Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

'Bevolking snakt naar toekomstvisie'

Grote zorgen over gevolgen voor MKB
Joop

Coronavirus springt over op Amerikaanse herten en verspreidt zich dan als een razende

  •  
04-11-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
24660002991_08d0bc42fa_k

© cc-foto: Smithsonian https://flic.kr/p/Dz7XKn

Wetenschappers hebben ontdekt dat herten in de Amerikaanse staat Iowa op grote schaal zijn besmet met het coronavirus. De onderzoekers vermoeden zeer sterk dat het virus op de dieren is overgebracht door mensen. Dat is al vaker gebeurd bij bijvoorbeeld nertsen in bontfokkertijen en onder dieren die gevangen gehouden worden in dierentuinen. Waar de onderzoekers dit keer echter van schrokken is de mate waarin het virus zich onder de zogeheten witstaartherten verspreidt. Ze verklaren tegenover de New York Times “stomverbaasd te zijn” omdat het virus overal in de staat aanwezig bleek onder de in het wild levende dieren. Meer dan 80 procent van de honderden onderzochte dieren was besmet. De aanwezigheid van het virus onder de dieren is vijftig keer zo groot als onder inwoners van Iowa gedurende de piek van de pandemie. Nog verrassender is dat de patronen in de verspreiding van mutaties en varianten onder de dieren overeenkomen met die onder mensen. Het witstaarthert komt veel voor in de VS en stond model voor de tekenfilm Bambi van Disney.
Volgens de wetenschappers kan dat betekenen dat het virus als het ware een reservoir opbouwt onder de herten en zo eventueel later weer toe kan slaan met een geheel nieuwe variant. De onderzoekers hebben aan de hand van genetisch materiaal kunnen vaststellen dat het gaat om een virus dat afkomstig is van mensen. Er is overigens nog geen bewijs dat het virus kan overspringen van herten naar mensen en dan een zogeheten zoönose wordt. Maar dat kan slechts een kwestie van tijd zijn. “Als de herten het virus kunnen overbrengen op de mens, is er sprake van een game changer”, aldus een diergeneeskundige in de krant. “Het is zeer zeldzaam en ongelukkig dat een wilde dierensoort een reservoir voor een virus wordt na besmetting door mensen, alsof we nog niet genoeg pech hebben.” De aanwezigheid van het virus onder de dieren verkleint de kans aanzienlijk dat het ooit volledig bedwongen kan worden. In de VS leven zo’n 30 miljoen wilde herten, het is onbegonnen werk die allemaal te vaccineren.
Het onderzoek is nog niet door andere wetenschappers geverifieerd maar de resultaten zijn zo onrustbarend dat de onderzoekers van de Penn State University en natuurbeheerders van de staat Iowa er nu al mee naar buiten treden. Ze waarschuwen onder meer jagers zeer voorzichtig te zijn met het in contact komen met de al dan niet gedode herten. Er is een verband te zien tussen de verspreiding van het virus en het verloop van het jachtseizoen maar het is nog niet duidelijk hoe mensen de herten besmetten. Ook is niet duidelijk of de dieren ziek worden van de infectie. Er leven bijna een half miljoen wilde witstaartherten in Iowa. De dieren zijn overigens ook belangrijke dragers van de ziekte van Lyme.
Agrarisch vakblad De Boerderij meldde twee weken geleden dat het coronavirus niet kan overspringen van vee naar mensen. Het artikel maakt melding van de besmetting van witstaartherten maar maakt niet duidelijke dat de schaal verbazingwekkend is.
Geen video? Klik hier.
cc-foto: Smithsonian

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (31)

Minoes&tuin
Minoes&tuin4 nov. 2021 - 19:45

In ieder geval halen we zo op onze sloffen de klimaatdoelen! Ook rust de last van de ouderen niet meer op de ruggen van de jongeren!

