Crisis of beleid: Minder kinderen naar opvang
• 12-09-2013
• leestijd 2 minuten
Onderzoek FNV weerspreekt bewering minister Asscher
Ouders brengen hun kinderen steeds minder vaak onder bij de kinderopvang. Ze doen dat omdat de kosten te hoog zijn. In plaats daarvan gaan ze minder werken om zo zelf voor de kinderen te kunnen zorgen. Dat blijkt uit de resultaten van een enquete die FNV hield. Minister Asscher beweerde woensdag nog het tegenovergestelde.
De FNV stelt dat de vermindering van de opvang geen gevolg is van de crisis maar van de bezuinigingsmaatregelen die het kabinet oplegt:
Een op de vier ouderparen meldt dat ze minder uren zijn gaan werken of dat één van de twee helemaal is gestopt. De overgrote meerderheid doet dit vanwege de hogere kosten voor kinderopvang. Gijs van Dijk, FNV-bestuurder Arbeid en Zorg: “Uit de cijfers blijkt nu onomstotelijk dat het niet door werkloosheid komt, maar puur door het beleid. Op deze manier jagen we jonge ouders van de arbeidsmarkt.
Minister Asscher zei woensdag in een brief aan de Tweede Kamer dat er juist helemaal geen sprake is van een vermindering van arbeidsuren bij ouders,
meldt de Volkskrant :
Het gebruik van kinderopvang is in de eerste helft van dit jaar met 13 procent gedaald. (….) De arbeidsparticipatie van ouders met kinderen is vergeleken met het vorige kwartaal nauwelijks gedaald, aldus Asscher. Wel liep het aantal opvanglocaties terug en stegen de prijzen.
De FNV beweert op basis van eigen onderzoek:
Uit de enquête blijkt dat 40 procent van alle ouders minder uren afneemt. Ze vangen dit op met informele opvang, passen hun arbeidstijden of werkplek aan of worden zzp’er. Een kwart van de ouders is dit jaar minder uren gaan werken of helemaal gestopt. Als reden geeft 80 procent aan dat dit komt door de te dure opvang.Meestal leveren ze 5 tot 8 uur werktijd per week in. Bij één derde gaat het om een halve dag (3 -5 uur).
De vakbond en minister staan lijnrecht tegenover elkaar. Volgens Asscher is de terugval een gevolg van de crisis, volgens de FNV wordt deze juist veroorzaakt door het kabinetsbeleid dat opvang steeds duurder maakt. Per 1 januari hebben ouders met een hoog inkomen geen recht meer op kinderopvangtoeslag.
cc-foto: PvdA