Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Coronareddingsplan PvdA: 1 miljard voor cultuur, 8 miljard naar duurzaamheid

  •  
18-08-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
asscher

© cc-foto: PvdA https://flic.kr/p/2dC1XQT

De PvdA heeft een coronareddingsplan gelanceerd. De sociaaldemocraten willen 50 miljard euro uittrekken voor noodsteun en investeringen in de economie. Zo wil de PvdA een miljard euro vrijmaken voor kunst en cultuur. De sector moet het tot nu toe doen met 300 miljoen. De PvdA schrijft:
" Meer dan 300.000 acteurs, artiesten, kunstschilders, zangers en fotografen dreigen hun baan en inkomen te verliezen. Musea kunnen de huur niet meer betalen. Populaire festivals gaan failliet. Permanente schade aan onze kunst en cultuur dreigt."
Daarnaast wil de PvdA twee miljard euro uittrekken voor een fonds voor het omscholen en bijscholen van werknemers die door de coronacrisis hun baan kwijtraken. Samen met de herinvoering van de deeltijd-WW moet die maatregel ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen hun baan behouden of aan de slag gaan in sectoren waar tekorten zijn.
De PvdA bepleit grote investeringen in infrastructuur. Vijf miljard voor een snelle treinverbinding tussen Amsterdam en Groningen (de Lelylijn) en twee miljard voor een snelle intercity van Utrecht naar Berlijn moeten het aantrekkelijker maken om de trein te pakken.
De duurzame ambities blijken ook uit de vier miljard euro die de partij wil uittrekken voor het verduurzamen van huurwoningen. Daarnaast zet de PvdA geld apart voor investeringen in natuur (1 miljard) en waterstof (2 miljard). Door de aanleg van meer parken, waterpartijen en groene daken moeten daarnaast steden hittebestendiger worden.
cc-foto: PvdA
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (98)

wegmetons
wegmetons21 aug. 2020 - 10:33

Interessante opinie wbt de cultuursector is dit interview van Albert Verlinde: https://www.bnr.nl/player/audio/10163837/10418744

webmaatje
webmaatje20 aug. 2020 - 9:28

Het heeft veel meer zin om toeristische wandel--en fietsroutes met het ov toegankelijker te maken. En hang dan achter die bussen een fietskar. n Duitsland doen ze dat in steeds meer regio's om het autoverkeer in te oerken.Ook zgn Wanderbusse zijn er erg in trek. Een snelle treinverbinding heeft weinig zin. Zorg voor goede en vaak rijdende regionale en lokale busverbindingen, ook in de weekenden en avonden. Maak alle haltes overdekt. zodat je ook tijdens een stortbui niet drijfnat wordt. Geef toeristen die een overnachting boeken een gratis ov-abonnement gedurende de verblijfsduur. Al deze maatregelen samen, zouden het ov een stuk aantrekkelijker maken enmilieu en natuur sparen.

Verver
Verver20 aug. 2020 - 7:16

Iedereen lijkt zich druk te maken om die ene miljard voor cultuur, maar die 5 miljard voor een spoorlijntje dan? Alleen omdat je dan een paar minuten sneller in Groningen of Amsterdam bent? Who needs it? Hoeveel mensen reizen er nu dagelijks van Amsterdam naar Groningen vv? Komt ongeveer op een miljoen per reiziger neer denk ik. De rest stapt onderweg ergens uit.

Buitenstaander
Buitenstaander19 aug. 2020 - 7:53

Het klinkt allemaal een beetje 'uit de losse pols' zoals gebruikelijk. Even: bv 2 miljard voor een snelle intercity van Utrecht naarBerlijn, om het vliegverkeer te beperken?. 2 miljard, berekening? diezelfde berekenaars die zo'n mooi plaatje hadden voor de Noord Zuid of de Betuwelijn? En hoeveel minder vliegen wordt dat dan? Allemaal natte vingerwerk. Doe je huiswerk eerst eens goed, maar dat is waarschijnlijk te hoog gegrepen voor Asscher, en daarom wordt t niks met het streven naar een links kabinet, want vriend Klaver heeft ook al geen idee van begrotingen... Gewoon Links populisme net als met de zorgsalarissen.

1 Reactie
LaBou
LaBou 19 aug. 2020 - 16:29

Norm schijnt te weten hoe het dan wel moet. Misschien kan hij dat eens uitgebreid uitleggen in plaats van zijn gebruikelijke hersenscheten op ons los te laten.

Phantom3
Phantom318 aug. 2020 - 18:47

Klinkt goed die extra uitgaven. Op welke budgetten wordt dit ingehouden?

wegmetons
wegmetons18 aug. 2020 - 18:16

300.000 kunstenaars in Nederland? Ben ik de enige die dat een tikkeltje veel vind op een bevolking van 17 miljoen zielen? Ik snap nu dat er nooit genoeg geld voor cultuur is, als er zoveel mensen van moeten eten dan is het nooit genoeg want er is gewoon niet genoeg interesse in de bevolking voor cultuur om er zoveel mensen van te laten eten. Verder ben ik het best eens met wat ze willen echter dit vind ik persoonlijk echt weg gegooid geld. Prima om musea overeind te houden en theaters maar 300.000 kunstenaars is echt veel te veel.

