Joop

CVZ: 'Laat fabriek niet-werkend medicijn zelf betalen'

  •  
30-08-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
pillen.jpg
College van zorgverzekeraars wil rekening doorschuiven... NRC next: 90% nieuwe medicijnen werkt niet
Het College voor zorgverzekeringen (CVZ) wil dat medicijnen die geen effect hebben op een patiënt niet langer betaald worden door de zorgverzekeraar. De rekening moet doorgestuurd worden naar de fabrikant. Dat adviseert het college aan minister Schippers (Volksgezondheid).
De ‘no cure no pay’-aanpak geldt inmiddels al voor één geneesmiddel. ‘Omalizumab’ (Xolair) wordt gebruikt bij de behandeling van ernstige astma. Naar schatting slaat het middel bij drie op de tien patiënten niet aan. Een behandeling kost 16.000 euro per patiënt per jaar. Het CVZ verwacht dat de afspraak over de vergoeding van omalizumab zo’n 1 tot 2 miljoen euro aan besparing zal opleveren.
Als het aan het CVZ ligt worden de kosten van alle niet werkende medicijnen in de toekomst doorgeschoven naar de fabrikant.
NRC.next meldt donderdag dat zo’n negentig procent van alle nieuwe medicijnen nauwelijk tot geen klinisch voordeel opleveren. Dat de medicijnen toch op de markt komen heeft te maken met marketing en tekortschietend overheidsbeleid. 
Zo geven farmaceutische bedrijven twintig keer meer uit aan marketing dan aan onderzoek. Volgens NRC.next houdt de farmaceutische industrie het beeld vol dat het heel duur is om nieuwe medicijnen te ontwikkelen en dat er veel regels zijn voor een medicijn de markt op kan. Volgens de krant is geld het probleem niet.
cc-foto: Ze Clou

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

geila
geila30 aug. 2012 - 12:33

Gaan ze dan ahande -niet werkende medicijnen voorschrijven om zo te besparen op zorgkosten ?

Zjenny
Zjenny30 aug. 2012 - 12:33

Ik hoop dat NRC.next nog veel van de fraude van de farma maffia aan de kaak stelt.

rbakels
rbakels30 aug. 2012 - 12:33

Voor de advocatuur breken gouden tijden aan! Als ik het goed zie zijn er vier mogelijkheden: 1. Een middel dat moet werken en ook werkt. 2. Een middel dat niet kan werken en inderdaad niet werkt. 3. Een middel dat moet werken maar het niet doet = wanprestatie. 4. Een middel dat niet kan werken maar het wel doet = placebo.

JAWEH
JAWEH30 aug. 2012 - 12:33

Als de kosten worden verhaald op de fabrikanten zullen deze zeker proberen om die extra kosten weer op de consumenten te verhalen. Het zou gezond zijn als de pillenproducenten minimaal concurrentie van door de staat gesubsidieerde alternatieve producenten. Die kennis is gewoon bezit van de totale mensheid en de productie zou vrij moeten zijn.Als bedrijven dan geen geld meer in research en development willen steken, moet de staat non profit organisaties in staat stellen om dit werk uit te gaan voeren. Ik weet dat het dit utopisch klinkt maar het lijkt me wel de juiste oplossing.

[verwijderd]
[verwijderd]30 aug. 2012 - 12:33

Dat zou slecht nieuws zijn voor de alternatieve geneeskunde.

2 Reacties
Zjenny
Zjenny30 aug. 2012 - 12:33

Leg dat eens uit als je wil?

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods30 aug. 2012 - 12:33

++ Dat zou slecht nieuws zijn voor de alternatieve geneeskunde. ++ >> Als dat beleid wordt wel ja, voor veel vormen van alternatieve geneeskunde.

adriek
adriek30 aug. 2012 - 12:33

Veel schokkender (en heel tekenend) vond ik de mededeling in de berichtgeving dat de marketingbudgetten van medicijnfabrieken tot wel twintig keer hoger zijn dan de R&D budgetten...

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman30 aug. 2012 - 12:33

R&D wordt voornamelijk gedaan door universiteiten, betaald door de diverse staten dus. Onderzoek van de farmaceutische industrie is voor een groot deel: net zo lang experimenten met een medicijn doen tot er eentje met een klein significant verschilletje bij zit. De rest gooien ze weg. (dat houdt dus in dat de resultaten samen *niet* significant waren). Dan heb je weer zo'n niet-werkend medicijn dat ze op de markt kunnen gooien omdat ze een positief onderzoek hebben.