Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Coronavirus: asielzoeker dagen opgesloten in isolatiecel Schiphol wegens vermeende besmetting

  •  
26-02-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
schiphol
Een asielzoeker, die zondag vanuit China op Schiphol aankwam, is meerdere dagen vastgehouden in een isolatiecel in het Justitieel Complex Schiphol wegens een vermeende besmetting met het coronavirus. Hij heeft enkele dagen in quarantaine gezeten totdat werd vastgesteld dat er geen sprake was van besmetting. Dat bevestigt de Dienst Justitiële Inrichting (DJI) aan de Volkskrant. Voor het eerst wordt er in Nederland een persoon afgezonderd in quarantaine vastgehouden vanwege de uitbraak van het virus.
De man vertoonde geen symptomen, maar werd toch geïsoleerd omdat hij uit een Chinese regio kwam waar ‘mogelijk het coronavirus heerst’, staat in interne berichtgeving van de DJI. Zijn advocaat, Bernadette Ficq, zegt dat er onvoldoende aanleiding was om de man geïsoleerd op te sluiten. In afwachting van zijn asielprocedure is de man nu overgebracht naar de reguliere vreemdelingendetentie. Daar heeft hij iets meer ‘vrijheid’.
Na aankomst op Schiphol is het gebruikelijk voor asielzoekers om in afwachting van hun procedure in het detentiecentrum op de luchthaven te worden vastgehouden. Maar de man, die in China studeerde en oorspronkelijk uit Jemen komt, werd op de speciale observatie-afdeling van het Justitieel Complex Schiphol geplaatst. Daar worden mensen in afzondering opgesloten die bijvoorbeeld door psychiatrische stoornis een gevaar kunnen zijn voor personeel of andere gedetineerden.
‘Dit is een absurde maatregel’, zegt de advocaat van de man tegen de Volkskrant. ‘Ik begrijp dat uit voorzorg iemand in quarantaine wordt gehouden, maar dat zou niet op deze manier moeten gaan.’ Volgens Ficq lijkt het op een geïmproviseerde noodmaatregel. ‘En nu wordt blijkbaar een isolatiecel als quarantaineplek gebruikt.’
Dat de man zonder enige symptomen van het virus te hebben toch in een observatiecel werd geplaatst heeft volgens een DJI-woordvoerder te maken met zijn verklaringen. De man claimt dat hij voor zijn reis door de Chinese autoriteiten al enkele weken uit voorzorg in quarantaine was gehouden. De woordvoerder van de DJI verklaart in het artikel dat de man zelf zou hebben ingestemd met afgezonderde opsluiting. Advocaat Ficq twijfelt tegenover de Volkskrant aan die vrijwillige instemming. ‘Je bent overgeleverd aan het detentieprogramma. Op dat moment heb je weinig keuze. Dat hij er vrijwillig mee heeft ingestemd is geouwehoer.’Ficq zegt te gaan onderzoeken welke stappen zij kan ondernemen tegen de vreemde gang van zaken bij de isolatie van haar cliënt.
cc-foto: Google Maps

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

Gefaald
Gefaald28 feb. 2020 - 11:32

Discriminatie is ongelijke behandeling zonder legitieme reden. Het coronavirus is wel een legitieme reden. Deze ongelijke behandeling is dus rechtmatig.

Linkse Meid
Linkse Meid27 feb. 2020 - 12:59

Hier gaat het mis. We zeggen meteen: oh een Chinees die beetje kucht heeft meteen Corona. Hoe noemen we dit ook alweer? Oja, discriminatie!!

3 Reacties
Jorah
Jorah27 feb. 2020 - 16:15

De volgende kan die paar dagen afwachten bij jou in de logeerkamer neem ik aan. Mensen waarvan het vermoeden is dat hij/zij het virus bij zich draagt moeten nou eenmaal in quarantaine. Dat heeft helemaal niets met discriminatie te maken.

LaBou
LaBou 27 feb. 2020 - 17:20

Natuurlijk niet. Dat het hier iemannd betreft uit Jemen, die afkomstig was. Ui China is puuur toeval.

