Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Coronavirus grijpt verder om zich heen in Europa; recordaantal besmettingen in Nederland

  •  
15-09-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Prinsjesdag: Kamerleden keren terug op het Binnenhof

© DEN HAAG - Mona Keijzer (CDA) bij terugkomst op het Binnenhof op Prinsjesdag. Vanwege de coronacrisis ziet Prinsjesdag er anders uit dan normaal. Veel van de ceremoniele onderdelen gaan niet

Dinsdag zijn er 1379 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd, meldt het RIVM volgens Nu. Dat is het hoogste aantal besmettingen binnen een etmaal tot nu toe. Het aantal ziekenhuisopnamen is ten opzichte van een week eerder verdubbeld tot 90. Het aantal sterfgevallen is wel afgenomen. Deze week overleden 14 coronapatiënten, drie minder dan de week ervoor.
In België reageert viroloog en topadviseur Marc Van Ranst furieus op het uitblijven van nieuwe maatregelen daar, ondanks de schrikbarende toename in besmettingen. Volgens Van Ranst hebben tegenstanders van maatregelen en coronaontkenners het publieke debat gekaapt en durft de regering nu niet meer in te grijpen, uit angst voor gebrek aan draagvalk.
Ook andere Europese landen worstelen met zich verhevigende uitbraken. In de Ierse hoofdstad Dublin is de situatie vertienvoudigd ten opzichte van een paar weken terug. Pubs moeten gesloten blijven, ontvangst van bezoek thuis wordt beperkt en iedereen moet een masker dragen op plaatsen waar geen twee meter afstand gehouden kan worden, maakte premier Micheál Martin bekend.
In Denemarken wordt de horeca in de hoofdstad Kopenhagen en omgeving aan banden gelegd. Alle zaken moeten vanaf donderdag uiterlijk om tien uur ’s avonds sluiten. Gasten moeten bij binnenkomst en verplaatsingen als toiletbezoek een masker dragen, net als het bedienend personeel. Voor privé-feestjes geldt dezelfde sluitingstijd en de regering adviseert burgers helemaal geen feesten te geven. Burgers wordt aangeraden het aantal sociale contacten te beperken tot 5 à 10 mensen uit de directe omgeving.
In Griekenland worden dinsdag nieuwe maatregelen verwacht vanwege een verontrustende stijging in het aantal besmettingen en patiënten die beademd moeten worden. Onder die laatste groep is ook een man van 28 jaar die tot aan de besmetting kerngezond was. Zo’n 15 procent van de besmettingen is inmiddels herleid tot reizigers uit het buitenland. Griekenland, dat de eerste Europese coronagolf goed doorstond, is erg afhankelijk van toerisme.
De Europese afdeling van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO waarschuwde maandag voor een toename in het aantal sterfgevallen in Europa. Gemiddeld overlijden er in Europa nu dagelijks tussen de 400 en 500 mensen aan het virus. Vooral in Spanje en Frankrijk grijpt het virus steeds meer om zich heen. Bordeaux en Marseille, twee zwaar getroffen steden, hebben nieuwe maatregelen afgekondigd voor horeca en feesten. Staan aan de bar van een café bijvoorbeeld wordt verboden. Ook wordt het aantal toegestane toeschouwers bij sportwedstrijden en evenementen teruggebracht van 5000 naar maximaal 1000. De autoriteiten kondigen aan dat er meer politie en ME wordt ingezet om de maatregelen te handhaven.
De Franse overheid is een indringender informatiecampagne gestart om burgers te overtuigen de regels na te leven.
Oostenrijk heeft maandag de maskerplicht ingevoerd voor bezoek aan winkels, voor horecapersoneel, scholen en openbare gebouwen. Bijeenkomsten zonder vaste zitplaatsen zijn verboden voor gezelschappen van meer dan 50 personen, 100 als de bijeenkomst in de open lucht plaatsvindt. Kanselier Kurz heeft verklaard dat het land aan het begin van een tweede golf staat.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (28)

Pater
Pater16 sep. 2020 - 9:46

Het verbaast me dat er in NL nog niks gebeurt. Die burgemeester van Nijmegen vond dat niet nodig omdat er nog zo weinig doden vallen en zo weinig mensen op de IC's terecht komen; dat is niet zo gek omdat het nu nog vooral om jongeren gaat, die risico's durven te nemen omdat ze er toch niet aan dood gaan. Maar met de huidige hoeveelheid besmettingen is het een kwestie van tijd voordat ook ouderen weer massaal besmet worden, en dan gaan er wel weer doden vallen. Het model van Kopenhagen lijkt me prima, zij het dat de horeca wat mij netreft wel om 11 uur dicht mag in plaats van om 10 uur. Maar niet alleen zijn er weer strengere maatregelen nodig, ook de discipline is sterk aan het verzwakken. Ik vind die lagere boete prima, maar geeft die dan ook!

vdbemt
vdbemt16 sep. 2020 - 8:23

Allemaal onzin, aldus Baudet.

