Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Cultuur van rechtsextremisme' binnen politiekorpsen door heel Europa

  •  
10-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6324 keer bekeken
  •  
ANP-403817927

Politiekorpsen door heel het Verenigd Koninkrijk en de rest van Europa hebben te maken met een groeiende “cultuur van rechtsextremisme”. Dat blijkt uit onderzoek van het Britse Institute of Race Relations (IRR). Agenten delen in toenemende mate racistische en extreemrechtse berichten, online en onderling via appgroepen. Het rapport waarschuwt er ook voor dat de racistische houding van de agenten onderling, ook steeds vaker tot uiting komt tijdens de uitvoering van hun politietaken.

De onderzoekers halen onder meer het Londense korps aan, de Metropolitan Police, dat onlangs onder speciaal toezicht geplaatst is. Dat gebeurde na een reeks schandalen, waaronder het veelvuldig fouilleren van onschuldige zwarte kinderen, het zonder reden staande houden van niet-witte personen en het via WhatsApp delen van berichten over het vermoorden van zwarte kinderen en het mishandelen van zwarte vrouwen. 

Verder wijst het rapport erop dat in Frankrijk 81 procent van ondervraagde politieagenten hebben verklaard op de extreemrechtse politicus Marine Le Pen te stemmen. Naast Frankrijk, zijn ook in landen als België, Duitsland en Hongarije voormalig hoge politie-officiers kandidaat-burgemeesters en parlementsleden namens extreemrechtse partijen geworden. Agenten in heel Europa kopiëren ook steeds vaker beelden en teksten van Amerikaanse agenten, zoals het “blue lives matter”, waarbij agenten zichzelf in een positie van “belegerde en verkeerd begrepen minderheidsgroep” plaatsen. Volgens IRR-directeur Liz Fekete zien agenten zich als “slachtoffers van de samenleving” en nemen ze “een steeds extremere houding” aan.

In Nederland erkende politiechef Martin Sitalsingh in mei van dit jaar dat de Nederlandse politie kampt met een “structureel probleem” op het gebied van racisme en discriminatie. Dat gebeurde naar aanleiding van de KRO-NCRV documentaire De Blauwe Familie waarin bleek dat niet-witte agenten te maken krijgen met stelselmatig racisme. Ook buiten de eigen gelederen komt de Nederlandse politie met regelmaat in opspraak wegens racisme, bijvoorbeeld via etnisch profileren of het versturen van racistische berichten in app-groepen. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (27)

PVDB2
PVDB211 jul. 2022 - 8:56

What else is new? Militairen en politie. Beiden betaald door de overheid; de belastingbetaler. Met regelmatig een persoon die er nog al wat extreme ideologie en zienswijzen op na houd. Vaak in extreem rechtse te vinden is. Op social media. Men vind dan men zaken soms hard aan moet pakken. Vaak met desastreuze gevolgen. De belager van Marc van Ranst was een militair. De MIVD kwam tot de conclusie dat inderdaad defensie veel aandacht trok van extreem rechtse jongeren. In Duitsland in het nog veel erger. Mensen die ontslagen worden omdat men een heel wapenarsenaal thuis heeft en aanwijzingen dat men een aanslag wil plegen. De neonazi beweging Nordkreuz die bestond uit politiemensen, militairen en burgers. Trainend om op een dag de macht over te nemen in Duitsland. Het zegt wat over een deel van de mensen die het recht moeten handhaven, dienend moeten zijn voor iedere burger. Ook hier is de complottheorie niet vreemd. Neemt men wat alles men leest op social media voor te lief aan en sluipt dat in het werk. Je bent geen bouwvakker, je bent een ambtenaar in functie.

Jopie666
Jopie66611 jul. 2022 - 6:43

Deze reactie is verwijderd

Zandb
Zandb11 jul. 2022 - 4:43

Dat 81% van de ondervraagde politieagenten zo dom zouden zijn om op Le Pen te stemmen, dat is één maar dat ze dan ook nog zo dom zijn om daar ook nog eens eerlijk voor uit zouden komen! Ik zet grote vraagtekens bij dit type onderzoek, waarin gevraagd wordt of je gediscrimineerd wordt, dan wel dat je discrimineert.

4 Reacties
spelregeltoerist2
spelregeltoerist211 jul. 2022 - 7:22

Heb je daar ook bronnen van?

