Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

CTIVD-rapport: burger onvoldoende beschermd tegen misbruik sleepwet

  •  
04-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
Bijeenkomst Ministerie van Defensie

© 2018-10-04 11:59:19 DEN HAAG - MIVD-hoofd Onno Eichelsheim (M), minister van Defensie Ank Bijleveld (L) en de Britse ambassadeur Peter Wilson tijdens een persconferentie van de Nederlandse Mi

Burgers zijn op dit moment onvoldoende beschermd tegen mogelijk onrechtmatig handelen door de inlichtingendiensten, die ruimere bevoegdheden hebben gekregen met de invoering van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), beter bekend als de sleepwet. Dat concludeert de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) in een voortgangsrapportage. De ‘risico’s voor onrechtmatig handelen’ door zowel de AIVD als de MIVD bestaan omdat verschillende waarborgen voor privacy die met de nieuwe wet zouden worden geïmplementeerd nog niet zijn ingevoerd.
Sinds de Wiv van kracht werd hebben diensten de mogelijkheid om naast ethergebonden informatie ook alle online communicatiekanalen af te tappen. Officieel mogen de diensten bulkgegevens verzamelen (‘slepen’) en alleen de relevante informatie gebruiken, maar de waarborgen daarvoor zijn er nog niet. De commissie stelt daarnaast vast dat ‘effectief extern toezicht nog onvoldoende mogelijk is’ omdat de AIVD en MIVD zo ver achterloopt met het implementeren van de nieuwe regels.
De Kamer stuurde afgelopen week nog twee extra aanscherpingen voor advies naar de Raad van State, die de verplichting van inlichtingendiensten om hun bevoegdheden ‘zo gericht mogelijk’ in te zetten verder formaliseert. Ook de omstandigheden waaronder informatie met buitenlandse diensten gedeeld mag worden zijn verder toegespitst. De aanscherpingen volgen op de negatieve uitslag van het referendum over de sleepwet, maar moeten nog door beide Kamers. Invoering kan dus op zijn vroegst midden volgend jaar plaatsvinden, mits de diensten hun zaakjes tegen die tijd wel op orde hebben.
Het kabinet vindt het nieuws ‘vooral een uitvoeringskwestie’. GroenLinks-Kamerlid Kathalijne Buitenweg neemt daar geen genoegen mee:
"De vliegende haast waarmee de Wiv moest worden ingevoerd, heeft de waarborgen voor de burger kind van de rekening gemaakt. Dat doet geen recht aan de kiezer. Onbegrijpelijk."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (35)

Darth Batman
Darth Batman6 dec. 2018 - 12:06

Ik kan me nog herinneren dat ik tegen die sleepwet heb gestemd. Blijkbaar waren er meer voorstanders. Jammer maar helaas.

johannn2
johannn25 dec. 2018 - 18:27

"GroenLinks-Kamerlid Kathalijne Buitenweg neemt daar geen genoegen mee: "De vliegende haast waarmee de Wiv moest worden ingevoerd, heeft de waarborgen voor de burger kind van de rekening gemaakt. Dat doet geen recht aan de kiezer. Onbegrijpelijk."" De burger heeft gewoon 'geen prioriteit'. Het is per slot ook maar een democratie. .

Bert de Vries
Bert de Vries5 dec. 2018 - 17:32

Privacy is verleden tijd, angst is leitmotiv. Angst wordt gevoed door afnemend vermogen om te beveiligen. Van het laatste is, net als voor verdwijnende privacy, rechts beleid de oorzaak. De overheid die maximaal wil bezuinigen op uitgaven, stelt de burger bloot aan allerlei risico's. Onder meer veiligheidsrisico's en privacyrisico's. En de zelfde overheid compenseert die blootstelling door het maximaliseren van controle. En de burger? Die stemt telkens weer, en in toenemende mate, op partijen die hem zijn veiligheid en privacy afnemen. Zoals voorspelbaar, als angst de raadgever is.

1 Reactie
henk-alexander
henk-alexander6 dec. 2018 - 10:45

Burgers blaffen tegen de maan … Een inlichtingendienst opereert autonoom en stelt alles in het werk om, als vitaal onderdeel van de 'permanente staat', zich te versterken. En als de twijfel en argwaan van burgers al te hinderlijk wordt, kan er altijd nog - om de rijen gesloten te houden, een blik terroristen of hackende Russen worden open getrokken.

