Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

CU wil rechtse koers varen

  •  
04-04-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Partijbestuur: ChristenUnie moet van 'links imago' af en voortaan duidelijke christelijke taal spreken
De ChristenUnie wil een nieuwe politieke koers gaan varen. Het partijbestuur wijt de verliezen bij de laatste verkiezingen aan het ‘linkse imago’ van de partij. Om de partij weer aantrekkelijk te maken voor de kiezers moet de ChristenUnie dus van haar christelijk-sociale karakter af en een rechtser pad bewandelen.
Volgens het partijbestuur wordt de term ‘christelijk-sociaal’ gezien als een ‘mengsel van christelijk en socialistisch’. De partij wordt hierdoor beschouwd als een linkse partij, terwijl het dat niet wil zijn.
Ook organisatorisch gaat de ChristenUnie een nieuw tijdperk tegemoet. Het bestuur wil de partij ombouwen tot een ledenpartij, waardoor leden meer invloed kunnen uitoefenen. Momenteel kent de ChristenUnie een verenigingsstructuur.
Het partijbestuur komt met de ideeën na het kritische rapport ‘Met hart en ziel’ van commissie-Schipper te hebben ontvangen. De commissie onderzocht het verlies van de ChristenUnie bij de afgelopen verkiezingen.
Op 14 mei worden de aanbevelingen en het rapport-Schippers besproken op het partijcongres.
cc-foto: Gerard Stolk

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (41)

brynnar
brynnar4 apr. 2011 - 7:18

Ah, terug naar de RPF- en GPV-roots? Weer gebroederlijk met de SGP in de conservatieve reli-rechts hoek?

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos4 apr. 2011 - 7:18

Tjonge, het wordt echt dringen op rechts. Dan kunnen ze net zo goed fuseren met de SGP. Die woont al op rechts. Blijkbaar is sociaal links. Ook best.

pedens@numeo.fr
pedens@numeo.fr4 apr. 2011 - 7:18

Een echte christen is een mens met oog, oor, en gevoel voor een ander. Een sociaal mens dus, zoals het hoort. de CU valt door de mand: gezien rechts blijkbaar zoveel "succes" heeft verlaat de CU hiermee haar wortels en gedachtengoed voor... ja, de macht

rene612
rene6124 apr. 2011 - 7:18

Veel succes CU want wat moet je ook met dat sociale. Geeft alleen maar verwarring want stel je voor dat er teveel homoseksuelen zich aanmelden als lid en moeilijk gaan doen. Daar moet je toch niet aan denken. Het is al erg genoeg dat we feest moeten vieren vanwege het feit dat homophielen mogen trouwen en dat kan dus niet. Laat die maar lekker bij de socialisten of liberalen onderdak zoeken maar niet bij ons!

Harmen2
Harmen24 apr. 2011 - 7:18

De CU een Christelijke partij en dus rechts qua signatuur? Ok, dan zijn we dus streng in de leer en de naastenliefde wordt even op voorraad gezet. Het lijkt mij dat we een partij krijgen die meewaait met de huidige wind...en je weet hoe dat gaat: wie wind zaait zal storm oogsten. (kwam die ook niet uit de bijbel?)

TanjaC2
TanjaC24 apr. 2011 - 7:18

Het is wel de goed nieuwsshow vandaag. Eerst het volk dat steeds positiever gestemd is over dit kabinet, en nu de CU die wat meer rechtsaf gaan. Nu wordt meerderheden halen helemaal een eitje voor dit kabinet. Zal mij trouwens benieuwen hoe Rouvoet hierop reageert. Ik geloof niet dat hij de mening van het bestuur van de CU deelt.

FransAkkermans
FransAkkermans4 apr. 2011 - 7:18

Het lijkt me een logische stap voor de CU als je geconfronteerd wordt met verlies doordat je je geassocieerd had met verliezers als CDA en PvdA. Zolang links doorgaat met het bespotten en ridiculiseren van de gereformeerden en menig lidmaat op zijn ziel trapt, heeft de achterban van de CU weinig fiducie in samenwerking met de rooien.

