Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Amerikaans Hooggerechtshof draait strijd tegen klimaatcrisis de nek om

Zeg maar dag tegen een leefbare planeet
Joop

Coronasterfte in Nederland fors hoger door luchtvervuiling

  •  
27-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Noorderbocht. Rotterdam Noord.. Autosnelweg A20 ring Rotterdam.

© Noorderbocht. Rotterdam Noord.. Autosnelweg A20 ring Rotterdam.

De Nederlandse coronasterfte valt 19 procent hoger uit door de luchtvervuiling. Ook in veel andere landen zouden er minder mensen aan Covid-19 overlijden, als er minder fijnstof was. Dat is de conclusie van nieuw onderzoek naar de gevolgen van luchtvervuiling op de coronasterfte, schrijft Scientias.
De onderzoekers schatten dat de wereldwijde coronasterfte 15 procent hoger uitvalt door luchtvervuiling. Er zijn wel grote verschillen. Zo valt de sterfte in Azië als gevolg van de vieze lucht 27 procent hoger uit, terwijl dat in Europa gemiddeld 19 procent is en in Noord-Amerika 17 procent.
" De onderzoekers berekenden ook per land in hoeverre vieze lucht een bijdrage levert aan de coronasterfte. En hieruit blijkt dat de coronasterfte in Nederland zo’n 19 procent hoger uitvalt door luchtvervuiling. Het hoogste eindigde Tsjechië, waar luchtverontreiniging bijdroeg aan 29 procent van de sterfgevallen door het coronavirus. Tsjechië wordt op de voet gevolgd door China (27 procent) en Duitsland (26 procent). Het laagst is het percentage in Nieuw-Zeeland: (1 procent) en Australië (3 procent)."
Wetenschappers waarschuwen al maanden dat luchtvervuiling gevolgen kan hebben voor het verloop van een coronabesmetting. Zo meldden onderzoekers van Harvard in april dat langdurige blootstelling aan fijnstof leidt tot een grotere overlijdenskans. In grote steden, maar bijvoorbeeld ook in gebieden met veel intensieve veeteelt leidt een coronabesmetting daarom vaker tot de dood.
Luchtvervuiling is overigens ook zonder corona een belangrijke doodsoorzaak. Volgens onderzoek van het Europees Milieuagentschap uit dit najaar speelt smerige lucht een rol bij 13 procent van alle overlijdensgevallen in Europa.
Er is wel progressie. Terwijl er in 1990 jaarlijks nog een miljoen Europeanen overleden door luchtvervuiling zijn dat er nu 400.000. Dat is voor het belangrijkste deel te danken aan beleid van de Europese Unie. Het EU-luchtbeleid zorgt ervoor dat de gemiddelde Nederlander nu zes jaar langer leeft.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

Joost mag 't weten
Joost mag 't weten28 okt. 2020 - 6:54

De uitbraken in China en Italië waren in gebieden die berucht zijn om hun luchtvervuiling. Dat door vervuiling beschadigde longen kwetsbaarder zijn voor een virus dat de luchtwegen aantast is niet meer dan logisch. Om hier percentages aan te hangen is wel dubieus. De overgrote meerderheid van de slachtoffers was immers al stervende; 80plussers met comorbiditeiten als kanker en hart-en vaatziekten. Niet voor niets ging de oversterfte van de eerste golf over naar ondersterfte ná die golf.

1 Reactie
Fransss en Vrij
Fransss en Vrij28 okt. 2020 - 13:35

Er is niet of nauwelijks ondersterfte geweest: https://allecijfers.nl/images/nieuws/Aantal_personen_overleden_per_week.svg [ De overgrote meerderheid van de slachtoffers was immers al stervende ] Pertinente onzin. Dan had je dus ook geen oversterfte gezien of hooguit oversterfte die kort daarop gecompenseerd werd door ondersterfte. Niet dus.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde27 okt. 2020 - 15:35

Het lijkt een verklaring die logisch is. Het verklaart het enorme aantal doden in Nederland en het kleine aantal in bijv. New Zealand. Het verklaart ook de aantallen in Oost Brabant, een gebied met de grootste populatiedichtheid van varkens, kippen, geiten etc. van Nederland. Veroorzaakt door het bewust niet ingrijpen door de overheid. De luchtproblematiek daar isl decennia bekend maar overheidsingrijpen loopt vast tegen een muur van onwil en de druk van commerciele belangengroepen. Het is daarom goed dat Nederland in EU verband gedwongen werd iets te doen aan luchtverontreiniging in het algemeen. Dat was effectief.

