Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

'Crimefighter' Teeven snoeit in juridische eerste hulp

  •  
09-02-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
teeven_300.jpg
'Staatssecretaris Fred Teeven geeft toe aan politiewensen' ... Halvering vergoeding advocaten, nu minder dan loon cassière ... Juridische eerste hulp aan verdachten praktisch wegbezuinigd ... Advocaten voorzien meer justitiële missers
Advocaten zijn woedend over de plannen van staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD). Hij wil de vergoeding die advocaten ontvangen voor de juridische bijstand tijdens de eerste fase van een strafzaak halveren tot 82 euro. Minder juridische hulp leidt tot meer veroordelingen, dat komt crimefighter Teeven goed uit.
Nieuwsuur meldt:
“Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie komt met nieuwe tarieven voor advocaten. Een raadsman krijgt daardoor bij het begin van het strafrechtelijk onderzoek de helft minder betaald. Van 185 euro gaat de vergoeding naar 82,50.
 (…) Als het kabinet inderdaad bezuinigt op de gefinancierde rechtshulp die de overheid nu nog betaalt, is bijna iedereen die met justitie in aanraking komt, de dupe.”
De eerste juridische hulp is ingevoerd omdat politie verdachten dusdanig onder druk zetten dat onschuldige mensen bekentenissen doen. In het verleden leidde dat onder meer tot de veroordeling tot 20 jaar cel van Ina Post. Pas na het uitzitten van haar straf werd door de rechter vastgesteld dat ze de moorden die ze tijdens haar eerste verhoor bekend had, niet gepleegd had. 
In de Volkskrant zegt secretaris Geertjan van Oosten van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA). 
 ‘Nederland moet van het Europese Hof zorgen voor rechtshulp rondom verhoren. Nu is het ministerie van Justitie eindelijk zover en dan komen ze met deze enorm uitgeklede regeling. Advocaten zullen nog minder gaan verdienen dan caissières.’
De advocaten zeggen de pro-deo hulp stopt te zetten als de maatregel doorgevoerd wordt.

Meer over:

politiek, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (39)

mees.
mees.9 feb. 2011 - 8:04

Mooi hé...hoeveel meer duidelijkheid moet er nog meer komen dat dit kabinet er alleen is voor de rijken. Puur asociaal kabinet.

Bouwman2
Bouwman29 feb. 2011 - 8:04

Het Hof in Straatsburg heeft bepaald dat iedereen recht heeft op rechtshulp. De staat betaalt de vervolging van burgers, de staat heeft ook de plicht de vervolgde burger adequaat bij te staan. Dat is precies het evenwicht dat maakt dat we hier geen politiestaat hebben. Dit kabinet verstoort dit evenwicht door aan de ene kant steeds meer personeel en geld ter beschikking te willen stellen voor zijn vervolgende taak en aan de andere kant door de rechtshulp niet langer kostendekkend te maken. Het kabinet heeft de opdracht het arrest uit Straatsburg uit te voeren, maar saboteert dat. Dat is ongemeen kwalijk, dit kabinet heeft de nog nooit vertoonde intentie de rechtstaat te ondermijnen.

grolschje2
grolschje29 feb. 2011 - 8:04

Ach tja, dit zijn we inmiddels wel gewend van de Vara, de NOS en de Avro. Als de de SP/PvdA met exact hetzelfde plan zou zijn gekomen dan zouden we een urenlange docu krijgen over hoe absurd hoog de beloningen van advocaten wel niet zijn en dat het zo fantastisch is dat er nu eindelijk wat aan wordt gedaan.

Bouwman2
Bouwman29 feb. 2011 - 8:04

Dit is het kabinet van de revanche op de linkse hobbies. Even herinneren wat Teeven ooit in een persinterview zei: Dat kom ik met mijn tweede hands VW en parkeer ik voor de rechtbank naast de gloednieuwe Porche Carrera van meneer de advocaat. Kan het rancuneuzer, meneer de staatssecretaris?

