrokken door veel te hoge rente te betalen. Die rente werd betaald met nieuw aangetrokken geld. Een soort piramide-systeem. Niet alleen was er een vorm van piramide, maar er was ook wereldwijde economische crisis. Die piramide had misschien nog wel een paar jaar kunnen bestaan als niet de economie onderuit was gegaan. Niet alleen de investeerders waren louche, de banken zelf ook. ------------------ Die banken dreigen nu om te vallen, en met hun de regering, want die valt vaak samen met de banken. Die heeft immers nagelaten een goed financieel systeem te handhaven. Alle spaarders raken hun geld kwijt, en bedrijven storten in. Het land zal razendsnel in chaos vervallen. --- Wat is de redding? De banken moeten gered worden, die moeten geherkapitaliseerd worden, zodat de economie kan blijven draaien. Dit herkapitaliseren kan alleen via leningen aan de banken. Noodsteun dus, en dan moeten er afspraken worden gemaakt over garanties en terugbetaling. Een belangrijk deel van bevolking wil niet aan dergelijke garanties meewerken, en als er niets gebeurd, dan komt onmiddellijk het "worst case"-scenario eraan. De banken vallen om, de economie komt tot stilstand, iedereen heeft schulden bij elkaar maar geen geld. De regering zal dan bliksemsnel tot voedsel uitdelen moeten overgaan, en curatoren zullen het ene na het andere bedrijf failliet verklaren, en iedereen wordt werkloos. Cyprus wordt dan een derde wereldland met peperdure jachten in de havens. Zo zijn er wel meer. Dat is wat Cyprus staat te wachten als ze niet meegaan aan de voorwaarden die de EU stelt voor hulp, en als ze ook nergens anders hulp kunnen krijgen.

[verwijderd]
[verwijderd]22 mrt. 2013 - 9:19

Cyprus interesseert me verder niet, maar respect voor dit land, waarvan volk met een eigen cultuur terecht plan Dijsselbloem cs. afgeschoten heeft. Ronduit zorgwekkend dat Nederland momenteel Minister van Financien heeft, die kennelijk niet terugdeinst om kleine spaarder van spaarcenten te beroven.

1 Reactie
koos3
koos322 mrt. 2013 - 9:19

"die kennelijk niet terugdeinst om kleine spaarder van spaarcenten te beroven" Je bent er niet van op de hoogte dat op de Cypriotische banken geen grote spaarders bestonden? Dat kwam omdat de grote spaarders via rekeningen-trucs het geld op verdeelden in talloze rekeningen van maximaal 100.000 Euro, toevallig dat bedrag dat door de EU werd gegarandeerd bij een bank-failliet.

JoopSchouten
JoopSchouten22 mrt. 2013 - 9:19

Hoogleraar Sylvester Eijffinger van de Universiteit van Tilburg.: "De beste economen ter wereld zitten hier (VS) en die vragen me of iedereen gek is geworden in Europa." "Er komt direct een run op de banken, als die opengaan ten minste. Het vertrouwen in het bankwezen is immers compleet verdwenen. Maar de banken kunnen niet aan de vraag naar geld voldoen, en de regering heeft ook geen middelen om bij te springen." "Vergelijk het met Argentinië ruim tien jaar geleden. Het land kan nergens meer terecht om geld te lenen, en de economie komt compleet tot stilstand." "Er wordt nauwelijks iets zelf geproduceerd, dus er zullen heel snel tekorten aan essentiële goederen ontstaan. Een ramp voor Cyprus en zijn inwoners."

1 Reactie
koos3
koos322 mrt. 2013 - 9:19

"Een ramp voor Cyprus en zijn inwoners." Klopt, ze hebben jarenlang geloofd dat een tweemaal zo'n hoe rente als de marktrente normaal was, en dat hun land zonder dat het iets produceerde tot de rijkste ter wereld kon behoren. IJsland was goed vergelijkbaar, grote bankensector, kleine bevolking, weinig export, maar daar hebben ze met z'n allen de schouders er onder gezet, wat onconventionele maatregelen, en de zaak begint al weer aardig op gang te komen. Maar zuur is het wel voor die mensen. Gelukkig is het er mooi weer, het is toeristisch en de sinaasappels groeien langs de weg. Alle kans om gelukkig te zijn. Maar wel even drie stappen terugdoen, dat wel.

