Joop

Hoe ga je om met Nederlanders? Hier wat tips van ervaringsdeskundigen

  •    •  
10-05-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
376 keer bekeken
  •  
taal
Een spiegel kan zeer verhelderend werken. In deze wervingsvideo van YouTube taaleducatiekanaal Learn Dutch leggen mensen vanuit de hele wereld uit hoe ze Nederland en de gewoontes van haar inwoners ervaren. ‘Bij de vraag zullen we wat drinken trekken ze als eerste hun agenda!’

Meer over:

kijk nou, taal, nederland
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

Piet de Geus
Piet de Geus12 mei 2018 - 1:50

"In deze wervingsvideo van YouTube taaleducatiekanaal Learn Dutch leggen mensen vanuit de hele wereld uit hoe ze Nederland en de gewoontes van haar inwoners ervaren." Welnee. Dat filmpje maakt met een knipoog duidelijk hoe belangrijk het is om de taal te leren. Via hen uiteraard.

3 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen12 mei 2018 - 17:36

Goh, zeer verhelderend, dat was me totaal ontgaan.

Piet de Geus
Piet de Geus12 mei 2018 - 22:58

"dat was me totaal ontgaan" Dat dacht ik al, toen jij serieus ging argumenteren n.a.v. dit filmpje alsof het een onderzoek naar beeldvorming over Nederland betreft. Terwijl het een gescript reclamefilmpje is, waarvan de uitkomst heel verrassend is dat de Nederlanders rare jongens zijn maar dat je een verdomd eind met ze komt als je de taal leert.

Piet de Geus
Piet de Geus15 mei 2018 - 0:35

"En daarom begint iedere Nederlander Engels (of iets wat ervoor moet doorgaan) te babbelen als er iemand ook maar Engels of Amerikaans ruikt" Dat hadden ze ook nog mee kunnen nemen in het filmpje dat hun taalcursussen promoot: leer de taal, want anders probeert de Nederlander 'Engels' tegen je te brabbelen!

DitIsDeLaatsteKeer
DitIsDeLaatsteKeer11 mei 2018 - 20:08

‘Bij de vraag zullen we wat drinken trekken ze als eerste hun agenda!’ In andere landen doen ze dat niet. Vrolijk worden er plannen gemaakt, die vervolgens nooit nagekomen worden. Een Nederlander die een afspraak maakt verwacht ook daadwerkelijk dat hier dan iets mee gedaan wordt in de toekomst. In bijvoorbeeld Midden- en Zuid-Amerika is het heel normaal om enthousiast plannen te maken simpelweg omdat dat op dát moment leuk voelt. Echter, als op een later tijdstip iets anders weer leuk voelt, dan is het plan van de baan. Je leeft in het moment. Een plan maken, op dit moment, dient om jou op dit moment beter te laten voelen, of om jouw gevoel op dit moment te uiten. Het heeft relatief weinig betrekking tot de toekomst. In de VS is het gebruikelijk om enthousiast te zeggen "We should have lunch some time!" "Yeah, we totally should!" terwijl dat niets dan beleefdheid is. Doe mij maar Nederland. Gewoon zeggen wat je echt bedoelt.

1 Reactie
HM van der Meulen
HM van der Meulen12 mei 2018 - 18:01

Als het werkelijk de bedoeling is om een afspraak te maken, dan hebben ze 10 minuten om plaats, datum en tijd te bepalen, terwijl Nederlanders dat in 1 minuut oplossen. Als het dan zover is beginnen ze een uur te laat, waar iedereen al rekening mee blijkt te hebben gehouden en het resultaat van het overleg dat volgt is nagenoeg te verwaarlozen. Mocht iemand zich toch verantwoordelijk maken voor het uitvoeren van een besluit, dan kun je er zeker van zijn dat hij/zij daar persoonlijk voordeel bij heeft, wat wel als voordeel heeft dat je dus gelijk kunt inschatten wat wel realiteit zal worden en wat niet. Inhoudelijk zijn er ook de nodige verschillen. Om te kijken of iets haalbaar is kijken Nederlanders naar de voorwaarden en de regels. Elders is het veel belangrijker wie je kent. Als die nou maar belangrijk genoeg zijn, dan komt het met die regels ook wel goed. Dat zit helemaal in de cultuur ingebakken: ook als daar helemaal geen aanleiding toe is, is een van de eerste vragen waar je vandaan komt. Afhankelijk van het antwoord is het vervolg: O, wat leuk, ken je die en die dan misschien ook? Niet zelden is dat dan een rijke ondernemer of de plaatselijke burgemeester, want daar ontleent men zijn status aan. Dat neemt vrij absurde vormen aan, want als je uit Nederland komt, dan is de reactie vaak dat ze iemand kennen in Amsterdam of Rotterdam, alsof er enige kans is dat het om een gemeenschappelijke kennis gaat.