1 Reactie
vdbemt
vdbemt5 nov. 2021 - 14:07

Hoe helpt dit met het halen van de klimaatdoelen?

zekernietjoops
zekernietjoops4 nov. 2021 - 16:06

Het hijgend hert - de staart gestrekt - Zei in zichzelf, verrekt Ik ben besmet, da's wel een verhaal Want zo ga ik ook nog viraal

Verver
Verver4 nov. 2021 - 15:45

Klotennatuur ook, laten we ze injecteren met kokend lood, dat zojuist de loop van een mitrailleur heeft verlaten. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Direct de wappies er ook maar achteraan, lost dat het probleem van de IC's ook weer op en kunnen we weer over tot het leven van alledag.

zekernietjoops
zekernietjoops4 nov. 2021 - 14:49

Inderdaad "onrustbarend" en zeker ook in NL, waar ik her en der verkeersborden zie waarop gewaarschuwd wordt dat herten soms wel tot 2 km ver kunnen springen...

Break on through
Break on through4 nov. 2021 - 14:38

Het neemt een nieuwe wending. Was de voorraad angstaanjagende mutanten een beetje opgedroogd, krijg je dit. Contact met herten maar volledig vermijden. Hebben ze eindelijk rust. Kun je met de kerst geen reebout enzo meer eten natuurlijk. Maar dat deed toch al niet. En er zijn veel ergere dingen natuurlijk.

Gaanweweer2
Gaanweweer24 nov. 2021 - 11:47

Een avondklok voor dat herten, ook dat nog. Waar gaat het heen met de wereld..

1 Reactie
ManekiNeko
ManekiNeko4 nov. 2021 - 13:09

En niet te vergeten een mondkapje....

Hertog van Zouteveen
Hertog van Zouteveen4 nov. 2021 - 11:36

Dus je zou zeggen, als we op lange termijn denken dan is het tegengaan van ontbossing misschien wel de belangrijkste stap om corona te beteugelen. Want hoe kleiner het leefgebied van dieren hoe groter de kans dat ze met mensen in contact komen. Hoog tijd om de fastfood ketens aan te pakken! Die hebben niet alleen een constante behoefte aan ruimte voor vee maar ze zijn ook medeverantwoordelijk voor de obesitas tijdbom onder ons zorgstelsel.

RaymondenJoop
RaymondenJoop4 nov. 2021 - 11:31

We zijn nu bijna twee jaar verder en covid muteert en verspreid als een malle. Als je ziet waar moeder natuur normaliter toe in staat is om zichzelf te herstellen na een zoveelste door de mens veroorzaakte ramp, lijkt covid op de ultieme wraakactie. En dan moet je over deccenia bekijken wat het effect zal zijn op de overbevolking, explosieve bevolkingsgroei, vluchtelingenstromen, etc De mens is nietig, wij hebben de aarde nodig, niet andersom.

Jozias2
Jozias24 nov. 2021 - 10:25

Als 80% nu besmet is en besmettingen gaan heel snel dan is die andere 20% ook amandelen beurt. Dan zijn er twee vragen: 1. Is er een enorme herten sterfte? 2. Zijn de besmette herten vervolgens immuun? Als dat laatste zo is dan dooft het op korte termijn vanzelf uit. En zonder grote sterfte is groepsimmuniteit dus best een goed idee.

1 Reactie
Daan Schavemaker
Daan Schavemaker11 nov. 2021 - 0:39

Goede testcase voor kudde-immuniteit, dat wel.. Is wel erg snel gegaan dan, want bronsttijd was in september-oktober. Of misschien kan het toch via het kraanwater worden overgedragen..

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 nov. 2021 - 10:16

Agrarisch vakblad De Boerderij praat voor zijn beurt.

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman24 nov. 2021 - 11:41

Dat moet je uitleggen, tenzij je het laatste woord hebt, natuurlijk.

Verver
Verver4 nov. 2021 - 9:48

Gewoon laten vaccineren en hertjes die zich niet laten vaccineren, mogen niet meer in het bos spelen.

Me, myself and I2
Me, myself and I24 nov. 2021 - 9:46

Ik zeg: vaccineren die herten. Verplicht. Dat is DE oplossing.

