Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte jammert over wantrouwen Kamer

Oppositie constateert patroon: premier houdt telkens informatie achter
Joop

Cultuurmarxisten, waar zijn jullie?

  •  
14-03-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
8711442870_11d586cb8a_o

© cc-foto: Pierre Wolffer

Mij lijkt het dat linksgeoriënteerd onderzoek juist steeds minder gebeurt op Nederlandse universiteiten
Universiteiten leveren geen degelijke wetenschappers meer af maar neomarxistische gedreven activisten. Aldus de held van alt-right, de Canadese hoogleraar psychologie Jordan Peterson. De objectieve waarheid achterhalen? Daar steken docenten geen moeite meer in, zegt Thierry Baudet. Afkeer van absolute waarheden, multiculturalisme, seksuele vrijheid, homorechten, het komt allemaal door cultuurmarxisten en postmoderne wetenschappers die erop uit zijn studenten te hersenspoelen met hun giftige ideeën.
De proef op de som genomen en op mijn faculteit op zoek gegaan naar wetenschappers die jonge zieltjes indoctrineren met linkse kerktheorieën. Ook rondgeneusd op andere afdelingen, waaronder Sociologie en Bestuurswetenschappen. Geen idee waar die cultuurmarxisten en postmoderne docenten uithangen, want ik kom ze niet tegen.
Ik word omringd door volbloed positivisten die natuurkundige onderzoeksmethoden gebruiken om sociale processen als criminaliteit te analyseren. Kwantitatief onderzoek via grote datasets, met optellen en aftrekken als devies. Verder is het vooral beleidsonderzoek en effectmeting.
Mij lijkt het dat linksgeoriënteerd onderzoek juist steeds minder gebeurt op Nederlandse universiteiten. Zeker in vergelijking met de jaren ’70, de tijd waarin de macht van het grootkapitaal stevig werd bekritiseerd en de belangen van de onderklasse verdedigd. Genen, IQ en etniciteit zijn nu de dominante onderzoeksthema’s.
Toch is het naïef te veronderstellen dat we het zonder die marxistische thema’s afkunnen. Denk aan de macht van de farmaceutische industrie en aan de belastingontwijking van multinationals via geheime belastingdeals met Nederland. Om maar te zwijgen van de ondoorzichtige banencarrousel van een zichzelf in stand houdende elite die afwisselend bestuurt, lid is van een raad van commissarissen, voorzitter van een denktank, en aan tafel schuift bij Jinek en Buitenhof.
Frame het zoals je wilt: Big Pharma, belastingparadijs in de polder, of partijkartel. Maar er is niks mis met wat meer wetenschappelijke aandacht voor deze neomarxistische onderwerpen.
Eerder verschenen in AdValvas onafhankelijk magazine van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (38)

Cliff Clavin
Cliff Clavin16 mrt. 2018 - 12:17

Ik wist dat er berichten als deze zouden komen - https://www.nrc.nl/nieuws/2018/03/15/de-universiteit-is-helemaal-niet-overspannen-a1594944 https://www.nrc.nl/nieuws/2018/03/15/trainen-op-betere-ideeen-a1595849 Ze hebben meer met elkaar te maken dan men op het eerste gezicht zou denken. Commentaar, iemand?

6 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin17 mrt. 2018 - 2:21

Dat heet sturen! Ik had ze al gelezen. Zo werkt de moderne spindokter! Ze zitten overal...in iedere organisatie....onder iedere steen en zo nu en dan komen ze tevoorschijn als een 'duveltje' uit een doosje. We leven in een enorm ontspannen maatschappij en meditatie helpt!

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 mrt. 2018 - 2:52

Deze ook gelezen? https://www.nrc.nl/nieuws/2018/03/08/met-zes-lesuren-per-week-krijg-je-geen-goede-jurist-a1594938

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 mrt. 2018 - 3:42

Nu begrijp ik meteen waarom ze op de zuid-as .. zo creatief kunnen boekhouden...

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 mrt. 2018 - 5:51

Aardig staaltje 'Branding' zou ik zeggen haha.... http://www.ru.nl/personen/grotenhuis-h-te/ NB; 'Herstructurering' statistiek onderwijs, 'digitaal toetsen' een prominente plaats.. Betrokken bij opname van 'web-lecturing' onderzoek naar stemgedrag. obesitas en niet te vergeten ; effectiviteit beleid! Zo kan die wel weer!