[verwijderd]
[verwijderd]22 mrt. 2013 - 9:19

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos22 mrt. 2013 - 9:19

En die regering zit dan vol met Oost- en Zuid-Europeanen die gratis geld gaan weggeven. Een soort Europese SP-regering. Want ze kijken wel uit om uit zichzelf de boel op orde te brengen.

[verwijderd]
[verwijderd]22 mrt. 2013 - 9:19

Toen Griekenland gered werd verkondigden de politici vol trots dat de private sector ook flink moest meebetalen. Gevolg van die stoere maatregel is dat Cypriotische banken, die flink in Griekse staatsobligaties zaten, zoveel hebben moeten afschrijven dat die nu zelf kopje onder gaan. Hoe konden banken dan zo dom zijn om zoveel te beleggen in bepaalde overheidsobligaties? Omdat de door overheden bedachte Europese bankenregels hen aanmoedigden om dat te doen.

1 Reactie
bruces
bruces22 mrt. 2013 - 9:19

De Cypriotische banken zagen diamanten zonder na te denken.

Le Chat Botté
Le Chat Botté22 mrt. 2013 - 9:19

De sardonische ironie van het internationale crisisbeleid is wel de volgende: De huidige crisis is een implosie van gigantische hoeveelheden ongedekte schulden en speculatieve, fictieve opeenstapelingen van kapitaal. Om deze crisis te bestrijden creëert men méér ongedekte schulden en méér speculatief kapitaal! Mij schiet hierbij de uitspraak van Einstein te binnen: "Problems cannot be solved with the same mind set that created them." Aangezien het collectieve vermogen vermogen om van mindset te veranderen uitermate gebrekkig is, wordt door de toenemende overlevingsdruk - voortvloeiend uit de crisis - de kans steeds groter dat ratio steeds meer overstemd zal worden door emotio. En dat betekent dan meestal: agressie...

1 Reactie
lembeck
lembeck22 mrt. 2013 - 9:19

Schitterend citaat en inderdaad - waarheid als een koe.

[verwijderd]
[verwijderd]22 mrt. 2013 - 9:19

Shock doctrine.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten22 mrt. 2013 - 9:19

Exact. :-(

hundun
hundun22 mrt. 2013 - 9:19

Wat de EU Cyprus voorschoteld is een vals dilemma. De nooit eindigende bankencrisis: 'IJsland deed wat moest gedaan worden, alle andere landen niet' In een rapport dat eerder deze maand verscheen bevestigt het IMF dat het IJslandse economische herstel en de fiscale consolidatie 'zeer goed op schema zitten.' De economie zal er dit jaar met 2,6% groeien en volgend jaar met 2,3%. Cijfers waar de landen van de eurozone niet eens van durven dromen. IJsland deed wat gedaan moest worden; alle andere landen niet. Dat is ook de conclusie van een reeks uitspraken die topeconomen de voorbije maanden deden in verband met de bankencrisis en haar (gebrek aan) oplossingen. Zowel de Amerikaanse Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz als zijn collega Paul Krugman denken dat IJsland de juiste beslissing nam door de lasten van het bankroete financiëel systeem ( de schulden bedroegen 10 à 11 keer de omvang van het IJslandse bbp) niet door te schuiven naar de komende generaties. Krugman: ‘Iets grappig gebeurde op de weg naar het financiële Armageddon: IJslands wanhoop verhinderde conventioneel gedrag, waardoor de weg werd vrijgemaakt om de gangbare regels te doorbreken. Daar waar andere landen de belastingbetaler voor de bankenschulden liet opdraaien, liet IJsland gewoon zijn banken failliet gaan. Iedereen wilde de internationale investeerders paaien, maar IJsland vaardigde tijdelijke cotrolemaatregelen uit om zelf het heft in handen te kunnen nemen.’ ... http://www.express.be/business/nl/economy/de-nooit-eindigende-bankencrisis-ijsland-deed-wat-moest-gedaan-worden-alle-andere-landen-niet/182006.htm

