Joop

Creëer geen momentum voor normalisatie van Assad

  •    •  
13-02-2023
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
1429 keer bekeken
  •  
ANP-460362550

De aardbeving en humanitaire ramp heeft een internationale uitbarsting van empathie en solidariteit met Syrië teweeggebracht. Akram Saud, Fouad Hallak, Oula Osman Abou en Zaid Muhammad vrezen dat dictator Assad het momentum zal misbruiken om meer desinformatie te verspreiden en zijn positie op het wereldtoneel verder te normaliseren. 

Terwijl het dodenaantal na de aardbeving in noordwest Syrië blijft toenemen, ontstaat in het online domein een smerige modderpoel van onjuiste en misleidende informatie. In grote aantallen worden berichten gedeeld over door Europa en de Verenigde Staten opgelegde sancties die hulp aan Syrië onmogelijk zouden maken. Humanitaire hulporganisatie The White Helmets wordt belasterd van steun aan terroristen en het ensceneren van gifgasaanvallen.

Deze informatie is misleidend en onjuist. De ingestelde sancties door de Europese Unie en de Verenigde Staten richten zich namelijk op zakenlui die banden met het Assad-regime onderhouden en het regime zelf. Deze sancties sluiten de levering van voedsel, medicijnen en humanitaire hulp uit. De verdachtmakingen aan het adres van The White Helmets zijn te herleiden naar curieuze bronnen, bots en manipulatie. Volgens recent onderzoek door de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) is er voldoende bewijs dat de strijdkrachten van Assad verantwoordelijk zijn voor aanvallen met chemische wapens.

Maar in het online universum verliezen feiten het razendsnel van onwaarheden en populistische sentimenten. De wijze waarop social media-platforms ingericht zijn, versterkt de impact. Mede daardoor kan onjuiste en onvolledige informatie het grote publiek bereiken. Geen wonder dat ongenuanceerde en verbolgen reacties ons in groten getale om de oren vliegen.

Geraffineerde desinformatiecampagne

Syriërs in Nederland zijn bekend met de geraffineerde desinformatiecampagnes door het Assad-regime en Rusland. Met lede ogen zien wij aan hoe een deel van de Nederlanders het narratief van het regime na-echoot. Sommige Nederlandse vrienden en kennissen fungeren (onbedoeld) als verlengstukken van propaganda-inspanningen die de politieke agenda van het Assad-regime heimelijk dienen.

Gezien de kwakkelende economie die is verwoest door 12 jaar van massamoord, politieke vernietiging, uithongering en marteling door het regime van Assad, heeft de dictator er alle belang bij om zijn internationale imago verder op te poetsen. Inspelen op de internationale empathie en solidariteit met Syriërs in het rampgebied biedt daarvoor de uitgelezen kans. De symptomen daarvan zijn al zichtbaar.

Assad’s vlag

Om medeleven te betuigen aan de aardbevingsslachtoffers in het noordwesten van Syrië hees de Arnhemse burgemeester Marcouch de rood-wit-zwarte vlag. Een goedbedoeld gebaar, maar toch steekt het ons dat juist deze vlag wordt gehesen. De rood-wit-zwarte vlag is namelijk verbonden aan het Assad-regime en is na de start van de vreedzame Syrische revolutie een vijandig symbool geworden.

Mede om die reden wappert in de zwaar getroffen gebieden in noordwest Syrië de groen-wit-zwarte vlag. Sinds de onafhankelijkheid in 1946 is dit de traditionele vlag van Syrië en een belangrijk symbool van vrijheid en zelfbeschikking. Uiteraard begrijpen wij dat de meeste Nederlanders dit niet weten, maar burgemeesters en andere politieke ambtsdragers hebben een bijzondere verantwoordelijkheid. Zij dienen zich zeer bewust te zijn van de symboliek die zij omarmen, de politieke implicaties daarvan en de gevoeligheden die daarmee samenhangen.

Acties van politieke ambtsdragers zoals in Arnhem ervaren wij om die reden als nodeloos kwetsend. In het beste geval beschouwen wij het hijsen van de rood-wit-zwarte vlag als een poging om onze legitieme politieke strijd te depolitiseren door deze te reduceren tot slechts een “humanitaire tragedie”. In het slechtste geval beschouwen wij het gebaar als een duidelijk teken van partij kiezen voor het Assad-regime. Dat gezegd hebbende, dragen beide gevallen bij aan verdere normalisatie van Assad op het wereldtoneel.

