'Crisis hakt erin bij werknemer'
• 07-10-2013
• leestijd 2 minuten
FNV-onderzoek: Angst voor ontslag, hoge werkdruk, geldtekort
Werknemers hebben het moeilijk in crisistijd. De helft heeft last van de hoge werkdruk. Eén op de vijf komt niet rond met zijn loon en 40 procent vreest voor zijn baan, zo blijkt uit een FNV-onderzoek waarover het AD schrijft.
Vier op de tien werknemers vinden scholing en loopbaanmogelijkheden onvoldoende. Een derde krijgt geen waardering van de chef. 40 procent heeft geen vertrouwen in z’n werkgever, citeert het
AD uit het FNV-onderzoek dat via de website GewoonGoedWerkmeter.nl onder 13.000 mensen in loondienst werd uitgevoerd.
Het onderzoek constateert dat de problemen dwars door alle sectoren heen lopen: Leraren en lassers, buschauffeurs en bankmedewerkers, mensen op kantoor, in verpleging en verzorging, in industrie en schoonmaak. De crisis slaat niemand over.
FNV-topbestuurder Mariëtte Patijn noemt de resultaten van het onderzoek op de “schokkend” en vindt veel werkgevers “nalatig”. Ze krijgt bijval van Carel Hulshof, bijzonder hoogleraar Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde aan het AMC in Amsterdam, noemt het onderzoek ‘een duidelijk signaal’:
De werkdruk is in crisistijd vrij hoog. Dat hoor ik van bedrijfsartsen en huisartsen. Hetzelfde werk wordt gedaan door minder mensen, we voelen ons meer dan ooit onder druk gezet en moeten de productie opjagen. Ook staat de vaste baan onder druk.” Daarnaast lopen werk en privé meer dan vroeger door elkaar, constateert Hulshof. “Dat kan ten koste gaan van de tijd die je nodig hebt om te herstellen.
Een deel van de oplossing moet in opleiding en scholing liggen, vindt Hulshof. Werkgeversverenigingen en ondernemers organisaties als AWVN, VNO/NCW en MKB erkennen het gevoel van onzekerheid en de oplopende werkdruk.