2 Reacties
Zjenny
Zjenny22 mrt. 2013 - 9:19

IJsland bewijst het failliet van de EU en de euro en vaart er wel bij. PLUS! als enorme bonus maar wellicht het allerbelangrijkste..ze zijn soeverein gebleven en kunnen hun eigen autonome keuzes maken. De BankGieren hebben het nakijken. Dat is een voorbeeld waar ik ongelooflijk blij mee ben.

techneutje2
techneutje222 mrt. 2013 - 9:19

Dus wij krijgen binnenkort dat miljard terug van IJsland?!

[verwijderd]
[verwijderd]22 mrt. 2013 - 9:19

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Zjenny
Zjenny22 mrt. 2013 - 9:19

Dromen is mooi en fantaseren is geweldig maar je verliezen in de mist van illusies is waanzinnigheid Lamme. Je geeft je over aan de waanzin. Erwin. Hoe ga jij leven over 6 weken? wat volg je dan als het niet je eigen intuïtie en hart is? Arme ziel.

techneutje2
techneutje222 mrt. 2013 - 9:19

"De Europese Unie vind ik in grote lijnen een heel redelijk en succesvol samenwerkingsverband." Waarop baseer je die uitspraak?

JoopSchouten
JoopSchouten22 mrt. 2013 - 9:19

Het is maar dat je het weet.: 'Kredietbeoordelaar Moody's verlaagde vrijdagavond de kredietwaardigheid bij de Cypriotische banken met één stap. Het bureau vreest voor flinke verliezen voor rekeninghouders en vanwege de onrust over de reddingsplannen voor Cyprus.' http://www.eudebtclock.org/ Stop deze geldgekte en druk de reset bottum maar in. We worden uitgezogen door een paar gokkers.

2 Reacties
koos3
koos322 mrt. 2013 - 9:19

Heb jij ook geld staan in Cyprus dan? Een stiekeme kapitalist? Had ik niet van je gedacht.

lembeck
lembeck22 mrt. 2013 - 9:19

Bottom of BUTTON?? Klein verschilletje... :-)))

MichelReiziger
MichelReiziger22 mrt. 2013 - 9:19

@Nel Vana, vr 22 maart 2013 22:31 ***Heb jij ook geld staan in Cyprus dan? Een stiekeme kapitalist? Had ik niet van je gedacht.*** Het is allenaal een beetje ver van uw bed, is het niet?