5 Reacties
Nick the Stripper
Nick the Stripper19 aug. 2020 - 0:07

[ Ben ik de enige die dat een tikkeltje veel vind op een bevolking van 17 miljoen zielen? ] Dat is 1,8% En nee, echt veel is dat niet want: [ In de periode 1995-2016 zien we de totale toegevoegde waarde van de culturele en creatieve sector schommelen rond de 2,2 en 2,3 procent van het bbp. (https://www.ocwincijfers.nl/cultuur-media/cultuur/cultuur-algemeen/economische-waarde-culturele-sector) [ Prima om musea overeind te houden en theaters ] Tsja: die instellingen moeten ook iets programmeren en daar zijn niet alleen uitvoerenden voor nodig, maar ook andere creatieven, onder wie technici, ontwerpers, marketeers, copywriters, dramaturgen en ga zo maar even door.

Pater
Pater19 aug. 2020 - 4:49

Ca. de helft is bij mijn weten daadwerkelijk kunstenaar, de rest zal actief zijn in allerlei kunstgerelateerde instellingen en bedrijven, zoals onderwijs, musea, omroepen e.d. (maar dat vind ik wel een lage schatting van Asscher). En dat op een beroepsbevolking van bijna 9 mln: dat is ca. 3,3% (maak er bijv. 4% van als Asscher te laag zit), waarvan in de groep kunstenaars ca. de helft minder dan 30.000 e verdient. En naast subsidie heeft de sector natuurlijk iij veel eigen inkomsten zoals de verkoop van een kunstwerk, de verkoop van een boek, het bezoek aan de bioscopen en theaters enz. Ik vind dat de kunst daarmee een tamelijk kleine plaats heeft in de samenleving. Ik begrijp niks van je "veel te veel". Wat een zuinigheid, en ja, ook bekrompenheid.

wegmetons
wegmetons19 aug. 2020 - 9:31

Er staat toch echt 300.000 kunstenaars, niet 300.000 mensen die op de een of andere manier er werkzaam zijn. Alsnog vind ik 4 op de 100 die zich bezig houden met zoiets nogal veel, persoonlijke opvatting.

Pater
Pater19 aug. 2020 - 12:19

@weg met ons Ja, dat staat er, maar dat klopt niet. 4% voor de hele kunstensector is zeker niet veel !

wegmetons
wegmetons20 aug. 2020 - 8:19

Daarin verschillen wij dan van mening vrees ik. En nee, ik ben geen cultuurbarbaar die nooit een theater bezoekt.

Joop den Uil
Joop den Uil18 aug. 2020 - 17:22

mijn bek valt open van verbazing en afgrijzen... PvdA zet zich in voor cultuur en duurzaam ????????????? terwijl er nog nooit zoveel a-r-b-e-i-d-e-r-s op straat komen te staan dit jaar ? Asscher: een advies: verander in godsnaam de naam van je partij want door die te behouden bewijs je opnieuw dat je al glimlachend de zaak loopt te bedonderen

5 Reacties
Vrije Geluiden
Vrije Geluiden18 aug. 2020 - 17:48

Arbeiders zijn nu eenmaal dol op CO2 en geven niks om cultuur.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin18 aug. 2020 - 17:57

“ PvdA zet zich in voor cultuur en duurzaam ????????????? terwijl er nog nooit zoveel a-r-b-e-i-d-e-r-s op straat komen te staan dit jaar ?” Kunstenaars mogen van jou gras eten, is nog duurzaam ook, kost niets, waarom voor jou arbeiders op straat komen te staan terwijl de hele maatschappij last van de pandemie heeft snap ik niet, de echte Joop draait zich om in z’n graf door suggestief misbruik van z’n naam vermoed ik door een alledaagse trol.

Pater
Pater19 aug. 2020 - 5:01

Na de slachting in de kunstensector van voormalig VVD-staatssecretaris Halbe Kuipers gaat nu de hele cultuursector gaat naar z'n mallemoer. In Brabant hebben de de cultuur omgetiteld tot vrijetijdsbesteding. De hufters aan de macht. Kunst is voor iedereen van belang, rechts moety zich schamen. Ik ben geen PvdA-stemmer, maar deze kwalificatie van Asscher vind ik walgelijk.

Joe Speedboot
Joe Speedboot19 aug. 2020 - 7:31

En bijv kunst of theater maken is geen arbeid verrichten..??

Pater
Pater19 aug. 2020 - 12:08

Halbe Kuipers = Halbe Zijlstra.

JaapBo
JaapBo18 aug. 2020 - 17:06

Wanneer gaat de PvdA gewone mensen helpen?

4 Reacties
Vrije Geluiden
Vrije Geluiden18 aug. 2020 - 17:49

JaapBo - Daarvoor worden ze niet gekozen: ze moeten het bedrijfsleven steunen.

Nick the Stripper
Nick the Stripper19 aug. 2020 - 0:09

Wat is er zo abnormaal aan iemand die de hele dag hard werkt als danser, muzikant, grafisch ontwerper, tekstschrijver, programmeur, enzovoorts, enzovoorts?

Pater
Pater19 aug. 2020 - 12:12

@Vrije Geluiden Asscher heeft nu al een paar keer gezegd dat de PvdA in het vorige kabinet flinke fouten heeft gemaakt. Ik kan me voorstellen dat je ze nog niet vertrouwt, doe ik ook niet. Maar net doen of Asscher dat nooit heeft gezegd, en dat terwijl ze het laatste jaar helemaal niet slecht bezig zijn, vind ik ook niet kloppen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe19 aug. 2020 - 13:01

Kunstenaars zijn geen gewone mensen?

