Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor slavernijverleden

President Klaas Knot vertelt over de praktijken van zijn historische voorganger
Joop

Covid is de downfall voor de jonge romanticus

  •  
28-10-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
leegtegrijs

© cc-foto: Rudy en Peter Skitterians

Deze crisis was voor mij een reality check met een realiteit waarmee ik nog even niet geconfronteerd wou worden.
Hoewel ik mezelf niet graag classificeer, kan ik niet ontkennen dat ik een enorme hopeloze romanticus ben. Leven alsof je in een film zit is voor mij gewoon geworden. Maar het is lastig om de bijna bedrieglijke schijn op te houden wanneer je interne monoloog van een roman is veranderd in een thriller.
Op het moment van schrijven is het 226 dagen, oftewel 5426 uur sinds 15 maart. De dag waarop alles in één klap anders werd. Begrijp me niet verkeerd, ik mag niet klagen. Maar het is inmiddels moeilijk om dat niet te doen. De fomo naar een leven wat niet meer is, begint mij als een baksteen naar beneden te trekken. Het leven voelt uitzichtloos, en ik heb het zwaarder dan ik misschien zou willen toegeven.
Het is immers zo dat ik gezond ben, een baan en sociale contacten heb. Ik ben niet één van de verliezers in deze crisis. Toch voelt het elke dag meer alsof de ziel uit het leven is verdwenen.
Ik flirt graag met de drukke straten van de stad. Maar ze gaan niet meer in op mijn avances nu ze leeg zijn. Je kunt niet dansen met de sterren als er geen muziek speelt. Waar ik mezelf de eerste maanden nog wel durfde te vertellen dat er wel weer iets zou komen om mij in te verliezen, hou ik nu krampachtig vast aan datgene wat nog is.
Zelfs dit schrijven voelt bijna aanstellerig, en irritant. Je kunt niet schreeuwen om hulp als iedereen het even zwaar heeft. Vragen om meer, of om een luisterend oor, voelt als vragen om privilege. Kreten als “Houd moed, en blijf gezond” hebben door de routine hun kracht verloren.
Deze crisis was voor mij een reality check met een realiteit waarmee ik nog even niet geconfronteerd wou worden. Veel vrienden bleken vage kennissen. En ik bleek mezelf keihard voor te liegen door te zeggen dat feesten niet mijn enige uitlaatklep was.
Als een soort laatste wanhoopsdaad naar normaal, heb ik soms de drang om mensen die ik niet meer spreek te bellen. Maar wat zeg je dan, als je niet kunt beginnen met “Hey, ik heb je al een tijd niet gezien. Laten we weer eens afspreken.” Ver weg wonen van de mensen waarvan je houdt lijkt een prima idee als de wereld nog toelaat ze te bezoeken. Soms heb ik er zelf een beetje spijt van dat ik nooit in een goor studentenhuis ben gaan wonen. Omringd zijn door chaos klinkt op dit moment namelijk als een mooie droom.
Steeds meer jonge mensen krijgen depressieve gevoelens, ik snap dat wel. Geen klasgenoten zien, geen bijbaan meer hebben maar wel een dure studie volgen, lage onderwijskwaliteit, geen feesten, geen avonden meer om verliefd op te worden. Het is allemaal best wel leeg, en oppervlakkig.
Je voelt niet dat het kouder wordt als het al tijden winter is. En nu de meeste mensen al onderkoeld zijn geraakt, is het wachten tot de eerste zullen bevriezen. Ik hoop dan ook oprecht dat er een warme deken komt voor de jongeren die dreigen te sneuvelen. Het mag nooit zo zijn dat de ene crisis, de andere stille ramp op de achtergrond verbloemt.
Het is nog even volhouden, nog even zeggen “Het komt wel goed.” Nog even jezelf valse hoop geven, en plannen maken waarvan je stiekem al weet dat ze toch niet doorgaan. Nog even overleven.
Dus laten we blijven praten, en denken aan degenen die nu misschien vergeten worden. Zodat we in de toekomst weer een leven hebben om verliefd op te kunnen worden.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (24)