1 Reactie
koos3
koos322 mrt. 2013 - 9:19

Ver van mijn bed? Cyprus is niet zo ver, en ik vind het heel vervelend voor de mensen daar. Maar eigenlijk hebben ze jarenlang dezelfde fout gemaakt als de Grieken, ze dachten dat het hun goed ging, terwijl het helemaal niet goed ging. Ze lieten zich opjutten door cliëntelistische politici. En nu maken ze de tweede fout, die in Griekenland minder werd gemaakt. Ze geven Duitsland en Nederland de schuld van hun ellende. Ze zitten er gewoon naast. Zolang ze dat niet kunnen zien, ligt de tweede noodsituatie alweer gereed om toe te slaan. Dus het is van die kant niet zo ver weg. ------------------------------------------- Maar van de andere kant, Cyprus is zo uniek, het heeft zo'n unieke positie in Europa, en binnen de EU zeker, dat wat daar gebeurt is heel onwaarschijnlijk dat het hier gebeurt. Eigenlijk onmogelijk. Onze financiële situatie lijkt op geen enkele manier op die van Cyprus. Het hangt van de Cyprioten af of ze lid van de Euro kunnen blijven. Voor de Eurozone zelf maakt het niet zoveel uit. 0,2% maken ze uit van de economie. Ik ben dan ook geen doemdenker. Tegenwoordig is iedereen specialist als hij maar de ondergang van de EU of Euro voorspelt (reputatie, motivatie of achtergrond doen er niet toe), en over iedereen die zegt dat dat niet zo snel gaat gebeuren wordt schamper gedaan (dienaren van de neo-liberalen, Goldman Sachs, graaiers, dat soort aspecifieke aanduidingen). Ik zie zelfs in Nederland een stroming die een goudhandelaren nabauwen omdat ze zegt dat goud de beste investering is. (wc-eend) Soms is het wel origineel, zoals deze: http://www.rijnmond.nl/nieuws/22-05-2012/goudhandelaar-klaaswaal-slaat-nul-euro-munt Ik kan er wel om lachen, maar kijk naar de datum, bijna een jaar geleden, en de Euro is nog steeds een van de belangrijkste munten ter wereld. Kijk eens nuchter wat het allemaal heeft gedaan, Griekenland, Spanje, Ierland, Italië, nu Cyprus, met de waarde van de Euro. Euro-Dollar, 10 jaar, gaat gewoon lekker met de Euro, lekker stabiel. Het doemdenken is inderdaad ver van mijn bed. Niet teveel stijging (slecht voor de export) niet te veel krimp (slecht voor de import). De Euro en de Dollar zijn de belangrijkste munten wereldwijd. De olie wordt nog steeds in dollars betaald. https://www.google.com/finance?chdnp=1&chdd=1&chds=1&chdv=1&chvs=Linear&chdeh=0&chfdeh=0&chdet=1364028024281&chddm=3107250&q=CURRENCY:EURUSD&ntsp=0&ei=Y2pNUfiwNuL3wAO1Gg "Jan Bennink is reclameman en columnist voor Volkskrant.nl . " Als we reclamemannen serieus gaan nemen voor voorspellingen op gebied van economie, dan zijn we inderdaad aan het verdwalen. Dat soort nonsens is inderdaad ver van mijn bed. Ik hoop ook van jouw bed, maar dat moet je zelf weten.

Sternenstaub
Sternenstaub22 mrt. 2013 - 9:19

Piet de Geus, za 23 maart 2013 04:05 in reactie op Joop Schouten J: "We worden uitgezogen door een paar gokkers." P: "Wat valt er dan precies uit jou te zuigen?" J.P.S.: "Als kampioen oneliner-zuigen zou je dat toch moeten weten." === Joop heeft gelijk. We worden als samenleving uitgezogen, namelijk door het geglobaliseerde anarchokapitalisme van de gokkers, of players, wat zijn politieke uitdrukking vindt in het neoliberalisme, en de neoliberaal gelijkgeschakelde staatsoverheid, is er, als vazal van de neoliberaal gelijkgeschakelde, ondemocratische, ongrondwettige Europese monetaire, economische dictatuur, de zetbaas van. Deze enorme, bijna abstracte, mafia-achtige constructie onttrekt zich uiteraard aan democratische contrôle, laat staan regie, en aan ethische en juridische toetsing, wat het Europese maatschappijconcept van de soevereine democratische rechtsstaat perverteert en degenereert. De culturele en sociaal-economische regressie, de Verelendung, die dankzij dit alles plaatsvindt, creëert de door de anarchokapitalisten gewenste toestand van sociaal-economische Apartheid, d.w.z., een rijke, gepriviligeerde minderheid die de baas speelt over een bewust verarmde en bewust rechteloos gemaakte meerderheid. Korter kan ik het niet samenvatten.

1 Reactie
koos3
koos322 mrt. 2013 - 9:19

"geglobaliseerde anarchokapitalisme van de gokkers, of players, wat zijn politieke uitdrukking vindt in het neoliberalisme," https://www.youtube.com/watch?v=sDocL7AfIRo

neutralist
neutralist22 mrt. 2013 - 9:19

Mooi dat bord op de foto: "waar is solidariteit?" Je moet maar durven. 10 mld krijgen en te beroerd zijn zelf mee te helpen aan herstel. Dag Cyprus!

1 Reactie
koos3
koos322 mrt. 2013 - 9:19

Je rekent toch niet een heel volk af op een bord bij een demonstratie?

