Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Kwart van de VS wordt onleefbaar heet als gevolg van klimaatcrisis

Temperaturen lopen op tot boven de 50 graden Celsius
Joop

Coronawanen?

  •  
02-02-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
doolhof
In mijn dagelijkse werk is nu al waarneembaar dat steeds meer mensen de beleidsmakers niet meer vertrouwen.
Dat de pandemie de economie hard raakt is geen nieuws meer na bijna een jaar. Dat de maatregelen tegen verspreiding van het virus ook een psychologisch effect hebben krijgt veel minder aandacht, maar wie het nieuws een beetje volgt weet en begrijpt dat eenzaamheid en somberheid gemiddeld gesproken zijn toegenomen in de afgelopen maanden. En dat er meer drank en drugs worden gebruikt past daar ook bij.
Maar we horen weinig of niets over de invloed die corona en het beleid daaromheen hebben op mensen die achterdochtig zijn en/of in complotten geloven. Of zij die onder deze omstandigheden wellicht zo gaan denken. Dit zou een serieuze bron van zorg moeten zijn vanwege de risico’s die er mee gepaard gaan, voor de mensen die het betreft, maar ook voor iedereen daaromheen.
Het wetenschappelijk bewijs zal de komende maanden of jaren nog wel eens volgen, maar in mijn dagelijkse werk is nu bijvoorbeeld al waarneembaar dat steeds meer mensen de beleidsmakers niet meer vertrouwen. En zo zijn er veel meer voorbeelden die laten zien dat bij mensen met psychische problemen de achterdocht geleidelijk toeneemt. En daarmee groeit ook het gevaar dat er vanuit paranoia incidenten zullen plaatsvinden.
In mijn opleiding tot psychiater werd er op gewezen dat ogenschijnlijke achterdocht bij nadere beschouwing nog al eens gebaseerd blijkt te zijn op rationele feiten. Iemand die zich bespied waande bleek ook wel eens daadwerkelijk gevolgd te worden bijvoorbeeld. Zo had ik ooit een patiënt die verslaafd was, en in drugs dealde. Wij verdachten hem van een paranoïde psychose. Ten gevolge van gebruik van cocaïne zou hij geloven dat er een aanslag op zijn leven werd beraamd. Psychiatrie? Nee, dat bleek toen hij daadwerkelijk werd doodgeschoten.
De afgelopen dagen sprak ik in mijn werk met drie uiteenlopende mensen, die alle drie intelligent zijn en maatschappelijk goed functioneren. Ongevraagd kreeg ik uiteenzettingen over mogelijke misstanden die plaatsvinden. Dat agenten in burger bij een demonstratie tegen coronamaatregelen bijvoorbeeld moedwillig gewelddadigheden uitlokten, daartoe aangezet door leidinggevenden. Of dat de lockdown deel uitmaakt van een groter plan om geleidelijk steeds meer controle over mensen te krijgen (‘die lockdown gaat nooit meer geheel verdwijnen’). Dat we uiteindelijk allemaal verplicht worden ons van een chip te laten voorzien. En zo kan ik nog wel even doorgaan.
Het probleem is: als psychiater weet ik ook niet meer wat ik wel of niet moet geloven. Dat vind ik als mens trouwens ook al moeilijk, maar om de toenemende achterdocht bij de mensen in mijn spreekkamer toe te schrijven aan een psychiatrisch ziektebeeld is dan nogal wat. Is mijn patiënt in de war, of doorziet hij misschien wel beter dan ik wat er ‘echt’ gaande is?
Ook zonder corona is er de afgelopen jaren al steeds meer achterdocht ontstaan over uiteenlopende berichten in de zogenaamde ‘mainstream media’. Trump kan toch ook een beetje gelijk hebben gehad met zijn ‘fake news’ in de media? Natuurlijk overdreef hij dat enorm, maar zat er toch ook niet een kern van waarheid in?
Achterdochtigheid en paranoïde wanen zijn per definitie het gevolg van een zekere aanleg in combinatie met bepaalde omstandigheden. Aan de aanleg verandert geen enkele dokter of wetenschapper iets, maar voor het feit dat de huidige omstandigheden voor een kwetsbare groep mensen een toenemende belasting vormen (ook omdat het al zo lang duurt) mogen wij met zijn allen de ogen niet sluiten. Deze mensen verdienen goede zorg. De winst voor de samenleving is een kleinere kans op (vermijdbare) ongelukken, omdat we door talloze gebeurtenissen weten waar ernstig verwarde mensen op een slecht moment toe in staat zijn.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