Eenzijdige fixatie op sancties

Een week na de aardbeving riep Bouthaina Shabaan, speciaal adviseur van de Syrische dictator, de internationale gemeenschap op om de sancties op te schorten. Volgens Shabaan beletten internationale sancties het regime om hulp te bieden in het rampgebied. Shabaan is niet de eerste die op misleidende wijze inspeelt op de internationale uitbarsting van empathie en solidariteit. Met deze eenzijdige fixatie op internationale sancties werpen Shabaan en andere loyalisten van het regime een rookgordijn op om de verantwoordelijkheid van het Assad-regime te verdoezelen.

Wie alleen focust op de internationale sancties, mist namelijk de impact van de bredere en politieke context die in Syrië bepalend is. Al in de eerste dagen na de aardbeving landden vliegtuigen met humanitaire hulpgoederen uit onder andere Pakistan, Iran en Oman in Damascus en Aleppo. Dat hulp het rampgebied in noordwest Syrië niet bereikt is daarom bovenal een politieke keuze van het Assad-regime zelf.

Daarbij dient men zich te realiseren dat het Assad-regime een lange geschiedenis kent met het verhinderen van hulp aan Syriërs vanwege hun politieke standpunten en vermeende loyaliteit aan politieke tegenstanders en zelfverrijking van het regime. Met politieke steun van Rusland en China werpt het Assad-regime namelijk al jarenlang reële praktische en beleidsmatige obstakels op voor de distributie van humanitaire hulp en hulpgoederen. Ondanks de internationale sancties wordt het regime van Assad (indirect) gefinancierd met geld uit Europa en de Verenigde Staten, vooral via de Verenigde Naties.

Kortom, het is een misvatting dat opschorting van de internationale sancties ervoor zal zorgen dat hulpgoederen en humanitaire hulp via het Assad-regime bij alle aardbevingsslachtoffers in Syrië terecht zal komen. Het is immers zeer ongeloofwaardig dat een regime dat onlangs nog woonwijken, scholen en ziekenhuizen in noordwest Syrië bombardeerde, nu beweert mensen onder het puin te willen redden. Daarom vinden wij dat het vraagstuk over het opschorten van de sancties los gezien moet worden van de aardbeving en de daaropvolgende humanitaire crisis.

Normalisatie draagt bij aan de afwezigheid van gerechtigheid

Slachtoffers van oorlog en onderdrukkende regimes weten dat de geschiedenis niet alleen door de overwinnaar wordt geschreven, maar evengoed door massa’s mensen die bereid zijn om het narratief van de agressor te geloven en omarmen. Wij vrezen dat normalisatie van het Assad-regime op het wereldtoneel de toch al lange weg naar internationaal strafrechtelijke vervolging en gerechtigheid verder zal bemoeilijken. Dat is een schoffering jegens de duizenden politieke gevangenen die in martelgevangenissen verdwenen, dehonderdduizenden doden en hun nabestaanden en miljoenen ontheemde Syriërs.

Akram Saud, Fouad Hallak, Oula Osman Abou en Zaid Muhammad zijn Syrische activisten:

Oula Osman Abou (31) is een Syrische student. Sinds 2017 woont zij in Nederland.
Fouad Hallak (33) is een Syrische activist en fotograaf uit Aleppo. Sinds 2016 woont hij in Nederland.
Zaid Muhammad (31) is een Palestijnse-Syrische politicologie student. Sinds 2017 woont hij in Nederland.
Akram Saud (33) is een Syrische activist. Sinds 2016 woont hij in Nederland.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

agnar123
agnar12316 feb. 2023 - 16:10

Inplaats van Assad te normaliseren, zou de EU kunnen besluiten om Syrie te normaliseren. De EU wordt overstroomd met vluchtelingen. We kunnen deze stroom niet aan. We kunnen wel de vluchtelingenstromen verminderen. Hoe? Door de landen rondom de EU te normaliseren. Te beginnen met Syrie. De EU kan een vreemdelingenlegioen vormen van mensen buiten de EU die EU burger willen worden. Met dit legioen kan men Assad opruimen en in Syrie ruimte maken voor een nieuwe democratie. Als we dat doen, openen we meteen een tweede front tegen Rusland. Rusland is nu zo druk met Ukraine, dat het Assad niet op de been kan houden. Even stevig duwen tegen het Assad-regime en het valt om.