MichelReiziger
MichelReiziger22 mrt. 2013 - 9:19

@Nel Vana, za 23 maart 2013 09:56 **Met de Euro heeft het niet zoveel te maken. Ik begrijp wel dat je je stokpaardje elke dag moet aaien, maar verdere betekenis heeft het amper** U heeft gelijk. De Euro en zeker de relatie tot Cyprus heeft er op zichzelf niet mee te maken. Als je kijkt dat Cyprus allang voor toetreding bekend stond als belasting paradijs voor zowel bedrijven binnen de EU als daarbuiten (Rusland) Dat allang bekend was dat een gedeelte van deze gelden neigen naar de kleur zwart of rood. Maarja, als EU is het altijd handig om te beschikken over een natie binnen je BANKENUNIE die over enorme hoeveelheden 'makkelijk' geld beschikt, dit naast het politieke belang naar Turkije. Dat dit Cypriotische geld veel geld is wat gedeeltelijk nou niet helemaal eerljk is, who cares. Er vallen daardoor altijd mooie dealtjes te maken. Zoals bijv. de deal dat met al dat Russische geld voor tientallen miljarden aan waardeloos Grieks schuldpapier werd opgekocht. Natuurlijk was het risico voor de Cypriotische banken hiervan bekend, al in 2010 was bekend hoe zwaar het ervoor stond maar moedwillig als EU niets doen..zowel Griekenland als Cyprus tegelijkertijd aanpakken had toen al geresulteerd in het einde van de Euro. Beter er even mee te wachten tot de crisis in Griekenland een beetje geluwd is...zo begin 2013. ***Het probleem is de financiële verwevenheid, ongeacht de Euro bestaat die. De banken kunnen in kettingreactie omvallen, besmettingsgevaar, heet dat. Dat is het grote probleem met Griekenland en andere landen waarmee het moeilijk gaat.*** Nee u loop achter. Dat WAS het probleem. Het probleem is nu dat er geen oplossing meer is. Maar 2 kanten op. we kunnen niet van de Euro af, we kunnen ook niet op deze manier doorgaan. Dijsselbloem is nu aan het creatief boekhouden waarvan hij al weet dat het geen oplossing biedt. Dat weet hij, maar ook aandeelhouders, groot-investeerders, bankiers en spaarders. ***Gelukkig is de EU druk in de weer om dat te voorkomen. En dat komt ook vanwege de Euro.*** U heeft geen idee hoe zeer het vertrouwen in de EU (bankenunie) is geschaadt. Volgende week zult u zien waarin dat resulteert. Daar kan de EU (bankenunie) weer tegenmaatregelen nemen maar het zal alleen maar averechts werken. Tijd voor drastische veranderingen, niet om de bankenunie bij elkaar te houden, maar om Europa bij elkaar te houden. ***Je zou kunnen stellen dat de Euro de redding is voor Europa,*** Als u werkelijk NU NOG in dit Euroscistisch geblaat gelooft dan wens ik u veel succes in de toekomst. Misschien kunnen we er nog een keer op terugkomen, zo over een jaar of 2. ***Het is immers ook de Euro die andere EU landen dwingt om de zwakke landen niet te laten zakken, en op die manier een bankencrisis en kettingreactie voorkomt.*** Houdt u zelf nu niet van de domme, alsof de bankenunie het unicum is om landen overeind te houden. Het is de oorzaak dat ze juist omvallen, de reden heeft u zelf al eerder al aangegeven. Zonder de HUIDIGE bankenunie kan ik u garanderen dat de banken op Cyprus niet in de problemen zijn. Snapt u waarom de banken op Cyprus in de problemen zijn? Ik heb het u hierboven proberen uit te leggen. Doe er wat mee zou ik zeggen.

