Noch VVD, noch PvdA weet begrotingsevenwicht in 2017 klaar te spelen ... 'SP kampioen koopkracht'
Het Centraal Planbureau heeft de verkiezingsprogramma’s van tien partijen doorgerekend. Alleen de programma’s van de Partij voor de Dieren en 50PLUS. Goed nieuws: uit de doorrekening blijkt dat alle partijen uiteindelijk in 2017 het begrotingstekort zullen verbeteren. Minder goed nieuws: hoewel sommige partijen in 2017 begrotingsevenwicht beloven (denk: VVD en PvdA), houden alle partijen uiteindelijk toch een begrotingstekort over.
De vermindering van het begrotingstekort in 2017 varieert tussen de 7,25 miljard euro (PVV) tot 16 miljard euro (VVD). Als einddatum is 2017 gekozen, omdat dat het verwachte einde is van de kabinetsperiode, mits deze vier jaar uitzit.
Wat koopkracht betreft zijn kiezers het gunstigst uit bij GroenLinks, PVV en SP, en het minst bij het CDA. Mensen met een uitkering gaan er het meest op vooruit bij PvdA, SP en de SGP. Verder neemt bij alle partijen de werkloosheid toe, behalve bij de PVV.
De plannen van de PvdA hebben de grootste negatieve impact op de economische groei. Dat schrijft NRC Handelsblad. De maatregelen zorgen voor een negatief effect van 2,3 procent. Alleen de voorstellen van de PVV leiden tot meer economische groei (0,7 procent).
– Bij CDA en D66 gaan alle inkomensgroepen er meer dan twee procent achteruit. – Bij de VVD leveren vooral de mensen met een inkomen tot tweemaal het wettelijk minimum inkomen in. – Bij de SP gaan alleen de hogere inkomens (meer dan vijf keer het minimumloon) omlaag.
Op het gebied van zorg geven alle partijen tot aan 2017 minder geld uit. De VVD bezuinigt het meest op zorg: maar liefst 8,5 miljard euro. De SP het minst met slechts 750 miljoen euro. De algehele koopkrachtontwikkeling is het meest gunstig bij GroenLinks, PVV en SP en het minst bij het CDA. Daarover schrijft de Volkskrant :
De koopkracht verbetert het meest door de plannen van de SP. Het CPB spreekt van een stijging van 3 procent in 2017, bij de PVV is dat 2 procent. Bij het CDA is sprake van een daling van de koopkracht met 3,25 procent. Door de VVD-plannen blijven uitkeringsgerechtigden 6,25 procent achter bij werkenden. Ouderen zitten met hun koopkracht het best bij onder meer CDA en PvdA, het slechtst bij GroenLinks.
De berekeningen van het CPB zijn in samenwerking met het Planbureau voor de Leefomgeving tot stand gekomen. De doorrekeningen hebben een relatieve waarde omdat geen enkele partij na de verkiezingen een absolute meerderheid zal halen. Daardoor kan geen enkel verkiezingsprogramma volledig worden uitgevoerd.
De VVD is blij met de uitkomst op het gebied van werkloosheid. Stef Blok is tevreden dat het VVD-aanpak zal leiden tot 245.000 extra banen in 2017.
Volgens de PvdA toont de doorrekening aan dat het partijprogramma Nederland ‘sterk en sociaal’ uit de crisis zal loodsen. “Met het programma stomen wij in deze tijden van crisis ons land klaar voor de toekomst”, aldus de PvdA.
D66 klopt zich op de borst door te stellen dat de partij ‘niet alleen de schatkist op orde brengt, maar er ook voor zorgt dat de economie blijft groeien’.
GroenLinks is tevreden dat de partij veel beter scoort dan welke partij dan ook op het gebied van financiële degelijkheid, werkgelegenheid, sociaal en groenbeleid.
De ChristenUnie vindt dat overigens ook van zichzelf.
Update 14.30:
DPK-lijsttrekker Hero Brinkman vindt dat het CPB moet worden opgeheven. Het weg dat het CPB doet kan prima door de Algemene Rekenkamer gedaan worden, aldus Brinkman. Hij verwijt het CPB een ‘Communistisch Planbureau’ te zijn.
PVV-leider Geert Wilders laat via zijn spreekbuis, Twitter, weten: “PVV scoort goed met groei en werk!”