Mokker
Mokker11 jul. 2022 - 9:10

De problemen waar de agent op straat mee te maken heeftzijn deels veroorzaakt door beslissingen uit de politiek. Je kunt je ook afvragen waarom agenten zich blijkbaar niet voldoende gesteund voelen in hun werk door de zittende politieke macht.

Zandb
Zandb11 jul. 2022 - 12:28

Spelregeltoerist Doe niet zo onnozel, want heb ik waar bronnen van?

Zandb
Zandb11 jul. 2022 - 12:36

Mokker Allesbepalend lijkt mij, hoe u wilt dat agenten door welke politiek macht dan ook gesteund worden. Misschien mag ik u er in dit verband op wijzen, dat een ware rechtsstaat helaas politieagenten hele strenge regels op moet leggen. Ten einde het onderscheid tussen de mensen die de wetten gehoorzamen en de mensen die dat niet doen heel duidelijk te maken. Ik ben bang dat een le Pen dat onderscheid niet zo streng maakt; t.b.v. het 'goede' doel mogen agenten zich als criminelen gedragen. Ik kan me voorstellen dat agenten die met hun voeten in de modder staan denken dat ze daar baat hij hebben. Ik ben er echter van overtuigd dat dat middel - agenten mogen de wet aan hun laars lappen en krijgen oncontroleerbare macht - erger is dan de kwaal.

Greendutch
Greendutch10 jul. 2022 - 21:36

hoe gaat een sollicitatieprocedure bij de politie? en jaarlijkse assessments gesprekken? want het moet toch duidelijk zijn of men uit het goede hout gesneden is om niet alleen als hoeder van de wet te kunnen functioneren maar ook als sociaal-maatschappelijk beheerder op kunnen treden. en verder nog wat rollen in kunnen vullen. een goede test met gesprek dient dat te kunnen weergeven.

2 Reacties
Jozias2
Jozias211 jul. 2022 - 10:37

@greendutch En dan? Kennelijk is het stemmen op een bepaalde politieke partij al een diskwalificatie. Moet de leidinggevende vragen op wie agenten hebben gestemd? En is dat reden voor ontslag of een functioneringsgesprek?

Beisser
Beisser11 jul. 2022 - 19:39

Jozias, Niet de politieke keuze, maar zijn/haar mentaliteit maakt iemand geschikt of ongeschikt voor de functie. Daar is een degelijke psychologische screening bij sollicitatie, bij toelating tot de politieacademie en bij iedere mogelijke bevordering in rang voor nodig. Het gaat dan om wij-zij-denken, om vooroordelen, om respect voor de medemens, maar ook hoe het gesteld is met het zelfrespect en verantwoordelijkheidsgevoel. Ook religie speelt een rol: hoe orthodoxer hoe gezagsgetrouwer, hoe sterker het wij-zij-denken, hoe meer bevooroordeeld, hoe meer extreem rechts. Ik weet niet of zo’n screening al bestaat of niet. Zo ja, dan is die dringend aan verbetering toe. Zo niet, dan moet er snel zoiets ontwikkeld worden. Heel snel en heel grondig. Er bestaat een motto dat er bij iedere politieman in gehamerd zou moeten worden, dat aan iedere wand in ieder politiebureau zou moeten hangen, op het dashboasrd van iedere politieauto gegraveerd en op iedere politiepenning: Ik zie geen mannen en geen vrouwen. Alleen mensen. Geen blanken en geen zwarten, alleen mensen. Geen buitenlanders en geen Nederlanders, alleen mensen. Geen homo’s en geen hetero’s, geen transgenders en geen cisgenders. Alleen mensen. Medemensen. Voor mezelf denk ik er dan altijd bij: Maar zodra religie een rol gaat spelen word ik argwanend.

Sonic2
Sonic210 jul. 2022 - 18:17

Oorzaak en gevolg verhaal. Laten we lekker kopje thee met die politiekorpsen drinken. Kopje erbij en daarna het vooral niet aanpakken en vooral niets doen. En vooral de boodschapper belasteren. En laten we vooral GEEN discussie hebben over hoe we dit moeten aanpakken. Geen vinger op de zwerende wond en vooral nog 5 a 10 jaar achterover leunen en over Woke gaan zeiken. Dat moet wel genoeg zijn denk ik.

