Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Crimineel die terroristen 'vuile bom' aanbood alweer op vrije voeten

  •  
07-10-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
ap_300_01.jpg
Levensgevaarlijke mix van Oosteuropees anti-amerikanisme en jihadisme: in Moldavië proberen smokkelaars nucleair materiaal te slijten aan terroristen
In Moldavië, het armste land van Europa, proberen criminelen nucleair materiaal dat gebruikt kan worden voor een ‘vuile bom’ te slijten aan islamitische terroristen. De Moldavische politie heeft in samenwerking met de FBI diverse pogingen daartoe opgespoord. Een van de smokkelaars werd tot vijf jaar veroordeeld maar kwam afgelopen zomer na amper drie jaar al vrij. Gevreesd wordt dat bij zijn activiteiten voortzet.
Het internationale persbureau Associated Press heeft de verschillende voorbeelden van pogingen om nucleair materiaal te verkopen aan terroristen in kaart gebracht. De handelaren hebben vaak geen idee van de gevaren en vervoeren monsters het materiaal, dat vermoedelijk uit Tsjernobyl afkomstig is, vrijwel zonder enige bescherming. De handel werd in 2009 bij toeval ontdekt door een Moldavische undercover-agent die uranium kreeg aangeboden. Hij was zo onbekend met de materie dat hij moest googelen wat dat precies was. En schrok zich te pletter.
Vervolgens werden er verschillende undercover-operaties opgezet om te achterhalen waar het levensgevaarlijke spul vandaan kwam. Vaak werd het aangeboden door ordinaire criminelen maar in een enkel geval was er sprake van een handelaar met een missie, een voormalig KGB-informant met een grondige afkeer van de Verenigde Staten die nog stamt uit de Sovjet-tijd. Hij wilde specifiek IS voorzien van een vuile bom. 
Het hele verhaal, dat leest als een James Bond-film, vind je hier.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.