Joop

Coronavirus lijkt zichzelf uit te roeien in Japan

  •    •  
23-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
380 keer bekeken
  •  
Japan extends COVID-19 state of eemrgency until 30 September in 19 prefectures

© epa09456822 Pedestrians wearing protective masks walk a crosswalk at Shibuya in Tokyo, Japan, 09 September 2021. Japan decided on 09 September to extend COVID-19 state of emergency in 19 pref

Opmerkelijk coronanieuws uit Japan. De Delta-variant van het virus lijkt zichzelf uit te roeien, zo vermoeden onderzoekers. In het land dat drie maanden geleden nog zo’n 26.000 nieuwe besmettingen per dag registreerde, is dat aantal inmiddels gedaald tot ongeveer 200. Afgelopen vrijdag was de eerste dag in de afgelopen vijftien maanden dat er geen enkele Japanner aan het coronavirus overleed.
Japan herstelt momenteel van de vijfde coronagolf, veroorzaakt door de ook in Europa dominante Delta-variant. Van de volwassen bevolking in Japan is ruim 75 procent gevaccineerd. Dat in tegenstelling tot in Europa het virus in Japan zo snel in kracht lijkt te zijn afgenomen, heeft volgens onderzoekers enerzijds te maken met de strikte naleving van coronamaatregelen als het dragen van mondkapjes en het bewaren van anderhalve meter afstand. Maar wellicht belangrijker zijn de tekenen die erop wijzen dat het voortdurende muteren van het virus, er nu voor zorgt dat het zichzelf onschadelijk maakt.
De theorie komt van professor Ituro Inoue van het Japanse nationaal instituut voor genetisch onderzoek. Die ontdekte dat de Delta-variant in het zogenaamde niet-structurele nsp14-eiwit, het virusdeeltje dat fouten corrigeert, te veel mutaties opeenstapelde. Het gevolg daarvan is dat het virus fouten niet of te laat herkent, waardoor het niet in staat is die fouten te herstellen en zichzelf uiteindelijk vernietigt.
Tegenover The Japan Times zegt Inoue dat hij en zijn team verrast waren door de ontdekking:
"De Delta-variant was in Japan zo besmettelijk dat het andere varianten geen kans meer gaf. Maar hoe meer de mutaties zich opstapelden, hoe meer we zagen dat er een defect virus overbleef dat niet langer in staat was kopieën van zichzelf te maken. Omdat het aantal besmettingen niet meer toeneemt, denken we dat de variant tijdens deze mutaties voor zijn eigen uitroeiiing heeft gezorgd."
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (40)

Phil2
Phil229 nov. 2021 - 9:54

Doet me een beetje denken aan het einde van Spielbergs War Of The Worlds.

Peter Sierhuis
Peter Sierhuis24 nov. 2021 - 22:24

Meer medisch-wetenschappelijke uitleg John Campbell: "Miracle in Japan" https://www.youtube.com/watch?v=E1GF0H9V_1g

2 Reacties
Arend Wortel
Arend Wortel25 nov. 2021 - 11:43

Volgens Campbell (bekende en vooraanstaande wappie) komt het allemaal doordat Japan massaal zou zijn overgeschakeld op ivermectine. Wat onzin is, alleen al omdat dat ontwormingsmiddel daar helemaal niet op grote schaal wordt gebruikt of voorgeschreven.

Arend Wortel
Arend Wortel25 nov. 2021 - 11:56

Paar debunk artikelen: https://fullfact.org/health/japan-not-using-ivermectin-instead-vaccines-treat-covid-19/ https://apnews.com/article/fact-checking-079183409501 https://mobile.twitter.com/kallmemeg/status/1463493914816655361

RaymondenJoop
RaymondenJoop24 nov. 2021 - 19:33

Lijkt me dat je daar veel onderzoek naar moet doen. Dat rare toevalligheden worden uitgesloten. Voor de rest zeer goed nieuws!

