Joop

Coronadoden weglachen

  •  
12-03-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
104 keer bekeken
  •  
baudet-1
We weten al lang dat Baudet een complotdenker is, dus het mag geen verrassing heten dat hij ook over corona willekeurig van het internet geplukte dingen rondbazuint.
Het begon vorig jaar vooral in Brabant en Limburg: corona sloeg daar  diepe gaten  in dorpen en steden. Ik kan me de vele pagina’s met overlijdensadvertenties nog voor de geest halen.
Inmiddels zijn we een jaar verder. Er zijn veel vraagtekens te plaatsen bij het beleid en hoe de Nederlandse bevolking daar op reageert. Er zijn ook terechte vraagtekens te plaatsen bij de communicatie van overheidsinstanties. Maar je zou verwachten dat er over de gevolgen, over de drukte in ziekenhuizen en over maar liefst 15.000 doden, toch maar weinig discussie zou zijn.
En dan komt Baudet met z’n  vrijheidskaravaan  langs.
Nu weten we al lang dat  Baudet een complotdenker  is, dus het mag geen verrassing heten dat hij ook over corona willekeurig van het internet geplukte dingen rondbazuint.
Oversterfte In december 2020 beweerde Baudet dat er  nauwelijks meer sterfgevallen waren dat jaar , of in ieder geval niet meer dan tijdens het zware griepseizoen van 2018. Dit blijft hij maar herhalen. Dat het CBS daar heel anders over denkt, maakt hem niet uit. Dat talloze begrafenisondernemers er anders over denken, ook niet. Dat Jan en alleman kon zien dat er in ziekenhuizen nood aan de man was, boeit hem niet. De 15.000 doden tellen niet mee.
Toen duidelijk begon te worden dat hij er toch wel heel erg naast zat, verzette hij de doelpalen: er werden ‘coronadoden’ geregistreerd, die eigenlijk aan een auto-ongeluk waren overleden. Ah, een complot. Daar zullen de nabestaanden blij mee zijn.
Ouderen? Aandoening? Boeiuh! Van de 15.000 overleden mensen, waren bij Baudet en z’n vrienden ineens de mensen boven de leeftijd van 70 sowieso niet meer belangrijk, daar hebben we het niet meer over. De aandacht werd verlegd naar ‘onder de 70 zonder onderliggend lijden’.
baudettweet
In 2020 zijn er 1494 mensen onder de 70 jaar overleden aan corona. Volgens Forum voor Democratie, waren er daar 151 gezond van. De rest had een “onderliggende aandoening”, alsof ze al met één been in het graf stonden en verder niet belangrijk zijn. Ze gebruiken daarvoor cijfers van het RIVM.
Nou is  de tabel daarover  veel rondgestrooid en zo’n onderliggend aandoening blijken dan dingen te zijn als  hoge bloeddruk, diabetes, astma. Dat soort zaken. Nu ken ik wel wat mensen met die aandoeningen en die leven een vrolijk leven, slikken dagelijkse een pilletje en kunnen nog heel erg lang genieten van het aardse bestaan.
Niet bij Baudet: die ruim 1300 collega’s, vrienden en familieleden met astma of overgewicht? Ze tellen gewoon niet mee, vanachter de schrijftafel weggeveegd, hoeven we het niet meer over te hebben.
Maatregelen Als er vervolgens over maatregelen begonnen wordt, wordt het helemaal een feest. De eenvoudigste maatregelen om verspreiding te voorkomen: veelvuldig handen wassen en geen handen schudden, afstand houden en sowieso weinig mensen ontmoeten.
Dus wat doen Van Haga en Baudet? Die maken er op het podium een vrolijk toneelstukje van. Lekker iedereen handjes schudden! Lachen om het virus! Selfies maken!
Sowieso hebben ze bij Forum een hekel aan slachtoffers en maatregelen. Zo kwamen verkeersongelukken ook al voorbij: “er sterven jaarlijks 700 mensen door een verkeersongeluk, toch schaffen we auto’s niet af”.
Nou weet ik toevallig dat  autorijden een enorm gereguleerd ding is, iets met lessen volgen en examen doen, iets met verkeersregels, stoplichten, strepen op de weg, aparte secties voor fietsers en voetgangers. Iets met voorlichting, boete-systemen, fietsdiploma’s en ga zo maar door. Dat soort dingen zijn niet bepaald gratis, daar worden miljarden in gestoken. En met goede reden. En ongelukken zijn niet eens besmettelijk.
De oplettende lezer kan opzoeken dat als we per se met verkeersdoden willen vergelijken, je ze van 1996 tot en met 2019  bij elkaar kan optellen  om tot 15.000 te komen. Wil Baudet na deze bizarre vergelijking, nu dan ook maar die dure verkeersmaatregelen afschaffen?
Vaccins Over vaccins zijn de anti-maatregel-roeptoeters ook heel duidelijk:  daar doen ze zelf niet aan.
Laten het nu juist vaccinaties zijn die een spectaculaire daling in het aantal slachtoffers teweeg brengen! We zijn in Nederland begonnen met het vaccineren van de oudste bewoners en hop hop,  ineens vinden  we die een stuk minder snel op de intensive care of als dodelijk slachtoffer terug.
Terwijl in landen waar deze  crisis niet serieus genomen wordt , de zorg instort, slijten de Forum-freaks hun bizarre verhalen, ongehinderd door enige kennis van zaken.
Blijven lachen De complotkaravaan gaat nog enkele dagen het land door. Als een verzameling vrolijke paljassen, staan ze daar keer op keer coronaslachtoffers weg te lachen, te doen alsof het wel meevalt en voeren met brede lach hun toneelstukje op.
Het is grappen en grollen om de jouw familieleden, jouw vrienden, jouw collega’s. Alles om maar een Kamerzetel en bijhorend salaris te kunnen ontvangen.
Ze geven niets om de langdurig zieken, niets om de overledenen en niet om de toekomstige slachtoffers van de wanen die ze verspreiden.
Het is een kwaadaardige bende.
Dit artikel is ook verschenen op het weblog van Martijn Tonies.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (31)

