Voorzitter College voor Zorgverzekeringen wil 'discussie' over kosten en baten in de zorg
Het College voor Zorgverzekeringen dreigt met keiharde ingrepen als er niet snel keuzes gemaakt worden gemaakt in de zorg, dat meldt het NRC Handelsblad woensdag. Het CVZ pleit ervoor om de eigen bijdrage van patiënten fors te verhogen, anders ziet het zich genoodzaakt om de vergoedingen in het basispakket verder te verschralen.
Arnold Moerkamp, voorzitter van het College voor Zorgverzekeringen, reageert daarmee op de felle kritiek die hij vorige week kreeg na het uitlekken van een conceptadvies. Daarin stelde het CVZ voor dure medicijnen voor patiënten met de zeldzame ziektes van Pompe en Fabry niet langer te vergoeden.
Bij het opstellen van dat advies heeft het CVZ niet gekeken door een bezuinigingsbril, zegt Moerkamp in het NRC. De medicijnen, die voor één patiënt tonnen per jaar kosten, zijn volgens hem gewoon niet effectief voor alle patiënten:
Ook als het middel niet zo duur zou zijn, kun je je afvragen of het vergoed zou moeten worden.
Moerkamp wil een discussie aanzwengelen over ‘de stijgende kosten in de zorg als geheel’. Het is volgens hem een misverstand dat die vooral worden veroorzaakt door de vergrijzing. Belangrijker, zegt hij, zijn innovaties in de zorg en ‘het systeem’, dat artsen en ziekenhuizen meer beloont als ze meer doen. Als voorbeeld noemt hij heupoperaties:
Een jonge motorrijder die valt en zijn heup verbrijzelt, moet natuurlijk een goede nieuwe heup krijgen zodat hij weer kan leven en sporten. Maar een dementerende vrouw van 85 jaar die haar heup breekt? We weten dat het na zo’n breuk bergafwaarts gaat met oude mensen, meestal overlijden ze binnen negen maanden. Toch krijgen zij nog een nieuwe heup. Omdat het kan. Zo’n patiënt is meer gebaat bij liefdevolle verzorging.