JanB2
JanB227 feb. 2020 - 21:30

Nee hier gaat het precies zoals het moet gaan. China is een risicogebied. Dus gewoon even nagaan of er sprake is van een besmetting, tot die tijd in quarantaine en pas daarna business as usual. Zie het maar als voorloper op een maatregel die eigenlijk al lang voor alle verkeer van en naar China had moeten gelden. Of wil je een uitbraak in een asioelzoekerscentrum? Werkelijk de ideale omgeving voor een 100% besmettingsscore. Mensen die nergens heen kunnen, relatief dicht op elkaar. Veel onderling contact. Exponentiele groeicurve. Hoppa! Even verontrustend als het coronavirus zelf is overigens het hoge blaségehalte dat men hier in Nederland aantreft onder grote delen van de bevolking. Niet op de laatste plaats onder lieden die zich als het ruimdenkende deel (zowel links als rechts) van de bevolking zien. Die zitten wat dat betreft op één lijn met vaccinatieweigeraars: onwetend, niet in staat om gevolgen te overzien en ook mentaal verwend door decennialange goede gezondheidszorg en de afwezigheid van ernstige infectieziekten met een epidemisch karakter. Het coronavirus heeft alles in zich om een wereldwijde epidemie te veroorzaken met ernstige gevolgen die qua omvang nog niet eens te overzien zijn. Er zijn aanwijzingen dat het virus latent in het lichaam aanwezig kan blijven na "herstel" om op een later tijdstip weer toer te slaan (zoals herpes). In dat geval is het bijvoorbeeld maar de vraag of het ontwikkelen van een vaccin überhaupt mogelijk is. Het gangbare idee achter de werking van vaccins gaat hier dan mogelijkerwijs namelijk niet op. Omdat het een virusinfectie is zijn antibiotica bovendien niet effectief. Voor virusinfectie's is de ontwikkeling van medicijnen het zoeken naar een speld in een hooiberg dat tientallen jaren in beslag kan nemen. Komt bij dat virussen zich met de huidige mobiliteit die ook een intercontinentaal karakter heeft zich in no-time over de wereld kunnen verspreiden. In december had niemand nog van dit virus gehoord. Nu is het al, vanuit China (!), in Nederland. Uitbraken dam je alleen in met drastische en rigoreuze maatregelen. Nóg lijkt de kans te bestaan dat zo'n indamming tav het Wuhan-virus (laten we vooral de dingen bij hun naam noemen) in Europa mogelijk is. China zalf laat inmiddels het goede voorbeeld zien trouwens. Het idee om vanwege wat voor redenen dan ook de hand te lichten met het gebruiken van het gezond verstand is volstrekt onacceptabel. En úw mening is daarbij volstrekt irrelevant.

Zandb
Zandb27 feb. 2020 - 11:28

Ook asielzoekers hebben rechten. Ik ben bang dat een 'echte' Nederlander, terugkerend uit China absoluut niet in een isoleercel zou worden vastgehouden en als dat wel zo was, dat die zich zonder protest daar bij neerlegt. Maar ik kan me natuurlijk vergissen in wat Nederlanders wel niet aan begrip kunnen opbrengen voor onplezierige maatregelen als het om de volksgezondheid gaat. Gezien de grootmoedige reacties van bijvoorbeeld de mensen die vastzaten op zo'n cruiseschip, is die mening - voor echte Nederlanders is dat opsluiten in een isoleercel geen enkel probleem - wel te verdedigen.

Tom7
Tom727 feb. 2020 - 9:53

Als je dit soort prietpraat dag in dag in blijft verkondigen, en voorbij gaat aan de grote schrijnende issues op dit vlak, vind dan niks meer vreemd, maar schaam je diep, dieper, diepst. https://www.vpro.nl/argos/lees/nieuws/2020/asielzoeksters-nigeria.html https://www.ad.nl/binnenland/inspectie-heeft-slecht-zicht-op-2-3-miljoen-migranten~a7183136/ Maar goed soort gedrag (weglaten van informatie) van de dominante groep (Het Groort Kapitaal, Traditionele Intellectuelen, De Kapitalistische Staat, en zijn propaganda apparaat) verklaarde Gramsci ook al op geniale wijze. Morele verhevenheid, tut tut gossie gossie verontwaardiging, het is het gedrag van de z.g.n. Pretenders en Trollen binnen een maatschappij waarin de psycho-sociaal (narcist en psychopaat top van piramide) verhoudingen door deze dominante groep intens verstoord zijn. Foo Fightesr -Pretender- https://www.youtube.com/watch?v=SBjQ9tuuTJQ

1 Reactie
LaBou
LaBou 27 feb. 2020 - 11:30

Aldus sprak een van onze vele trollen.

wegmetons
wegmetons27 feb. 2020 - 9:37

Tsja, Fiqc zit weer in de hoogste boom maar ik vind het wel begrijpelijk gezien het risico op verspreiding van een gevaarlijk virus?

1 Reactie
Joe Speedboot
Joe Speedboot28 feb. 2020 - 6:47

'niet een al te fijn personage.' Ze oefent gewoon haar vak uit. Ze zou pas een waardeloos iemand zijn als ze dat niet zou doen.

TRAXX2
TRAXX227 feb. 2020 - 8:54

nog geen paar dagen in het land en al een dure advocaat ook. Of doet ze het voor liefdewerk & oud papier?? Maar goed, Fiqc gaat onderzoeken welke stappen zij kan ondernemen. Er staat nog niet genoeg druk op ons rechtssysteem....

Rugleuning
Rugleuning27 feb. 2020 - 8:21

Better safe than sorry.

1 Reactie
JanB2
JanB227 feb. 2020 - 21:44

Precies.

Kaviaar2
Kaviaar227 feb. 2020 - 8:00

Typisch Nederlands. Kasten vol beleidsplannen, maar als er daadwerkelijk iets gebeurt weet men niet wat te doen. In die plannen stond ongetwijfeld niet dat mogelijk besmette personen isoleer moeten krijgen. Kom er maar in, Amnesty!

Audio
Audio26 feb. 2020 - 22:27

Een heel verstandige maatregel van de autoriteiten. Als ze hem hadden doorgelaten en er zouden mensen besmet raken, zou deze autoriteiten terecht nalatigheid worden verweten.

1 Reactie
LaBou
LaBou 27 feb. 2020 - 17:25

Wat te denken van al die mensen die vanuit andere delen van het Schengen-gebied ons land binnen komen zonder controle. Misschien moet je eens contact opnemen met giraf om ideeën m.b.t. controle te ontwikkelen.