Bouwman2
Bouwman29 feb. 2011 - 8:04

Het betreft weer een van die populistische valse cadeautjes van dit kabinet. Het arrest van het Hof in Straatsburg heeft uiteraard voorrang. Het Hog heeft bevolen dat de staat de rechten van de burger onverkort dient te respecteren en het kabinet heeft dat dus maar te doen. Wat een zegen is de Europese samenwerking toch: zonder deze zou Nederland allang de rechteloosheid bruiloft vieren. Overigens heeft mevrouw Albayrak ook al geprobeerd de rechtshulp aan te pakken, maar dat leidde niet tot succes.

Bouwman2
Bouwman29 feb. 2011 - 8:04

Wat Teeven zegt over de toename van het aantal verhoren waarbij de piketadvocaat aanwezig moet zijn klopt aardig. De advocaat wordt opgeroepen voor al die meisjes van 13 die opgepakt zijn omdat ze een pakje kauwgummi hebben gestolen. Dat kost dus 85 euro inclusief voorrijkosten en de advocaat legt daar dik op toe. Maar al die meisjes samen vormen een forse kostenpost. Dat kan dus een stuk slimmer. De politie hoeft die meisjes namelijk niet op te pakken en een heel circuit in gang te zetten. Ze kunnen ook voor minder geld bij ouders of school afgeleverd worden met een opvoedend praatje. De politie rijdt toch de hele dag rond. Laat Teeven dus de politie instructie geven om net als vroeger kleine meisjes als kleine meisjes te behandelen en niet als terroristen.

Florian2
Florian29 feb. 2011 - 8:04

Ik heb -hoewel VVD stemmmer- kreimfijter Teeven nooit gemogen met zijn rechts conservatieve gewauwel een populistisch gewauwel over strengere straffen en andere onzin. En dan nu dit weer: slechte zaak om op deze manier de rechten van verdachten aan te tasten. Verdachten kunnen we immers ALLEMAAL worden!

DikBrix
DikBrix9 feb. 2011 - 8:04

Ik snap niet dat Teeven niet allang lid is geworden van de vereniging van Wilders. Hoe kan het zijn dat een zichzelf respecterende partij als de VVD beweert te zijn, dit soort verhalen steeds accepteert? Wat een triest verhaal.

[verwijderd]
[verwijderd]9 feb. 2011 - 8:04

Verdachte wordt je natuurlijk niet zomaar... Een eigen bijdrage in het ontvangen van die status lijkt me dan ook niet meer dan normaal. En laten we wel zijn, welke cassière verdient nu ruim 12.500,- euro in de maand bij een 40-urige werkweek? Welke cassière heeft originele Eames-stoelen in haar werkkamer staan? Overigens heb ik nooit geweten dat "pro deo" op kosten van de belastingbetaler was. Ik heb altijd een te rooskleurig beeld van die pro deo advocaten gehad. Die lieverds van de eigenzinnige en maatschappelijk betrokken advocatenkantoren hebben gewoon jarenlang pro pecunia op de zak van de hardwerkende kleine man geleefd! Wat een huilerij van die Geertjan van Oosten. Geen enkele advocaat doet voor 100% "pro deo" werk dus geen enkele advocaat levert 50% van zijn inkomen in. Mijn eerste inschatting is dat een advocaat van 250.000 terugvalt naar 225.000 à 235.000 euro op jaarbasis. Dat is om te janken, voor een cassière.

3 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst9 feb. 2011 - 8:04

Verdachte kan je op de vreemdste gronden worden, zoals blijkt uit de juridische missers die de laatste tijd aan het licht komen. Een advocaat vanaf het eerste verhoor is dan ook geen overbodige luxe en het zou de Nederlandse rechtsstaat schaden als alleen mensen met een dikke portemonnee zich die luxe kunnen veroorloven. Daar gaat het me in deze mail maar half om. Fred Teeven wordt aangeduid als "crime fighter". Hij zou een bestrijder zijn van de misdaad. Die eretitel hoor je bij grote processen wel vaker en dan is het meestal omdat zulke crime fighters wegens al te creatieve omgang met de wet door advocaten als Bram Moscovicz of Gerard Spong worden klemgezet. Die crime fighters vechten een hoop, maar de daders krijgen zij blijkbaar zelden te pakken. Ook deze halvering van de advocatenvergoeding zal er ongetwijfeld toe leiden dat er meer verdachten veroordeeld worden. Of dat dan ook de daders zijn, is nog maar de vraag.

