Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Crisis bij Meta, Mark Zuckerberg zet elfduizend medewerkers op straat

  •  
09-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
847 keer bekeken
  •  
ANP-408440588

Het is op personeelsgebied een slagveld bij de sociale mediareuzen. Mark Zuckerberg heeft laten weten dat de komende tijd maar liefst 11.000 mensen bij Meta, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp, worden ontslagen. Eerder al zette de nieuwe Twitter-baas Elon Musk ruim de helft van zijn 7500 medewerkers op straat.

Het gaat slecht met Meta. Vol enthousiasme kondigde Zuckerberg vorig jaar de “Metaverse” aan, een netwerk van aan elkaar gekoppelde virtuele ruimtes waarin gebruikers met elkaar kunnen communiceren, gamen, winkelen enzovoorts. De ontwikkeling kostte Meta miljarden aan investeringen, maar dat betaalt zich vooralsnog niet terug. Er is nog maar weinig interesse in Zuckerbergs knullig uitziende 3D-wereld, waardoor ook adverteerders op grote schaal wegblijven. Behalve het uitblijven van de verwachte inkomsten, heeft het bedrijf ook een dreun gehad op de beurs. Sinds begin dit jaar is het vermogen van Zuckerberg op papier met 90 miljard dollar gekrompen.

Woensdag liet Zuckerberg zijn plannen weten via een mail aan alle medewerkers. Wie moet vrezen voor zijn baan, is op dit moment nog niet duidelijk. Voor een deel van de opgeofferde medewerkers viel de beslissing wel al direct vandaag. Zij werden direct na de mededeling afgesloten van hun toegang tot alle systemen. Ze mochten alleen hun mailadres nog even behouden om afscheid te nemen. 

Direct na de overname van Twitter door Elon Musk, zette ook hij het mes in het personeelsbestand. Musk kocht Twitter voor een bedrag van 44 miljard dollar, veel meer dan het sociale netwerk waard was. Twitter kampte daarnaast al met een miljardenschuld die Musk met zijn aankoop erfde. Van de 7500 medewerkers, kwam de helft vrijwel gelijk op straat te staan. Kort erop bleek dat veel van die medewerkers cruciaal waren voor de bedrijfsvoering, waarna ze gevraagd werden terug te keren. Hoeveel van de ontslagen Twitter-werknemers ook zijn teruggekeerd naar het schrikbewind van Musk is niet bekend. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

Break on through
Break on through10 nov. 2022 - 11:25

Hoho, de facebook newspeak voor ontslagen worden is "laten gaan". Maar goed, ik zie Meta nog ten gronde gaan. Gelukkig. Zuckerberg heeft te megalomane ideeën als het mij vraagt. Zijn we weer een milieuramp armer.

EenMening3
EenMening310 nov. 2022 - 0:54

De techreuzen hebben veel te veel macht gekregen. Het is een absoluut nodig dat ze opgesplitst worden, zoals in het verleden Ma Bell. Het lijkt er nu op dat voor Meta en Twitter overheidsingrijpen niet meer nodig is, ze brengen zichzelf terug tot acceptabele proporties...

RDZ1993
RDZ19939 nov. 2022 - 22:29

Naar voor alle betrokkenen. Op linkedin zie ik veel verhalen langskomen. Veel recruiters ook. Niet gek want wie gaat er nu in deze tijd werven. Dit zat er wel een beetje aan te komen. Elk product heeft een levenscyclus en facebook heeft de beste tijd gehad. Van bijna iedereen hoor ik dat ze er minder op zitten en dat heeft impact met de advertentie inkomsten. De Metaverse lijkt een miljardenflop te zijn. WhatsApp is volgens mij geen cashcow en Instagram heeft concurrentie van TikTok. De afgelopen jaren was geld bijna gratis maar de federal reserve heeft de rente opgeschroefd waardoor dit soort zombiepraktijken leeg lopen.

Gnoom
Gnoom9 nov. 2022 - 20:10

Jongens, jullie weten het toch, zo gaat dat in Amerika opeens sta je met de "Pink Slip" op straat. Als Facebook "lean en mean" was gebleven dan had er nog wel groei in gezeten. Maar ja, een overvloed aan regels en voorwaarden daar houdt de gebruiker niet van dus die stapt net zo makkelijk over naar TikTok en daar gaat je groei en dito reclame inkomsten.

1 Reactie
RDZ1993
RDZ19939 nov. 2022 - 22:30

Volgens mij krijgen ze minstens 4 maanden loon mee. In Amerika betaal je minder belasting. In Nederland ben je direct de helft kwijt van je ontslagvergoeding.

Joop  den Uil
Joop den Uil9 nov. 2022 - 17:41

wat doen we nu met die electriciteitsslurpers van opslag in Almere en Delfzijl ? Ook maar ontslaan denk ik zo (met wachtgeld te betalen door zucker)

Prins Zonneschijn
Prins Zonneschijn9 nov. 2022 - 13:18

Goed zo. Hoe eerder dit bedrijf kopje onder gaat hoe beter.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine9 nov. 2022 - 13:13

Wellicht een recessie op komst, reclame uitgaven staan al onder druk, de internet bedrijven bereiden zich alvast voor.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk9 nov. 2022 - 13:13

Het ging allang slecht met Facebook voordat het Meta werd. The Zuck heeft gewoon weggekeken en gedacht dat het wel over ging. Maar ja, alleen heerser.