The Apple
The Apple2 feb. 2021 - 17:22

"In mijn opleiding tot psychiater werd er op gewezen dat ogenschijnlijke achterdocht bij nadere beschouwing nog al eens gebaseerd blijkt te zijn op rationele feiten." "Rationele feiten" bestaan niet, feiten zijn feiten. Pas als er verbanden worden gelegd die niet bestaan is er sprake van een psychisch probleem. Het is dan ook zaak om goed op de signalen te letten, maar wel sceptisch te staan tegenover de uitleg die er aan wordt gegeven + de sociale context. Religie. geloof en bijgeloof zijn goede voorbeelden: verklaringen en gedragswijzen die in één sociale context heilig worden verklaard, kunnen er in een andere sociale context toe leiden dat de gelovige onmiddellijk wordt opgesloten. Een leuke puzzel kun je vinden bij Buitenhof van afgelopen zondag. Ga naar 44:10 en kijk naar de foto die wordt getoond op 44:30. Wat zie je daar, een nazi of iemand die de politie uitscheldt voor nazi’s? – https://www.npostart.nl/buitenhof/31-01-2021/VPWON_1324931 Mijn stelling is dat als je kijkt naar de feiten, blijkt dat er sprake is van een massapsychose die door beiden kanten wordt gevoed, zowel door Baudet als door Buitenhof.

1 Reactie
Ryan2
Ryan23 feb. 2021 - 8:17

Jammer, maar de link werkt niet. Programma kan niet afspelen. Verder zou ik het geen massapsychose noemen. Het is meer een vorm van desinformatie, die zo bewust door politici en de media de wereld in gebracht worden. Er zijn talloze voorbeelden van verdraaiing van feiten, manipulatie van filmmateriaal en foto's. Breek me de bek niet open.

Ryan2
Ryan22 feb. 2021 - 13:17

Tja, de ene mens is alerter dan de andere. Of, zo je wilt, de ene pikt wat gemakkelijker signalen op als de ander. Het is wat de psychologie blijkbaar hypergevoeligheid noemt. Soms heb je gewoon dat talent. En je wordt er niet vrolijk van. Oppervlakkigheid is veel gemakkelijker in het leven. Het geluk is met de dommen, is het bekende gezegde. Maar die alertheid, is bij mensen van levensbelang in een groep. Het is de natuur zelf, die blijkbaar voor dit verschil tussen mensen gezorgd heeft. Sommigen zijn van nature de "wachters" die de veiligheid van de groep bewaken. Zoiets als bij de Stokstaartjes, die elkaar afwisselen. De aandacht voor de omgeving verslapt nooit. Maar, wat gebeurd er, als de omgeving niet op het alarm reageert? Tja, dan kan het stokstaartje bij de psychiater aankloppen. Want de groep "de mensen" accepteren de waarschuwing niet meer. Kijk naar de reactie van Uilenspiegel.. Hij wil niets van een doemscenario weten... Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Soms moet je zelfs Uilenspiegel een spiegel voor houden. Het doemscenario zien we maar al te duidelijk. Nederland is vleugellam, en we hebben een regering die vast zit in oude rituelen. Stuk voor stuk egocentrische typetjes, die een maniakale zucht naar macht hebben. Ondertussen hun acties afschermend van de buitenwereld. Een pers en media die slaafs achter deze hotemetoten aan loopt. Politie en justitie, die ook meeheulen met het politiek correcte van de regering en de gelijkgeschakelde media. Want heel wat signalen worden als waanzin verkocht. Dat is maar al te gemakkelijk. Ik ben het wel met je stuk eens. De vraag is altijd, waar lopen de echte gekken rond.

Uilenspiegel
Uilenspiegel2 feb. 2021 - 8:34

Die gewenste goede zorg biedt je door een perspectief te schetsen, niet door een doemscenario voor te houden.