misslobena
misslobena9 feb. 2011 - 8:04

Advocaten zijn volgens mij bijna allemaal freelancers. dwz dat van die 80euro alle belastingen en verzekeringen (ook ww, zw en wia) af moeten. Dan houden ze inderdaad bijna niets over.

arieroos
arieroos9 feb. 2011 - 8:04

[Verdachte wordt je natuurlijk niet zomaar... Een eigen bijdrage in het ontvangen van die status lijkt me dan ook niet meer dan normaal.] Dit had ik niet van je verwacht, Aert; pleit jij hier voor het afschaffen van de rechtsstaat ? Want daar komt het natuurlijk wel op neer met zo'n bijdrage. Mensen die die bijdrage niet kunnen opbrengen, wordt het recht op verdediging ontzegt. Jij vind dat een goed idee ? [En laten we wel zijn, welke cassière verdient nu ruim 12.500,- euro in de maand bij een 40-urige werkweek? Welke cassière heeft originele Eames-stoelen in haar werkkamer staan?] Jammer dat jouw cassiere daar jaloers op is, maar ze had ook gewoon rechten kunnen gaan studeren en ook zoveel verdienen, natuurlijk. Je hebt dat soort nu eenmaal allemaal volledig zelf in de hand, zoals een goed liberaal betaamt ...

[verwijderd]
[verwijderd]9 feb. 2011 - 8:04

Ja gek toch dat normale mensen zichzelf moeten verzekeren voor rechtsbijstand en hulp,maar dat daders en verdachten alles maar gratis krijgen. ook links; het tegenhouden van simpele no cure no pay, waardoor de armste en slechts opgeleide idioot alsnog d ebeste advocaat kan inhuren als hij/zij maar een "case" heeft waar brood in gezien wordt. maar goed, zie in laf en links nederland maar eens een terrechte claim gehonoreerd jegens een groot bedrijf...hier hebben we storms /frequin/radar/peter R. etcetera nodig. allemaal onzin. alle advocaten in NL verdienen enorm goed, en allemaal hebben ze legale boter op hun hoofd als het om crimineel geld gaat.

2 Reacties
Bouwman2
Bouwman29 feb. 2011 - 8:04

Je rechtsbijstandverzekering kun je aanpreken voor civiele zaken, voor strafrecht doe je een beroep op de gefinancierde rechtsbijstand. Daarvoor komt de advocaat van dienst persoonlijk en onmiddellijk voorrijden, bij de verzekering niet. Wie ooit is opgepakt door de staatspolitie weet dat zoiets een stuk urgentere hulp verlangt dan een geschil over de hoogte van de huur. Maar de mensen in het land denken dat ze nooit met vervolging te maken krijgen omdat zij goed zijn en de anderen slecht. Denk aan Ina Post, Wilco Viets, Lucia de B en aan al die andere slachtoffers van dwalingen van jusitie en politie.Denk aan al die compensatie die de staat moet betalen aan degenen die onbewezen van hun vrijheid zijn beroofd. We nu nog op de regeringspartijen stemt, kiest voor rechteloosheid. en staatsalmacht.

arieroos
arieroos9 feb. 2011 - 8:04

[Ja gek toch dat normale mensen zichzelf moeten verzekeren voor rechtsbijstand en hulp,maar dat daders en verdachten alles maar gratis krijgen.] Volgens mij weet jij niet helemaal hoe ons rechtssysteem in elkaar zit. Elk normaal mens heeft recht op een pro deo advocaat als hij ergens van verdacht wordt. Dat is helemaal niet gek, dat is de basis van de rechtsstaat.