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 mrt. 2018 - 11:43

5x is scheepsrecht En hij heeft als socioloog 'ook nog wel iets' met de samenleving van doen, maar dat terzijde! Haha...

Cliff Clavin
Cliff Clavin17 mrt. 2018 - 16:56

Ha, Minoes - prima zoekwerk! Ik heb het nogal druk, maar je bijdragen leggen een en ander bloot over de redenen waarom Manfred te Grotenhuis zo een prachtig PR-reclameverhaal afstak. Hij is verzot op meten, rekenen, gemiddelden, standaarddeviaties, 'stats', 'metrics', en zo meer. Dus zal hij zeker niet tegen 'audits', 'briefings', 'assessments', en andere technieken van observatie, normalisatie, en controle zijn. Ja ja, het NRC/Hb liet weer eens een 'fair and balanced' view afdrukken; en zo kun je elk serieus probleem, elke misstand, tot en met de klimaatverandering aan toe, bagatelliseren. Zodat de waan van de dag onze scepsis, twijfels, en kritiek weer kan overstemmen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 mrt. 2018 - 3:43

Het KNAW heeft 13 maart j.l. een rapport opgesteld ( na onderzoek) naar aanleiding van vragen van de overheid. Daarin worden conclusies getrokken n.a.v. praktijk- onderzoek en advies gegeven. Het rapport is te downloaden!

Rutger Vos
Rutger Vos15 mrt. 2018 - 9:37

Deze reactie is niet bedoeld als ondersteuning voor de redenaties van Peterson of iets dergelijks, maar waar hij het over heeft zijn vakken die ideologisch gekleurd zijn door de theorieën en methodes van marxistische filosofen zoals Adorno en Horkheimer. Worden dat soort vakken gegeven aan de VU, waar Schuilenburg werkt? Jazeker: http://masters.vu.nl/en/programmes/arts-culture-visual-media-architecture/index.aspx

3 Reacties
vakman2
vakman215 mrt. 2018 - 12:00

@Rutger Los van het feit dat Peterson redelijk wat zinnige dingen te melden heeft, dien je wel kritisch te blijven op die plekken in zijn argumentatie waar hij steken laat vallen. Dat onderzoek 'ideologisch' gekleurd zou zijn, geldt zelfs voor onderzoek in de natuurwetenschappen (en al helemaal voor de menswetenschappen). Pure objectiviteit bestaat niet. Je kunt met hetzelfde gemak het tegendeel beweren, namelijk dat de menswetenschappen juist 'besmet' met de natuurwetenschappelijk methodiek (dat te weinig rekening houdt met de context waarin de verschijnselen zich presenteren - in de natuurwetenschappen gelooft men in de universaliteit van fenomenen. Maar dat is bij menselijk gedrag zeer discutabel). Bovendien miskent de natuurwetenschappelijke kijk op de zaken (vanwege zijn universalistische pretenties) dat mensen kunnen transformeren, kunnen veranderen - en dat datgene wat je meet dus slechts een momentopname betreft. Peterson heeft wel meer zwaktes in zijn argumentatie, zo reduceert hij de sociologische werkelijkheid ten faveure van de psychologische werkelijkheid. Maar, geloof me, je kunt sociologische processen echt niet alleen veranderen door alleen maar te proberen om mensen psychoanalytisch te laten 'groeien'. Peterson zet in op het individu - maar ziet daarmee de effecten over het hoofd die de gemeenschap heeft op het individu. Kortom, Jordan Peterson mag dan soms bedwelmend inspirerend zijn. Dat ontslaat je niet van de plicht om kritisch te blijven luisteren waar hij het over heeft. Al was het maar omdat, zoals altijd met ideeeen - je eigen belang ermee op het spel staat...