Snakepit
Snakepit18 aug. 2020 - 16:39

Goed plan! Zou nog een stuk ambitieuzer mogen van mij. Veel geld uitgeven aan duurzame investeringen zodat ons begrotingstekort in lijn komt met Zuid Europa, win-win situatie voor zowel Nederland als de EU.

1 Reactie
Nick the Stripper
Nick the Stripper19 aug. 2020 - 0:23

Hmm, met dit soort afgezaagde sarcasmen ben je duidelijk nog niet klaar voor een baan in de creatieve sector. Daar leggen we de lat een tikkeltje hoger. Don't give up your day job just yet!

KM2
KM218 aug. 2020 - 16:29

Heel erg mooi en ik gun het iedereen, alleen jammer dat de (meeste) Groningers nog steeds geen of niet genoeg geld/compensatie hebben voor de schade door NAM en Shell terwijl de belofte "zo snel mogelijk" een lange baan verhaal is geworden.

Rearden7
Rearden718 aug. 2020 - 16:26

In Nederland klotst anno 2020 ruim €1.000 miljard vrij opneembare cash rond (d.i. excl. hypotheken en pensioenen), de zgn. M2 money supply (1). Uiteraard staat dit niet op de Zilvervlootrekening van je achterneefje, wel op bankrekeningen van vastgoederfgenamen die 2 privéjets nodig denken te hebben (2). Deze kapitaaloceaan is een verdubbeling t.o.v. 2005, waarvan €100 miljard is bijgedrukt in 2019-2020, met dank aan de ECB. Ergo, 1 optie in dit geldfestijn is Weimariaanse hyperinflatie; als die toeslaat gaat de Nederlandse cultuursector, en ook de rest van Nederland, niet ver komen met €50 miljard. Zo niet, dan kom je met een andere optie, steunpakket NOW 3.0, waarop al gekort gaat worden, ook niet verder dan 3 maanden voordat mensen alsnog hun inkomensten verliezen. De beste optie waar niemand over gaat spreken in een (pre-)verkiezingsjaar is belastingverhogingen die inkomstenderving kunnen financieren via subsidies, toeslagen, basisinkomen, of anders. Wanhopigen die zich verder ziek voelen omdat zij geen inkomsten meer hebben kunnen wel alvast preventief worden getest op coronavirus, bij verdenking geïsoleerd van hun families, opgesloten in een onhygiënische quarantainefaciliteit onder supervisie van het leger, net als in India in maart (3), en nu ook in Nieuw-Zeeland (4). 1. https://tradingeconomics.com/netherlands/money-supply-m2 2. https://www.quotenet.nl/lifestyle/a31425961/miljardair-inge-wessels-koopt-privejet/ 3. https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-southasia-quaranti-idUSKBN2152CP 4. https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-newzealand-idUSKBN23O0AB

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden18 aug. 2020 - 15:41

Jerry Bidet: "Nou heb ik niets met de VVD, maar Nederland staat er financieel toch niet slecht voor." Let op de disclaimer!! De Nederlandse staat stond er financieel niet slecht voor. Dat gold natuurlijk niet voor alle burgers. VVD-propaganda!

Jan Man
Jan Man18 aug. 2020 - 14:49

Het is veel geld en tegelijkertijd ambitieloos. Ik mis het lef om dingen echt te willen veranderen. Waarom bijvoorbeeld geen miljard naar de ontwikkeling van synthetische melk.

Sam V
Sam V18 aug. 2020 - 14:28

Reddingsplan??? Van de €50 miljard is misschien €10 miljard goed voor de economische ontwikkeling van Nederland (= investeringen). De andere maatregelen zijn doekjes voor het bloeden voor specifieke groepen. Geen woord over de financiering die toch met Corona echt anders zal moeten zijn, dan ten tijde van het “WopkeWiebesFonds”. We zullen een combinatie krijgen van bezuinigen en investeren. Maar bezuinigingen opnemen in je plan is misschien niet zo fijn vlak voor de verkiezingen. Cadeautjes geven wel.

Leontrotsky
Leontrotsky18 aug. 2020 - 13:50

Het beste zou zijn om de gehele klimaattransitie naar voren te halen. Dit betekent tussen nu en 2030: 3 miljoen huizen over op electrisch; Industrie over op electrisch 8000 Km2 landoppervlak voor zien van windmolens alsmede 30% van het IJsselmeer en een deel van de Noordzee. Het wagenpark in Nederland over op geheel electrisch 2,5 miljoen woningen bouwen om Nederland klaar te maken voor een bevolking van 22 miljoen inwoners. Dit zal heel veel banen gaan opleveren en kan zorgen voor grote economische groei, ook zullen nieuwe technologieën ontwikkeld worden door Nederland om de transitie mogelijk te maken welke straks wereldwijd zullen worden ingezet en dit zorgt dus voor een grote boost voor de export.

11 Reacties
Loebkesman
Loebkesman18 aug. 2020 - 14:15

.... maar wat gaan we doen met die Windmolens als het niet waait of te hard waait? Opvangen met zonne-energie? .... maar wat gaan we doen met die Zonnepanelen als de zon niet schijnt?