JoopSchouten
JoopSchouten9 feb. 2011 - 8:04

Hoewel ik een afkeer heb voor het meeste waar Teeven voor staat (...) heeft hij hier een punt. Advocaten die mensen in de kou laten staan omdat ze vinden dat de vergoeding niet toe kan vind ik asociaal. Ik vind de uurprijzen van advocaten belachelijk hoog dus kan daar wel wat van af. Laten ze maar inkrimpen op hun uitgaven en harder werken. Van anderen wordt dat ook verlangt (...). Een beetje rondbellen, onderzoek plegen en bezoekjes afleggen vind allemaal niet zo indrukwekkend. Alle relevante gegevens zijn immers terug te vinden in de wetboeken. Ze hoeven niets nieuws te creëren en hoeven hun zaken slechts te toetsen aan het strafrecht en logisch na te denken (...).

2 Reacties
Bouwman2
Bouwman29 feb. 2011 - 8:04

Typisch SP, je bent verplicht om gratis anderen te helpen. Nou Joop, zo zit de werled echt niet in elkaar.

Harmen2
Harmen29 feb. 2011 - 8:04

Lees mijn calculatie, en je komt er achter dat het allemaal wel meevalt. Iedereen denkt dat hij wel even een "Balkenendenorm" kan vaststellen.

[verwijderd]
[verwijderd]9 feb. 2011 - 8:04

Deze advocaten zijn gewoon ZZP-ers die klagen dat de tarieven omlaag gaan.

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman29 feb. 2011 - 8:04

Weet je wel wat ZZP betekent? Advocatenkantoren houden een fors aantal medewerkers aan het werk,

[verwijderd]
[verwijderd]9 feb. 2011 - 8:04

Bij kritiek op hun hoge tarieven verdedigden raadslieden zich altijd met het argument dat ze pro-deo zaken voor zo weinig geld moesten doen...blijkbaar verstonden ze daar 180 euro onder..? Ik ben van mening dat verdachten recht moeten hebben op een goede verdediging maar deze verlaging vind ik niet zo schokkend en ik heb van nabij zeer regelmatig advocaten aan het werk gezien in de beginfase van een onderzoek en ben daar nou niet echt van onder de indruk....( overigens zouden we aan deze personen natuurlijk wel vrijstelling van deze verlaging kunnen verlenen wanneer ze alsnog de werkelijke kosetn van huns tudie betalen aan de gemeenschap..)

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman29 feb. 2011 - 8:04

U verdient minder per uur en vindt dat iedereen wel ongeveer hetzelfde als u moet verdienen? Jammer, maar de Sowjet Unie is al tijden heen.

peterh2
peterh29 feb. 2011 - 8:04

Eigenlijk vind ik verrassende vooral dat men nu blijkbaar 165 euro per uur voor pro deo werk krijgt?? Je zou toch zeggen dat ze dat gratis, dan wel tegen een onkostenvergoeding doen... Juist die hoge tarieven werden vaak goedgepraat door 'ja maar we doen ook pro deo werk hoor...'. Een huisarts krijgt 53, een ICTer 50-100, een schilder 30... Een advocaat zou dan niet van 82 kunnen leven voor 'gratis' zaken?

2 Reacties
Ferry1981
Ferry19819 feb. 2011 - 8:04

Hoe kom je erbij dat een advocaat € 165 per uur krijgt? Kan je dat met feiten onderbouwen. Volgens mij krijgt een advocaat dat bedrag als een piketdienst draait en dat is zeker meer dan een uur. Praat in het vervolg over dingen waar je verstand hebt.

Ferry1981
Ferry19819 feb. 2011 - 8:04

Je zegt dat een arts € 53,-- per uur verdient. Is het echter niet zo dat hij daar bovenop een vast bedrag per jaar krijgt? Je moet wel volledig zijn en niet met een drogreden komen.

mees.
mees.9 feb. 2011 - 8:04

Een voordeel van het regeren van neoliberalen is Van politiq: Deense sociaal-democraten staan op 29% tegen 22% vd rechts-liberalen. Deense SP op 15% en heeft de Deense PVV ingehaald. Het kan dus. De Deense PvdA en SP staan in de meest recente peiling samen op 46,8% - Dat is het juiste Deense model voor ons! Het Deense CDA is gehalveerd naar 5%.Dat is uw voorland, beste CDA-vrinden, stap uit het gedoogwrak! Groot-Brittannië, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, België, overal om ons heen staat links op winst. Er komt een linkse lente aan, mensen!