Libertain
Libertain16 sep. 2020 - 5:39

Het modehuis Louis Vuitton heeft reeds deze aangelegenheid gegrepen om modieuze mondmaskers voor de vooraanstaande burgers aan te bieden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 sep. 2020 - 5:21

Zeer ernstig dat de virologen uit het adviesorgaan zijn gezet. Juist omdat zij er zelf meerdere wetenschappelijke disciplines bij betrokken hadden om vanuit verschillende belangen hun inbreng te hebben en mee te denken. Ik sta hier werkelijk perplex van, hoe kan ik dat gemist hebben. Ik wens de virologen veel sterkte toe en België. Wat een land.

2 Reacties
itsme3
itsme316 sep. 2020 - 6:16

De virologen in België hebben nogal ernstig gefaald, dus weet niet of het zo erg is.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 sep. 2020 - 17:57

Itsma Misschien kun je erbij zeggen,'volges mij'! Het zou wel handig zijn als je zei waarin. Ik kijk iedere avond naar het Belgische journaal, TerZake en De Afspraak, heb ze vaak gehoord en zou niet weten waarom.

LBNB
LBNB15 sep. 2020 - 18:33

Ik voorzie weinig problemen. Op deze manier gaat het goed, hopelijk laat de regering zich niet door druk vd media verleiden tot strengere maatregelen.

3 Reacties
TheBigLebowski
TheBigLebowski16 sep. 2020 - 5:51

Bedankt voor deze mening.

vdbemt
vdbemt16 sep. 2020 - 9:43

Op deze manier gaat het goed? "Dinsdag zijn er 1379 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd, meldt het RIVM volgens Nu. Dat is het hoogste aantal besmettingen binnen een etmaal tot nu toe. Het aantal ziekenhuisopnamen is ten opzichte van een week eerder verdubbeld tot 90. Het aantal sterfgevallen is wel afgenomen. Deze week overleden 14 coronapatiënten, drie minder dan de week ervoor." Dan zie je alleen dat er 3 sterfgevallen minder zijn. Maar de rest veeg je weg. Terwijl het toch ook logisch is dat uit een verdubbeling van ziekenhuisopname de kans op sterfgevallen (weer) toe zal nemen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 sep. 2020 - 17:58

Logisch denken is soms moeilijk!

EricDonkaew
EricDonkaew15 sep. 2020 - 16:11

Het aantal sterfgevallen is wel afgenomen. ----------------------------------------------- Deze constatering is essentieel en geldt voor vrijwel heel Europa. Begin maart was er in Nederland één besmetting en er brak een beheerste paniek uit. Niet ten onrechte, want er zat het nodige aan te komen: vaak zo'n 150 overledenen per dag en overvolle ic-afdelingen. Gisteren had Nederland 1379 nieuwe vastgestelde besmettingen. Dat zijn er, me dunkt, meer dan één. Bovendien is het totale aantal nieuwe besmettingen misschien wel 5-10 keer zo hoog als het aantal vastgestelde (dus na testen) besmettingen; Toch is er niemand in paniek, want iedereen voelt aan zijn water dat het virus veel minder gevaarlijk is dan in maart en april. Kortom, een besmetting leidt veel minder vaak tot een ic-opname en de dood. Het lijkt me dat daar vijf redenen voor zijn, over de volgorde van belangrijkheid kan men twisten. 1. Het virus neemt weliswaar niet in besmettingsgevaar, maar wel in kracht af. 2. Er is inmiddels onmiskenbaar een zekere groepsimmuniteit opgebouwd. 3. Men weet de favoriete 'doelgoepen' van het virus inmiddels beter dan toen. 4. Men heeft inmiddels beter inzicht in de verspreiding van het virus, met name de kwestie binnenlucht/buitenlucht. 5. Er zijn inmiddels wel medicijnen die in ieder geval enigszins werken en ook met succes gebruikt worden. Dus ik ben wel optimistisch. Covid-19 is over zijn hoogtepunt heen, behalve in Latijns Amerika, India en wellicht nog een ander gebied. Het is ook logisch dat een virus afzwakt (en vervolgens verdwijnt). Dat is namelijk met alle andere Corona- en aanverwante griepvirussen ook gebeurd. Nooit verdween een dergelijk virus door een vaccin, medicijn of lockdown. Het hield er steeds vanzelf mee op, daar kwam nimmer een mens aan te pas.