Cliff Clavin
Cliff Clavin15 mrt. 2018 - 12:04

@ Rutger - Theodor Adorno en Max Horkheimer waren zeer gerespecteerde cultuurtheoretici. Ook vandaar de dag nog wordt hun werk veel bestudeerd en ingezet bij het schrijven van analyses van de problemen van onze tijd. Datzelfde geldt ook voor de boeken van Karl Marx (die kwamen na de grote economisch ineenstorting van 2007-2008 extra in de belangstelling te staan). Er zijn geen 'vakken die ideologisch gekleurd zijn door de theorieën en methodes van marxistische filosofen zoals Adorno en Horkheimer'. Er zijn wel vakken waarin hun werk bestudeerd én gekritiseerd wordt, en dat is heel iets anders, het heet: vrije wetenschapsbeoefening. Mijn vraag aan jou: waar ben je bang voor? Hoe kom je eigenlijk aan je eigen, sterk ideologisch gekleurde denkbeelden over de VU? Geloof je misschien dat een Masterstudie in de Kunsten, de Cultuur, de Visuele Media, en de Architectuur stiekum opleidt tot een functie op een toekomstig Ministerie voor Cultuurmarxistische en Communistische Propaganda?

Rutger Vos
Rutger Vos15 mrt. 2018 - 17:11

Zullen we anders nog even kijken naar de eerste zin: "Deze reactie is niet bedoeld als ondersteuning voor de redenaties van Peterson". Ik probeerde te verduidelijken waar *hij* het over heeft, daarmee dus helemaal niet gezegd hebbende dat ik het daarmee eens ben. Moeilijk is dat, he? Dus, voor alle duidelijkheid, nee, ik geloof NIET "dat een Masterstudie in de Kunsten, de Cultuur, de Visuele Media, en de Architectuur stiekum opleidt tot een functie op een toekomstig Ministerie voor Cultuurmarxistische en Communistische Propaganda?"

Libertain
Libertain15 mrt. 2018 - 9:18

("Cultuurmarxisten, waar zijn jullie") - https://www.groene.nl/artikel/een-complottheorie-voor-paranoide-rechts

RosaLange
RosaLange15 mrt. 2018 - 8:18

Marc Schuilenburg schets allemaal maatschappelijk ontwikkelingen waarnaar je inderdaad kritisch naar kunt kijken. Op het eerste gezicht lijkt het me meer een zaak voor de journalistiek om daarover te berichten en de samenleving om erover te discussiëren. Als wetenschapper lever je natuurlijk de gegevens, maar het lijkt me juist beter als de wetenschap probeert daarin zo min mogelijk ideologie te mengen, zodat we een zoveel mogelijk objectieve basis hebben om over te praten. Dan heb je natuurlijk nog dat malle onderzoek van Paul Hindriks. Als ideologisch getint onderzoek daartoe leidt, kun je er beter vanaf zien. Voor de eerlijkheid moet natuurlijk gezegd worden, dat we het onderzoek zelf nog niet kennen, misschien heeft hier gewoon de journalistiek gefaald en blijkt het achteraf nog een gedegen onderzoek.

Pas2
Pas215 mrt. 2018 - 7:16

"Universiteiten leveren geen degelijke wetenschappers meer af maar neomarxistische gedreven activisten. Aldus de held van alt-right, de Canadese hoogleraar psychologie Jordan Peterson." Tja, dat heeft 'de held van alt-right' nooit zo gezegd. In feite maak je dus niet hem, maar jezelf belachelijk.

7anpau1
7anpau115 mrt. 2018 - 7:08

“Mij lijkt..” En op basis daarvan zouden wij een discussie moeten voeren? Lijkt mij niet.

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 mrt. 2018 - 20:34

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/10/18/dit-regeerakkoord-ondermijnt-de-universiteit-als-kritische-vrijplaats-13554635-a1577688

Nanno Zeegers
Nanno Zeegers14 mrt. 2018 - 20:23

"Mij lijkt het dat linksgeoriënteerd onderzoek juist steeds minder gebeurt op Nederlandse universiteiten. Zeker in vergelijking met de jaren ’70, de tijd waarin de macht" .... ...binnen het onderwijs in dogmatisch ideologisch linkse handen was. Een rechtse hoogleraar, docent, student, of scholier moest een flinke dosis moed en doorzettingsvermogen hebben of zich stil houden. De zorg om beïnvloeding van politiek en met hen de ambtenarij weg van onderzoek te houden is er nog steeds. Uit de Volkskrant van afgelopen vrijdag werd dat nog duidelijk uit een pas uitgebracht rapport: "Politici en ministeries bemoeien zich te vaak met de onderzoeksvragen, de bevindingen en de conclusies van onafhankelijke onderzoekers. De onderzoekers naar beleid, rampen of bestuurlijke misstanden moeten daardoor in de praktijk hun onafhankelijkheid 'waar nodig bevechten'." https://www.volkskrant.nl/wetenschap/onderzoeksraad-politiek-en-ambtenarij-bemoeien-zich-te-vaak-met-onafhankelijk-onderzoek~a4578809/

