Joop

Coronavirus voor het eerst overgesprongen van bontfokkerij naar wilde nerts

  •  
15-12-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
66 keer bekeken
  •  
28542159278_35a63cee60_k

© cc-foto: Eric Sonstroem https://flic.kr/p/Kub2ys

Voor het eerst is het coronavirus aangetroffen op een wild dier in de vrije natuur. De ontdekking baart wetenschappers zorgen vanwege de mogelijke gevolgen voor bedreigde diersoorten en de mogelijkheid dat een nieuwe variant van het virus uiteindelijk weer mensen besmet.
In de omgeving van een bontfokkerij in de Amerikaanse staat Utah is een wilde nerts aangetroffen die besmet bleek met het coronavirus. De besmetting werd door ambtenaren ontdekt tijdens een steekproef onder wilde dieren die leven in de buurt van bontfokkerijen. Het aangetroffen virus is volgens de veterinaire dienst niet te onderscheiden van dat van besmette nertsen die gevangen gehouden worden in fokkerijen. Er zijn inmiddels 16 uitbraken op nertsenfarms geregistreerd, meldt de National Geographic. Ook in Canada heeft het virus inmiddels opgesloten dieren bereikt. In Europa zijn al eerder miljoenen nertsen afgemaakt vanwege besmettingen en nadat werknemers ziek werden.
Het dier in kwestie is van alle wilde dieren die in speciale vallen gevangen werden tot nu de enige die positief is getest op het virus. “Er is momenteel geen bewijs dat SARS-CoV-2 rondwaart in wilde populaties rond de bontfokkerijen,” stelt de Animal and Plant Health Inspection Service (APHIS) in een verklaring.
Het virus is wel eerder aangetroffen in andere gevangengehouden dieren, waaronder bij leeuwen en tijgers, maar ook bij huiskatten en honden. Het is onduidelijk hoe de wilde nerts besmet is geraakt.
In Denemarken raakten 200 mensen besmet met het virus dat rondwaarde op nertsenfokkerijen. 12 van hen waren besmet met een nieuwe variant van het virus die volgens wetenschappers mogelijk de effectiviteit van vaccins kan ondermijnen.
Reportage over de uitbraak in Canada:
Geen video? Klink hier.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

adriek
adriek15 dec. 2020 - 14:31

Allemaal dankzij de door 'the best president ever' gestimuleerde losse omgang met Corona. De president die de grenzen voor Chinezen sloot, maar voor Amerikanen uit China geen enkele beperking oplegde. Het is te hopen dat dit virus niet te snel muteert.

Aart van de aap
Aart van de aap15 dec. 2020 - 13:44

Je zou willen dat mensen geen bont meer kopen. Dat mensen rationeel nadenken Maar dat valt ook weer zo moeilijk te controleren. Je kan het ook niet verbieden, want dan gaat het toch ondergronds.

5 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe15 dec. 2020 - 14:06

Voor de dragers is het nu juist het leukst om zich in het openbaar te vertonen.

adriek
adriek15 dec. 2020 - 14:31

Als mensen rationeel zouden denken zou er geen tweede golf zijn.

Aart van de aap
Aart van de aap15 dec. 2020 - 14:40

Ik wil dat mensen geen bont dragen. Maar, ik wil ook niet dat een staat het van bovenaf gaat verbieden, weetje wel. Is dus lastig.

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 dec. 2020 - 17:22

Aart het is een fatsoenskwestie, maar het zal wel even duren voor dat doordringt.

Aart van de aap
Aart van de aap15 dec. 2020 - 19:02

Ja, ik kende iemand die bij een bedrijf achter de kassa stond ( het was zijn bedrijf ) en hij zij dan zo tegen klanten die bont droegen : ik help jou niet, want je draagt bont Kijk, dan verbied je het niet. Maar je bestrijd het wel. Ik denk in die richting

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 dec. 2020 - 10:27

Het is niet de eerste keer dat virusziekten van dieren in gevangenschap een gevaar vormen voor de wilde populatie. Gebeurde ook met kweekzalm.

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin15 dec. 2020 - 16:21

Reden dat ik Schouten maar niet begreep. Ik vond het nl. totaal onverantwoord hoe zij daarmee omging.

rvb2
rvb215 dec. 2020 - 16:28

u bedoelt natuurlijk andersom, dat dieren in gevangenschap een bedreiging vormen voor de wilde populatie.

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 dec. 2020 - 17:19

Yep. De bontfokkerij is een gevaar voor de wilde nerts.