Arend Wortel
Arend Wortel24 nov. 2021 - 9:40

In wappieland is dit ook niet onopgemerkt gebleven. Daar gaat het hardnekkige gerucht rond dat Japan zou zijn gestopt met vaccineren om over te stappen op behandeling met ivermectine, waarvan dit dan het resultaat zou zijn - wat totale onzin is: Japan vaccineert nog steeds en ivermectine wordt alleen tegen wormen en parasieten ingezet. On topic: een heel hoopgevende ontwikkeling.

2 Reacties
Jeronimo d'Agostino
Jeronimo d'Agostino24 nov. 2021 - 20:33

Je maakt jezelf veel wijs. Maar natuurlijke immuniteit is nog steeds superieur aan dat malle prikje. Feit.

Arend Wortel
Arend Wortel24 nov. 2021 - 22:27

Leuke omtrekkende beweging Jeronimo. Ik heb het niet over natuurlijke immuniteit maar over lølverhalen over ivermectine.

Le Chat Botté
Le Chat Botté24 nov. 2021 - 8:57

Mensheid: Coronavirus lijkt zichzelf uit te roeien in Japan Antropoloog van Mars: Mensheid lijkt zich te hebben uitgeroeid net na corona.

JanB2
JanB224 nov. 2021 - 6:38

De huid niet verkopen voordat de beer geschoten is. Het zou zeer goed nieuws kunnen zijn maar voorlopig moet je het op de discipline van de Japanners houden als je een verklaring voor de gunstige japanse cijfers zoekt. En laten we wel wezen: 26.000 besmettingen per dag van is van dezelfde orde van grootte als het aantal besmettingen per dag dat we momenteel in Nederland hebben. Maar Japan heeft een bevolking van 125 miljoen, oftwel een factor 8 meer dan Nederland. Dat wil zeggen dat Japan op de piek van de epidemie aldaar op het equivalent van 3250 besmettingen per dag in Nederland zat. In vergelijking met Japan is Nederland dus enorm doorgeschoten qua besmettingsaantallen. Hoe zaken dan uitpakken is onduidelijk. De enorm opgelopen cijfers in Nederland zetten overigens ook de in het artikel genoemde zelfdestructie-hypothese van de Japanse wetenschappers an sich onder druk.

1 Reactie
Uw Psychiator
Uw Psychiator24 nov. 2021 - 9:07

@ JanB (07:38u) - prima bijdrage, dank je. Je zet de getallen in de juiste verhoudingen neer; iets wat menigeen op Joop al dan niet bewust nalaat. Nederlanders werden in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw internationaal wel gezien als 'vrijmoedig, vrijgevochten, tolerant, individualistisch (enz. enz.)'. Wel, vandaag de dag zijn die karaktertrekken doorgeschoten naar wat je als 'pathologisch' zou kunnen zien: - heel milde gedragsvoorschriften inzake veiligheid van jezelf en anderen niet naleven, minachten zelfs; - uitzinnig massaal feesten inclusief bijbehorend middelengebruik als een door God gegeven natuurrecht beschouwen, dat boven alle andere rechten (en plichten) gaat; - (...en de rest aan negatieve eigenschappen, van welke ik agressie jegens zorgpersoneel en zijn locaties (b.v. teststations) wel het meest weerzinwekkend vind) Dit gaat dan over de bevolking; onze politiek is een lang verhaal op zich.

LeftFuturist
LeftFuturist23 nov. 2021 - 21:48

Ik persoonlijk denk dat de echte oplossing bij het bestrijden van het virus in het emotioneel/geestelijke balans van de bevolking zit. Een soort emmer met water dat rechtop moet staan. Chinezen zijn daar natuurlijk meesters in.:) In technische termen kan je zeggen dat als je bepaalde individuen met een natuurlijke immuniteit goed neerzet het virus nullificeerd. Door bevolking elke keer in te spuiten met het spul van oersonen met sterk opgebouwde antilichamen cq vaccins kom je ook niet heel ver is mijn vernoeden.