1 Reactie
Daniel van Dijk
Daniel van Dijk14 mrt. 2023 - 20:59

In feite zeg je: vergeet de massa's mensen die door het regime van Assad zijn vermoord, vergeet de massa's mensen die bij het opgeven van de strijd tegen de dictatuur zullen worden opgepakt, gemarteld en vermoord en vergeet de rest van de Syriërs die niet langer onder een moorddadig regime willen leven, want rijke Europese landen willen geen vluchtelingen meer opnemen. Je reactie is zo misplaatst dat ik er nauwelijks woorden voor heb. Iemand die zo achteloos de vrijheid van andere mensen verwerpt verdient zijn eigen vrijheid eigenlijk niet.

Nicolay2
Nicolay215 feb. 2023 - 13:23

Ik denk dat de situatie in Syrië alleen veranderd kan worden door de vele intellectuele mensen in Syrië en de gevluchte Syriërs hier in de vrije landen door de bevolking daar en hier te informeren dat er alleen nog in Syrië normaal te leven valt als de vele bevolking groepen o/a Soennieten, Sjiieten, Alawieten, Alevieten, Jezidi’s, Koerden en diverse andere religies, eens meer respect voor elkaar zouden hebben, en dat geld voor meer moslim landen.

Greendutch
Greendutch15 feb. 2023 - 8:49

in de podcast [Rudi] Vranckx & Bijloo komt info aan bod over Assad https://www.vrt.be/vrtnws/nl/luister/podcasts/programma/vranckx---byloo~program-99a11f24-d4fd-4b46-b978-f3803e8af2a2/ "Aan welke landen denk je als je het woord drugsstaat hoort? Colombia of Mexico, waarschijnlijk. Maar wist je dat Syrië ook een echte narcostaat is geworden? Meer zelfs: de drug captagon is tegenwoordig de belangrijkste bron van inkomsten van het regime-Assad. En tonnen van die drugs passeren zelfs in onze haven van Antwerpen. De Nederlandse journalist Fernande van Tets weet er alles over."

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout14 feb. 2023 - 14:04

De werkelijke "policy" van Washington inzake Syrië kan men vernemen via Dana Stroul, Deputy Assistant Secretary of Defense for the Middle East. Haar opiniestuk in The Washington Post ''Lifting sanction on Syria won't help earthquake victims'' had oorspronkelijk de titel ''Don't lift sanctions on Syria to help earthquake victims.'' De volgende clip laat ik beginnen bij een uitleg van Dana Stroul in 2019. Die ''policy'' is blijkens haar opiniestuk onveranderd en dat "hulpgoederen en humanitaire hulp via het Assad-regime bij alle aardbevingsslachtoffers in Syrië terecht zal komen." zal bij voorbaat door Washington worden voorkomen. Het lot van de slachtoffers van de aardbeving interesseert Washington niet West Admits Jets for Ukraine will Take Years + US Sanctions Blocking Syrian Earthquake Relief https://youtu.be/iO75E139NbY?t=243

itsme3
itsme314 feb. 2023 - 10:29

Ik vraag mij af wat de schrijver wil bereiken. Assad zit zeer stevig in het zadel, sancties of niet. Het niet door Assad beheerste deel is verdeeld tussen de koerden en de Turken, waarbij de Turken veel Koerden van hun thuisland verjaagd hebben. In de delen van Assad en de Koerden gaat het redelijk. Het Turkse deel is drama en door de aardbeving is het er nu nog veel erger geworden. In de huidige situatie zal daar ook geen verbetering in komen.

4 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier14 feb. 2023 - 11:45

Het door Turkije bezet gebied is gewoon Daesh.

itsme3
itsme314 feb. 2023 - 13:06

@oproerkraaier Daesh/isis is voornamelijk nog aanwezig in het woestijngebied. Idlid is verdeeld tussen de opvolgers van al quaeda. Het noordelijke deel is bezet door de Turken, evenals het noordelijke delen van het koerdische gebied.

Zandb
Zandb14 feb. 2023 - 16:28

Itsme Dat lijk me duidelijk wat de schrijver wil bereiken: "Creëer geen momentum voor normalisatie van Assad".

itsme3
itsme314 feb. 2023 - 21:33

@Zandb Spuit 11?