1 Reactie
koos3
koos322 mrt. 2013 - 9:19

Vreemd dat je niet onder mijn reactie reageert, maar bovenin de pagina. Wil je weg van de context van mijn reactie? Dat kan ik begrijpen, want dat werkt alleen maar storend op jouw verhaaltje. Ikzelf heb niet zo'n last van de context van jouw verhaal, ik reageer gewoon eronder, en als je verder leest zul je ook snappen waarom. "Het probleem is nu dat er geen oplossing meer is." Zo negatief als jij ben ik niet. Ik zie wel degelijk oplossingen. Als er geen oplossing zou zijn, en mensen met kennis van zaken zouden dat met je eens zijn, dan was de Euro allang ingestort. Want valuta zijn niet meer waard dan de waarde die wereldwijd eraan wordt toegekend. Ik heb zelf al aangegeven wat de oplossingen zijn, meermalen op deze pagina. Ik deel de opinie van de Dijselbloem hierin. Noodsteun geven, indien de garanties voldoende zijn. Nog steeds is Europa een economische wereldmacht, en de Euro is haar munt. Maar dit is niet gratis, Europa zal haar best moeten blijven doen om dat te blijven. Cyprus mag zelf beslissen of het in de Euro blijft. Als het dat doet, en die verwachting is er wel, dan is dat wederom een blijk van vertrouwen. Ook Griekenland en Spanje blijven liever in de Euro, dan dat ze kiezen voor de weg van de minste weerstand. Eigenlijk willen alle landen in de Euro blijven. Gewoon omdat dat verstandig is. "U heeft geen idee hoe zeer het vertrouwen in de EU (bankenunie) is geschaadt." Holle woorden die dan ook niet onderbouwd worden in je reactie. "Zonder de HUIDIGE bankenunie kan ik u garanderen dat de banken op Cyprus niet in de problemen zijn. " Ik vrees dat je enkele feitelijkheden uit het nieuws hebt gemist. Ik heb dat verderop al een keer uitgelegd. Lees maar even verder. Misschien dat je daar dan op kunt reageren, en het liefst in de context, dan snappen de lezers beter van waaruit je reacties komen.

MichelReiziger
MichelReiziger22 mrt. 2013 - 9:19

Nel Vana, za 23 maart 2013 13:56 ***Vreemd dat je niet onder mijn reactie reageert, maar bovenin de pagina.*** Dat is niet vreemd en heeft een technische reden...blame het op het CMS van Joop.nl en op de ipad ***Ikzelf heb niet zo'n last van de context van jouw verhaal, ik reageer gewoon eronder, en als je verder leest zul je ook snappen waarom.*** Het is niet mijn verhaal, de reden van de Cypriotische ellende is tot in ten treure al uitgelegd, vooral de Guardian heeft een uitstekend stuk wat er waarschijnlijk gaat gebeuren en dat het huidige plan geen oplossing is. *** Als er geen oplossing zou zijn, en mensen met kennis van zaken zouden dat met je eens zijn, dan was de Euro allang ingestort. *** Nee, het is juist de reden dat er wordt voortgeborduurt. Het eindeloze doordreinen om maar niet toe te hoeven geven aan dat het eigenlijk al voorbij is en de enorme angst voor wat voor enorme financiele en sociale puinhoop het wereldwijd gaat geven Vraag is nu, zal de bankenunie uiteenvallen door financiele ellende in bijv. Cyprus, of door politieke keuzes na verkiezingen in bijv. Duitsland. ***Want valuta zijn niet meer waard dan de waarde die wereldwijd eraan wordt toegekend.*** Het heeft niks met DE valuta op zichzelf te maken, de Euro was een schitterend idee. Het heeft te maken met het totale verrotte systeem wat er achter hangt dat de 'Euro' gemaakt heeft tot het kankergezwel van de financiele wereld. De EMU is een bankenunie die in zijn huidige vorm al failliet is, alleen nog er aan toegeven ontbreekt nog. Creatief boekhouden zoals met Griekenland, nu met Cyprus zal het niet redden. ***Ik heb zelf al aangegeven wat de oplossingen zijn, meermalen op deze pagina. Ik deel de opinie van de Dijselbloem hierin. Noodsteun geven, indien de garanties voldoende zijn.*** Het is geen oplossing van Dijsselbloem, het is uitstel van executie. Kijk vo lgende week maar wat er gaat gebeuren met het restant van 30 miljard 'Russische' Euros. ***Nog steeds is Europa een economische wereldmacht, en de Euro is haar munt. *** Oude termen uit de oude wereld...Europa (duitsland) is niets zonder China, en china is niets zonder de VS en Europa..dat wereldmacht denken werkte 15 jaar geleden nog, nu niet meer. Voorbeeldje, gezien wat er met de beurs in VS en China gebeurde, vooral de afgelopen paar dagen? Volgende week wordt het nog 'leuker' ***Maar dit is niet gratis, Europa zal haar best moeten blijven doen om dat te blijven. Cyprus mag zelf beslissen of het in de Euro blijft. Als het dat doet, en die verwachting is er wel, dan is dat wederom een blijk van vertrouwen.*** Bij het verlaten van cyprus stort de banken unie IN ZIJN HUIDIGE VORM in. Is al aangegeven door tal van regeringsleiders in het verleden dat bij het verlaten van een aangesloten land het over is. **Ook Griekenland en Spanje blijven liever in de Euro, dan dat ze kiezen voor de weg van de minste weerstand. Eigenlijk willen alle landen in de Euro blijven. Gewoon omdat dat verstandig is.*** Nee, omdat er geen weg terug meer is. Enig idee wat er gaat gebeuren voor de bankenunie als een land als Spanje het verlaat? Dan is het einde Euro. ***Holle woorden die dan ook niet onderbouwd worden in je reactie.*** Kijk maandag/dinsdag maar. Er gaat hoogstwaarschijniijk een geld verplaatsing plaatsvinden die zijn weerga niet kent, dat zal van enorme invloed zijn op de beurzen, al tot in den 'hollen' uitgelegd in de pers. ***Ik vrees dat je enkele feitelijkheden uit het nieuws hebt gemist. Ik heb dat verderop al een keer uitgelegd. Lees maar even verder. Misschien dat je daar dan op kunt reageren, en het liefst in de context, dan snappen de lezers beter van waaruit je reacties komen.*** Ik zal je de komende weken helaas nog regelmatig aan je feiten gasn herinneren. Ben bang dat ze niet lang standhouden.