1 Reactie
Mokker
Mokker11 jul. 2022 - 9:13

Deze reactie is verwijderd

Beisser
Beisser10 jul. 2022 - 13:18

Verbaast me niets. Gezag, macht, uniformen, wapens… Daar komen dit soort types op af als vliegen op een stronthoop.

1 Reactie
Doomsdayshaman
Doomsdayshaman10 jul. 2022 - 18:36

Ze worden ook niet aangenomen als ze laten blijken een eigen mening te hebben, en niet altijd bevelen willen opvolgen die dubieus zijn. Niet dienstbaar aan de maatschappij, maar dienstbaar aan de polletiek zijn ze tegenwoordig.

Olav Meijer
Olav Meijer10 jul. 2022 - 12:44

De trend aar rechts-extremisme onder politieagenten is al jaren waarneembaar. Een gevaarlijke ontwikkeling. Zoals vaker gaan de ontwikkelingen in de VS ons voor. “Blue lives matter”, hoe bont kan je het maken? Terwijl recentelijk weer een jonge zwarte ongewapende Amerikaanse man met zeker zestig politiekogels is doorzeefd..... Toch moeten we ertegen waken individuele politieagenten op één hoop te gooien. (Rond 1970 heb ik met anderen, na opgepakt te zijn na bezetting van een universiteitsgebouw, nog met politieagenten die ons "bewaakten" kunnen praten over hun eigen werkomstandigheden. Tja, andere tijden). agenten zichzelf in een positie van “belegerde en verkeerd begrepen minderheidsgroep”

1 Reactie
Olav Meijer
Olav Meijer10 jul. 2022 - 21:17

Laatste twee regels te schrappen. (Hoe die daar terecht zijn gekomen snap ik niet).

M. Grootendorst
M. Grootendorst10 jul. 2022 - 12:42

Enige jaren geleden deed ik dienst op Utrecht CS als rangeermachinist met veel vrije tijd tussen de klussen in. Die vrije tijd bracht ik veelal door in de kantine, waar - naast het NS-personeel - ook de politie zijn bammetjes en warme hap naar binnen kon werken. Had je geen last van. Helaas kwam het regelmatig voor dat er een hele groep politiefunctionarissen zat. En dan ging het lekker los. Het leek wel een redactievergadering van de Völkische Beobachter! Puur racisme, foute grappen en grollen en trots dat ze weer een aantal gedepriveerden hadden opgepakt en beboet. Een groot aantal NS-ers begon ook een enorme wegtrekker te krijgen en helaas, ik heb de moed niet gehad en op te staan en dat zooitje aangekleden carnavalsfiguren - ze mogen zich 'gezag' noemen, godbeterd! - te verzoeken met dit belachelijk gedrag te stoppen. Walgelijk!

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 jul. 2022 - 12:03

Als het om discriminatie gaat, is racisme ook niet het enige probleem. De geschiedenis van vrouwen bij de politie is een aaneenschakeling van vijandigheid, (seksueel) ongewenst gedrag, pesten, intimidatie, uitsluiting.

Satya
Satya10 jul. 2022 - 11:47

Dat is toch algemeen bekend? Vond altijd dat Nederland, Duitsland en Zweden een behoorlijke uitzondering waren. Van Denemarken en Italië kon weer gezegd worden dat het daar uitzonderingen naar de andere kant waren. De opkomst van extreemrechts is niet meer te stoppen, mensen hebben het veel te ver laten komen, krijg je zodra identiteitspolitiek als dat van Fortuyn genormaliseerd wordt. Het standbeeld voor die rechtsextremist is een klap in het gezicht van de democratie.

Eric Minnens
Eric Minnens10 jul. 2022 - 10:25

"dat in Frankrijk 81 procent van ondervraagde politieagenten hebben verklaard op de extreemrechtse politicus Marine Le Pen te stemmen" Ik wist dat het erg was. Maar hier zakt mijn (blauwe) spijkerbroek spontaan van af. Waar was blauw ook alweer het symbool van? O ja, van vertrouwen en loyaliteit. Nou, het moet niet veel gekker worden, anders zijn die ook weg. Gelukkig hebben wij wel Sitalsing. En blauw is ook maar een symbolische naam voor de politiekleur. Tegenwoordig is het veelal geel/zwart.

2 Reacties
Olav Meijer
Olav Meijer10 jul. 2022 - 12:46

Misschien moet je eens een zwarte spijkerbroek proberen?