Rechtse Bal
Rechtse Bal5 dec. 2018 - 17:06

De WIV is indertijd hals over kop ingediend door oud minister Plasterk Binnenlandse Zaken; Hij was ervan overtuigd dat daardoor terrorisme tot staan gebracht zou worden. PvdA, Plasterk, wetten.... een combinatie die mij verontrust.

1 Reactie
Bert de Vries
Bert de Vries6 dec. 2018 - 11:57

RechtseBal, alle waarwchuwingen voor de tekortkomingen van deze wet kwamen van links.Die waarschuwingen werden weggehoond door Rechts. Op dit moment regeert Rechts. Rechts had de sleepwet kunnen intrekken en had de sleepwet vergaand kunnen aanpassen. Rechts heeft dat niet gedaan. Eigenlijk ging de sleepwet Rechts nog niet ver genoeg. Een raadgevend referendum over de wet leidde tot marginale, volstrekt onvoldoende, aanpassingen. En uit woede over de wens van de meerderheid van het Volk besloot Rechts direct om dat referendum maar af te schaffen. RechtseBal, wat jij toeschrijft aan Plasterk, bepaald geen linkse PvdAer, is in dezen kenmerkend voor Rechts.

Hiltermann
Hiltermann5 dec. 2018 - 12:52

Nederland slaapt rustig verder. Deze gang van zaken bewijst eens te meer dat het toezicht op mogelijke schending van privacy door steeds verdergaande bevoegdheden niet sterk genoeg verankerd kan zijn in de wetgeving. In de korte tijd dat de Wiv van kracht is zijn er te veel incidenten aan het licht gekomen waarbij opsporingsdiensten uitdrukkelijk tegen de verruimde wettelijke mogelijkheden hebben gehandeld. Dat vond plaats omdat het kon. zo eenvoudig is het. Toezicht achteraf blijkt niet te werken omdat er geen sancties zijn.

2 Reacties
johannn2
johannn25 dec. 2018 - 18:03

Hiltermann, Het bewijst met name ook, dat de bescherming van de privacy zacht gezegd 'geen prioriteit' heeft bij de diensten. Big Brother- achtige tendensen. De sleepwet had pas in werking mogen treden als de maatregelen voor de bescherming van de privacy in orde en in werking waren. Niet omgekeerd, zoals nu. De omgekeerde volgorde die hier is toegepast geeft veel te denken over het respect van onze overheid voor de burger en de democratie. . .

LaBou
LaBou 5 dec. 2018 - 20:20

Maar we weten nu natuurlijk wel wat de echte reden is waarom het referendum moest verdwijnen. En waarom D66 in tweede instantie tegen zijn eigen refendumvoorstel stemde.

Bouwman2
Bouwman25 dec. 2018 - 12:45

Hé ja, laten we het nog eens over de wet op de inlichtingendiensten hebben, spannend zeg. Want ze willen maar alles van jou , onschuldig slachtoffer weten en mensen die je pincode kijken, die zijn enkel op Opsporing verzocht te vinden. Terroristen die moorden en brandschatten ze bestaan niet. . De Berlijnse kerstmarkt was fake. Alles is zo'n beetje nep, AIVD en MIVD zijn mantelorganisaties die maken je bang voor je eigen angstdromen. . Precies zoals Baudet gisteren al opmerkte: de vluchtelingen uit Syrie kwamen enkel naar hier omdat Angela Merkel uitnodigend zei: Wir schaffen das, dat is mijn juiste volgorde en dus niet andersom, sufferds.

4 Reacties
Karingin
Karingin5 dec. 2018 - 14:48

Dat jij je privacy en de rechtsstaat niet hoog in het vaandel hebt staan zegt genoeg. Slaap lekker verder zou ik zeggen.