11 Reacties
GoudenBergen
GoudenBergen15 sep. 2020 - 22:50

@Eric In grote lijnen klopt het wat je zegt, er zijn veel besmettingen maar heel weinig IC-opnames. We moeten wel vasthouden aan de 1,5 meter en handen ontsmetten. Het lijkt me ook een goed idee om mondkapjes in het OV te dragen en op andere plaatsen waar het erg druk is. Relatief de meeste besmettingen zijn in de grote steden. Daar moet mogelijk weer een partiële lockdown ingevoerd worden, op het platteland is dat niet nodig.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 sep. 2020 - 5:16

Het virus was juist minder gevaarlijk door maatregelen waar mensen zich nog aan hielden, en doordat mensen zichzelf beschermen tegen egoïsten en er in stilte onder lijden omdat een stelletje egoïsten meent hun gang te moeten en kunnen gaan t.k.v. anderen. Dat zegt iets over de maatschappij waar ze uit voortkomen, de opvoeding die ze niet gehad hebben.

Pater
Pater16 sep. 2020 - 9:40

@Eric Waar baseer je het idee op, dat het virus in kracht afneemt? En idem groepsimmuniteit? Beide zijn m.i. mooie voorbeelden van wensdenken. Dat er veel minder mensen sterven heeft andere oorzaken, je noemt terecht de betere behandeling. Er is dan wel geen vaccin of een beslissend medicijn, maar ze weten de ziekte al wel af te remmen. En een andere belangrijke oorzaak is, dat op het ogenblik vooral jongeren de besmetting oplopen, en die zijn er beter tegen bestand (hoewel er steeds meer verontrustende berichten komen over structurele gezondheidsschade als gevolg van het virus, ook onder jongeren. Jongeren durven de risico's te nemen, ouderen niet. Maar met de huidige aantallen besmettingen komen de ouderen onherroepelijk ook weer aan de beurt, en ik ben bang dat het dodental dan weer flink gaat stijgen.

vdbemt
vdbemt16 sep. 2020 - 10:24

"Het virus neemt weliswaar niet in besmettingsgevaar, maar wel in kracht af." Dat is een conclusie, gedaan door wie? Door jou? Of heb je daar ook nog een feitelijke onderbouwing voor? Hetzelfde geldt voor: " Er is inmiddels onmiskenbaar een zekere groepsimmuniteit opgebouwd" Een "zekere groepsimmuniteit" ? Zeker waarvoor? Heeft dat een feitelijke onderbouwing? Of is dat jouw persoonlijke, natuurlijk afgewogen, mening?

webmaatje
webmaatje16 sep. 2020 - 22:11

Eric, Meerdere Duitse revalidatie-artsen wijzen erop dat vooral jonge mensen na zeer milde coronaklachten nog vele maanden niet in staat zijn zelfs maar voor een halve dag het oude leven weer op te pakken Vaak is een ontstoken hartspier de oorzaak. Echter hoe die ontstaat, weten ze tot nu toe niet. Een van de artsen vroeg zich af of een genezen verklaard persoon wel werkelijk genezen is.

