Joop

Coronahonden zijn de nieuwe slachtoffers van het virus

  •  
17-01-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
341 keer bekeken
  •  
4335422267_9be19444c9_k

© cc-foto: Bas Bogers

Het internet stond vol met rescuedogs. Dus zocht ik, onder het mom van de redder, een Nederlandse stichting op.
Het zal je vast niet zijn ontgaan. Petsitting is het nieuwe babysitten. De alternatieven aan hondenopvangstichtingen schieten uit de grond. Red een hond wordt er vaak gezegd.
Het doet een beetje pijn om te zien hoeveel hondeneigenaren vergroeien met het idee dat een hond een bezit is… En ik weet het nog zo goed, hoe ik diezelfde gekte onderging.
Hoe ik meeging in de gekte… Een prille liefde, een mooie nazomer. Ik had zeeën van tijd, geen baan door corona en nog wel een aardig zakcentje over om een langere werkbreak te nemen. Het internet stond vol met rescuedogs. Dus zocht ik, onder het mom van de redder, een Nederlandse stichting op.
In eerste instantie begon het bij een idee. We zagen een leuk reutje en wilden kennismaken maar de eigenaresse van de stichting was (op z’n zachtst uitgedrukt) not amused. Victor, die destijds nog Do heette, vernoemd naar het liedje van Julia Andrews ( Doe, a deer, a female deer) , hield zogezegd een plekje bezet… De acht maanden oude Do zat quasi-nonchalant voor zich uit te staren alsof de wereld hem niet kon raken. Elegant en eigenzinnig als een Egyptische sfinx. Do was al voor een tweede keer teruggebracht en moest zo snel mogelijk vastigheid hebben voordat hij nog meer trauma´s opliep, werd ons verteld. De papieren werden bij elkaar geraapt en voor ik het wist stond ik binnen no time buiten met een hond…
Do, alias Victor, ontdooide al gauw en dartelde steeds meer als een rusteloze (h)deer rond in onze woonkamer. Hij kon uren naar buiten kijken hoe zijn andere vriendjes zaten te dollen. Tuurlijk, dacht ik. Een jonge hond die van de straat kwam… hij moest ravotten! Spelen met zijn vriendjes en de standaard wandelingen waren niet genoeg. Hij ontglipte steeds vaker uit de riem om zijn eigen plan te trekken.
Het begon mij op te vallen dat andere coronahonden (het is een term!) dezelfde onervaren baasjes hadden. Baasjes die fier en trots riepen dat zij hun hondje hadden gered maar ondertussen liepen de hondjes slechts een blokje om, altijd aan de lijn en gingen de baasjes vol spanning in de ankers als de beestjes even contact met elkaar wilden maken. ¨Och, getraumatiseerd zeker?¨ Nee, zei ik, allesbehalve dat. De slapende sfinx bleek zich buiten te ontpoppen tot een extraverte mustang en wilde niets liever dan een beetje ravotten en dat leek mij nou niet echt een gevalletje kwaadaardig… Maar andere newly hondenbezitters zagen dat anders. Hun honden werden stevig kort gehouden en moesten aan de voet lopen.
De spanning is soms te snijden… Ik denk dat die spanning dus niet altijd van de hond maar van de altijd maar drukke baasjes komt. Hoe vaak ik niet geïrriteerde blikken kreeg als die dwarrel van mij wilde socializen. Want honden moeten gehoorzamen en als dan blijkt dat je hond overal aanlijnplicht heeft en hij misschien alleen in het weekend een keer los mag gaan, geloof ik niet langer in het begrip rescuedog.
´Honden en kinderen neem je voor jezelf, je doet het niet voor hen´ , sprak een wijze kennis en bekende schrijver mij toe. Waar de honden van de straat worden geplukt trek ik serieus in twijfel of ze wel altijd beter af zijn in onze warme mandjes. De betutteling van mens op dier in tijden van coronahonden is groter dan ooit tevoren.
Honden zijn tot pleasers en entertainment verworden in onze grote binnenstad. Maar waar ik mij vooral zorgen om maak is met welk gemak een mens een dier kan aanschaffen en dat we zo bijzonder weinig respect voor de hond hebben, terwijl de dieren dit respect in alle vormen aan ons moeten geven.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

Greendutch
Greendutch18 jan. 2022 - 14:17

een hond, kat, en andere huisdieren verdienen respect zoals we onze partners, kinderen, familie en vrienden respecteren........en behandelen

Geen3
Geen318 jan. 2022 - 13:46

Ik houd van dieren, dus ben ik tegen huisdieren!