Joe Speedboot
Joe Speedboot5 dec. 2018 - 15:11

'Precies zoals Baudet gisteren al opmerkte: de vluchtelingen uit Syrie kwamen enkel naar hier omdat Angela Merkel uitnodigend zei: Wir schaffen das' Waarmee Baudet zijn leugenachtigheid weer eens bewees. Alsof er geen oorlog is in Syrië die een enorme vluchtelingenstroom op gang heeft gebracht. Maar ach zijn achterban laat zich nou eenmaal graag voorliegen in de veronderstelling dat het eeuwig verongelijkt kijkende verwende prinsje Baudet altijd de waarheid spreekt. Mijn hemel wat een aansteller!!

johannn2
johannn25 dec. 2018 - 18:07

Bouwman, Met deze referentie aan Baudet als informatiebron diskwalificeer je je. Op naar de volgende reageerder met een gezondere maatschappelijke perceptie. .

OlavM
OlavM5 dec. 2018 - 23:50

@ Bouwman: Du schaffst es überhaupt nicht.....

Daniel Blank
Daniel Blank5 dec. 2018 - 12:22

Gelukkig hebben we het raadgevend referendum afgeschaft.....

Purper Floyd
Purper Floyd5 dec. 2018 - 11:37

Luister in dit kader vooral ook eens naar wat de voormalig baas van de MIVD, Pieter Cobelens, hierover te zeggen heeft. https://www.nporadio1.nl/1-op-1

1 Reactie
Joe Speedboot
Joe Speedboot5 dec. 2018 - 20:16

Beroepsdeformatie. Kent u die uitdrukking?

Thuiszitter
Thuiszitter5 dec. 2018 - 11:33

CTVID voert schijnbaar onafhankelijke controles uit . De sleepwet is al geen goed idee wanneer de controles niet meer deugen is het eind pas echt zoek. Ik heb er geen vertrouwen in.

OlavM
OlavM5 dec. 2018 - 10:25

Onderstaande reacties onderschrijf ik van harte. (Verdere toevoeging overbodig).

Break on through
Break on through5 dec. 2018 - 7:00

Het is ook nooit de bedoeling geweest om mensenrechten te waarborgen met deze wet. De bedoeling is en was om de controlestaat uit te breiden, met bangmakerij over terrorisme.... Zodat het nog makkelijker is om op een geruisloze en geweldloze manier een extreemrechtse politiestaat te implementeren....

1 Reactie
johannn2
johannn25 dec. 2018 - 18:19

Er wordt inderdaad vlijtig gebouwd aan de politiestaat. Dat terwijl terrorisme in Nederland nog bijzonder weinig aanleiding heeft gegeven. De overheid is w.b. dit onderwerp wel heel erg op voorkómen gericht. Dat zijn we over het algemeen niet gewend van onze overheid, die er een principekwestie van heeft gemaakt om achter de feiten aan te sloffen. (woningbouw, zorg, rechtspositie minder draagkrachtigen, arbeidsrechten, milieu, enz. ) De overheid heeft met het opbouwen van de controlestaat duidelijk gemaakt, dat ze de burger, basis van de democratie, fundamenteel wantrouwt. Alle reden dus voor die burger, om deze overheid even fundamenteel te wantrouwen. .

ruma ankka
ruma ankka5 dec. 2018 - 6:56

De overheid toont zich keer op keer onbetrouwbaar (leenstelsel!) en komt afspraken niet na. Dit moeten de politici zich echt aantrekken maar overal,wordt van weggekeken.

3 Reacties
Hiltermann
Hiltermann5 dec. 2018 - 12:32

Gaat niet gebeuren hoe ernstig dit ook is. Wat er nu rondloopt in Den Haag denkt dat alles maar kan. Beloven en niet doen, liegen dat het gedrukt staat. Gedupeerden in Groningen aan het lijntje houden. Rotzooien met de belangen van burgers zonder enige beperking. Dit corrupte zootje had zich al lang voor een strafrechter moeten verantwoorden wegens oplichting en bedrog. Gaat niet gebeuren hoe ernstig het ook is.

adriek
adriek5 dec. 2018 - 12:38

Moeten politici zich dat aantrekken, of burgers die op die politici gestemd hebben?

Karingin
Karingin5 dec. 2018 - 14:46

Adrie: De politici moeten zich dat aantrekken. Ze hebben bij hun installatie een eed gezworen.

west012
west0124 dec. 2018 - 21:27

Grappig, ik kijk net naar het programma Opgelicht op NPO 1. Het is klaar en ik schakel over naar Nieuwsuur op NPO2. Kijk ik dus weer naar het programma opgelicht maar nu is de dader onze Nederlandse staat die nog niet zo lang geleden de Sleepwet "met alle waarborgen die maar denkbaar zijn" aan het kritische publiek hebben 'verkocht'. Het zijn dus gewoon dezelfde oplichters als die ik zag op NPO1.