De trainer.
De trainer.14 mrt. 2021 - 0:15

Heb met plezier je stuk gelezen, je begint zo langzaam aan te denken dat iedereen zo dom is die baudet te geloven met al zijn leugens en bedrog, gelukkig komt er steeds meer tegen gas en dat is ook hard nodig ook dus ga zo door ????en dit bord geld voor baudet????!

1 Reactie
Martijn Tonies
Martijn Tonies14 mrt. 2021 - 12:33

Dank je. Ja, het is vrij bizar dat er mensen zijn die geloven dat iedereen liegt, behalve Baudet zelf.

Kuifje3
Kuifje313 mrt. 2021 - 21:46

Ik ken best veel van die 151 gezonde aan corona overleden mensen. Zou dat toeval zijn?

1 Reactie
Kuifje3
Kuifje314 mrt. 2021 - 11:10

Laat ik het anders aanvliegen: Stel dat hij gelijk heeft en dat het op die 151 na uitsluitend mensen betreft met een andere onderliggende kwaal. Bijvoorbeeld diabetes of zo. Moeten we dan de maatregelen maar stoppen en deze mensen laten sterven?

Pater
Pater13 mrt. 2021 - 1:28

baudet heeft al een tijd geleden vastgesteld dat de waarheid hem niet zal helpen en dat alleen systematische onzin hem kan redden.

