Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
"In deze wervingsvideo van YouTube taaleducatiekanaal Learn Dutch leggen mensen vanuit de hele wereld uit hoe ze Nederland en de gewoontes van haar inwoners ervaren." Welnee. Dat filmpje maakt met een knipoog duidelijk hoe belangrijk het is om de taal te leren. Via hen uiteraard.
"dat was me totaal ontgaan" Dat dacht ik al, toen jij serieus ging argumenteren n.a.v. dit filmpje alsof het een onderzoek naar beeldvorming over Nederland betreft. Terwijl het een gescript reclamefilmpje is, waarvan de uitkomst heel verrassend is dat de Nederlanders rare jongens zijn maar dat je een verdomd eind met ze komt als je de taal leert.
"En daarom begint iedere Nederlander Engels (of iets wat ervoor moet doorgaan) te babbelen als er iemand ook maar Engels of Amerikaans ruikt" Dat hadden ze ook nog mee kunnen nemen in het filmpje dat hun taalcursussen promoot: leer de taal, want anders probeert de Nederlander 'Engels' tegen je te brabbelen!
‘Bij de vraag zullen we wat drinken trekken ze als eerste hun agenda!’ In andere landen doen ze dat niet. Vrolijk worden er plannen gemaakt, die vervolgens nooit nagekomen worden. Een Nederlander die een afspraak maakt verwacht ook daadwerkelijk dat hier dan iets mee gedaan wordt in de toekomst. In bijvoorbeeld Midden- en Zuid-Amerika is het heel normaal om enthousiast plannen te maken simpelweg omdat dat op dát moment leuk voelt. Echter, als op een later tijdstip iets anders weer leuk voelt, dan is het plan van de baan. Je leeft in het moment. Een plan maken, op dit moment, dient om jou op dit moment beter te laten voelen, of om jouw gevoel op dit moment te uiten. Het heeft relatief weinig betrekking tot de toekomst. In de VS is het gebruikelijk om enthousiast te zeggen "We should have lunch some time!" "Yeah, we totally should!" terwijl dat niets dan beleefdheid is. Doe mij maar Nederland. Gewoon zeggen wat je echt bedoelt.
Als het werkelijk de bedoeling is om een afspraak te maken, dan hebben ze 10 minuten om plaats, datum en tijd te bepalen, terwijl Nederlanders dat in 1 minuut oplossen. Als het dan zover is beginnen ze een uur te laat, waar iedereen al rekening mee blijkt te hebben gehouden en het resultaat van het overleg dat volgt is nagenoeg te verwaarlozen. Mocht iemand zich toch verantwoordelijk maken voor het uitvoeren van een besluit, dan kun je er zeker van zijn dat hij/zij daar persoonlijk voordeel bij heeft, wat wel als voordeel heeft dat je dus gelijk kunt inschatten wat wel realiteit zal worden en wat niet. Inhoudelijk zijn er ook de nodige verschillen. Om te kijken of iets haalbaar is kijken Nederlanders naar de voorwaarden en de regels. Elders is het veel belangrijker wie je kent. Als die nou maar belangrijk genoeg zijn, dan komt het met die regels ook wel goed. Dat zit helemaal in de cultuur ingebakken: ook als daar helemaal geen aanleiding toe is, is een van de eerste vragen waar je vandaan komt. Afhankelijk van het antwoord is het vervolg: O, wat leuk, ken je die en die dan misschien ook? Niet zelden is dat dan een rijke ondernemer of de plaatselijke burgemeester, want daar ontleent men zijn status aan. Dat neemt vrij absurde vormen aan, want als je uit Nederland komt, dan is de reactie vaak dat ze iemand kennen in Amsterdam of Rotterdam, alsof er enige kans is dat het om een gemeenschappelijke kennis gaat.
Woon nu 18 jaar in het buitenland. Ik herken er veel in. Na een aantal jaren kijk je met een ander oog naar je eigen cultuur. Sommige dingen zijn best grappig, zoals de vele huizen waar je 's avonds zo de huiskamer binnenkijkt. Dat is ongekend in het buitenland. of vroeg aan tafel en mensen na het avondeten uitnodigen voor koffie.
Bij het boeren zeggen Nederlanders : Bah. Bij een wintje laten vragen zij meteen de boosdoener vrolijk: " heb jij lekke band?"
Zelf moet ik altijd lachen om het boek "The UnDutchables", bijvoorbeeld om de klacht dat Nederlanders verwachten dat degene die de telefoon opneemt ook degene is die als eerste zijn naam moet zeggen (ipv van "hallo"). En uiteraard het éne koekje dat je krijgt bij de koffie, waarna de koektrommel weer dicht gaat. Ook de omschrijving van ons afwassen is geestig waarbij de "scalding hot water" en het afwasteiltje herkenbaar zijn.
'Direct zijn' is inderdaad voor ons GEEN synoniem voor 'bot reageren', maar meer efficiënt opereren. Alleen doen we dat ook teveel in het buitenland en dat wenst men dan dat (terecht!) daar weer niet.
--- Dit bericht is verwijderd —
Ik heb geen agenda.
Ha ha ...dat van die agenda is wel herkenbaar, maar ik ben er geloof ik 15 jaar geleden al mee gestopt. Zakelijke afspraken plan ik wel, maar privé-afspraken niet. Ik zie wel wie er langs komt, of wie me appt, of als het mooi weer is app ik zelf wel even rond om te kijken wie er een terrasje te doen.
heel herkenbaar, BEHALVE dan dat irritante muziekje op de achtergrond... maakt het filmpje tot een kinderachtig-grappig flauwekulletje ipv een scherpe observatie. Is er misschien een advocaat die daar wat tegen kan doen ?