Annedieke
Annedieke5 nov. 2020 - 13:36

Hoi Milou. Ik denk dat je gelijk hebt. Een paar weken lock down is zogezegd een 'goede leerschool' voor jongeren, maar er ligt teveel te lang plat. In je tiener- en twintiger-tijd moet je erop uit: studeren, het leven ontdekken, jezelf ontdekken en zeer zeker ook feesten & beesten. Als het goed is kun je zeggen: hoe ouder je bent, des te meer je al gezien hebt en des te beter jejezlf met weinig kunt vermaken. Daarom vind ik deze coronatijden ook niet erg voor mezelf. Er wordt gesproken over 'kwetsbare ouderen' (haha, ik ben ook al bijna dor hout), maar nu het zo lang duurt zie ik de jonge generatie daar echt onder lijden. Bij elk illegaal feestje dat opgerold wordt, denk ik (en zeg het ook af en toe): 'waarschijnlijk zou ik hetzelfde doen als ik 18 of 20 was'. Gewoon omdat je in die fase van je leven denkt 'mij kan niks overkomen' en dat is gewoon de werking van de natuur. Elke beroepsgroep zal in z'n eigen straatje praten. Artsen en andere zorgwerkers willen zoveel mogelijk mensenlevens redden, het bedrijfsleven en de zelfstandige ondernemers willen door met hun toko. Om die reden zou het goed zijn dat er in het crisisteam mensen zitten uit alle rangen, standen, generaties, professies van de maatschappij. De GGZ, waar het al een bende was, loopt over en wordt zelf knettergek op dit moment. En ja: uit betrouwbare bron, verneem ik dat dit heel veel jongeren betreft. Het is duidelijk dat het heel snel anders moet. Het is een nobel streven om mensen in leven te willen houden, die met een 'normale' griepgolf ook het loodje zouden leggen, maar we moeten nu ook kijken aan de andere zijdes. Mondkapjes prima, andere hygiene-maatregelen ook. Echter: we moeten snel terug naar zo normaal mogelijk! Types als Aart van de aap hebben makkelijk praten met 'Eigenlijk boeit het mij niet zo, die covid en die lockdown'. Die hebben waarschijnlijk de luxe van een fijn huis, tuin, geld, pensioen etc. Dat is zowaar Trumpiaans: zolang ik er geen last van heb, is het niet erg. Daar wordt de wereld niet beter van. Dank dus Milou dat je dit met ons wilde delen. Groet, Annedieke

Aart van de aap
Aart van de aap28 okt. 2020 - 21:39

EIgenlijk boeit het mij niet zo, die covid en die lockdown Ik leefde sowieso al een tijdje haast het leven van een monnik Maargoed, ik ben niet een 'normaal' iemand

7 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens29 okt. 2020 - 10:33

@Aart Geluksvogel!

Aart van de aap
Aart van de aap29 okt. 2020 - 12:20

Ja, jullie zijn allemaal vrolijk, sociaal en romantisch, zoals de dame van dit stuk dat is. Ik ben zo niet. Ik ben duister. Verduisterd

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 okt. 2020 - 13:59

Mensen zijn groepsdieren. Daar bent u kennelijk een uitzondering op. Dat komt nu even goed uit. Vele anderen zijn niet zo gelukkig.

Aart van de aap
Aart van de aap31 okt. 2020 - 9:54

Wie zegt dat ik uberhaupt een mens ben ?

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 nov. 2020 - 8:39

Ik!

Eric Minnens
Eric Minnens1 nov. 2020 - 20:16

Van wie stamt de mens af? Van de aap. Is Aart een mens? 'k Weetniet. Hoe heet hij dan? Van de aap. Dan moet hij een mens zijn. ???? De eerste mens heette immers, zoals bekend, Adam van de aap...