Eric Minnens
Eric Minnens11 jul. 2022 - 0:00

@Olav, Alsof zwarte spijkerbroeken niet kunnen afzakken... 🙂

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa10 jul. 2022 - 9:48

Niet zo vreemd. Wat wilt rechts ? Orde, tucht, regels, dwang, hierarchie, militarisme, een sterke staat, daadkracht, mannelijke cultuur. Wat wilt de politie, waar staat de politie voor ? Orde, tucht, regels, dwang, hierarchie, militarisme, een sterke staat, daadkracht, mannelijke cultuur.

7 Reacties
drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert10 jul. 2022 - 11:37

Correcte observaties - rechts wil dit alles maar om één reden: het is bang, heel bang. Dit wordt veruitwendigd door grootspraak, bluf, luidruchtigheid, dwangmatigheid in alles, en een bizar eisenpakket. Ze zijn cultuurloos, ongeletterd, bruut, verliefd op geweld, en ze missen elke tederheid en nuance.

Satya
Satya10 jul. 2022 - 11:42

Dat is wat extreemrechts wil. Vind het ook niet logisch want extreemrechts is niet rechtvaardig en van een agent verwacht ik dat ze dat wel nastreven.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa10 jul. 2022 - 12:10

Rechts : VVD stemmers die ik kende, waren voornamelijk alleen maar bezig met geld. Ideeën omtrent goed/kwaad. Ideeën omtrent wat cultuur is, of maatschappij, of het goede leven, of vrijheid, hadden/hebben zij niet echt. Ze denken slechts in financiële transacties. Een soort kille robots zijn/waren het. Ze eten hun bitterballetjes en drinken een biertje en denken na over hoe ze geld kunnen maken. Meer zit er niet in. Je kan het ze niet kwalijk nemen

Pietje Puk139
Pietje Puk13910 jul. 2022 - 14:31

Drs. Tollaert, dat klopt niet. Rechts is een ander woord voor "liberaal". Liberalen vinden dat de overheid zich niet moet bemoeien met zaken die je ook aan een onderneming over kunt laten (privatisering) alsmede dat de overheid zich niet moet bemoeien met wat ondernemers allemaal uitspoken met hun personeel en producten. Met extreem rechts wordt "nationalisme" bedoeld. Een ideologie die niets, maar dan ook helemaal niets met liberalisme te maken heeft. Het nationalisme van Wilders of Le Penn "extreem rechts" noemen, is dan ook stompzinnige onzin. De VVD is extreem rechts, omdat zij van mening is dat de overheid alleen voor politie, justitie en leger moet zorgen.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert10 jul. 2022 - 14:38

Waarom herdoopt de VVD zichzelf niet? Volkspartij Voor Doekoe.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa10 jul. 2022 - 15:19

De VVD is extreem rechts, omdat zij van mening is dat de overheid alleen voor politie, justitie en leger moet zorgen. Wat ik niet eens een probleem zou vinden, als de markt het ook daadwerkelijk opvangt. Maar dit doet de markt niet. De markt kan basisvoorzieningen niet bieden In deze stad is er extreme woningnood en dakloosheid. Maar er zijn wel 900 kledingzaken per winkelstraat. Prioriteiten? In theorie zou de markt vraag en aanbod met elkaar in overeenstemming brengen. Blijkbaar niet, dus. Althans, niet de markt zoals wij hem kennen/kende. De VVD politiek heeft gefaald, blijk nu, na al die jaren. We moeten dus of : ander soort markten, die wel voor iedereen werken. (iets waar sommige anarchisten mee bezig zijn) Of, een overheid die ingrijpt en basisbehoeften van de bevolking respecteert (iets waar sociaal democraten voor pleiten) Dat zijn denk ik de twee wegen die we in zouden kunnen slaan.

Eric Minnens
Eric Minnens11 jul. 2022 - 5:42

@drs Q "Doekoe" Mag 'Duimkruid' ook? Of 'Duiten'? En je vergeet nog een V. Die van 'Vermogen'. Mijn voorstel zou zijn: Volkspartij van Vermogensaanwas en Duitengroei. Of nee, plots schiet mij ook weer dat liedje van Karingin (elders) te binnen... Volkspartij voor Vermogensaanwas en Dirty-cash.