Grietje Genot
Grietje Genot4 dec. 2018 - 21:23

Goh, hoe is het mogelijk, hè?

Klaas Punt
Klaas Punt4 dec. 2018 - 21:12

Wie schampert er nog over de DDR?

toshiba
toshiba4 dec. 2018 - 21:05

de partij van law & Order, VVd, wil van nederland zsm een politiestaat maken in navolging van china waar agenten al met augmented reality burgers realtime controleren. burgers worden gereduceerd tot nummers die maar een recht hebben: consumeren ter meerdere glorie van multinationals die de VVD maar al te graag op zijn wenken bediend. en de rechtse gemeenschap vind het allemaal wel best tot het hun zelf betreft. dan trekken ze een geel hesje aan en geven ze Links de schuld. zie daar daar het 'duivels' pact van rechts gelijk aan : "De beste prestatie van de duivel is, dat hij mensen heeft overtuigd dat God niet bestaat. "

Hiltermann
Hiltermann4 dec. 2018 - 19:36

Er is uitgebreid gewaarschuwd voor de gevolgen van de Wiv. De door de politiek voorgestelde bescherming van burgers blijkt in de praktijk een farce te zijn. " De ‘risico’s voor onrechtmatig handelen’ door zowel de AIVD als de MIVD bestaan omdat verschillende waarborgen voor privacy die met de nieuwe wet zouden worden geïmplementeerd nog niet zijn ingevoerd. " Het is toch te dol voor woorden dat de Wiv in werking treedt zonder dat de bescherming van de privacy van burgers die moet volgen op het geven van uitgebreide bevoegdheden in werking is getreden. Dit is wanbestuur van het zuiverste water. Zonder enige overdrijving kan vastgesteld worden dat de gevolgde procedure de kortste weg is naar een politie staat. De betrokken ministers moeten aftreden.

4 Reacties
Hiltermann
Hiltermann4 dec. 2018 - 19:42

Met dit soort stunts komt de opheffing van de eerste kamer erg dichtbij. Eerst de bevoegdheden verruimen en pas later de maatregelen invoeren die de privacy van de burger moeten beschermen. Het kan niet waar zijn

LaBou
LaBou 5 dec. 2018 - 6:49

"Eerst de bevoegdheden verruimen en pas later de maatregelen invoeren die de privacy van de burger moeten beschermen. Het kan niet waar zijn" Het zo niet zo moeten zijn. Helaas is het wel de realiteit.

Roel2
Roel25 dec. 2018 - 6:55

Die opheffing heeft praktisch toch al plaats gevonden. Eerst wordt er dubieuze regelgeving versneld door beide kamers geloodst (want dat kan), en vervolgens de aanscherpingen via het 'normale' tijdrovende traject (en die gaan ongetwijfeld nog een paar keer heen en weer gestuurd worden) met de hoop dat de 'maatschappelijke noodzaak inmiddels is verdwenen'. Volgens de wet is elke volksvertegenwoordiger een autonoom handelend persoon, maar zo is onze democratie allang niet meer ingericht....

Hiltermann
Hiltermann5 dec. 2018 - 12:44

Je bedoelt zonder last of ruggespraak. Dat was eens de peiler waarop de onafhankelijkheid van het parlement en de democratische rechtsstaat was gebaseerd. Sinds er dichtgetimmerde regeerakkoorden zijn van een stel angsthazen die zich bewindspersonen noemen is dat verleden tijd. Hoe is het mogelijk dat parlementsleden waarvan verwacht mag worden dat ze in staat zouden moeten zijn te oordelen over het al jaren bestaande misbruik dat verplicht voorstemmen voor coalitievoorstellen inhoudt toch steeds braaf als stemvee voor het kabinetsbeleid stemt?

robheus2
robheus24 dec. 2018 - 18:58

In een normaal en fatsoenlijk land kunnen de burgers de regering in de gaten houden en controleren, en is de regering bang om betrapt te worden op haar fouten. Maar als de regering haar burgers bespioneerd, en burgers bang zijn dat ze door de regering in de gaten te worden gehouden, dan is er iets goed mis.