1 Reactie
Zandb
Zandb15 mrt. 2018 - 6:14

.......en wat, beste Nanno, heeft dat wat u citeert en ik van u citeer met 'links' te maken? “Politici en ministeries bemoeien zich te vaak met de onderzoeksvragen, de bevindingen en de conclusies van onafhankelijke onderzoekers. De onderzoekers naar beleid, rampen of bestuurlijke misstanden moeten daardoor in de praktijk hun onafhankelijkheid ‘waar nodig bevechten’.” ......en, beste Nanno, de jaren '70 liggen ver achter ons.

Het zwarte Schaap
Het zwarte Schaap14 mrt. 2018 - 18:07

Nooit gehoord van links onderzoek laat staan rechts onderzoek. Maar ik kan me voorstellen dat aan een onderzoek ineens een linkse of rechtse draai wordt gegeven als de uitkomst niet welvallig is. Wel weten we inmiddels dat onderzoeken nogal onder vuur komen te liggen als later blijkt dat een belanghebbende (zoals de VVD) veel invloed heeft uitgeoefend op de uitkomst van het onderzoek. Links of rechts onderzoek bestaat in mijn ogen niet, onderzoek is onderzoek en moet objectief zijn gebaseerd op wetenschappelijke controleerbare methodieken.

1 Reactie
OlavM
OlavM14 mrt. 2018 - 21:58

@ Het zwarte Schaap: Echt "neutraal" wetenschappelijk onderzoek bestaat niet, zeker niet op het gebied van geestes- en sociale wetenschappen. Wetenschappers/onderzoekers moeten wel zo veel mogelijk streven naar een vorm van objectiviteit, maar dat betekent niet dat er helemaal geen subjectieve elementen zijn. Het is belangrijk dat zij zo veel mogelijk hun eigen uitgangspunten en waarden expliciet maken, zodat hun werk na te volgen is.

Jeroen14
Jeroen1414 mrt. 2018 - 16:37

Ik heb geen idee wat cultureel marxisme is, behalve een scheldwoord. Ik vermoed dat het post-modernist betekend?

1 Reactie
OlavM
OlavM14 mrt. 2018 - 21:51

@ Jeroen: "Cultuurmarxisten" is een door uiterst rechts bedacht woord, dat (met pejoratieve betekenis) moet slaan op (s)linkse marxisten die het niet meer gooien over de boeg van de openlijke strijd binnen de klassenverhoudingen, maar stiekem via de cultuur de samenleving zouden willen ombouwen tot een links paradijs. Het is een geliefde complottheorie voor paranoïde rechts, zoals het in De Groene is benoemd: infiltranten ter vernietiging van de "westerse beschaving". (Wat heet). (Zie: https://www.groene.nl/artikel/een-complottheorie-voor-paranoide-rechts)