Yggdrasil
Yggdrasil4 apr. 2011 - 7:18

Zoals iemand anders al memoreerde, vanuit Christelijk normen en waarden ben je sowieso al een linkse partij, zorg voor anderen en zorg voor het collectief. Maar om vanuit die Bijbelse inzichten keihard te kunnen verbieden zoals geen verstoring van de zondagsrust en het afwijzen van abortus en zo het individuele recht van de persoon aan te tasten, ja daarvoor moet je weer bij rechts zijn. Links is voor een gezamenlijke maatschappij en rechts is voor de verboden.

wvdstraat
wvdstraat4 apr. 2011 - 7:18

Als de CU rechtser wil worden, kan men zichzelf beter opheffen, we hebben inmiddels al het CDA en de SGP. Daar kan 'christelijk rechts' terecht. Maar laten ze vooral de spoeling dun maken, de rechtse vijver is lang zo vol niet als sommigen denken.

IngriddeGraaf
IngriddeGraaf4 apr. 2011 - 7:18

Als de CU Christelijk rechts wilt gaat ze wel heel erg op het CDA lijken. Dan gaan ze stemmen van elkaar aftroggelen. Bruin 1 krijgt dan zeker geen meerderheid meer.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen4 apr. 2011 - 7:18

Als je de verhalen mag geloven was Christus zelf niet bepaald rechts te noemen, integendeel. Rare jongens toch die Christenen.

Dehnus
Dehnus4 apr. 2011 - 7:18

Ja... dat gaat werken, het CDA achterna met hints van de SGP. Terwijl de ChristenUnie nu juist leefde bij een Links imago die wat "Christelijker/Jezus Vriendelijk" overkwam. SGP stemmers blijven toch wel SGP stemmen, en CDAers gaan echt niet voor de Christenunie als ze bijna net zo klinken.

PetervanDijk
PetervanDijk4 apr. 2011 - 7:18

Terecht dat de CU niet geassocieerd wil worden met de anti-Christelijke partijen. Het was natuurlijk ook een raar verbond.

objectivist
objectivist4 apr. 2011 - 7:18

Lijkt me electoraal niet onverstandig.

Simbro
Simbro4 apr. 2011 - 7:18

Het CDA lijkt iets naar links op te schuiven en komt dan in het midden terecht. Als de CU nu naar rechts gaat, gaat die partij ook meer naar het midden. Als het onderscheid tussen CDA en CU wegvalt, zal dat zeker geen stemmenwinst voor de CU opleveren, in tegendeel. Het lijkt me een weinig doordachte keuze van de CU. Er blijft behoefte aan een partij voor gelovigen, die de kernboodschap van de Bijbel hebben begrepen: heb uw naaste lief, gelijk uzelf. Zo'n partij zal op ongeveer 5 zetels kunnen blijven rekenen. Men moet niet denken, dat er steeds meer mensen naar rechts opschuiven. Daar komt een eind aan, vooral als de consequenties van de bezuinigingen zichtbaar worden.

geralbeppo1
geralbeppo14 apr. 2011 - 7:18

http://nl.wikipedia.org/wiki/Christensocialisme natuurlijk zijn ze links! jezus was de eerste socialist.. het symbool van het christendom (delen van het brood) is een behoorlijk links symbool! hij nam tijd voor de armen en zieken.. klinkt niet erg rechts, of wel?

[verwijderd]
[verwijderd]4 apr. 2011 - 7:18

Duidelijke gristelijke taal..........dus niet meer dat sociale gedoe, maar er hard tegenaan................zoals ene brompje zeggen zou: vol op het orgel. Hallelujah.

1 Reactie
FransAkkermans
FransAkkermans4 apr. 2011 - 7:18

U legt nu een valse getuigenis af tegen de CU mijn beste schriftgeleerde.

[verwijderd]
[verwijderd]4 apr. 2011 - 7:18

Christelijk rechts, klinkt als een pleonasme.

3 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten4 apr. 2011 - 7:18

Goeie Mic. : )

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen4 apr. 2011 - 7:18

Eerder een contradictio in terminis.