OlavM
OlavM23 nov. 2021 - 19:52

[.....heeft volgens onderzoekers enerzijds te maken met de strikte naleving van coronamaatregelen als het dragen van mondkapjes en het bewaren van anderhalve meter afstand.] Dit zou in Nederland ook wel eens heel veel kunnen uitmaken. [Maar wellicht belangrijker zijn de tekenen die erop wijzen dat het voortdurende muteren van het virus er nu voor zorgt dat het zichzelf onschadelijk maakt.] Dat zou heel goed nieuws zijn. Was de Spaanse griep (1918/1920) ook niet vrij plotseling tot staan gekomen? In dat geval overigens wegens de ontwikkelde algemene immuniteit.

1 Reactie
Libertain
Libertain24 nov. 2021 - 7:34

@OlavM, binnen de medische wetenschap, met name de virologie is dit fenomeen helemaal volgens de postulaat uit de medische leerboeken. Menig buitenlandse medische specialisten hadden reeds luidop aangekondigd dat indien we voldoende geduld zouden kunnen opbrengen, inclusief strikt naleven van alle voorzorg maatregelen, deze epidemie - volgens gelijksoortige ervaringen uit het verleden - zou metertijd aan vaart gaan verliezen en langzaam vanzelf gaan uitsterven. Waarvan acte.

Peter Sierhuis
Peter Sierhuis23 nov. 2021 - 19:13

Blij te zien dat Joop.nl er nu een artikel aan wijdt. Het is goed hoopgevend nieuws. (Gisteren schreef ik er al over onder twee andere artikelsm met dezelfde link naar The Japan Times.) :-D

LeftFuturist
LeftFuturist23 nov. 2021 - 18:06

Raar dat selectie die mutatie fouten er niet uit selecteerde. Ik dacht altijd dat diegene met de meeste overlevings en voortplantings kans bleven overleven. Dit lijkt het tegendeel te beweren.

1 Reactie
Verver
Verver23 nov. 2021 - 21:09

Dat hoeft niet zo te zijn. Er kan vanaf het begin best een scheurtje in de fundamenten van een virus zitten, die pas na 100000x kopiëren aan het licht komt en dan ook fataal wordt. Ook kan het zijn dat veranderende omstandigheden (mede) een oorzaak zijn. Net zoals de Japanse duizendknoop nu door de Japanse vlo gaat worden bestreden, kan er in Japan in de voeding een stofje zitten dat door veel Japanners gegeten wordt en i.c.m. met het scheurtje in de fundamenten het virus fataal wordt.

Libertain
Libertain23 nov. 2021 - 17:26

Coronavirus pleegt dus seppuku in Japan?

Thuiszitter
Thuiszitter23 nov. 2021 - 14:02

In de vrt.be las ik vorig jaar een vergelijking met de Spaanse griep: In 1920 was de Spaanse griep plots uitgewoed. Afhankelijk van de bron zou het laatste slachtoffer in maart of december zijn genoteerd. Robrecht Van Hee: "Vermoedelijk is de epidemie spontaan gestopt. Meestal is dat het geval bij epidemieën. Op een gegeven moment neemt de immuniteit van de niet-dodelijke slachtoffers toe. Als de resistentie van een virus toeneemt, moet er naar een oplossing worden gezocht, een mutatie. Er is mutatie ontstaan maar daardoor is de virulentie (een maat voor de hoeveelheid schade die een micro-organisme in zijn gastheer aanricht. red.) afgenomen. Het virus van de Spaanse griep is dus spontaan geregresseerd. Vroeg of laat zal het ook zo gaan met het coronavirus. Laten we hopen dat het zover is .

5 Reacties
frankie48
frankie4823 nov. 2021 - 14:32

Als je Covid-19 met de Spaanse griep pandemie gaat vergelijken is, dan zouden nou alle kinderen in ieder geval al gevaccineerd zijn geweest. Maar er is een duidelijk verschil waar te nemen met het coronavirus en het virus wat verantwoordelijk was voor de Spaanse griep, namelijk dat het vast staat dat het coronavirus ook van dier naar de mens moet zijn overgesprongen, maar dat het ook van mens op veel andere dieren schijnt te kunnen overspringen, daar was bij het virus van de Spaans griep zo ver ik weet geen sprake van? Ik weet ook niet of daar ooit onderzoek naar gedaan is.

