Tja, ietwat pedant van schoolmeester Asscher, heur. D'r zijn zoveel 'staande' uitdrukkingen (dwz stukjes tekst die uit hun context zijn gelicht en min of meer zelfstandig door het leven gaan): Pluk de dag, Alles van waarde is weerloos, Als ik twee hondjes was, Al draagt een aap een gouden ring, het is en blijft een lelijk ding etc. Het onderwijs, zegt men, stelt al 50 jaar niks meer voor. Ik weet dat niet, want ik heb schoolgegaan.
Iemand in de buurt van mijn studentenkot heeft bordjes op de bomen gehangen met gedichten toen iedereen nog zo'n beetje binnen bleef. Die twee hondjes waren er ook bij. Heel toepasselijk.
Hhahahaha. In het verlengde hiervan. Geschreven door:Ilja Leonard Pfeijffer "Een regering die zoveel stilistisch onbenul tentoonspreidt, mag misschien wel iets meer dan een half miljardje uittrekken voor kunst en cultuur" "https://www.hpdetijd.nl/columns/de-troonrede-was-stilistisch-gezien-een-broddelwerkje/"
Seegers: "Tussen ons en de zorg voor elkaar staan wetten in de weg en praktische bezwaren." Nu weet ik niet wat Seegers in de vier coupletten hiervoor precies heeft beweerd, maar het doodslaan van je bejaarde vrouw zou toch wel als symbool kunnen worden gezien van de huidige situatie in de 'zorg voor elkaar'. We stoppen onze vrouwen en oma's (en mannen en opa's) toch het liefst maar zo spoedig mogelijk weg in een bejaarden- of verpleeghuis om zo van hun fysieke problemen en onze psychische belasting af te zijn? Dus maakte de christelijke voorman met zijn citaat dus onbewust wel degelijk een terechte verwijzing. Overigens schreef Elsschot dit gedicht toen hij 28 was. Stereotiep voor hoe je dan tegen oude mensen aankijkt. Ik vind het persoonlijk dan ook niet zo'n best gedicht. Er spreekt geen levenservaring uit. Op zijn zeventigste had hij een heel ander gedicht geschreven.
Bejaarden met name de vrouwelijke variant, waren nooit populair. Iemand boven de 40 is voor een twintiger al gauw hoogbejaard.
NB erg positief over oud worden was hij ook al niet https://www.gedichten.nl/nedermap/gedichten/gedicht/40602.html
In Elsschot's gedichten staat er wat er staat. Wel heel mooi en precies geformuleerd, maar zonder gelaagdheid. Leest lekker weg. Leent zich erg voor citeren. Cynisme is zijn handelsmerk.
Segers kent Elsschot niet. Die schreef: Priesters zalven en beloven, maar ik kan het niet geloven. Neen, er is geen wenden aan: als wij dood zijn is 't gedaan. Als Segers dat geweten had, dan had hij Elsschot niet "geciteerd".
Hij kent zijn Elsschot niet blijkt ook uit het gedicht dat hij wel citeerde.
Geweldig mooie symboliek ook. Als Asscher of desnoods maar 1 van de andere 150 kamerleden tijdens de klimaat debatten de natuurkunde wetten ook zo goed kent dan word ik helemaal blij. Aan Alpha studies geen gebrek daar, blijkt maar weer
@ Willem D Jij schrijft: Als Asscher of desnoods maar 1 van de andere 150 kamerleden tijdens de klimaat debatten de natuurkunde wetten ook zo goed kent dan word ik helemaal blij. Waarom? Als de verwarmingsmonteur bij jou langskomt vraag jij hem ook naar zijn beheersing van het Latijn? Wat voegt de kennis van de natuurkunde toe aan de besluitvorming is de tweede kamer? Bovendien hebben de meeste Kamerleden minimaal HAVO maar vaak VWO gedaan. Zij hebben dus basale natuurkunde gehad. Ik denk dat jij te weinig weet dan de taken en activiteiten van kaderleden. Dat inzicht missen mensen met een bètastudie wel vaker.
@Daan Omdat er tijdens de klimaatdebatten zo ontzettend veel onzin wordt verkondigd. Ik vraag maar 1 kamerlid met een beta achtergrond, die een spreker net zo effectief terug op aarde brengt als Asscher deed. De huidige kamer zit vol met politicologen en bestuurskundigen. Het is dan ook econometrist (gamma wetenschap) Omtzigt die dan weer in positieve zin opvalt.
Ja. Een opvallend moment. Je zou er symboliek in kunnen zien. Maar het is natuurlijk je reinste toeval. Het liet wel zien hoe scherp (en geletterd) Asscher is. Hij is ook de enige die altijd zijn betoog, en response, achter de spreekstoel, zonder ondersteuning van teksten op papier doet. Het zit helemaal in dat intelligente hoofd.
Eens. En trouwens, Joop den Uijl was ook zo'n gedichtenkenner. Iets van links? Maar zie ook mijn commentaar hierboven.
@Eric Minnens 17 september 2020 at 12:03 . En trouwens, Joop den Uijl was ook zo’n gedichtenkenner. Iets van links? Cultuur. Duidelijk iets van links. Recht verafschuwd het
@NoahAmber Noem mij een rechtse voorman die gedichten citeert en je hebt een punt.
Eric, Ik kan het verkeerd gelezen hebben, maar ik geloof dat Noah je gelijk geeft/probeert te geven. Hij slaat alleen - op gebruikelijke wijze - zover door dat je 'm nauwelijks meer serieus kunt nemen. Overigens is een voorbeeld vrij snel te vinden. In 2018 citeerde Baudet Menno Wigman (Oneindig Wakker)
@NoahAmber Ik ben nooit te beroerd om mijn eigen stellingen te ondergraven, dus hierbij een link naar Baudet die Menno Wigman citeerde, zij het verkeerd. https://www.parool.nl/nieuws/familie-dichter-wigman-boos-op-baudet-om-speech~b92d18fb/