Willem D2
Willem D218 aug. 2020 - 15:40

Zolang we elektriciteit nog met kolen, gas of God verhoede met biomassa opwekken is overschakelen op elektriciteit CO2 onvriendelijker dan je huis met gas verwarmen. Immers je hebt verlies bij: - het omzetten van brandstof in elektriciteit - het transport van elektriciteit Bovendien is het rendement van een warmtepomp in de maanden november - februari nauwelijks beter dan 1 (1 watt elektriciteit levert dan 1 watt warmte op). Een warmtepomp werkt enigszins in bestaande woningen omdat die zo'n beetje luchtdicht geïsoleerd zijn met een luchtverversingsysteem waarvan ik Corona nachtmerries krijg. Ooit heb ik uitgerekend dat je ongeveer 30.000 windmolens nodig hebt voor het huidige elektriciteitsverbruik in Nederland. Waar wil je die neer zetten. Al je er 10 naast elkaar en 10 achter elkaar zet dan brengen die achterste nauwelijks nog wat op. Want windmolens "verbruiken" wind. Als je in theorie een paar kilometer dik windmolens rondom Nederland zou zetten, dan zou het nauwelijks nog waaien in ons land. (Wel fijn om te fietsen). Investeren in een elektrisch wagenpark klinkt leuk, maar is niet al te best voor de economie. De auto's hebben nauwelijks onderhoud nodig, zijn duur en het geld gaat nog meer dan bij de bestaande auto's naar het buitenland toe. Het aanleggen van de infrastructuur zou overigens nog wel banen opleveren en de economie stimuleren. Kortom het is vooral wensdenken, maar dat neem ik u als Trotskist niet kwalijk, dat dromen over de ideale wereld met pais en harmonie hoort ook een beetje bij de ideologie.

Willem D2
Willem D218 aug. 2020 - 15:41

ik bedoel nieuwbouw woningen, warmte pompen werken totaal niet in de iets oudere woningen.

KM2
KM218 aug. 2020 - 16:30

Zonnepanelen doen het ook met bewolking, als er dan regen uit komt is het rendement zelfs groter.

Nico de Mus
Nico de Mus18 aug. 2020 - 17:10

!!Het beste zou zijn om de gehele klimaattransitie naar voren te halen. Dit betekent tussen nu en 2030:!! Niet haalbaar, waarom? omdat dat hele stroomnet daar niet op berekend is.

Willem D2
Willem D218 aug. 2020 - 20:20

@Nico de Mus Het stroomnet opwaarderen is misschien de enige nuttige investering die we kunnen doen om de economie weer aan het draaien te krijgen. In crisisjaren geld stoppen in infrastructuur in welke vorm dan ook levert banen op, ander ben je het geld toch maar kwijt aan uitkeringen. Na de crisis ben je dan klaar om flink door te stomen.

Nick the Stripper
Nick the Stripper19 aug. 2020 - 0:11

Loebkesman 18 augustus 2020 at 16:15 [ …. maar wat gaan we doen ] Jouw dorre opmerkingen zijn weer eens een onbedoeld pleidooi voor een sterke creatieve sector.

korheiden2
korheiden219 aug. 2020 - 7:03

@Leon : Het beste zou zijn : inzien dat we helemaal niet van het gas af kunnen. Er zijn problemen met de uitrol van warmtenetten, aardwarmte staat nog in de kinderschoenen en heeft aardbevingsgevaar, opslag in accu's stelt al evenmin weinig voor. Zet in op grootscheepse isolatie. Zie in dat potdichte woningen - ook als er sprake is van ventilatie met warmteterugwinning - een risico zijn m.b.t. corona. Maak eindelijk eens een begin met de ontwikkeling van thorium. Sluit kernenergie niet langer uit. Een bevolking van 22 miljoen inwoners is gekheid. Ik ben het hier met De Jonge eens, we moeten niet doen of de bevolkingstoename iets is dat ons overkomt. Ons land is vol, ja overvol. Het wagenpark zal op den duur wel elektrisch worden denk ik maar ook dit gebeurt niet in een paar jaar. De groene banen blijven eveneens een natte droom. Realisme, dat is wat nodig is.

Marc Marc
Marc Marc19 aug. 2020 - 12:05

@Willem D misschien is het beter dat je over onderwerpen waar je niks van snapt geen mening geeft. Wat je zegt over warmtepompen en CO2 intensiteit van elektriciteit is een aaneenschakeling van leugens die je eigenlijk alleen nog maar ziet bij de klimaatontkenners. Het rendement van mijn warmtepomp in een jaren 30 woning die ik van het gas heb afgehaald is meer dan 400% (1 kWh geeft 4 kWh warmte waarbij die warmte uit lucht wordt geëxtraheerd.). Per kWh warmte is dan de CO2 emissie uit te rekenen. Deze is de gemiddelde uitstoot van het net gedeeld door de 400% oftewel SCOP. Voor 2019 was die gemiddelde emissie iets van 370 g/kWh dus een kWh warmte opgewekt met een warmtepomp met een SCOP van 4 geeft 92,5 gram CO2 emissie. Bij een CV ketel op gas is dat 200 gram/kWh. In 2030 wanneer de gemiddelde CO2 emissie van elektriciteit 100g/kWh zou moeten zijn gaat mijn emissie naar 25g/kWh oftewel 800% lager dan een gasketel. Om je te behoeden voor toekomstige fouten in het napraten van klimaatontkenners: - je moet kijken naar de gemiddelde CO2 uitstoot per kWh van de elektriciteitsvoorziening en die is al jaren dalende door het uitfaseren van kolen en de toename van hernieuwbaar. - je moet kijken naar het seizoensrendement van warmtepompen oftewel SCOP.

