Joop

Corporaties de baas op zowel de huur als koopmarkt

  •  
15-01-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
appartementdekoop_300.jpg
Huizen voor 40 procent sociale huurders onbetaalbaar ... Corporaties prijzen 'gewone' huisverkoper de markt uit met voordelige deals
De vette jaren voor woningcorporaties zijn voorbij, maar ondanks de flinke teruggang maken ze de dienst uit op zowel de huur- en koopmarkt. Voor mensen die afhankelijk zijn van de sociale huur worden huizen te duur door de verhuurdersheffing en doorrekeningen van renovaties. Tegelijkertijd doen corporaties steeds meer huizen met voordelige deals van de hand en concurreren daarmee de ‘gewone’ huisverkopers uit de markt.
Ruim 855.000 huishoudens kunnen hun sociale huurwoning eigenlijk niet meer betalen volgens onderzoeksbureau OTB. Voor 40 procent van de huurders is hun huis ‘onbetaalbaar’ geworden. De Woonbond verwacht dat dit aantal verder zal toenemen.
De onderzoekers van OTB  keken of een huurder nog normaal kan leven na betaling van de huur.
Dan blijkt dat 37 procent moet beknibbelen om de huur op te brengen. Zij houden zo weinig over dat zij maatschappelijk niet meer mee kunnen komen. Wonen is steeds meer een betaalbaarheidprobleem aan het worden, zeker voor lagere inkomens. En dan hebben we nu alleen nog maar naar de huur gekeken en niet de bijkomende vaste lasten als gas, water en licht meegenomen”, vertelt Harry Boumeester aan Spits.
Normaal wordt 30 procent van het netto inkomen gehanteerd”, legt onderzoeker Harry Boumeester uit. “Maar 30 procent van een bijstandsinkomen is natuurlijk heel wat anders dan als een huishouden 60.000 euro per jaar verdient.”
Off the record hebben meerdere makelaars aan RTL Nieuws kenbaar gemaakt dat de corporaties ook op de koopmarkt steeds meer macht krijgen en spreken van ‘prijsbederf’. Corporaties kunnen hun grote investeringen kunnen niet meer alleen uit de huurinkomsten finanieren. Daarom doen zij vele huizen met forse kortingen en terugkoopregelingen van de hand om hun verkoopcijfers op peil te houden. Met die actie concurreren ze de ‘gewone’ huisverkopers uit de markt. Ook de makelaars profiteren van de huizenverkoop van de corporaties omdat zij vaak de taxaties en de verkoop regelen.
Het koopaanbod van corporaties zal de komende jaren verder toenemen. Onder andere om de verhuurdersheffing te kunnen betalen. Die regeling komt voort uit de maatregel van minister Blok van wonen. Hij heeft de corporaties een heffing van 2 miljard euro opgelegd waardoor corporaties de huren moeten verhogen om die heffing te betalen, maar veel corporaties willen of kunnen dat niet en hebben daarom plannen om de heffing te financiering uit extra verkoop-inkomsten.
Hans Roseboom van de Woonbond ziet de verhuurderheffing ook met lede ogen tegemoet.
De verhuurders hebben dus geld nodig. En uiteindelijk gaan de huurders dat betalen. Er moet straks in veel gevallen honderden euro’s per maand meer worden betaald voor dezelfde woning. Het ziet er echt heel slecht uit voor huurders.”
Inmiddels hebben ruim 20.000 mensen een online-petitie getekend om hun zorgen over de huren te uiten. De actie Huuralarm van de Woonbond is inmiddels een groot succes. 