Cliff Clavin
Cliff Clavin14 mrt. 2018 - 16:27

Marc Schuilenburg heeft volkomen gelijk - de sprookjes van tegenwoordig, over de gevaarlijke cultuurmarxistische en exteem-linkse infiltratie van onze instellingen van hoger onderwijs, die worden met veel energie rondgetoeterd, door onze rechtse en extreem-rechtse (totalitaristisch-kapitalistische) media. Het is al ernstig genoeg dat in vakken als psychologie, sociologie, en verwante disciplines het kwantificeren van alles onder de zon een conditio sine qua non geworden is, als je überhaupt aan de slag wil komen, of blijven. Kwantitatief onderzoek, bijvoorbeeld aan de hand van nauwkeurig uitgevoerde case-studies, dat is niet bijzonder gewild meer. Dramatisch is eveneens dat in de voorbije vijftig jaar de vakgebieden economie en psychiatrie zichzelf gingen identificeren met de toegepaste natuurwetenschappen. Terwijl ze allebei in heel hoge mate sociaal van aard zijn. Daar zit onbedoeld humor in: de beoefenaars ervan, die gedragen zich als een leek die een politie-uniform aantrekt, en die denkt dat hij dan mensen kan gaan arresteren. De waarheid is verre van mooi. Onze universiteiten zijn doorgerationaliseerd, doorgecommercialiseerd, en dus: doorgedraaid. Als het zo is dat er nog meer ingehakt zal worden op de fundamenten van het hoger onderwijs, namelijk: op de vermogens van scepsis, kritiek, en permanente bevraging van jezelf en van anderen, dan zullen de instellingen komen te overlijden. Anders gezegd: ze worden luxe bijkantoren van Big Pharma, Monsanto, en andere maffia-giganten. Als ik het wel heb, heeft Pieter Duisenberg de handen al aan de hakbijl. Omdat het me allemaal zeer ter harte gaat, geef ik drie boekentips: Philip Mirowski's "Science-Mart" (Harvard University Press, 2011) http://www.hup.harvard.edu/catalog.php?isbn=9780674046467 John Smyth: "The Toxic University" (Palgrave Macmillan, 2017) https://www.palgrave.com/gp/book/9781137549761 Rob Watts: "Public Universities, Managerialism and the Value of Higher Education" (Palgrave Macmillan, 2017) https://www.palgrave.com/gp/book/9781137535986 En nee, ik ken de auteurs niet persoonlijk, en heb geen banden met de uitgeverijen in kwestie.

8 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin14 mrt. 2018 - 19:58

In de NRC is daar al enige tijd een discussie over met een antwoord op de vraag van Pieter Duisenberg of universiteiten niet te links waren geworden. https://www.nrc.nl/nieuws/2018/03/12/knaw-academische-vrijheid-wordt-bedreigd-a1595402

OlavM
OlavM14 mrt. 2018 - 21:39

@ Cliff Clavin: Goed verhaal. [Kwantitatief onderzoek, bijvoorbeeld aan de hand van nauwkeurig uitgevoerde case-studies, dat is niet bijzonder gewild meer.] Hier bedoel je, naar ik aanneem, toch juist kwalitatief onderzoek? Denk trouwens ook aan de vaak heel veel inzicht opleverende "participerende observatie". (Ter ere daarvan moet ik maar eens een "participizza" gaan eten.....).

Cliff Clavin
Cliff Clavin15 mrt. 2018 - 9:49

OlavM - veel dank voor deze broodnodige correctie! Ik hoop zo een evidente misser in het vervolg niet maar te maken.

Cliff Clavin
Cliff Clavin15 mrt. 2018 - 9:54

@ OlavM - je bijdrage deed me denken aan iets wat ik enige tijd geleden tegenkwam: een artikel over sociale verhoudingen, gesprekken, en handelingen in een parenclub (echt waar). De auteur had zelf inderdaad geparticipeerd. Hij schreef als openingsverklaring in zijn rapportage dat hij alleen die situaties beschreef, waarin hijzelf niet actief deelgenomen had, dit om een al te subjectieve invloed op het verslag te voorkomen. Nu ik dit intik, kan ik het zelf al niet meer echt geloven. Maar mijn geheugen bedriegt me zelden. (Ik zal kijken of ik het terug kan vinden.)

Cliff Clavin
Cliff Clavin15 mrt. 2018 - 9:57

(niet nog eens te maken, verd....)

OlavM
OlavM16 mrt. 2018 - 2:09

@ Cliff Clavin: Dat is inderdaad hilarisch! Maar je had natuurlijk wel begrepen, dat ik meer het oog had op serieuze onderzoekers als vroeger Margaret Mead, en, eerlijk is eerlijk, later ook Buikhuisen.

OlavM
OlavM16 mrt. 2018 - 2:12

@ Cliff Clavin: Jouw participerend onderzoek doet mij weer denken aan een inmiddels al heel oud sociologisch onderzoek naar vrije tijdsbesteding. Een van de conclusies was dat in het weekend meer werd gevist dan door de week. Tja.....