omaoeverloos
omaoeverloos11 mei 2018 - 13:26

Bah, alleen maar gebruiken van witte nederlanders.

Hank Nozemans
Hank Nozemans11 mei 2018 - 12:59

Woon nu 18 jaar in het buitenland. Ik herken er veel in. Na een aantal jaren kijk je met een ander oog naar je eigen cultuur. Sommige dingen zijn best grappig, zoals de vele huizen waar je 's avonds zo de huiskamer binnenkijkt. Dat is ongekend in het buitenland. of vroeg aan tafel en mensen na het avondeten uitnodigen voor koffie.

Mostafa
Mostafa11 mei 2018 - 11:30

Bij het boeren zeggen Nederlanders : Bah. Bij een wintje laten vragen zij meteen de boosdoener vrolijk: " heb jij lekke band?"

Ozon
Ozon11 mei 2018 - 11:25

Zelf moet ik altijd lachen om het boek "The UnDutchables", bijvoorbeeld om de klacht dat Nederlanders verwachten dat degene die de telefoon opneemt ook degene is die als eerste zijn naam moet zeggen (ipv van "hallo"). En uiteraard het éne koekje dat je krijgt bij de koffie, waarna de koektrommel weer dicht gaat. Ook de omschrijving van ons afwassen is geestig waarbij de "scalding hot water" en het afwasteiltje herkenbaar zijn.

msj_meijerink
msj_meijerink11 mei 2018 - 8:29

'Direct zijn' is inderdaad voor ons GEEN synoniem voor 'bot reageren', maar meer efficiënt opereren. Alleen doen we dat ook teveel in het buitenland en dat wenst men dan dat (terecht!) daar weer niet.

dirk van de berg
dirk van de berg10 mei 2018 - 21:33

We komen er goed vanaf!

[verwijderd]
[verwijderd]10 mei 2018 - 16:13

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Starter3
Starter311 mei 2018 - 7:40

Hardvochtig nog wel. Misschien eerst eens opzoeken wat het betekent.

doron
doron11 mei 2018 - 17:32

Tommy, Ben jij, hardvochtig als in ongevoelig? Of liefdeloos? Vertel eens jouw niet zo milde verhaal alsjeblieft.

DeRedeMist
DeRedeMist10 mei 2018 - 14:07

Ik heb geen agenda.

3 Reacties
JohnVKR
JohnVKR10 mei 2018 - 16:59

Ha ha ...dat van die agenda is wel herkenbaar, maar ik ben er geloof ik 15 jaar geleden al mee gestopt. Zakelijke afspraken plan ik wel, maar privé-afspraken niet. Ik zie wel wie er langs komt, of wie me appt, of als het mooi weer is app ik zelf wel even rond om te kijken wie er een terrasje te doen.

Juppé🎗
Juppé🎗10 mei 2018 - 18:39

Misschien ergens eentje verborgen.....

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 mei 2018 - 0:44

Juppe Ja Rutte wel, die had er wel een, een hele dure!

Meta  Foor
Meta Foor10 mei 2018 - 13:05

heel herkenbaar, BEHALVE dan dat irritante muziekje op de achtergrond... maakt het filmpje tot een kinderachtig-grappig flauwekulletje ipv een scherpe observatie. Is er misschien een advocaat die daar wat tegen kan doen ?