2 Reacties
koos3
koos322 mrt. 2013 - 9:19

Ik heb het even opgezocht, en daarom stop ik verder met de discussie met jou Shanghai Index: https://www.google.com/finance?chdnp=1&chdd=1&chds=1&chdv=1&chvs=maximized&chdeh=0&chfdeh=0&chdet=1364057262011&chddm=4579&chls=IntervalBasedLine&q=SHA:000001&ntsp=0&ei=pNxNUfD0PKf4wAOD3wE Exact dezelfde hoogte als een maand geleden --------------------- Hang Seng index https://www.google.com/finance?chdnp=1&chdd=1&chds=1&chdv=1&chvs=maximized&chdeh=0&chfdeh=0&chdet=1364057389918&chddm=6620&chls=IntervalBasedLine&q=INDEXHANGSENG:HSI&ntsp=0&ei=Kt1NUdDxCcf3wAPMyAE 2% lager dan een maand geleden --------------------- Dow Jones index: https://www.google.com/finance?chdnp=1&chdd=1&chds=1&chdv=1&chvs=maximized&chdeh=0&chfdeh=0&chdet=1364057563270&chddm=7820&chls=IntervalBasedLine&q=INDEXDJX:.DJI&ntsp=0&ei=1t1NUbjdPM3FwAOyRw 3% hoger dan een maand geleden --------------------- Die wereld die jouw gelijk bevestigt bestaat niet, het zit allemaal in je hoofd. Laat maar zitten verder.

koos3
koos322 mrt. 2013 - 9:19

"Ben bang dat ze niet lang standhouden. " Fijn dat je toegeeft dat ze nu wel kloppen.

JoopSchouten
JoopSchouten22 mrt. 2013 - 9:19

De shock doctrine variant lijkt een feit. “Cyprus en de Cypriotische bevolking zijn onderdeel van de Europese familie. De Europese Unie zal naast hen staan en helpen op de Cypriotische economie te herbouwen.” Wat ze ok met 'opbouwen' bedoelen, het veroorzaakt veel sociaal-maatachappelijke ellende. En dit alleen maar om private aandeelhouders en geldgoklullo's 'vertrouwen' te geven.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten22 mrt. 2013 - 9:19

'Wat ze ook met 'opbouwen' bedoelen, het veroorzaakt veel sociaal-maatschappelijke ellende.'