Cliff Clavin
Cliff Clavin16 mrt. 2018 - 9:41

@ OlavM - haha, dank voor je aanvullingen! Inderdaad: Mead en Buikhuisen zijn beiden goede voorbeelden. De laatste werd ten onrechte voor een schedelmeter gehouden.

Brave Hendrik4
Brave Hendrik414 mrt. 2018 - 16:15

Asjemenou... dus d'r lopen op de Alma Mater daadwerkelijk mensen van vlees en bloed rond, die dat gewauwel van die halve zachte, feitenvrije kweepeer Peterson - kampioen van kwezels, kruidenvrouwtjes en wapperende bruinhemden - serieus nemen? Hoe nu? Het wordt daadwerkelijk tijd voor een omwaardering van alle waarden, nondedieu. Op de barricaden.

Dongen2
Dongen214 mrt. 2018 - 16:14

De schrijver haalt enkele zaken door elkaar. Het gaat iemand als Jordan Peterson er niet om dat 'cultuurmarxisten' geen onderzoek zouden mogen doen naar hun thema's. Een van de problemen die hij benoemt is dat ideologie in de weg staat voor een neutraal onderzoek met een werkelijk wetenschappelijk gehalte. Zijn andere claim is dat universiteiten in Canada wel erg selectief zijn in het geven van subsidies naar verschillende onderzoeken. Peterson moet zijn onderzoeken financieren met behulp van crowdfunding, omdat de universiteiten weigeren hem financieel te steunen. Jordan Peterson heeft overigens niks te maken met alt right, maar dat is een andere discussie.

1 Reactie
OlavM
OlavM14 mrt. 2018 - 21:33

@ Dongen: [Een van de problemen die hij benoemt is dat ideologie in de weg staat voor een neutraal onderzoek met een werkelijk wetenschappelijk gehalte.] Dit is een bedrieglijk uitgangspunt. De -al of niet- "held van alt-right, de Canadese hoogleraar psychologie Jordan Peterson" ziet niet in of verhult zelfs dat hij zelf een sterk door ideologie of waarden bepaald uitgangspunt heeft. Echt "neutraal" onderzoek bestaat niet eens, en al helemaal niet op het gebied van de geestes- en sociale wetenschappen.Elke wetenschapper/onderzoeker gaat uit van een bepaalde wetenschapsopvatting (zoals b.v. grofweg (neo-)positivisme, fenomenologie en dialectiek) en verricht zijn onderzoek vanuit een bepaald paradigma. Het punt is niet dat wetenschappelijk onderzoek "waardenvrij" zou moeten zijn -want dat bestaat niet eens-, maar dat een wetenschapper/onderzoeker zijn waarden en uitgangspunten expliciteert zodat van daaruit het e.e.a. kritisch kan worden beoordeeld. De werkelijkheid op universiteiten is dan ook heel anders dan ideoloog Peterson het voorspiegelt, zoals de schrijver van dit artikel terecht heeft beschreven.

Edwin8
Edwin814 mrt. 2018 - 15:32

Dus als ik het goed begrijp geef je Baudet toch een klein beetje gelijk? " Om maar te zwijgen van de ondoorzichtige banencarrousel van een zichzelf in stand houdende elite die afwisselend bestuurt, lid is van een raad van commissarissen, voorzitter van een denktank, en aan tafel schuift bij Jinek en Buitenhof." Je kan je afvragen of de PvdA nog wel links is, maar volgens mij maakt de PvdA hier toch ook onderdeel vanuit. Kijk bijvoorbeeld naar Dick Benschop die de nieuwe directeur wordt bij Schiphol. PvdA man.

2 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin14 mrt. 2018 - 16:31

@ Edwin - ik geloof niet dat de auteur Baudet gelijk geeft.

Edwin8
Edwin814 mrt. 2018 - 18:11

Cliff, ” Om maar te zwijgen van de ondoorzichtige banencarrousel van een zichzelf in stand houdende elite die afwisselend bestuurt, lid is van een raad van commissarissen, voorzitter van een denktank, en aan tafel schuift bij Jinek en Buitenhof.” Ergo, Baudet noemt dat het partij kartel. Hey, ik heb het niet geschreven hoor, dat heeft Marc zelf gedaan.