Thuiszitter
Thuiszitter23 nov. 2021 - 15:48

Frankie - staat verder niet in genoemd artikel, https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/02/14/precies-100-jaar-geleden-verdween-de-vernietigende-spaanse-griep/

frankie48
frankie4823 nov. 2021 - 16:31

Beste Thuiszitter, Hier staat heel veel informatie in over de Spaanse griep. https://www.pnas.org/content/111/22/8107

Me, myself and I2
Me, myself and I223 nov. 2021 - 18:32

@frankie De spaanse griep trof vooral jongvolwassenen. https://nl.wikipedia.org/wiki/Spaanse_griep Corona treft vooral ouderen en zieken. Dus ja, bij de Spaanse griep was het inderdaad een goed idee om jongeren en dus ook kinderen te vaccineren. Bij corona echter, moet je de oudjes hebben. Dat de meesten zich hebben laten aanpraten dat iedereen dat moet, heeft miljarden opgeleverd bij diegenen die het vaccin verkopen. Dat waren overigens dezelfden die zeiden dat iedereen gevaccineerd moest worden. Maar dat is vast toeval.

Thuiszitter
Thuiszitter23 nov. 2021 - 21:07

Franky , me myself and i , het ging mij vooral om dat laatste zinnetje “ Het virus van de Spaanse griep is dus spontaan geregresseerd. Vroeg of laat zal het ook zo gaan met het coronavirus. “

Verver
Verver23 nov. 2021 - 13:37

Het zijn kopieën van kopieën en als bij de eerste kopie een vlekje op zit, kan het document heel leesbaar zijn. Op een gegeven moment na vele kopieën kan het vlekje kleiner worden of groter worden, maar het originele document krijg je nooit weer. Het kan echter zo verstorend werken dat het document niet meer functioneel is. De vlek wordt groter (onleesbaar) of verandert in schijnbaar andere tekst. Zoals het overleven altijd een samenspel is van de overlever en zijn omgeving, zal een slechte kopie in een instituut voor slechtzienden eerder tot een probleem leiden dan in de schoolkrant. Ondanks de goede berichten uit Japan, is het gevaar nog steeds dat de kopieën niet in een rechte lijn achter elkaar gemaakt zijn, maar vertakt naast elkaar, als in een stamboom. Hierdoor kan best zijn dat de Japanse versie het niet heeft, maar een andere variatie van de Delta tak het wel in zich heeft om te blijven kopiëren.

5 Reacties
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde23 nov. 2021 - 14:16

Ik weet niet hoe virussen zich voortplanten maar als ik mee ga in wat je zegt laat het de zwakte van ongeslachtelijke voortplanting zien. De reden waarom wij seks kennen als voortplantingsmechanisme is omdat het door menging van genetisch materiaal meer kansen op overleving van de soort biedt dan ongeslachtelijke voortplanting waar sprake is van een een op een kopie, dus incl. genetische fouten.

Verver
Verver23 nov. 2021 - 16:43

Het is vooral de snelheid waarmee de eenvoudigere organismen zich reproduceren t.o.v. de snelheid van de veranderende omstandigheden. Als een virus zich binnen een dag 3x deelt, en de mens 1x in de dertig jaar, kun je je voorstellen, dat wanneer de omstandigheden binnen die 30 jaar dusdanig veranderen, dat het onleefbaar is voor de mens, de kans voor het virus groter is dat het in die 30 jaar zich heeft kunnen aanpassen aan die veranderende omgeving. Een virus is minder complex dan een mens, dus de kans op fouten is ook kleiner dan bij een mens. Bij een virus zal een fout sneller opvallen en leiden tot zijn ondergang. Bij de mens kan een fout verborgen blijven in en gecompenseerd worden door de complexiteit.

Me, myself and I2
Me, myself and I223 nov. 2021 - 18:27

@martin Een virus plant zich niet voort. Een virus leeft niet eens. Het is organisch materiaal wat zich in cellen nestelt en zodanig is geconstrueerd dat die cellen het virus reproduceren. Eigenlijk muteert het virus zichzelf ook niet, dat doen de cellen die het virus kopiëren. Dit in tegenstelling tot bacteriën, wat wel degelijk levende organismen zijn en die zich ook daadwerkelijk voortplanten. Althans, dit is wat ik onthouden heb van de uitleg van een heuse viroloog.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde23 nov. 2021 - 18:29

Verver, of eruit gefilterd worden omdat de genen van de sekspartner dominant zijn.