Aart van de aap
Aart van de aap5 nov. 2020 - 12:10

Ik ben veel meer dan een mens Voorbij mens en machine ! Voorbij goed en kwaad ! Aart !!

dezeeuwgerard
dezeeuwgerard28 okt. 2020 - 20:59

Beste Milou, Jouw reactie is precies waarom ik een warm voorstander ben van het laten woekeren van het virus. De psychische , sociale en economische problemen van de lock down raken jou en vele mensen enorm. Het middel is inmiddels vele malen erger dan de kwaal. Zeker als je kijkt naar de uitgestelde of afgestelde reguliere zorg die veel meer gezonde levensjaren kost dan de corona maatregelen. In mijn beleving totaal onnodig als we de ouderen beter beschermen en de jongeren (0-60jaar) besmetten. Dat is de snelste weg om jou je leven terug te geven! Hou vol en succes.

14 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter28 okt. 2020 - 21:53

Zwakkeren en mensen boven de zestig zijn miljoenen inwoners die jij wil afzonderen dat gaat toch nooit lukken. Hoe dan !!

LBNB
LBNB28 okt. 2020 - 22:25

@dezeeuwgerard Ja inderdaad het psychisch leed is groot. In mijn omgeving ook, gelukkig, een hele hoop mensen die gewoon blijven leven en die bij elkaar blijven komen. Het enige wat je kunt doen is je tegengeluid laten blijven horen en niet meedoen aan de testhysterie.

RudolfRendier
RudolfRendier29 okt. 2020 - 6:59

dezeeuwgerard 28 oktober 2020 at 21:59 "Jouw reactie is precies waarom ik een warm voorstander ben van het laten woekeren van het virus. De psychische , sociale en economische problemen van de lock down raken jou en vele mensen enorm. Het middel is inmiddels vele malen erger dan de kwaal." Ik zal het aan mijn tante vragen of ze dit ook zo vind. Kan helaas niet meer, die ligt nu onder de grond in een kist vanwege deze mentaliteit.

sjaakie2
sjaakie229 okt. 2020 - 7:49

——Ik zal het aan mijn tante vragen of ze dit ook zo vind. Kan helaas niet meer, die ligt nu onder de grond in een kist vanwege deze mentaliteit.—— Top, dan vraag ik het aan de miljoenen mensen op de wereld die zullen sterven door armoede vanwege jouw mentaliteit.

LBNB
LBNB29 okt. 2020 - 8:09

@thuiszitter [Zwakkeren en mensen boven de zestig zijn miljoenen inwoners die jij wil afzonderen dat gaat toch nooit lukken. Hoe dan !!] Deze mensen op aparte tijden boodschappen laten doen, ontraden om naar de horeca te gaan, speciale uren bij de huisarts, thuiswerken etc.

Le Chat Botté
Le Chat Botté29 okt. 2020 - 8:43

@sjakie [Top, dan vraag ik het aan de miljoenen mensen op de wereld die zullen sterven door armoede vanwege jouw mentaliteit.] Dat is niet het resultaat van Rudolf's mentaliteit, maar het gevolg van een collectieve steun van gepriviligieerden voor het in stand houden van een systeem dat ellende en armoede distribueert naar 'not our tribe'.

LaBou
LaBou 29 okt. 2020 - 10:13

Beetje "als ik er maar geen last van heb, dan mag de rest in de stront zakken" mentaliteit hierboven (uitzonderingen daargelaten.