1 Reactie
Martin007
Martin00713 mrt. 2021 - 14:10

Nou, Pater, met redden heeft dat niets te maken. Het salaris van een lid van de tweede kamer zit op 120.000 euro. En dat is exclusief onkostenvergoeding voor etentjes, kleding, reisjes en dergelijke. Baudet heeft maar 1 zetel nodig, dat is genoeg. En die krijgt hij van degenen die erin trappen. Wilders doet het beter. Die liegt net zo keihard tegen zijn volgelingen, want ook Geert was er als de kippen bij om te voorkomen dat hij op een te lage plek op de lijst terecht zou komen. Toen de VVD weigerde hem fractieleider te maken, richtte hij gewoon zijn eigen partij op. Wat Geert allemaal roept over Islam, Marokkanen, vluchtelingen, gelooft hij zelf niet. Maar zijn kiezers geloven wél dat Geert het serieus meent. En daar was het hem om begonnen. Het gaat alleen maar over geld. Net als de rest van de liberale politiek.

Le Chat Botté
Le Chat Botté12 mrt. 2021 - 20:07

Baudet? Is dat een nieuwe corona mutatie?

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin13 mrt. 2021 - 5:03

Of de stamvader?

Le Chat Botté
Le Chat Botté13 mrt. 2021 - 12:48

Minoes, het is in ieder geval een van de vele, zeer besmettelijke varianten van een lange lijn van stamvaders die hun haatzuchtige, splijtende rna in ons dna willen injecteren. Zolang wij ziek zijn, gedijen zij. Vooralsnog is er geen vaccin beschikbaar. Totdat we dat hebben is een politieke quarantaine de enige werkzame oplossing.

De trainer.
De trainer.14 mrt. 2021 - 0:16

Niet zo lelijk over hem praten daar kan hij niet tegen????

EenMening
EenMening12 mrt. 2021 - 19:59

La danse macabre de Baudet.

sjaak5
sjaak512 mrt. 2021 - 19:46

Gelukkig heeft Baudet het niet voor het zeggen. De lockdown is in stand. De vaccinaties komen op gang (met hier en daar wat slachtoffers door het vaccin). De winkels zijn dicht. We hebben een avondklok. De rechters hebben recht gesproken. We dragen onze mondkapjes trouw. etc. Ok, het kost wat maar dan heb je ook wat En dus gaat het aantal besmettingen rap omlaag. 6068 vandaag....

DaanOuwens
DaanOuwens12 mrt. 2021 - 17:41

Het is wel verstandig om in het achterhoofd te houden dat Baudet niet alleen voor zichzelf spreekt. Een aanzienlijk aantal Nederlanders is deze mening toegedaan. Het probleem is niet opgelost met het aanspreken van Baudet. Hij verspreids het virus niet. Wellicht onder zijn aanhangers maar die verzorgen zelf de rest. Ik maak mij niet zo druk over Baudet zelf. Ik vraag mij af wat te doen met de mensen die denken en handelen zoals hij. Dan is het idee dat je mensen op geen enkele manier mag verplichten tot vaccinatie toch een punt van discussie. Dan moeten in ieder geval mensen zelf kunnen besluiten Baudet aanhangers te mijden. Het is goed om mensen hun eigen vrijheden te bieden maar dat mag niet ten koste gaan van anderen.

3 Reacties
rosarosa
rosarosa12 mrt. 2021 - 21:29

Maar wie gevaccineerd is, is toch beschermd? Dus alleen wie zich niet laat inenten loopt mettertijd nog risico, een risico waarvoor ze zelf kiezen. Dat is dan toch alleen hun probleem ? Of mis ik iets?

marcelhermus
marcelhermus13 mrt. 2021 - 0:16

Tot nu toe zijn andere vaccinaties ook niet verplicht in Nederland. Ik twijfel zelf of ik me ga laten vaccineren, ga jij me nu dwingen?

Martin007
Martin00713 mrt. 2021 - 14:12

Nee, Cubert. Rosa bedoelt: als je sterft is het je eigen schuld.

Frans Kwakman
Frans Kwakman12 mrt. 2021 - 17:16

Misschien een beetje optimisme, het aantal overlijdens was de afgelopen week ongeveer gemiddeld. Dus net boven de 3000. Het gemiddelde was voor vorig jaar ongeveer 2900 per week. Dus misschien volgende week toch nog iets beter, de trend is nog omlaag. cijfers CBS.

