Politiekorpsen door heel het Verenigd Koninkrijk en de rest van Europa hebben te maken met een groeiende “cultuur van rechtsextremisme”. Dat blijkt uit onderzoek van het Britse Institute of Race Relations (IRR). Agenten delen in toenemende mate racistische en extreemrechtse berichten, online en onderling via appgroepen. Het rapport waarschuwt er ook voor dat de racistische houding van de agenten onderling, ook steeds vaker tot uiting komt tijdens de uitvoering van hun politietaken.
De onderzoekers halen onder meer het Londense korps aan, de Metropolitan Police, dat onlangs onder speciaal toezicht geplaatst is. Dat gebeurde na een reeks schandalen, waaronder het veelvuldig fouilleren van onschuldige zwarte kinderen, het zonder reden staande houden van niet-witte personen en het via WhatsApp delen van berichten over het vermoorden van zwarte kinderen en het mishandelen van zwarte vrouwen.
Verder wijst het rapport erop dat in Frankrijk 81 procent van ondervraagde politieagenten hebben verklaard op de extreemrechtse politicus Marine Le Pen te stemmen. Naast Frankrijk, zijn ook in landen als België, Duitsland en Hongarije voormalig hoge politie-officiers kandidaat-burgemeesters en parlementsleden namens extreemrechtse partijen geworden. Agenten in heel Europa kopiëren ook steeds vaker beelden en teksten van Amerikaanse agenten, zoals het “blue lives matter”, waarbij agenten zichzelf in een positie van “belegerde en verkeerd begrepen minderheidsgroep” plaatsen. Volgens IRR-directeur Liz Fekete zien agenten zich als “slachtoffers van de samenleving” en nemen ze “een steeds extremere houding” aan.
In Nederland erkende politiechef Martin Sitalsingh in mei van dit jaar dat de Nederlandse politie kampt met een “structureel probleem” op het gebied van racisme en discriminatie. Dat gebeurde naar aanleiding van de KRO-NCRV documentaire De Blauwe Familie waarin bleek dat niet-witte agenten te maken krijgen met stelselmatig racisme. Ook buiten de eigen gelederen komt de Nederlandse politie met regelmaat in opspraak wegens racisme, bijvoorbeeld via etnisch profileren of het versturen van racistische berichten in app-groepen.