Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Curaçaose politici wisten van moordplan Helmin Wiels'

  •  
22-07-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
241 keer bekeken
  •  
ANP-HelminWiels300.jpg
Bronnen tegen NRC: Tekenend voor relatie criminelen en politiek ... Wiels was leider van de grootste partij op het eiland
Justitie op Curaçao heeft sterke aanwijzingen gevonden dat enkele Curaçaose politici op de hoogte waren van het plan om politicus Helmin Wiels te vermoorden. Dit is tegenover NRC Handelsblad bevestigd door betrokkenen bij het onderzoek. Zij willen de namen van de politici niet noemen en benadrukken dat de voorkennis niet betekent dat deze politici opdrachtgever van de moord waren, aldus NRC.
De bronnen van NRC noemen de voorkennis tekenend voor de “intensieve relatie” tussen politici en louche ondernemers in het gokwezen, het vastgoed en de haven op het eiland. Het is bekend dat deze ondernemers soms ook politieke partijen financieren.
De links-populistische Wiels werd in mei vermoord op een strand bij Willemstad. Hij leidde de grootste partij van Curaçao, Pueblo Soberano (PS). In het moordonderzoek is bijzondere aandacht voor de breuk, vorig jaar, tussen Wiels en Gerrit Schotte. Tot in september was Schotte premier in een coalitie met Wiels. Schotte raakte in opspraak door relaties met een lid van een beruchte Italiaanse maffiafamilie en een van witwassen verdachte gokkoning uit Sint Maarten.
De laatste, Robbie Dos Santos, is eerder genoemd in verband met de liquidatie van Wiels, maar ontkent betrokkenheid. Hij moet dit najaar wel al voor de rechter verschijnen wegens belastingontduiking en het witwassen van gokgelden. De bronnen van NRC verwachten dat dit proces tegen Dos Santos “beroering” op Curaçao zal veroorzaken, door details over Dos Santos’ relatie met politici.
De uitvoerders van de moord op Wiels zijn intussen in beeld bij de politie. Het gaat om leden van de straatbende NLS (No Limit Soldiers). Zij voeren huurmoorden uit en zijn volgens justitiële bronnen ook actief in Nederland, onder meer in Zoetermeer.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

JoopSchouten
JoopSchouten22 jul. 2013 - 12:57

Aanwijzingen dat enkele Curaçaose politici op de hoogte waren van het moordplan moet je hard kunnen maken. Ik ben benieuwd of dit lukt. Ieder mens die weet dat er moordplannen bestaan en er niets tegen onderneemt is medeschuldig. Wat zegt dit eigenlijk over ons leger?

GeekSuri
GeekSuri22 jul. 2013 - 12:57

Even een transcript van de telefoongesprekken bij de NSA opvragen. Geen probleem