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten9 feb. 2011 - 8:04

Dat zou mooi zijn Mees. En een opluchting... Tnx.

[verwijderd]
[verwijderd]9 feb. 2011 - 8:04

Als advocaten ballen zouden hebben zouden ze collectief afspreken nimmer Teeven te verdedigen.

1 Reactie
HugoSpanje
HugoSpanje9 feb. 2011 - 8:04

Mensen uitsluiten is geen goede zaak, verkondigt men op deze site bijna dagelijks. Wel zo prettig als dat twee kanten op werkt, vind u niet?

[verwijderd]
[verwijderd]9 feb. 2011 - 8:04

Leuk detail uit de Volkskrant: "...Het is de bedoeling dat raadslieden tijdens de eerste drie dagen dat hun cliënt vastzit 84 euro ontvangen. Nu krijgen ze nog 168 euro, voor minder werk..."

1 Reactie
peterh2
peterh29 feb. 2011 - 8:04

Staat niet bij dat het per uur is? Als het voor 3 dagen werk totaal is dan is het idd niet meer dan een schamele onkostenvergoeding...

edgarmat
edgarmat9 feb. 2011 - 8:04

Voor zover ik de stukken heb gelezen gaat dit over de vergoeding bij piketzaken. Voor het bijwonen van het gehele politieverhoor van niet in verzekering gestelde verdachten ("eerste fase"), krijgt de advocaat een vergoeding van 0,75 punt (= 82,50 euro). Voor verhoren na de in verzekeringstelling, krijgt de advocaat nogmaals een vergoeding van 0,75 punt. Dit zijn dus geen uurkosten, maar een vergoeding per piketzaak.

1 Reactie
edgarmat
edgarmat9 feb. 2011 - 8:04

Zie hier de bijlage aan de brief van staatssecretaris Teeven: http://tinyurl.com/46t4e78 Daarin wordt de nieuwe vergoeding voorgesteld.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa9 feb. 2011 - 8:04

De grote boeven kunnen altijd hun dure advocaat betalen, Ali, Ahmed en Tanja uit Polen niet als zij een rechtzaak willen beginnen. Ook hier is een stukje van de democratie weggehapt door de VVD, de ex-liberalen!

1 Reactie
hlok1
hlok19 feb. 2011 - 8:04

prima maatregel, de staat hoeft toch niet alles te betalen?

[verwijderd]
[verwijderd]9 feb. 2011 - 8:04

De headliner klopt niet, e advocaten moeten met een minder riante vergoeding genoegen nemen. Ze kunnen gewoon hun werk blijven doen.

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman29 feb. 2011 - 8:04

Heel interessant, de pensioengerechtigden kun je uiteraard jaren op de nullijn zetten, je kunt de Wajong ontoegankelijk maken, je kunt proberen de gemeenten te dwingen om de coffeeshops tot besloten clubs te verklaren, rugzakjes met stenen vullen, je kunt zelfs Iran tarten en tegen Israel oprijden, dat denkt deze regering allemaal straffeloos te kunnen realiseren. Maar je kunt niet de advocatuur van inkomsten beroven zonder dat de rechtstaat teloor gaat. Wat denkt deze regering wel, dat ze Albert Heijn is misschien?

Wobbel2
Wobbel29 feb. 2011 - 8:04

"nu minder dan loon cassière" = 82,50 ???? In welke winkel verdient een cassière dat ?

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs9 feb. 2011 - 8:04

"In welke winkel verdient een cassière dat ?" Je moet wel netto met netto vergelijken, want van het uurloon van een advocaat moeten ook huur en andere kantoorkosten inclusief ondersteunend personeel betaald worden. In het brutoloon van een kassière zit geen winkelhuur e.d.