Verver
Verver23 nov. 2021 - 21:04

@martinvanderlinde Ja, dat kan ook. Ik weet niet of het al is onderzocht, wat er aan ten grondslag ligt dat de genen van de man of de vrouw dominant zijn. Misschien noemen we dat zo, als we herkennen dat iemand op één van de beide ouders lijkt, terwijl samen met de voor ons onzichtbare genen er eigenlijk wel een goede mix is van erfelijke eigenschappen.

Middenman
Middenman23 nov. 2021 - 13:20

Iets dergelijks lijkt ook in Brazilië aan de hand. Sterk dalende besmettingen en aantal doden, terwijl de vaccinatiegraad nog niet boven de 70% komt.

Break on through
Break on through23 nov. 2021 - 13:13

Nou moeten we allemaal naar Japan natuurlijk, op therapiebasis???? Nee, goede ontwikkelingen daar. Nu hier nog.

3 Reacties
OpelGT69
OpelGT6923 nov. 2021 - 14:11

Ik denk dat het komt door de olympische spelen in Japan. Misschien moeten wij ook snel een groot evenement organiseren.

Uw Psychiator
Uw Psychiator23 nov. 2021 - 16:14

@ Break on through (14:13u) - ha, smakelijk gelachen om je medische suggestie.Ik zie het voor me: alle Nederlanders naar Japan, met alle beschikbare vliegtuigen, cruise-schepen (voor de hieraan gewende rijken) of vrachtboten van het type 'Ever Given' (de armen worden in containers gehuisvest); dit alles wordt vergoed door een speciaal hiervoor in het leven geroepen filantropisch fonds, onder de vakkundige regie van Sywert van Lienden en zijn twee makkers. En ziet: per februari 2022 is ons land Coronavrij! Geen virus meer te bekennen. De Carnaval- en festivalbusiness dolblij, net zoals alle arbeidskrachten in de sectoren van de horeca en de betaalde erotiek. Het paradijs op aarde ligt binnen handbereik, iedereen blij!

Break on through
Break on through23 nov. 2021 - 17:49

He! We are big in Japan ????✌ Denk voor de reacties.

Dehnus
Dehnus23 nov. 2021 - 12:36

Nou ook eens een keer goed nieuws dan. Nu maar hopen dat er geen konijn uit de Delta hoed komt.

Oki Doki
Oki Doki23 nov. 2021 - 12:05

Het zou mooi zijn als we zo van het coronavirus af zouden komen maar ik ben bang dat het hier om een sprookje gaat. Namelijk, is het niet zo dat wanneer het virus zichzelf uitroeit dat het dan om de uitroeiing van één variant gaat? Wat gebeurt er met al die andere varianten? Blijven die zich niet gewoon verspreiden?

2 Reacties
Oki Doki
Oki Doki23 nov. 2021 - 12:08

Het is toch niet zo dat wanneer er een nieuwe variant ontstaat (in dit geval een nieuwe variant die zichzelf uitroeit) dat dan de oudere varianten van het virus stoppen met het infecteren van mensen.

OpelGT69
OpelGT6923 nov. 2021 - 14:18

Het gaat om snel opeenvolgende generaties van een virus, waarbij in elke nieuwe generatie het virus zwakker wordt. Ik weet niet wat levensduur van een virus is maar denk dat als de besmette persoon genezen of dood is, het virus ook dood is. Ik stel mij voor dat de evolutie van een virus eigenschappen versterkt als snelheid van vermeerderen en effectiviteit van verspreiden. De hypothese is dat juist deze exemplaren minder fout correctie ingebouwd hebben en uiteindelijk minder effectief worden.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland23 nov. 2021 - 12:00

Dat is Japan...gaat dat dan hier ook gebeuren of hebben ze daar een unieke mutatie ? En moeten we dan massaal zoenen met Japanners als dat zo is ?