2 Reacties
rvb2
rvb24 nov. 2021 - 11:36

Herten bezetten geen IC bedden. Voor mensen is verplichte vaccinatie inderdaad een prima oplossing. Omdat het maar om een paar prikjes gaat is de inbreuk op de mensenrechten daarvan proportioneel.

poeslief
poeslief4 nov. 2021 - 18:30

Ik bezet ook geen IC bedden - niet eens eentje rvb. Ik vind dat jij je wel heel erg totalitair misdraagt. Het is buiten proporties dat "kans op" door jou als een vaststaande zekerheid gepresenteerd wordt. Er is ook kans op nu nog niet bekend zijnde bijwerkingen op de lange termijn die nu nog helemaal niet in beeld kunnen zijn. Is er een 100% garantie dat een vaccin mij voor de volle 100% beschermd? Is er een garantie dat er niet spuit na spuit na spuit na spuit gezet gaat worden? En was jij van die extra spuiten vooraf op de hoogte gesteld? Weet jij zeker dat ik corona krijg? Ziek zou worden? Zo ziek dat ik naar de IC moet? Kans op kans op kans. Kan je er niet mee leven dat anderen misschien zonder inenten en zonder ziek te zijn en zonder IC bed bezet te houden de coranapandemie overleven? coronavirusprikdwangneurose springt over op nederlandse angsthazen en verspreidt zich dan als een razende

Bouwman2
Bouwman24 nov. 2021 - 9:39

Indien je die reebruine ogen ook al moet wantrouwen, waarop moet men zich dan verlaten? In geval van radeloosheid wende men zich tot degene die het wantrouwen verspreidt: komt tot hem want hij is de enige die nog volledig te vertrouwen is. De wereld draait op wantrouwen, bedacht ik vanmorgen staande voor de lopende band van het scanapparaat. waarin mijn koffertje net verdween. Want stel dat het niet meer aan de andere kant te voorschijn zou komen? Wat dan?

1 Reactie
ManekiNeko
ManekiNeko4 nov. 2021 - 13:10

@Bouwman 4 november 2021 at 10:39 Indien je die reebruine ogen ook al moet wantrouwen, waarop moet men zich dan verlaten? Data is toch in jouw positie god meneer de dominee

Bert de Vries
Bert de Vries4 nov. 2021 - 9:27

Covid begint te lijken op een catastrofe van ongekende omvang. Waar vrijwel geen samenleving tegen opgewassen is. Een science-fiction waarvan de fiction wegvalt en de science slechts volgend wordt.

2 Reacties
frankie48
frankie484 nov. 2021 - 11:18

Beste Bert, ja, dan wel een natuurwetenschappelijk toekomstverhaal waar wij als mensheid al eerder mee geconfronteerd zijn geweest, dus een echt toekomstverhaal was het allang niet meer. https://www.uu.nl/achtergrond/vijandige-virussen

Bert de Vries
Bert de Vries4 nov. 2021 - 13:11

Frankie, dank. Informatief artikel. Het verschil tussen echte sciencefiction en sciencefantasy.

adriek
adriek4 nov. 2021 - 8:59

Oei. Uitroeien en opeten, of juist met rust laten? Dat wordt de discussie...

5 Reacties
rvb2
rvb24 nov. 2021 - 9:24

anderhalf meter afstand houden van herten is voor de meeste mensen nog wel te doen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 nov. 2021 - 10:17

Gewoon met rust laten schijnt mensen moeilijk te vallen.

Peter Stans
Peter Stans4 nov. 2021 - 11:07

@DanielleDefoe, triest maar waar.

adriek
adriek4 nov. 2021 - 15:00

Als een varkentje in een overvolle stal de griep krijgt worden alle varkens in een straal van vijfhonderd meter gedood...

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 nov. 2021 - 22:51

Laten we ook de moordpartijen uit de MKZ-crisis niet vergeten? 300.000 "evenhoevigen" werden preventief geslachtofferd om onze exportpositie in de vleeshandel veilig te stellen. Niets was veilig, ook de hobby dieren en die van de kinderboerderijen niet. Ook de boerderijpoes werd geexecuteerd.

Joop den Uil
Joop den Uil4 nov. 2021 - 8:31

wel opvallend bericht zo vlak voor Kerstmis; kalkoenen zullen wel vlug volgen.

nikita72
nikita724 nov. 2021 - 8:15

Oei... Ik hoop dat dit niet geldt voor de Nederlandse damherten. De herten uit de waterleidingduinen lopen bijna de dorpen in.