Joop

Covid-mutaties krijgen Griekse naam om stigmatisering te voorkomen

  •    •  
01-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
113 keer bekeken
  •  
INDIA - HEALTH - VIRUS

© A police personnel (C) wearing a Covid-19 coronavirus-themed helmet sits on his horse as he takes part in an awareness campaign at a traffic junction in Hyderabad on June 1, 2021. NOAH SEELA

De verscheidene mutaties van het coronavirus worden voortaan vernoemd naar letters uit het Griekse alfabet, in plaats van de geografische locatie waar de variant voor het eerst is vastgesteld. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) laten weten. De wijziging is bedoeld om stigmatisering van mensen uit die betreffende gebieden te voorkomen.
Inmiddels zijn er naast het virus uit de eerste coronagolf nog vier mutaties: B.1.17, B.1.351, P.1 en B.1.617.2, beter bekend als respectievelijk de Britse, Zuid-Afrikaanse, Braziliaanse en Indiase variant. Die worden voortaan aangeduid als Alfa, Bèta, Gamma en Delta, oftewel de eerste vier letters van het Griekse alfabet in volgorde van ontdekking van de mutaties. Dat alfabet kent overigens maar 24 letters, dus in het geval dat het virus al te rap blijft muteren, zal daarna weer een nieuwe aanduiding bedacht moeten worden.
Historisch gezien krijgen ziektes vaker de naam van de locatie waar die als eerst is vastgesteld, zoals bijvoorbeeld het Ebola-virus, dat zijn naam ontleent aan de rivier in Congo. Het resultaat daarvan is echter vaak dat mensen uit het gebied automatisch geassocieerd worden met de ziekte, al dan niet na een opzettelijke campagne zoals die van de Amerikaanse oud-president Trump die maandenlang over “het Chinese virus” sprak in plaats van Covid-19. Het gebeurt ook dat de naam die een ziekte meekrijgt, in zijn geheel niet klopt. Dat gebeurde bijvoorbeeld in het geval van de Spaanse griep die in 1918 uitbrak. Er zijn verschillende theorieën over waar die ontsprong, maar dat is zo goed als zeker niet in Spanje.
Volgens The Guardian is maandenlang vergaderd over de nieuwe benaming voor Covid-19. Het Griekse alfabet kreeg uiteindelijk de voorkeur, boven suggesties als de namen van Griekse goden.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen2 jun. 2021 - 9:02

Omg, om de nieuwe Kappa variant buiten de deur te houden wordt alle vliegverkeer met Australie stilgelegd. Zoiets?

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -1 jun. 2021 - 20:21

Zo met al die mutaties vrees ik dat het Griekse alfabet te kort is. San maar systeem NL nummerplaten... dat zal komende 10 jaar wel voldoende zijn (en past beter op de flesjes met de verschillende vaccins ... straks een hele kast en jaartal vol.

JasDon
JasDon1 jun. 2021 - 16:34

Met een topic als deze zijn we full circle. Corona is af.

Buitenstaander
Buitenstaander1 jun. 2021 - 15:04

Je kan er maar druk mee zijn... Weten we dus niet waar t vandaan kwam; is opgedoken. Hadden we het hier ooit niet over 'volledige' informatie?

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 jun. 2021 - 14:59

Ik zou niet weten waarom dat stigmatiserend zou zijn. Hadden ze bij de WHO niet iets anders te doen?

1 Reactie
LHTJ
LHTJ1 jun. 2021 - 15:20

(semi) - overheid wereldwijd is kampioen in het oplossen van problemen die er eigenlijk helemaal niet zijn. Dat gaat meestal met heel veel protocollen, zienswijzen, diverse schijven, heel veel vergaderen, afschuiven, externe adviseurs, duur marketingbureau dat een boekje maakt voor de burger om draagvlak te creëren en bovenal behoorlijk wat schalen luxe broodjes (minimaal) en alle andere bureaucratie en hiërarchie die je maar kunt bedenken.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland1 jun. 2021 - 14:47

Gadver nu krijgen de Grieken de schuld van alle ellende - alsof die niet genoeg gepakt zijn de laatste jaren . Kunnen we niet gewoon die varianten noemen naar de leiders van die landen , het Bolsenarovirus, Johnsonvirus enzovoorts ?

1 Reactie
itsme3
itsme32 jun. 2021 - 6:31

Uiteindelijk is het allemaal het Xi jiping virus.

Groenteman2
Groenteman21 jun. 2021 - 14:30

Overdreven natuurlijk. Ik heb echt niet opeens een slecht beeld van Groot-Brittannië door een zogenoemde “Britse variant”. Een slim iemand snapt toch dat de Engelsen ook weinig aan de oorsprong konden doen...

6 Reacties
LogicaalPersoon
LogicaalPersoon1 jun. 2021 - 18:46

@ Groenteman 1 juni 2021 at 16:30 Een slim en genuanceerd iemand wel ja. Ik vind het zelf ook geen probleem om Covid-19 het Chinese virus te noemen. Het is tenslotte (deels) de schuld van de Chinese overheid dat het virus überhaupt een pandemie is geworden. Echter gebruiken domme mensen dit als excuus om mensen met een Aziatisch uiterlijk racistisch te bejegenen. Vandaar dat het misschien wel een oplossing is om het anders te noemen.

