Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Corrigerende tik mag, als mamma maar van je houdt

  •  
18-04-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
107 keer bekeken
  •  
RTEmagicC_gezond_150_215.jpg
Een strenge of fysieke opvoeding hoeft niet per sé schadelijk te zijn, als het kind maar genoeg liefde krijgt
Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.
Sommige mensen lijken vreemde opvoedingsmethoden te hanteren. Ze beledigen hun kinderen, kleineren ze of dreigen met van alles als ze weer ondeugend zijn. Een corrigerende tik of billenkoek vallen tegenwoordig onder kindermishandeling en zijn bij bepaalde sociale groepen al in onbruik geraakt. Waarom? Omdat de harde lijn vaker zou resulteren in asociaal gedrag op latere leeftijd: agressief, misdadig en overactief.  Nieuw onderzoek laat zien dat dat wel meevalt, als mammie maar van je houdt.
Moederliefde is als levertraan voor de ziel, zou je denken na het lezen van het onderzoek dat werd gedaan met Mexicaans-Amerikaanse adolescenten in New York. De latino opvoedstijl zou gekenmerkt worden door een wat hardere stijl. Als de kinderen maar het gevoel hadden dat hun moeder van ze hield viel de schade door harde opvoeding mee, maar ontbrak dat dan bleek het juist vaak mis te gaan. Warme ouders die goed op hun kinderen reageren zorgen ervoor dat hun kinderen gelukkig zijn en zelfvertrouwen hebben. Het gevoel dat ze afgewezen worden en niet ‘gezien’ worden (men gebruikt het woord respect in deze context meestal) zorgt voor een houding waarbij ze zichzelf niet verantwoordelijk voelen voor hun gedrag en afwezigheid van sociaal verantwoordelijkheidsgevoel, zeggen de onderzoekers.
Het is fascinerend, want als je er goed over nadenkt besef je dat een wereld die verandert, waar beide ouders moeten werken om de hypotheek te kunnen betalen en je dus steeds vaker afhankelijk bent van anderen die je kinderen mee helpen opvoeden (oma’s, opa’s, oppas enzovoort) een hoop verwarring oplevert. Kon misschien ooit vroeger de harde opvoedingslijn wel omdat moeder met haar enorme liefde altijd aanwezig was, dan is dat nu minder voor de hand liggend. Op een gegeven moment waren rijke Amerikanen die hun kinderen principieel niet slaan en altijd redelijk willen praten met hun kinderen zodat ze begrijpen waarom ze niet mogen doen wat ze doen, afhankelijk van goedkope nanny’s en die kwamen vaak uit Latijns-Amerikaanse landen. Die waren veel meer gewend aan de wat hardere opvoeding. Misverstanden vol op. Verborgen camera’s in huis om de nanny te controleren of ze hun kinderen niet mishandelden. Stukken in de krant over juridische zaken tegen nanny’s.
Ik weet niet hoe dat in Nederland gaat, maar ik heb soms wel het gevoel dat het niet slecht zou zijn om ouders een ouderexamen te laten doen. Hoe ga je het doen met die kinderen van je? Niet alleen op het gebied van de eeuwige ouderliefde en de correctie van onhandig gedrag, of hoe je drukke kinderen door hun adhd loodst, maar ook over wat je je kinderen te eten en te drinken gaat geven.
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Het vorige weetje: Vreemde vriendschappen
Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (11)

JoopSchouten
JoopSchouten18 apr. 2013 - 9:12

Nogal ambivalent (...).

MollySweet
MollySweet18 apr. 2013 - 9:12

Holadiee, de Abba-klompen die zo in waren in de seventies... Mijn moeder liep er graag op, en ze bleken uitstekend geschikt om even FLITSPATSBOEM mijn achterwerk te laten schrikken... Altijd maar 1 tik, en geloof me, die had ik dan ook echt verdiend. Maar om te zeggen dat ik 'geslagen' werd? Ga toch weg joh...

SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch18 apr. 2013 - 9:12

Welke 'tik' wordt hier bedoeld? Tik= Dof, Dreun, Flap, Floep, Klak, Klap, Klets, Klop, Knal, Knots, Lap, Lel, Mep, Mossel, Mot, Opstopper, Pardaf, patat, Pats, Peer, Pees, Pets, Peut, Peuter, Plakkaat, Plets, Slag, Watjekouw; Klik, Knip; Aanslag

bruces
bruces18 apr. 2013 - 9:12

Maak kinderen vanaf de geboorte, waar binnen redelijkheid de grens ligt. Geen gevangenis, maar ook geen piratenschip. Vertellen wat kan en niet kan. Maar geef ze ook de ruimte zelf zaken te ontdekken. Dan gaan ze maar op de bek.

joice2
joice218 apr. 2013 - 9:12

Wie echt wil weten of die tik nu zo schadelijk is, zou dit artikel van vandaag eens moeten lezen en zich dan diep gaan schamen: http://sarahockwell-smith.com/2013/04/19/why-harsh-discipline-does-harm-children-the-daily-mail-need-better-journalists/

joice2
joice218 apr. 2013 - 9:12

Ha, gaaf zeg! Nu kan ik eindelijk ook mijn partner weer eens een knal voor zijn hoofd geven als hij dingen doet die me niet zinnen. Hij weet immers dat ik toch wel van hem houd. Dat scheelt een hoop geonderhandel zeg.

1 Reactie
Hanspuntnl
Hanspuntnl18 apr. 2013 - 9:12

Het is de bedoeling dat je bij een corrigerende tik wel nadenkt en er niet zomaar op los ramt. Dat heet nuance. Als dat moeilijk voor je is kun je inderdaad maar beter geweldloos blijven.

[verwijderd]
[verwijderd]18 apr. 2013 - 9:12

O jee, daar gaan we weer... Waar heb ik dat eerder gehoord? Nee, ik denk NIET dat dat de oplossing is. Meer aandacht geven, er meer zijn, meer begeleiden waarbij overduidelijk hoort het afbakenen van waar je in toestemt en waar niet. Natuurlijk, je kunt een kind een corrigerende tik geven als hij als peutertje een ander kind slaat of zand in het gezicht gooit. Maar wat je ook kunt doen is hem in zijn wandelwagentje steken en (niet kwaad maar vastberaden om aan te tonen dat dat soort gedrag automatisch einde speeltuin betekent) de speeltuin uitlopen. Mag gewoon ontspannen zijn, rustig gaan winkelen of iets anders in die tijd, maar duidelijk dat bepaald gedrag automatisch tot een eind vande pret leidt. Zo voedde ik mijn kinderen op, zonder ze ooit ook maar één keer "een corrigerende tik" te hoeven geven. Als je een goede band met je kind hebt vindt dat kind overigens een paar boos klinkende woorden al erg genoeg en zal het die willen herstellen, daar is helemaal geen vorm van geweld voor nodig. maar ja, als je vindt dat je werk veel belangrijker is en je anderen je kinderen maar laat opvoeden dan geef ik onmiddellijk toe dat je hoogstwaarschijnlijk dingen gaat tegenkomen waar je zowel aan over-verwennen uit schuldgevoel, als aan corrigerend tikken uit frustratie zult toekomen. Want je inderdaad, de economie moet steeds sneller en sneller groeien, we kunnen niet meer zonder.

1 Reactie
Andy40
Andy4018 apr. 2013 - 9:12

Ahh ik dacht al waar blijft het. De link weer leggen met werkende ouders. Hoe zwak zeg.

[verwijderd]
[verwijderd]18 apr. 2013 - 9:12

War on terror is ook begonnen als corrigerende tik.

1 Reactie
PSteenwinkel
PSteenwinkel18 apr. 2013 - 9:12

Prachtig hellend vlak Anja! Je kan net zo goed zegen dat de war on terror is begonnen met waarschuwingen of andere verbale uitingen van ongenoegen. Of vind je dat die ook niet mogen in de opvoeding? Dan ben ik benieuwd naar je alternatief. Verder hang ik de nuchtere visie van Wolffers en van Dick Swaab aan: : JBC vroeg de laatste in Zomergasten 2011: "Als je brein de beslissingen neemt, kun je er toch niets aan doen dat je fouten maakt; hoe zit het dan met straffen? Dat is dan toch niet eerlijk?"(of iets van die strekking). Swaabs antwoord was: "Nee klopt, maar toch helpt een straf om de normen en waarden van een samenleving bij te brengen: jonge aapjes krijgen ook een draai om hun oren als ze volmaakt onschuldig iets doen dat buiten de groepsnorm omgaat."