Marc Marc
Marc Marc19 aug. 2020 - 12:18

@korheijden, bij balansventlatie (dus met warmteterugwinning) in de woningbouw is er altijd aanvoer van verse lucht en geen sprake van recirculatie. De link die je met corona legt is daarmee niet meer dan bangmakerij omdat je niet onderbouwd waarom het volgens jou risicoverhogend zou zijn. Verder ben ik thorium/kernenergie moe. Thoriumcentrales zijn vaporware en daarmee geen bestaande oplossing. De testcentrales die er geweest zijn draaien maar een paar jaar waarna ze door corrosie vervangen moesten worden m.a.g. dat je daar geen goedkope stroom mee kan opwekken. Kerncentrales worden verder niet uitgesloten maar geen commercieel bedrijf wil daarin investeren want te duur, te grote risico's en tegen de tijd dat de kerncentrale af is komen we om in goedkope hernieuwbare energie waarbij je zeer waarschijnlijk goedkoper stroom uit hernieuwbaar + waterstofbuffers + kortcyclische opslag haalt dan uit kerncentrales. Ondanks dat hoor je de roep om kernenergie voornamelijk bij de mensen die toch al tegen hernieuwbaar waren en plotsklaps hun belangrijkste kritiekpunt op hernieuwbaar, te weten subsidie , gemakshalve even vergeten en vinden dat de overheid maar kernenergie moeten gaan subsidiëren.

korheiden2
korheiden220 aug. 2020 - 9:37

@Marc Marc : Ook ik ben voor hernieuwbaar. Maar ik denk dat het nog heel lang gaat duren voor we er benoeg van hebben, ook met betrekking tot opslag. Je schetst prachtige toekomstvisioenen met waterstofbuffers e.d. maar de realiteit is dat momenteel maar enkele procenten van onze energie duurzaam worden opgewekt. Ik denk daarom dat we geen enkele energievorm moeten uitsluiten en niet al bij voorbaat de ontwikkeling van thorium moeten afkappen. Zeker er zijn problemen, maar zijn die onoplosbaar?

Markzelluf
Markzelluf18 aug. 2020 - 13:18

Dus mensen in de culturele sector die werkeloos raken krijgen financiële steun en mensen die 'gewoon' werken moeten zich omscholen!!! Laat dat eens op je inwerken. We hebben het in Nederland in sommige kringen over white privilege, maar de privileges liggen heel anders. Hoor je tot het werkvolk, dan wordt er getwijfeld aan je kennis en vaardigheden, terwijl die van mensen in de culturele sector boven alle twijfel verheven lijken te zijn volgens de PvdA.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt18 aug. 2020 - 14:41

Nee, Makzelluf. De mensen die 'gewoon' werken, hebben ook steun gekregen. Er zijn al miljarden naar bedrijven gegaan OM DIE MENSEN IN DIENST te kunnen houden. Dat is niet voor iedereen gelukt. Omscholen zal voor iedereen de weg zijn die niet met zijn 'oude' werk door kan gaan. Dan dus ook voor diegenen uit de culturele sector.

Auslander
Auslander18 aug. 2020 - 13:09

Is dat “Coronareddingsplan PvdA” Of de “reddingsplan van PvdA”? Want zolang PvdA niet gered is van haar ondergang is er ook geen oor voor dit soort plannen. Niemand vergeet wat PvdA met de stemmen van kiezers gedaan heeft: het versterken van neoliberale Rutte heerschappij. Ik zou zelfs Rutte meer vertrouwen op zijn beloftes dan PvdA met dat verleden! Of je liegt om stemmen te winnen of je de stemmen vervalst (Belarus) is in feite een en hetzelfde politiek!

5 Reacties
Bouwman2
Bouwman218 aug. 2020 - 14:30

Je begrijpt Asscher verkeerd: hij gaat zich tegen het marktdenken keren.mogelijk uit wroeging. Dat betekent alles regelen van staatswege. Zo kwam vroeger toen niemand meer geld wilde of kon besteden aan een maandelijkse knipbeurt de kapper op bouwsteiger. Dat was in de tijd van de revolutiebouw. Er zijn al plannen gesmeed om cabinepersoneel om te scholen tot verzorgende. Onder elke stoel een reddingsgordel.

vdbemt
vdbemt18 aug. 2020 - 14:47

"Is dat “Coronareddingsplan PvdA” Of de “reddingsplan van PvdA”? Als het goed is alletwee. "Want zolang PvdA niet gered is van haar ondergang is er ook geen oor voor dit soort plannen. " Het is andersom. Als er oor is voor dit soort plannen (als men na het debacle in Rutte II wél opnieuw vertrouwen heeft in de PvdA) kan het de PvdA ook weer opnieuw op de rit krijgen. Het zou wel vreemd zijn niet de naar haar roots teruggekeerd PvdA te vertrouwen en wél de leugenaar Rutte. Toch? De PvdA heeft nu een plan dat vooruitkijkt. Rutte kijkt niet vooruit. Die kan alleen maar bezuinigen. Behalve daar waar het geld opgestapeld ligt.

LaBou
LaBou 18 aug. 2020 - 16:22

" Zo kwam vroeger toen niemand meer geld wilde of kon besteden aan een maandelijkse knipbeurt de kapper op bouwsteiger. " Dikke duim, bouwman?