Druzhba
Druzhba14 feb. 2023 - 9:54

Helaas is daar het systeem dat geldstromen langs dictators heen moeten. Ik denk dat om de Syrier te helpen een deel langs Assad moet. Een lastige keuze tussen een dictator spekken of de syrier laten stikken

1 Reactie
Satya
Satya14 feb. 2023 - 11:32

Je hebt geen idee van internationale geldstromen. De kans is behoorlijk groot dat het geld van Assad hier geinvesteerd wordt en voor werkgelegenheid zorgt, het systeem overeind houdt betreft groei, doet het meeste geld van dictators.

Pater
Pater14 feb. 2023 - 2:40

Het feit, dat Assad hulpgoederen alleen onder zijn controle toelaat (en afroomt) zegt al genoeg.

1 Reactie
LaBou
LaBou 14 feb. 2023 - 11:48

Wat is eigenlijk de actuele situatie op Haïti? Zijn de mensen na de natuurrampen daar inmiddels al geholpen? Inderdaad, een whataboutism maar dat mag gewoon want als je bepaalde kriteria voor je tegenstanders hanteert mag je langs dezelfde meetlat gelegd worden.

De Boomkweker
De Boomkweker13 feb. 2023 - 21:14

Het hele midden oosten is een groot kruitvat. Bijna overal is het een puinhoop. En de puinhoop wordt ieder jaar groter. Of het nu om Libanon gaat, of Syrië, Irak, Iran, Afghanistan en Turkije. Altijd is er onrust of oorlog, en als toetje een natuurramp of een groot ongeluk. Om machteloos van te worden. De situatie is er al 10 tallen jaren hopeloos. Ik geloof dat niemand een oplossing heeft voor de situatie. Het zou prachtig zijn als er een soort Marshall kwam. Al was het maar voor 1 land.

7 Reacties
Boning
Boning14 feb. 2023 - 8:19

Idd... Vergeet niet te melden dat het westen de oorzaak is..

Druzhba
Druzhba14 feb. 2023 - 9:42

@Boning, Tot wanneer is het onze verantwoordelijkheid? 100 jaar nog? 200 jaar? Assange is het levende voorbeeld hoe zonder Westerse bemoeizucht de regio nog steeds dorre ellende is. Zelfde voor de SanDisk. Zelfde voor de Ayatollahs. Het lijkt mij niet constructief om te blijven hangen in het verleden...

tinekea2
tinekea214 feb. 2023 - 11:10

@ Boning Prachtig staaltje zelfhaat. Het is er al 5000 jaar een kruitvat. Lees Het Vierde Beest van Tom Holland.

LaBou
LaBou 14 feb. 2023 - 11:52

"Tot wanneer is het onze verantwoordelijkheid? 100 jaar nog? 200 jaar? " Zolang we niet de enig juiste conclusie trekkken en blijven ingrijpen voor ons eigen voordeel blijven we verantwoordelijk. En aangezien die ommekeer aan onze kant niet komt (zeker als je diverse reacties leest) is dat tot in de eeuwigheid.

Druzhba
Druzhba14 feb. 2023 - 14:53

@LaBou blijven ingrijpen voor ons eigen voordeel blijven we verantwoordelijk. Is het Westen in Syrie hier uniek in en heeft het Westen een prominentere rol dan Iran, Rusland en Turkije? Natuurlijk niet. De fouten van Europa uit het vorige millennia hadden allang opgelost kunnen zijn en de problemen die nu spelen zijn veroorzaakt door veel meer landen en groeperingen.

LaBou
LaBou 14 feb. 2023 - 16:57

Druzhba ziet het misschien niet maar het is nog altijd het westen dat zijn vingers in allerlei schimmige zaakjes heeft. En dat westen is voorlopig niet van plan daar mee te stoppen.

jandebakker
jandebakker14 feb. 2023 - 21:40

@Boning Syrie is eeuwenlang onderdeel van het Osmaanse rijk geweest. Toen vanaf ca. 1922 tot 1945 Frans mandaat gebied en daarna onafhankelijk binnen de Russische invloedssfeer (en naar ik meen nog een korte fusie met Egypt). De huidige chaos en dictatuur hebben veel meer te maken met het handelen van Rusland dan met "het westen"