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin19 jan. 2022 - 8:42

Geen Jij laat die dieren liever in het asiel zitten? Ik heb katten gehad en altijd uit het asiel. Kindjes konden zij vervolgens niet meer maken. Je kunt de dieren ook niet gratis ophalen, mensen denken dat weleens. Wat er met de eerste is gebeurd weten we niet, die was ineens weggelopen tijdens een verjaardag in de zomer buiten, die moest nog wennen aan buiten. Die kwam van een boerderij toen ze heel klein was. Heb weken gezocht naar haar, overal gemeld incl. chipnr. Ik vond dat vreselijk.Het was een prachtige lieve kat. De laatste hebben we niet veel plezier aan gehad wat betreft aangenaam gezelschap, was een totaal onberekenbaar dier, en toch waren we gek op haar. Mijn dochter had haar juist uitgezocht omdat zij zo vreselijk zat te miauwen in dat kleine kooitje, maar dat beestje had het hier goed. Is oud geworden en leek juist heel gezond, al had zij m.i. wel een enigszins geestelijke afwijking, Nog onderzocht voor kleine operatie. Dierenarts vond haar er geweldig uitzien en nog jong en actief en mooi glanzende gezonde vacht.( zij was redelijk oud) Een week daarna werd zij 'plotseling' blind en hebben wij haar laten inslapen. Ik had al wel gemerkt dat ze moeite had met naar buiten gaan, steeds terugliep, het lag niet aan de sneeuw, normaal ging ze toch wel even. Maar dat is achteraf. Ik kon dat blindzijn niet aanzien, zag haar plotseling 's avonds overal tegenaan lopen. 's Nachts ging ze meestal naar buiten en overdag sliep zij de hele dag boven. Ze kon je ineens vanuit het niets aanvallen terwijl zij tegen je been aanschurkte en zelfs 'nachts of als je een spijkerbroek aantrok (typisch). Wat er met haar gebeurd was voordien weten wij niet en wist het asiel ook niet precies, maar het klopte o.i. niet helemaal in haar bolletje. Misschien getraumatiseerd? Toch was haar navigatiesysteem perfect. Paar keer verhuisd geweest en binnen de kortste keren wist zij altijd weer heel erg snel de weg terug te vinden. Ze liep soms wel 5 km weg in een nacht. Ik had wel te doen met de levende muisjes die ze binnenbracht en waarmee ze letterlijk speelde. Ze gooide ze als een jongleur hoog in de lucht, dan snelden ze over de huiskamervloer om weg te komen en de kat er weer achteraan, dat duurde wel even, maar ze verloren altijd. En al die tijd zat ik met de voeten op de stoel. Die muisjes waren ook dieren, dat dan weer wel. Wat is er mooier dan dat je zo'n beestje wat niemand wilde toch nog een fijn beestenleven hebt kunnen geven. Hoeveel je om haar gaf, merkte je pas goed toen ze blind werd en je haar in moest laten slapen. Zij was er niet voor gemaakt om binnen te moeten blijven en afhankelijk te zijn..

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 jan. 2022 - 12:38

Gelezen in de NRC; Daar gaat ie....... “Het is een nooit eerder in cijfers uitgedrukt ervaringsfeit van westerse probleemhondentrainers: dat academici de meeste schade bij honden aanrichten, en daar het moeilijkst van af te brengen zijn. Heel knap weten zij namelijk van alles aan denkprocessen en afwegingen op hun dier te projecteren. Ze weten weliswaar wat ‘antropomorf’ betekent, maar denken ook te weten dat je vooral doorlopend gesprekken moet aangaan voor bijsturing in wederzijds overleg.”

AlexanderVolken
AlexanderVolken18 jan. 2022 - 6:43

Het wordt tijd dat de Partij voor de Dieren zich eens uitspreekt tegen het houden van huisdieren. Er is niet veel verschil tussen een dier in een dierentuin of circus en een goudvis in een kom, een parkiet in een kooi of een hond die twee per dag een rondje mag lopen.

4 Reacties
nikita72
nikita7218 jan. 2022 - 9:51

Kommen zijn verboden, vissen hebben recht op een rechthoekige bak (waarschijnlijk omdat ze zich dan kunnen oriënteren).

nikita72
nikita7218 jan. 2022 - 9:52

En eigenlijk denk ik dat de situatie in de veehouderij (en de slachthuizen) erger is.

adriek
adriek18 jan. 2022 - 9:59

De partij voor de dieren heeft te weinig invloed om hondeneigenaren te verplichten twee uur per dag te wandelen. Een stapje verder: hoe ga je eigenaren (verzorgers?) verplichten en controleren hoe ze hun hond behandelen? Talloze baasjes zijn 'te lief' voor hun hondje, dat wil zeggen ze behandelen de hond als mens en als gelijke waardoor zo'n hond ofwel in totale verwarring leeft ofwel gaat proberen de roedel te leiden wat dan weer niet op prijs gesteld wordt door de rest van het gezien. Je kan wel heel veel willen, en je kunt zelfs allerlei prachtige wetten schrijven, maar wat dan? De makkelijke uitweg is natuurlijk domweg alle huisdieren verbieden: geen honden, katten, slangen, muizen, cavia's, kippen, geiten, paarden, goudvissen en karpers meer: neem(..) maar kinderen dat is beter voor de economie... (Muggen, vliegen, en wantsen blijven toegestaan, kakkerlakken niet.)

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 jan. 2022 - 12:35

Vanwege de wolf moet je honden aanlijnen. Vanwege de natuur ook. Nu is het kiezen geblazen.