Auslander
Auslander18 aug. 2020 - 17:05

PvdA (sociaaldemocratie) is al jaren de partij (de ideologie) voor de markt. Dus als zij de neoliberaal Rutte / markt willen dwars zitten moeten ze juist hun huidige ideologische veren kwijt raken en radicalere beleid en bestuur gaan nastreven. Er is geen reële kans dat arbeiders en onderkant van samenleving een vernieuwde PvdA als hun spreekbuis zouden gaan kiezen. Daarvoor is de vroegere en huidige ideologische aard van PvdA niet meer toereikend. PvdA zal meer onder rechts iets te verdienen hebben dan onder links! Laat staan een sociaaldemocraat zelfs een revolutionaire socialist binnen een neoliberaal bestuur kan niks anders doen dan neoliberalisme bedienen. Dus ik verwacht geen grote wijziging in al 30-40 jaar durende neoliberaal beleid, met of zonder PvdA.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin18 aug. 2020 - 18:18

“Je begrijpt Asscher verkeerd: hij gaat zich tegen het marktdenken keren.mogelijk uit wroeging.” Marktdenken is niet zozeer het criterium, werk, werk en werk, als je daarvoor de markt een beetje tegemoet moet komen kan het pragmatisch zijn het experiment aan te gaan, dus wroeging m’n schoen, een sociaal vangnet is niet gratis.

Tampert
Tampert18 aug. 2020 - 12:49

1 miljard voor cultuur? En dan weer 95% naar de vier grote steden? Ik hoop het niet...

3 Reacties
vdbemt
vdbemt18 aug. 2020 - 14:49

Nee. Maar dat is dan weer een angst, aanname van je. Waarmee je, nietwetend, een slechte sfeer creëert.

Tampert
Tampert18 aug. 2020 - 19:50

@ vdbemt Geef eens een voorbeeld van “weer een angst”...

Willem D2
Willem D218 aug. 2020 - 20:22

Inderdaad het Oosten krijgt niets, meer dan de helft gaat alleen naar Amsterdam https://www.gelderlander.nl/home/woede-na-ongelijke-verdeling-cultuurgeld-niet-eerste-keer-dat-het-oosten-wordt-benadeeld-zeggen-politici~adb02dda/?referrer=https://www.google.com/

Hannah Freudenthal
Hannah Freudenthal18 aug. 2020 - 12:37

De prioriteiten van de PvdA : duurzaamheid en cultuur... precies de prioriteiten waar de arbeidersklasse elke nacht van wakker ligt. De Partij van .... wat ook al weer ?

3 Reacties
vdbemt
vdbemt18 aug. 2020 - 14:50

In de sectoren 'duurzaamheid' en 'cultuur' zijn natuurlijk helemaal geen banen. Daar gaat alles vanzelf.

Hannah Freudenthal
Hannah Freudenthal18 aug. 2020 - 16:43

vdbemt, ik had het over de arbeidersklasse, niet over mensen die een baan hebben. Willem-Alexander heeft ook een baan. En een acteur is niet een arbeider in de zin van wat de PvdA met dat woord bedoelt. De PvdA vist in de vijver van GroenLinks, de stadse hoogopgeleiden. Dat is met deze prioriteiten weer eens helder naar voren gekomen. De oude achterban heeft andere prioriteiten en de PvdA doet niet eens meer moeite om daar navraag over te doen.

Nick the Stripper
Nick the Stripper19 aug. 2020 - 0:19

Ooit was de PvdA ook de partij van Bildung en volksverheffing. En ook al zal ik nooit op zijn partij stemmen: toch fijn dat Asscher zich dat herinnert.

Rode druppel
Rode druppel18 aug. 2020 - 12:23

In ieder geval een plan. Cultuur interesseert mij niet, maar dat is persoonlijk. Het nut van de treinverbinding Utrecht naar Berlijn zie ik wel, echter Groningen naar Amsterdam zet ik vraagtekens bij. Omscholen en bijscholen is een prima punt. Verduurzamen van huurwoningen, prima. Daar ( verduurzamen ) zou ik meer op willen inzetten. Wat ik mis is het vliegen veel duurder maken. Stikstof probleem aanpakken. De economie regionaal maken. Meer productie en minder dienstensector.

5 Reacties
De Vries3
De Vries318 aug. 2020 - 12:42

Iets duurder maken tijdens een crisis gaat de economie weinig helpen. Vliegen kan je beter duurder maken als het beter gaat met de economie.

harmmeijer
harmmeijer18 aug. 2020 - 13:28

“Groningen naar Amsterdam zet ik vraagtekens bij.” Tja, van Amsterdam naar Nova Zembla (182 km) is een end weg.

Rode druppel
Rode druppel18 aug. 2020 - 14:07

Merel. Ik vraag mij af of die investering rendabel is, hopelijk mag dat. Groningen dient ruimschoots gecompenseerd te worden voor de gaswinning.

Rode druppel
Rode druppel18 aug. 2020 - 14:09

De Vries. Wat vindt u van WW uitkeringen het eerste jaar naar 90% te zetten van laatst verdiende loon ?

harmmeijer
harmmeijer18 aug. 2020 - 15:45

@ Rode Druppel Als 6e grootste stad met 233.000 inwoners is een optimale treinverbinding met de rest van Nederland niet teveel gevraagd.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen18 aug. 2020 - 12:11

1 miljard voor natuur, 1 miljard voor cultuur en 7 miljard voor een paar zinloze spoorlijnen.