cc-foto: Aloxe
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

lembeck
lembeck15 jan. 2013 - 13:39

Echt erg is dat door de verkoop van de woningen er te veel woningen verloren gaan voor de echte doelgroep van de corporaties. In feite zou het niet moeten mogen, maar dit kabinet laat ze weinig anders over. Dit kabinet gaat uit van uitsluitend koopwoningen. Een 'eigen huis' is het allerbelangrijkste en zij die wel moeten huren moeten dat eigenlijk doen in de krochten van de steden. In de achterbuurten en achterstandswijken op 3hoog achter in niet geïsoleerde en kleine, gammele woninkjes. Nog niet a la jaren 20 vorige eeuw, maar als het aan de VVD ligt zat het dat wel gaan worden. Het is immers onze eigen schuld dat we moeten huren en van een laag inkomen moeten rondkomen? Het is heel simpel... de crisis is veroorzaakt door de minima en laag modalen. Die die moeten daarvoor bestraft worden. Dan blijven de keurige huiseigenaren over en blijven vooral de echte veroorzakers fijn ongemoeid. Hoeveel politici van de VVD zitten met hun tengels in allerlei rare financiële constructies die mede oorzaak zijn geworden van de huidige malaise? En door het idioot bezuinigen zorgt de VVD (en de PvdA ook ja) er wel voor dat ons land naar de knoppen bezuinigd wordt. Iedereen die door de crisis zijn baan kwijt raakt en uiteindelijk een bijstanduitkering moet aanvragen is daar uiteraard geheel zelf schuldig aan. Hoewel S&P daar anders over denkt. Het kan verkeren volgens hen, want ons land bezuinigt zich kapot en dat is slecht voor de economie. DUHH.... Ik heb geen idee in hoeverre ik mag blijven wonen. Ik 'moet' nog 1 jaar en 8 maanden min bijna twee weken... Ik tel inderdaad per dag af. Elke dag is meegenomen. Maar dat ik op straat terecht ga komen door toedoen van de VVD dat is me bekend. Alleen wat kan ik hiertegen doen? Iemand een idee?

adriek
adriek15 jan. 2013 - 13:39

Machtsconcentraties en monopolieposities hebben ons nog weinig goeds gebracht. Ook speelt too-big-to-fail hier een rol. Aan alle kanten blijven door samenwerkingsverbanden, fusies en reorganisaties grotere instituten ontstaan waarvan de top zichzelf steeds blijft verrijken en de werkvloer zich gedwongen door bezuinigingen onder het mom van efficiency voornamelijk nog bezighoud met overleven en informatie verstrekking aan datzelfde management. De kerntaken worden veronachtzaamd, de klant (daar waar we het voorheen allemaal voor deden, weet u nog wel) verwordt van doel tot middel om geld binnen te brengen en door de optimalisatie van deze geldstromen lopen de kosten gierend uit de klauwen. En wat leren we daarvan? Niks dus, tot op heden.

lynx234
lynx23415 jan. 2013 - 13:39

Zijn dat op de koopmarkt werkelijk "vele huizen met forse kortingen" (prijsdumping, dwz. onder de kostprijs) of zijn dat huizen zonder de forse winstmarge die door de hypotheekrenteaftrek mogelijk is gemaakt?

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger15 jan. 2013 - 13:39

***Zijn dat op de koopmarkt werkelijk "vele huizen met forse kortingen" (prijsdumping, dwz. onder de kostprijs) of zijn dat huizen zonder de forse winstmarge die door de hypotheekrenteaftrek mogelijk is gemaakt?*** Veel huizen in deze grote stad van Nederland zijn door (toen nog) de Gemeentelijke woning corporatie op grond gebouwd wat bijna voor niets is verkregen (vlak na de oorlog tot eind jaren 70) daar zijn toen woningen op gebouwd,van gemeenschapsgeld. Die woningen zijn in de loop der jaren vernieuwd en aangepast, die worden nu te koop aangeboden voor zo tussen de 120.000 en 160.000 Euro. Veel 'starters' vinden deze bedragen nog te hoog of krijgen hier nog niet eens een hypotheek voor, huisjesmelkers kopen de panden op, en verhuren deze, soms tot aan 12 mensen per woning (80/120m2) Er zijn voldoende woningen, er zijn niet voldoende betaalbare woningen zowel huur als koop, daarnaast is de markt totaal verrot door de onroerendgoed puist die is gesprongen. Dat is het nadeel van een totaal verziekte markt, je moet helemaal opnieuw beginnen. Sociaal woningbeleid moet je niet aan de markt over laten, die moet vanuit de overheid geregeld worden, er zitten anders te veel ratten tussen die het gaan verzieken, afgelopen 15 jaar voldoende meegemaakt hier, en gezien de berichten in de Nederlandse media is het in andere steden niet anders.