Karingin
Karingin12 mrt. 2021 - 16:16

Ze hebben anders geen enkel probleem met maatregelen tegen iedereen die ze niet aanstaat. Maar dat klopt ook wel, meten met 2 maten is de normaalste zaak van de wereld in die kringen

1 Reactie
Fredje3
Fredje313 mrt. 2021 - 9:47

@Karingin, niet alleen in die kringen hoor, past wel een beetje in elke politieke ideologie. Net zoals het verwijt dat alleen de ander dat doet.

Alexanderis
Alexanderis12 mrt. 2021 - 15:53

Het blijft natuurlijk nog steeds de vraag wat gaan we doen met de gewone mensen. De mensen die inderdaad gezond zijn en waarvoor Corona waarschijnlijk geen groot risico is. Wat als die mensen die zonder in complotten te denken, niet anderen voor halve gare uitmaken, netjes links stemmen en mensen niet veroordelen die zich wel laten vaccineren, zelf besluiten dat ze voor zichzelf geen vaccinatie willen hebben. Bij het begin van de corona-crisis werd bijna bezworen dat deze pandemie niet tot een tweedeling in de maatschappij zou leiden. Die mensen mogen we niet opzadelen met de gedacht dat ze het overlijden van andere mensen op hun geweten hebben. Als de vaccinaties afgerond zijn en iedereen de kans heeft gehad om zich te beschermen tegen deze ziekte dan is het toch ook klaar. Het zijn geen standaardinentingen die we onze kinderen geven. Die missen nog het vermogen tot zelfbeschikking en daar mogen we voor kiezen. Maar volwassen mensen tot iets verplichten en vaccinaties opdringen gaat te ver. We denken nu allemaal op korte termijn omdat we verwachten dat na de vaccinaties alles weer normaal wordt. Maar dat zal niet het geval zijn. Zolang de regering daar geen duidelijkheid in geeft en niet kan vertellen wat onze routekaart wordt voor de komende maanden en jaren is het moeilijk daar iets over te vinden. En dat terwijl ik het grotendeels met deze column eens ben en ik het zeer droevig vindt hoe bepaalde mensen deze crisis misbruiken voor hun persoonlijke gewin. Maar uiteindelijk zet deze column mij niet aan het denken maar verplaats ik het voor mijzelf naar dezelfde categorie waar Baudet onder valt: Populisme.

2 Reacties
HappyBuddha
HappyBuddha12 mrt. 2021 - 16:31

@Alexanderis 12 maart 2021 at 16:53 Het blijft natuurlijk nog steeds de vraag wat gaan we doen met de gewone mensen Ik stel voor daar hetzelfde mee te doen als met ongewone mensen. Definieer trouwens eens "de gewone mensen"?! Daar ga je het heel moeilijk mee krijgen wil je dat objectief doen

DaanOuwens
DaanOuwens12 mrt. 2021 - 17:34

@ Alexanderis Jij schrijft: Die mensen mogen we niet opzadelen met de gedacht dat ze het overlijden van andere mensen op hun geweten hebben. Dat zijn wel de mensen die het overlijden van anderen op hun geweten zullen hebben. Vermoedelijk binnen de kennissen en vriendenkring. Hun ouders wellicht. Er gaat door inenting nooit volledige uitbanning van het virus ontstaan. De bescherming wordt beter naar mate meer mensen zich inenten. Dat is bij andere vaccinaties ook zo. Dus is het uiteraard bespreekbaar mensen die zich uit overtuiging niet inenten uit te sluiten van activiteiten. Niet om de tweedeling mogelijk te maken maar om andere in staat te stellen zich zelf te beschermen tegen de vrijheid van deze mensen om het vaccin te weigeren.