Crunchy Frog
Crunchy Frog4 apr. 2011 - 7:18

Bedoel je daarmee dat het Christendom een rechtse stroming is, Mic? Hoe dan? Ik heb zelf altijd het gevoel dat Christendom en socialisme elkaar bijvoorbeeld erg overlappen in waarden als naastenliefde, gemeenschapszin, en zorg voor mensen die het minder hebben. Heel anders dan het ieder-voor-zich individualisme dat ter rechterzijde wordt beleden. Of dit soort waarden overigens nog terug te vinden zijn in de politieke machtsmachine die het CDA is geworden, dat lijkt me een andere vraag.

JoopSchouten
JoopSchouten4 apr. 2011 - 7:18

Tja. 'Socialistisch'. Dom dat aan dit woord een negatieve lading wordt gegeven. Het woord 'sociaal' volstaat. Misschien moeten alle woorden ontdaan worden van de toevoeging 'istisch'.: ... http://www.youtube.com/watch?v=FCADnoAHli8 Lyrics: Trumpets I can hear trumpets Solipsism Euphemism Pessimism Pointilism Flagellism Nihilism Urizel O Urizel Negativism Positivism Legalism Asinism Cynicism Terrorism Urizel O Urizel Jurism Tourism Neologism Imperialism Cleverism Criticism Cataphatacism Apophatacism Dogmatism Apologeticism Schism Schism Baptism Christening Bells. I can hear bells. Conservatism Liberalism Centrism Socialism Communalism Leninism Marxism Maotseism Communism Trotskyism Fidelism Facism Sunder Here Navy Man Scofistism Kenosisism Pneumatologism Theandricism Synergism Monothelitism Nestorianism Sacerdotalism Theurgism Ecclesiasticalism Eucharisticism Episcopalianism Hesychasticism Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaah Remain in hell, without despair O Urizel Remain in hell, without despair O Urizel Stop! I am resplendent in divergence I am resplendent in divergence I am resplendent in divergence

1 Reactie
HugoSpanje
HugoSpanje4 apr. 2011 - 7:18

Realism.

[verwijderd]
[verwijderd]4 apr. 2011 - 7:18

Waarom is de CU niet gewoon een christelijke partij? Daar zit wat rechts in, te weten al dat gedoe met de bijbel (gij zult ter kerke met een plooirokske), en er zit wat links in (hebt uw naast lief, en rap!), wat dan ook weer uit de bijbel komt. Links en rechts is zo conservatief. Zo ontzettend 1428.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten4 apr. 2011 - 7:18

...Vind jij.

Hanvander Horst
Hanvander Horst4 apr. 2011 - 7:18

Als de ChirstenUnie deze koers gaat varen en weer recht wordt in de oude leer, betekent dat een terugval naar een zetel of drie, de natuurlijke omvang van deze partij. Ik denk dat de christen-sociale inslag wel een zetel of wat waard is, bijvoorbeeld van kritische CDA-ers die iets met rentmeesterschap en gerechtigheid hebben. Die mensen zullen zich van een partij afkeren die behalve zondagsrust en bezwaren tegen abortus niet zoveel te bieden heeft.

1 Reactie
fjacobse
fjacobse4 apr. 2011 - 7:18

--- Ik denk dat de christen-sociale inslag wel een zetel of wat waard is, bijvoorbeeld van kritische CDA-ers die iets met rentmeesterschap en gerechtigheid hebben. --- Dit argument doet al een jaar de ronde maar de CU heeft nog voor geen millimeter kunnen profiteren van de leegloop van het CDA. Integendeel, men is alleen maar zetels kwijtgeraakt door zich op voorhand nadrukkelijk te distantiëren van het inmiddels mateloos populaire rechtse Kabinet. Het mag daarom toch wel als de politieke blunder van de eeuw worden beschouwd dat de CU niet heeft gekozen voor meedoen met VVD-CDA-PVV. Hadden ze nu 2 Ministersposten gehad, ze hadden een deel van hun programma kunnen realiseren en ze zouden een hoop meer mediacoverage scoren. Maar men was bij de CU zo bijdehand zich te positioneren als vluchtheuvel voor de ontevreden CDA-kiezer. En dat scenario is dus een grote ramp geworden. Maar goed, beter ten halve gekeerd dan ten hele verdwaald.

pvandenbemt
pvandenbemt4 apr. 2011 - 7:18

Ik vind christelijk en sociaal een vanzelfsprekender combinatie dan christelijk en rechts. Opkomen voor de zwakkeren zou iets typisch chrsistelijks moeten zijn. Dat rijmt niet met rechts.