Fabius
Fabius2 jun. 2021 - 8:07

LogicaalPersoon 20:46 'Het is tenslotte (deels) de schuld van de Chinese overheid dat het virus überhaupt een pandemie is geworden.' Een conclusie achteraf is altijd veel gemakkelijker dan een besluit vooraf. Stel nu eens dat er in Nederland een rare ziekte opsteekt en verschillende huisartsen slaan alarm. Zou de heer Rutte dan zeggen: alles onmiddellijk plat en dicht? Waarschijnlijk niet. Eerst wordt overlegt, vervolgens wordt alles onderzocht en dan pas volgen (misschien) maatregelen. Dat het virus een pandemie geworden is, is mijns inziens zelfs niet 'deels' aan China te wijten, maar eerder aan halfslachtige en met aarzeling genomen besluiten van andere landen. Maar ook dit is deze landen niet kwalijk te nemen, want niemand wist precies wat of hoe. Misschien is het gewoon maar het beste dat we stellen dat deze pandemie ons is overkomen. Zonder beschuldigend vingertje naar wie of wat dan ook. En daar horen neutrale benamingen bij.

Sam V
Sam V2 jun. 2021 - 10:13

@ Fabius Hou toch op. Zo kunnen we ook zeggen dat de toeslagenaffaire ons is overkomen. Achteraf makkelijk klagen. We zouden het ook meer neutraler moeten noemen. Zoiets als “onbedoeld bijkomstig beleidseffect”. Noemen we niet dat het met de Belastingdienst of toeslagen te maken had en noemen we het zeker niet dat het een bewust genomen risico was. Namelijk veel te stigmatiserend richting Belastingdienstambtenaren. Is voor de burger toch niet van belang wie er en waarvoor schuldig is?

Fabius
Fabius2 jun. 2021 - 13:08

@Sam V. 12:03 Mijn reactie ging over het coronavirus, u begint over de toeslagenaffaire. Maar goed, ik speel mee. De toeslageaffaire is het gevolg van onduidelijke wet- en regelgeving, teveel bestuurslagen, een wirwar aan loketjes, enz. enz. Ook hier zijn geen echte schuldigen aan te wijzen. Wel mensen die verantwoordelijk zijn, maar verantwoording dragen is iets anders dan schuldig zijn. Zoals ik al schreef: vooraf een goed besluit nemen is heel wat moeilijker dan achteraf met een conclusie/mening klaar staan. Weinigen kunnen het eerste, het laatste is een hobby van iedereen.

Pindareep
Pindareep2 jun. 2021 - 15:03

Fabius 2 juni 2021 at 10:07 Na de vorige SARS-uitbraak had de Chinese overheid onder grote druk die achterlijke markten met exotische dieren verboden. Uiteindelijk is dat verbod weer verdwenen. De andere optie is dat ze in een Chinees bio lab de zaakjes niet op orde hadden. Linksom of rechtsom is de Chinese overheid verantwoordelijk voor het ontstaan van Corona. Na wat initieel gejank over hoe racistisch het wel niet was om het de China flu te noemen is China hard bezig geweest om Amerikaans ingevroren eten de schuld te geven en natuurlijk de vieze buren in India met uiteraard bijbehorende racistische praat. Waarom zou je zo'n land willen verdedigen?

Fabius
Fabius2 jun. 2021 - 16:29

@Pindareep Goed, nog één keer dan. Ik verdedig China niet. Het ontstaan van het virus heeft zeer zeker in China plaatsgevonden (zover we weten). Maar al vrij snel had China ook haar zaakjes weer in orde. Maar het ontstaan van de pandemie is heel iets anders. Deze is te wijten aan halfslachtige beslissingen en maatregelen van andere landen. Heel begrijpelijk zoals ik al schreef, want niemand wist wat of hoe. Die diermarkten mogen van mij overigens direct verdwijnen, maar achterlijk wil ik ze niet noemen. Veel mensen vinden hun bestaan op deze markten en ze zijn geankerd in de Chinese samenleving. Er zal een ommekeer in het denken van de gewone man moeten plaatsvinden voordat deze markten verdwijnen. Dit zal zeker gebeuren, maar dat heeft zijn tijd nodig. Vergelijk het maar met stierenvechten of met ons 'Zwarte Pieten' gedoe. En de optie van het laboratorium? Mogelijk, maar we moeten natuurlijk niet doen alsof laboratoria in China een soort tweederangs gebeuren zijn. Ze hebben daar uitstekende wetenschappers, methoden en omstandigheden die niet voor het Westen onderdoen (en deze zelfs vaak overtreffen).

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman1 jun. 2021 - 14:07

Alfa is bekend, ben benieuwd naar de Omega.

Sam V
Sam V1 jun. 2021 - 13:54

Zolang het niet ten koste gaat van de informatievoorziening of waarheidsvinding, doen ze maar. Er zijn genoeg voorbeelden waar uit “angst” voor stigmatisering, bepaalde zaken maar niet meer geregistreerd worden, terwijl informatie daarvoor wel kan helpen bij het oplossen van problemen die daarmee verbonden zijn. Dat is met een naamsverandering niet het geval. Mooi voor de mensen die bang zijn voor stigmatisering.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19471 jun. 2021 - 13:49

Met terugwerkende kracht? En wat te doen met de Dutch disease?

EenMening
EenMening1 jun. 2021 - 13:45

Dit s een goede oplossing. Maar als vastgesteld wordt dat het virus uit een Chinees lab afkomstig is, zou een uizonderng hierop te overwegen zijn.

LHTJ
LHTJ1 jun. 2021 - 13:35

Dus dan krijgen we in de toekomst te lezen; we hebben te maken met de variant Jota die voor het eerst is opgedoken in............ Logisch dat daar maanden over vergaderd is.