LBNB
LBNB29 okt. 2020 - 10:22

@rudolfrendier [Dat is niet het resultaat van Rudolf’s mentaliteit, maar het gevolg van een collectieve steun van gepriviligieerden voor het in stand houden van een systeem dat ellende en armoede distribueert naar ‘not our tribe’. ] Nee Rudolf's mentaliteit staat voor zogenaamde solidariteit. Het staat voor een rijke klasse (op wereldniveau) die niet met pech om kan gaan en daardoor iedereen dwingen om in dit helse nieuwe normaal te wonen. Vervolgens gaan ze met constant zielige verhalen uit de zorg en van covid overledenen of IC overlevenden empathie opwekken voor hun standpunt. Totaal blind voor de gevolgen van de waanzin waar ze voor staan.

Joe Speedboot
Joe Speedboot29 okt. 2020 - 11:05

'Totaal blind voor de gevolgen van de waanzin waar ze voor staan.' Jij bent hier degene die duidelijk niet met pech om kan gaan. Anderen zoeken het maar uit, zolang jij het maar goed hebt.

dezeeuwgerard
dezeeuwgerard29 okt. 2020 - 17:13

Covid is here to stay, gaat niet meer weg en er blijven mensen aan overlijden. Ook met een vaccin. Dus woekeren met dat virus en het blijft beheersbaar. Ophouden met die lockdowns en gezond verstand gebruiken : handen wassen en afstand houden. Groepsimmuniteit ligt in het verschiet voor deze variant. Dan gaan we opnieuw het circus in. Kortom : alles open en accepteren dat je van leven gaat overlijden met de kanttekening dat we echt met genoeg mensen overblijven. Net als met de griep alleen een tandje erger. Wen eraan en ga leven!

Nick the Stripper
Nick the Stripper30 okt. 2020 - 8:49

LBNB 29 oktober 2020 at 11:22 [ iedereen dwingen om in dit helse nieuwe normaal te wonen. ] Hels? Stel je niet zo ontzettend aan.

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 okt. 2020 - 14:05

@Nick ik vind dat ook te gemakkelijk. Ik zit al maanden vrijwel volledig afgesneden van familie, vrienden en bekenden vnl alleen thuis, een hel is het niet maar makkelijk te dragen evenmin. Gisteren kreeg ik bezoek van de verwarmingsmonteur. Best gezellig eigenlijk en de vloer staat ook niet langer blank.

Nick the Stripper
Nick the Stripper30 okt. 2020 - 16:24

DanielleDefoe 30 oktober 2020 at 15:05 [ @Nick ik vind dat ook te gemakkelijk. ] Ik had het specifiek over LBNB, die iedereen en zijn moeder hier verwijten maakt van 'paniekzaaien' terwijl hij zelf voortdurend de drama queen uithangt. Jouw situatie zoals je die beschrijft lijkt me niet makkelijk, dat snap ik. En ik hoop dat je het nog even vol weet te houden. Maar hels, dat is wanneer je als jeugdige vluchteling van je ouders bent gescheiden door een protofascistisch regime dat die ouders niet meer terug kan/wil vinden. Hels, dat is de ' vergeten' oorlog in Jemen. Hels zijn de kampen op Lesbos. Ik ben ook niet blij dat ik als zzp'er vrijwel geen film- of theatervoorstellingen kan bezoeken, omdat mijn sector eigenlijk al sinds maart op zijn gat ligt. Dat optreden met mijn bandje er even niet in zit, dat is ook vrij waardeloos. En dan zou ik daar heel dramatisch over kunnen doen: dat ik langzaam stik omdat podiumkunsten mijn zuurstof zijn, of zoiets pathetisch. In plaats daarvan lees ik maar wat toneelstukken. Ik kijk oude films die ik om een of andere reden gemist had. En ik leer een nieuw instrument bespelen. Ik ben blij dat dat allemaal na twee weken covid (waarvan 5 dagen in het ziekenhuis) weer een beetje gaat en ik probeer er het beste van te maken. Zoals de meeste mensen er volgens mij het beste van proberen te maken. Enneh...gefeliciteerd met je droge vloer!

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 nov. 2020 - 8:50

Nick de Schipper Blij dat te horen!