4 Reacties
vdbemt
vdbemt18 aug. 2020 - 13:58

En dan nog 41 miljard voor andere (zinloze?) investeringen in de economie. Die 'zinloze' spoorlijnen leveren niet alleen veel banen op. Het zorgt ook nog eens voor een schoon reisalternatief tegenover vervuilend vervoer als auto en de korte vliegreizen.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen18 aug. 2020 - 14:28

Natuur en cultuur leveren ook heel veel banen op. Daarnaast lijkt het me belangrijker om het vervuilend woon-werkverkeer een reisalternatief te geven dan pretreisjes naar Berlijn. Dus inversteer dan liever in een lightrail in de randstad, dat zet zoden aan de dijk.

vdbemt
vdbemt18 aug. 2020 - 14:52

@DikRoelofsen. Niet verder vertellen: er gaan ook zakenreizen naar Berlijn.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen19 aug. 2020 - 8:36

Zakenreizen blijken in deze coronatijd overbodig, vdbemt.

Jerry Bidet
Jerry Bidet18 aug. 2020 - 11:53

Kreeg juist steeds meer het idee dan onze cultuur helemaal niet zo belangrijk is. En nu willen we ze er weer een miljard tegen aan gooien. Kan me niet voorstellen dat er ook maar een euro naar de intocht van de goedheiligman gaat...

2 Reacties
vdbemt
vdbemt18 aug. 2020 - 12:31

"Kreeg juist steeds meer het idee dan onze cultuur helemaal niet zo belangrijk is." Die indruk is helemaal juist. Het kabinet vindt cultuur ook niet belangrijk. En nu willen we ze er weer een miljard tegen aan gooien."" "Ze' zijn anderen dan het kabinet. En wel omdat het kabinet cultuur niet belangrijk vindt. "Kan me niet voorstellen dat er ook maar een euro naar de intocht van de goedheiligman gaat…" Is dit wat volgens jou 'cultuur' omvat? Jij hebt geen weet van het bestaan van theaters, musea, festivals (Oerol, Parade, etc, etc,) concerten? Van de 1,2 miljoen zelfstandigen in Nederland, werken er ruim 121.000 in de culturele en creatieve sector. (2016)

harmmeijer
harmmeijer18 aug. 2020 - 13:49

@ Jerry U heeft geen idee. Noem cultuur maar onbelangrijk. In 3 maanden tijd bijna 1 miljard euro aan omzet verliezen door Corona. https://www.nu.nl/cultuur-overig/6043947/culturele-sector-verliest-in-drie-maanden-969-miljoen-euro-aan-omzet.html

DenFlexwerker
DenFlexwerker18 aug. 2020 - 11:00

Opheffing mogelijk maken van voedselbanken: nul euro. Inkomensverbetering arbeiders/flexwerkers/ werkende armen: nul euro. Andere armoedebestrijding: nul euro. De erfenis van Samson woekert maar voort: armoede geeft niet als er maar goede collectieve voorzieningen. De PvdA kan maar beter met GL fuseren. Het zijn beide partijen die niet weten hoe de binnenkant van een fabriekskantine er uit ziet.

2 Reacties
vdbemt
vdbemt18 aug. 2020 - 11:47

Jij gaat ons toch niet vertellen dat jij dit reddingsplan al volledig gelezen hebt. Je hebt niets met de PvdA en doet een paar goedkope aannames. je loopt te roeptoeteren.

DenFlexwerker
DenFlexwerker18 aug. 2020 - 17:21

@vdbemt: ik baseer mij op wat het PvdA afgelopen jaren heeft gedaan, op het pluche. Ja, de PvdA in de oppositie is beter en daarom dient deze partij daar gehouden te worden.

Buitenstaander
Buitenstaander18 aug. 2020 - 11:00

1Miljard naar cultuur: Niet 2 of 5? En naar welke 'artiesten' of 'cultuur' gaat dat? Ook naar al die mensen die zeggen of vinden dat ze artiest zijn, maar die ook normaliter (los van Corona) zonder subsidie geen zaaltje vol krijgen? Net als bij slecht draaiende bedrijven; Gaan we voorwaarden stellen of is het eigenlijk gewoon WW met een tegen prestatie die kunst of cultuur moet heten?

2 Reacties
vdbemt
vdbemt18 aug. 2020 - 11:51

Interessante vragen. Maar zij investeren tenminste in cultuur; 1 miljard. Kabinet Rutte komt niet verder dan een 'bevoorschotting' van 60 miljoen.

Buitenstaander
Buitenstaander19 aug. 2020 - 7:45

@vdbemt Devraag blijft dan: ishet investeren of loonsubsidie. Investeren lijkt me is dat er uiteindelijke meer 'uitkomt' dan je er in stopt. Bij velen die zich simpelweg artiest noemen vraag ik me dat af... toch?

Jozias2
Jozias218 aug. 2020 - 10:55

Musea en festivals dat snap ik nog maar kunstschilders en fotografen kunnen toch gewoon werken en verkopen?