1 Reactie
PeerJawel
PeerJawel4 apr. 2011 - 7:18

Je hebt blijkbaar nog nooit echt gekeken naar dat zogenaamde sociale gezicht van de christen denk ik. Ja, de christen is sociaal voor diegene die zich uitlevert aan het christendom. Je moet je eigenheid volledig inleveren en doen wat je wordt verteld en geloven wat je wordt voor gepreveld. Doe je dat niet dan lig je buiten en mag je ter plekke doodblijven want je bent dan een ketter. Van dat verhaal ven de barmhartige Samaritaan hebben de christenen niets geleerd. Logisch want die Samaritaan was ook maar een heiden. Bovendien was het maar een verhaaltje dat Jezus ter plekke verzon: Niet echt gebeurd dus maar bedoeld om de mensen barmhartigheid oftewel sociaal gevoel bij te brengen. Dat is achteraf gezien zelfs Jezus niet gelukt maar bij nader inzien is er ook geen enkel historisch bewijs voor het bestaan ven ene Jezus van Nazareth bijgenaamd de christus dus waar hebben we het hier over. Christenen sociaal? Nooit geweest, zal ook nooit gebeuren.

FransAkkermans
FransAkkermans4 apr. 2011 - 7:18

Jazeker. Uit het boek Hosea. Maar hoe komt u erbij dat de CU de naastenliefde overboord gooit? Je kunt dat niet doen en recht in de leer blijven.

1 Reactie
FransAkkermans
FransAkkermans4 apr. 2011 - 7:18

Sorry. Dit was bedoeld voor Han van leeuwen (10.50 uur).

meijerlahn
meijerlahn4 apr. 2011 - 7:18

Een groot deel van de zogenaamde christenen willen nu eenmaal niet geassocieerd worden met links, sociaal-democratie of het socialisme. De feodale tijdperkgenen zijn nog lang niet uit hun lijf verdwenen.

1 Reactie
FransAkkermans
FransAkkermans4 apr. 2011 - 7:18

Waarom 'zogenaamde' christenen? En sinds wanneer zijn christen-democraten voorstanders van het feodalisme? En sinds wanneer kun je genen kwijt raken?

[verwijderd]
[verwijderd]4 apr. 2011 - 7:18

Vooropgesteld, ik heb niets met begrippen links en rechts, hooguit ter duiding. Ik zeg wel eens: een nationalist bedient links en rechts, zoals het hoort. Eigentijds Christendom in Nederland moet een koers gaan varen volgens de Toren van Babel. Ieder volk en individu eigen thuisland/cultuur groot goed. Opvang vluchtelingen elders/in eigen regio als het eigen huis bomvol is. Ook dat heet christelijke naastenliefde. Ondertussen wijst PVV de juiste christelijke koers..

1 Reactie
MacRebennack
MacRebennack4 apr. 2011 - 7:18

'Ik zeg wel eens: een nationalist bedient links en rechts, zoals het hoort.' kijk eens aan, ambidextrie in de hollandse keuken.. Je bent al net zo in de war als je cluppie :-)

Coropa
Coropa4 apr. 2011 - 7:18

Toch is God een socialist.

2 Reacties
boeie
boeie4 apr. 2011 - 7:18

ik geloof niet in socialisten..

objectivist
objectivist4 apr. 2011 - 7:18

Maar ook een die zei: geef aan de keizer wat aan de keizer toebehoort. Dus hij begreep dat er standen en rangen zijn.

keck66
keck664 apr. 2011 - 7:18

Lijkt me niet sterk als je de partijkoers aanpast omdat kiezers je verkeerd begrijpen. Als je niet langer christelijk-sociaal wilt zijn, wat wordt je dan... christelijk-asociaal?

1 Reactie
PetervanDijk
PetervanDijk4 apr. 2011 - 7:18

Ik denk anti-Christelijk sociaal.