4 Reacties
Buitenstaander
Buitenstaander27 okt. 2020 - 16:21

@Martin Als het leven zo simpel in elkaar zou zitten nav uw logische verklaringen vwb Brabant en NL als geheel, dan hadden we geen universiteiten nodig. Mijn Hemel.... Misschien iets met gedrag van mensen dat ook invloed had? Carnaval of eigenwijze'zelf wel beter weten' NLders?

MaxMax2
MaxMax227 okt. 2020 - 22:35

@Norm Martin's kruistoch tegen de boer is al langer gaande, maakt niet uit hoe maar de boer zou hoe dan ook verantwoordelijk zijn voor corona in Nederland.

adriek
adriek28 okt. 2020 - 12:48

@MaxMax er zijn inderdaad lieden die in vrijwel elk onderwerp de bioindustrie en/of vlees eten in weten te brengen als belangrijke factor.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde28 okt. 2020 - 13:29

Kom op jongens, uit meerdere onderzoeken blijkt dat luchtverontreiniging in Oost Brabant de kritische factor was voor het hoge aantal besmettingen. En dat die verontreiniging komt door de aanwezigheid van te veel dieren. De verspreiding kwam door carnaval, maar die hield snel op, maar toen was het kwaad al geschied.

Ellen Schoof
Ellen Schoof27 okt. 2020 - 15:04

Om ziek van te worden. Nu zien we direct wat ik jaren geleden al hoorde toen ik - incidenteel - actievoerde bij aanleg snelweg in de buurt - https://ellenschoof.nl/?p=1789

2 Reacties
NoahAmber
NoahAmber27 okt. 2020 - 16:19

Reclame voor je eigen Blog. Ze moesten het verbieden

Buitenstaander
Buitenstaander27 okt. 2020 - 16:23

@Ellen Want u maakt zelf dus ook nooit -principieel- gebruik van snelwegen die bij anderen 'in de buurt' liggen. De variant op we willen allemaal schone(windmolen) energie, maar niet in mijn uitzicht....

Frans Kwakman
Frans Kwakman27 okt. 2020 - 14:25

Dus Nederlanders leven langer omdat die EU dat geregeld heeft? Lijkt mij dat degene die dat geloofd ook nog in de Sint geloogd. Nederlanders leven langer omdat de techniek beter is geworden vooral de gezondheidszorg. Luchtvervuiling is minder omdat nieuwe technieken de oude vervangen. Echt zonder die EU had dat ook gebeurd. Zeker weten mijnheer Timmermans.

Leontrotsky
Leontrotsky27 okt. 2020 - 14:12

Ook aan deze luchtvervuiling moet iets gedaan worden en wel direct. Het kan niet zo zijn dat mensen overlijden omdat bepaalde industrieën met hun productie stoffen mogen uitstoten waar mensen aan kunnen overlijden. Dit is één van de vele redenen dat Nederland zo snel mogelijk naar een volledig klimaatneutrale en groene industrie over moet gaan, elke dode wegens luchtvervuiling is totaal onnodig en één te veel.

3 Reacties
Daniel Blank
Daniel Blank27 okt. 2020 - 15:46

Thuiswerken en minder vliegen. Dus zo leidt Corona tot betere lucht,

Buitenstaander
Buitenstaander27 okt. 2020 - 16:24

@Leon Want u heeft zelf geen auto, of op z'n minst een hele nieuwe die veel minder vervuilt? nou ben benieuwd...

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 okt. 2020 - 15:22

Principieel autoloos, mag ik wel protesteren? Ook tegen het lawaai?

ton14024
ton1402427 okt. 2020 - 14:07

En dit kan ook een verklaring zijn waarom ouderen kwetsbaarder zijn dan jongeren.

1 Reactie
LBNB
LBNB27 okt. 2020 - 17:13

Ouderen hebben gewoon een slechter immuunsysteem.

adriek
adriek27 okt. 2020 - 14:05

Het is inmiddels genoegzaam bekend dat luchtvervuiling in een ruime zin van het woord de geschondheid schade toebrengt waardoor mensen minder weerbaar worden. Helaas willen we ook allemaal goedkoop Autorijden, vliegen, mobiele telefoontjes en andere elektronica en nog veel meer waardoor we massaal economie voor gezondheid laten gaan. Groen is, behoudens enkele partijen, een klein hoofdstukje in de beleidsplannen en zelfs dat kleine hoofdstukje verdwijnt grotendeels in de koehandel en de bureaucratie.