Rechtse Bal5
Rechtse Bal518 aug. 2020 - 10:50

Morgen gaat GL daar met 20% overheen met als extra een paar wijken betaalbare huurwoningen. D66 volgt met wat miljarden voor onderwijs en 50+ met pensioenverhoging. Coalitie is nog met reces en zal met commentaar komen na Prinsjesdag

1 Reactie
vdbemt
vdbemt18 aug. 2020 - 11:57

Dat zijn zo samen eindelijk weer eens positieve vooruitzichten op het gebied van wonen, onderwijs, pensioen, cultuur, langdurige werkeloosheid, natuur. Dat (positieve vooruitzichten) hebben we onder Rutte niet gezien voor deze sectoren.

Bouwman2
Bouwman218 aug. 2020 - 10:41

Will Asscher nu een geleide economie of niet?

3 Reacties
vdbemt
vdbemt18 aug. 2020 - 11:58

Wat vind jij? Wat zie jij als verschil?

Bouwman2
Bouwman218 aug. 2020 - 14:12

U bent psycholoog, meneer vdbemt?

vdbemt
vdbemt18 aug. 2020 - 14:56

@Bouwman. Het is een antwoord. Maar niet op de vraag. Als Asscher een geleide economie zou willen, wat dan? Als Asscher niét een geleide economie zou willen, wat dan?

Thuiszitter
Thuiszitter18 aug. 2020 - 10:41

Komen er verkiezingen aan ? Ik vind de plannen mooi maar zodra zij in de regering zitten wordt het een hele andere begroting.

6 Reacties
vdbemt
vdbemt18 aug. 2020 - 12:00

Ongetwijfeld. Maar je moet een uitgangspunt hebben. Het is al winst dat dit iets met visie is. Vooruitkijken. De VVD doet niet aan visie

Jerry Bidet
Jerry Bidet18 aug. 2020 - 12:03

Vd bemt De VVD doet niet aan visie.... Nou heb ik niets met de VVD, maar Nederland staat er financieel toch niet slecht voor en heeft daarom de klappen van de corona kunnen opvangen. Dat bereik je dus niet zonder visie. Het kan jouw visie niet zijn, maar er is zeker wel beleid gemaakt.

vdbemt
vdbemt18 aug. 2020 - 14:04

@Bidet. Nederland staat er financieel niet slecht voor. Wat je zegt: financieel. Maar kijk dan nu eens naar: de zorg, het onderwijs, Politie, Defensie, Justitie, de Belastingdienst, de woningmarkt, de toenemende armoede, natuur, milieu, En zelfs onze boeren zijn het beleid zat. Financieel op orde, de maatschappij behoorlijk in de problemen: visieloos bezuinigen.

Thuiszitter
Thuiszitter18 aug. 2020 - 14:25

vd Bemt - zoals ik dus zei het zijn mooie plannen maar wel voor de bühne. Je antwoord aan Bidet klopt precies maar voor een groot deel in samenwerking met dezelfde PvdA. Mijn stem krijgen ze niet. ( pp gaat mijn stem heen )

vdbemt
vdbemt18 aug. 2020 - 15:04

@Thuiszitter. Inderdaad. Dat was in samenwerking met de PvdA. Ik heb een stellige indruk dat Asscher daar nu afstand van heeft genomen. Het plan is niet verkeerd. Alleen al de voornemens zijn veel beter dan wat dit kabinet in het vooruitzicht stelt. Nee. Dat zeg ik verkeerd. Wat je van de kabinetspartijen kun verwachten. (Bijv. op noodzakelijke zaken weinig tot niets doen). Overigens stem ik ook geen PvdA. Maar dit plan is vele malen beter dan wat liberaal ons zal gaan brengen. pp = ??

Thuiszitter
Thuiszitter18 aug. 2020 - 22:33

vdBemt - dan zijn we het wel met elkaar eens , pp = Piratenpartij

tinekea2
tinekea218 aug. 2020 - 10:30

en als we toch met miljarden smijten.....waarom geven we niet een miljard aan libanon? En waarom geeft de EU niet vanuit elk land een miljard aan libanon? Op een Corona begroting van wat was het 1000 of 2000 miljard, moet dat makkelijk kunnen.

Verwarrend
Verwarrend18 aug. 2020 - 10:11

Dus wederom 9 miljard die door de werkenden opgebracht moeten worden. Het kan niet op. Behalve dan als mensen hun rekeningen moeten betalen en erachter komen dat het nettoloon hier niet meer toereikend voor is..

4 Reacties
vdbemt
vdbemt18 aug. 2020 - 12:04

"Dus wederom 9 miljard die door de werkenden opgebracht moeten worden. Het kan niet op." Nee. 50 miljard, die door de werkenden opgebracht moet worden. Bij die werkenden zitten dan ook de mensen in de cultuursector, in het onderwijs, in natuurbeheer. Of is dat wat zij doen geen werk?

Left is not right
Left is not right18 aug. 2020 - 14:42

The problem with socialism is that eventually you run out of everyone else’s money

vdbemt
vdbemt18 aug. 2020 - 15:09

@Leftie. The problem with liberalisme is that, though having lots of money, you run out of respectable lives.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden18 aug. 2020 - 15:35

In een naburig dorp hadden ze een burgemeester die een luxe hotel bouwde midden in het dorp, maar toen er een andere burgemeester werd gekozen kwam de bouw onmiddellijk stil te liggen. Vier jaar later werd hij opnieuw gekozen, want hij bouwde tenminste dat luxe hotel midden in het dorp. De wereld wil bedrogen worden. "Het is uit het leven gegrepen...."