CPB: begrotingstekort in 2013 op 2,7 procent
• 22-08-2012
• leestijd 4 minuten
Voorzitter vakcentrale CNV: 'We kunnen het nu weer over echte dingen hebben'
Het Nederlandse begrotingstekort bedraagt volgend jaar 2,7 procent, ofwel 17 miljard euro. Dat schrijft het Centraal Planbureau (CPB) vandaag in de concept-cijfers van de Macro Economische Verkenning 2013.
De Nederlandse economie trekt in 2013 aan met een bescheiden groei van 0,75 procent van het bruto binnenlands product, na een krimp van 0,5 procent dit jaar, aldus het CPB.
De groei in de CPB-raming komt daarmee 0,2 procentpunt gunstiger uit dan de groei waar de vijf partijen van de Kunduz-coalitie dit voorjaar met hun Lenteakkoord op uit kwamen. Het tekort zit in de raming nu 0,3 procentpunt onder de Europese norm van 3 procent. Dat staat gelijk aan 1,8 miljard euro. Wel is het overheidstekort volgend jaar nog altijd 17 miljard euro. De vijf partijen van het Lenteakkoord (VVD, CDA, GroenLinks, D66 en ChristenUnie) hebben de afgelopen maanden allemaal wel bezuinigingen benoemd die ze willen terugdraaien. Vooral de forensentaks en de langstudeerboete zijn omstreden.
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de Nederlandse economie zich dit jaar gunstiger ontwikkelt dan het CPB in juni raamde. De export en de overheidsbestedingen zijn het eerste halfjaar van 2012 meer gegroeid dan in juni werd voorzien. Wel is er een iets forsere krimp van de particuliere consumptie.
Per saldo resulteert dat in een geringere daling van de omvang van de Nederlandse economie dan eerder geraamd. In 2012 is de inflatie 2,25 procent en neemt de koopkracht af met 2 procent. In 2013 is dat respectievelijk 2 procent inflatie en een afname van de koopkracht met 0,75 procent.
De werkloosheid loopt in 2013 waarschijnlijk op naar een jaargemiddelde van bijna 6 procent, ofwel 515.000 personen.
Minister Jan Kees de Jager van Financiën spreekt van een positieve raming:
De jongste prognose voor het begrotingstekort in 2013 is net iets gunstiger dan bij de vorige raming van het Centraal Planbureau. Dat is positief, want dat geeft consumenten en bedrijven het vertrouwen dat de overheid in staat is het tekort voldoende terug te brengen.
De crisis is daarmee echter nog niet voorbij, aldus de minister:
We verkeren nog steeds in onzekere tijden. En bovendien hebben we het nog altijd over een tekort van 17 miljard euro. Ook wij moeten blijven streven naar het op orde brengen van onze overheidsfinanciën en het versterken van de economie, zodat belangrijke voorzieningen zoals zorg, onderwijs en infrastructuur ook in de toekomst betaalbaar blijven.
Ook vanuit de andere partijen is er terughoudend gereageerd op de CPB-raming. Een greep uit de reacties van Kamerleden:
Diederik Samsom, lijsttrekker PvdA:
Uit de CPB-cijfers blijkt dat er ruimte is op de overheidsfinanciën, maar ook dat de werkloosheid zorgwekkend blijft stijgen. Tienduizenden extra mensen verliezen volgend jaar hun baan. De PvdA vraagt zich af waarom we tienduizenden mensen de dupe zouden laten worden van een begrotingsobsessie, nu er meevallers zijn. We stellen daarom voor om, na de langstudeerboete, ook de forensentaks uit het begrotingsakkoord te schrappen. Dat is goed voor de werkgelegenheid en neemt bij gezinnen de onzekerheid weg over de vraag of ze vanaf 1 januari opeens honderden euro’s moeten inleveren op woon-werkverkeer.
Mark Harbers , Tweede Kamerlid VVD:
Goed dat we onder de 3 procent zijn gebleven, waardoor aanvullende maatregelen bovenop het begrotingsakkoord voor 2013 niet noodzakelijk zijn. Maar we moeten ons realiseren dat dit voorlopige cijfers zijn. Ook met deze nieuwe cijfers is de uitdaging om begrotingsevenwicht te realiseren en vertrouwen in de economie te herstellen enorm. Nog altijd geven we 17 miljard meer uit dan er binnenkomt.
Jolande Sap , lijsttrekker GroenLinks:
Goed nieuws van het CPB. Een meevaller voor 2013 van ruim een miljard. De dekking voor het afschaffen van de langstudeerboete is al voor het debat binnen.
Alexander Pechtold , lijsttrekker D66:
Dit was onze inzet toen we het vijfpartijenakkoord sloten. Toen het kabinet-Rutte/Verhagen viel, had Nederland een tekort van 4,6 procent. Met de 5 partijen hebben we dat terug kunnen brengen tot 2,7 procent. Tegelijkertijd blijft de economie groeien. Er is dus alle reden om optimistisch te zijn en door te gaan met het verantwoord op orde brengen van de overheidsfinanciën.
Arie Slob , lijsttrekker ChristenUnie:
Een verwacht tekort van 2,7 procent is een goed bericht, maar nog steeds een tekort. Wij wilden van 2013 geen verloren jaar maken en dat lijkt het nu ook niet te worden. Maar na 12 september is er nog veel werk aan de winkel en moeten we verder werken aan begrotingsevenwicht gekoppeld aan hervormingen.
Jaap Smit, voorzitter van vakcentrale CNV, reageerde optimistisch en pleit ervoor om het nu over ‘echte dingen’ te hebben:
Het lijkt erop dat voor wat betreft de discussie over een tekort van 3 procent de ergste druk wat van de ketel is. We kunnen het dus hebben over de echte dingen: over de toekomst van ons land. De arbeidsmarkt, de zorg en de woningmarkt. Dat moeten nu de thema’s zijn.