EricDonkaew
EricDonkaew17 sep. 2020 - 4:20

@Pater --------------------------------------- Met als disclaimer dat ik geen viroloog ben, ben ik wel twee (nagenoeg) vaststaande feiten gaan combineren. In de eerste plaats zijn tot nog toe alle Coronavirussen (en dat zijn er tientallen, vele zijn totaal ongevaarlijk) afgezwakt en uiteindelijk verdwenen. Net als de verwante griepvirussen. Daarnaast is het gemiddelde aantal overledenen per dag gedaald van ongeveer 150 (rond begin april) tot 2 à 3 (de situatie momenteel). Daaruit maak ik op, dat het proces dat ik als eerste genoemd heb, al begonnen is. En als ik naar de Nederlandse cijfers (alsmede naar die van bijna alle Europese landen) kijk, is dat proces al maanden geleden begonnen. Al maanden is de tweede golf voorspeld, en dan hebben we het over het aantal overledenen en ic-opnames, niet over het aantal besmettingen, maar die tweede golf wil maar niet komen. Ik heb daar dus vijf mogelijke redenen voor genoemd, de volgorde van belangrijkheid mag een ieder zelf bepalen. Persoonlijk vermoed ik, dat het afzwakken van het virus een belangrijke reden is voor de decimering van het aantal slachtoffers.

GoudenBergen
GoudenBergen17 sep. 2020 - 7:37

@Eric Een aantal mensen heeft er belang bij om de situatie dramatischer voor te stellen dan deze in werkelijkheid is en wel om de volgende redenen: - aantonen dat de regering het slecht doet - sommige meedogenloze marxisten hopen dat er wederom een langdurig lockdown wordt ingesteld, zodat de economie instort en de Verelendung begint

EricDonkaew
EricDonkaew17 sep. 2020 - 9:54

GoudenBergen ----------------------------- Klopt. Enkelen zijn gelukkig al snel herkenbaar aan hun nickname of avatar.

Pater
Pater17 sep. 2020 - 12:59

@Eric Geen onderbouwing dus; zelf bedacht. Dat doet Engel ook. Gister stond nog in de krant dat de deskundigen geen reden zien on aan te nemen dat het virus is verzwakt.

EricDonkaew
EricDonkaew18 sep. 2020 - 3:05

@Pater ---------------------------- Ik heb het juist wel onderbouwd, lees anders nog een keer. Wel met een slag om de arm en een 'disclaimer'. Jij gaat totaal niet in op mijn argumenten, zegt 'zelf bedacht' en vergelijkt mij vervolgens met Engel die uit het niets komt. Erg zwak, had ik niet van je verwacht.

EricDonkaew
EricDonkaew18 sep. 2020 - 3:17

@vdbemt ------------------------------------- Zeven vragen beantwoorden, speciaal voor jou, vind ik iets te gortig. Zeker als je zelf niks anders te berde brengt dan: Allemaal onzin, aldus Baudet.

NoahAmber
NoahAmber15 sep. 2020 - 15:51

Coronavirus grijpt verder om zich heen in Europa; recordaantal besmettingen in Nederland Als hier iemand van opkijkt dan moet je je echt goed na laten kijken.

adriek
adriek15 sep. 2020 - 15:32

Je kunt van China vinden wat je wilt, maar daar was het volk lang genoeg voldoende gedisciplineerd om het virus vrijwel helemaal uit te roeien. In europa vonden we het na drie maanden wel genoeg en zijn we (blijkbaar) massaal de regels gaan negeren met alle gevolgen van dien. De regering was - business as usual - zes weken met reces en het volk dacht: mooi, dan kunnen we weer normaal gaan doen. Mijns inziens was het een blunder van het Kabinet om gewoon met reces te gaan, nota bene midden in een crisis!

Oki Doki
Oki Doki15 sep. 2020 - 15:18

Het begint zo langzamerhand tijd te worden voor nieuwe maatregelen en een deel van de versoepelingen terug te draaien.

1 Reactie
adriek
adriek16 sep. 2020 - 13:19

Nope. Het wordt hooguit tijd dat de nog steeds geldende maatregelen gehandhaafd gaan worden. Nog meer, of strengere maatregelen hebben alleen zin als ze ook gehandhaafd worden. De veelgeroemde mondkapjes die op veel plaatsen min of meer verplicht zijn hebben alleen maar tot meer besmettingen geleid volgens de statistieken van Maurice de Hond....

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland15 sep. 2020 - 15:04

-Wij hadden geen viruswaarheid nodig hoor, wij hebben Grapperhaus.

Erik20
Erik2015 sep. 2020 - 15:02

Als ik op Facebook reacties onder Corona-berichten lees lijkt het ook alsof een heel groot deel van de mensen het niets meer kan schelen. "Het is maar een griepje en de elite probeert rechten af te pakken." En als je je blijkbaar nog wel druk maakt om Corona ben je blijkbaar een schaap...