harmmeijer
harmmeijer12 mrt. 2021 - 15:35

“Dus wat doen Van Haga en Baudet? Die maken er op het podium een vrolijk toneelstukje van. Lekker iedereen handjes schudden! Lachen om het virus! Selfies maken! Het is een kwaadaardige bende.” ————————————- Fascisme is een kwaadaardige ideologie. “Het fascisme is een politieke ideologie, gebaseerd op een extreme vorm van populistisch nationalisme, met in zijn kern een mythisch geloof in een hergeboorte van de samenleving. De Nederlandse fascistenleider Marius Brinkgreve formuleerde het als volgt: “Wij willen een nieuwe wereld, een nieuwe levenshouding, een nieuwe samenleving, een nieuwen Staat, een nieuwe Maatschappij, een nieuw geestesleven. Maar wij willen dat op grond van onze geschiedenis; wij willen verder groeien, maar daarbij tegelijk onze wortels verder laten in den schoot der tijden.”” https://historiek.net/fascisme-ontstaan-betekenis-en-kenmerken/81594/

korheiden2
korheiden212 mrt. 2021 - 15:28

Hiermee ben ik het volledig eens. Baudet ondermijnt het draagvlak voor de corona maatregelen. Je kunt terechte kritiek hebben op testbeleid en dergelijke, maar het gaat toch echt om een pandemie.

vdbemt
vdbemt12 mrt. 2021 - 15:06

Je bent toch niet toevallig cabaretier? Want die mogen niet glashard de waarheid vertellen. Daar raakt Baudet van gekwetst. En dat is erger dan die waarheid.

1 Reactie
Loebkesman
Loebkesman12 mrt. 2021 - 19:34

Zo zie je maar weer dat getriggerd zijn, gekwetst zijn en de cancel-drang van twee kanten komt. Dat legt ook de hypocrisie bloot van beide kanten.

Leontrotsky
Leontrotsky12 mrt. 2021 - 14:40

Hopelijk kunnen we, als iedereen gevaccineerd is en de testsamenleving op volle toeren werkt (iedereen elke 48 uur getest kan worden) de samenleving weer enigszins veilig gaan inrichten. Het is te prijzen dat de wetgeving omtrent quarantaine heel hard is aangescherpt. Iemand die in quarantaine moet wordt hiertoe nu eindelijk verplicht. De politie krijgt de bevoegdheid nu dagelijks thuis komen controleren of iemand die positief test of van een reis terugkomt zich aan de quarantaine houdt en hou je je er niet aan dan volgt een lange gevangenisstraf. Voor reizigers die terugkomen geldt niet langer de vrijblijvende quarantaine richtlijn waar 80% zich niet aan hield, nee je moet nu in quarantaine en de politie komt eventueel dagelijks langs, en schend je de quarantaine dan een dikke boete + gevangenisstraf. Ook het vrijblijvende testbeleid is omgezet in een testplicht. Na 5 dagen moet je een test ondergaan en pas wanneer je negatief test mag je weer naar buiten. We hebben nog veel meer van dit soort strenge wetten voor allerhande situaties nodig en ik vertrouw erop dat deze wetten er gaan komen, alleen dan kunnen we straks na 1 juli elkaar weer (in zeer beperkte mate en onder stricte voorwaarden) elkaar gaan ontmoeten. En als we gevaccineerd zijn en een 48 uurs negatieve test kunnen tonen weer enkele evenementen en zelfs een restaurant of bioscoop gaan bezoeken. Elk coronaslachtoffer is er één teveel ik denk dat we het daarover allemaal met elkaar eens zijn (behalve Baudet dan).

1 Reactie
Leontrotsky
Leontrotsky12 mrt. 2021 - 14:53

Nog een aanvulling op deze reactie. Als de overheid ons straks nadat iedereen gevaccineerd is en de testsamenleving goed werkt meer vrijheden geeft zullen we als Nederlanders ook hier iets voor moeten teruggeven. (vrijheid is een kwestie van geven en nemen) Bijvoorbeeld zullen we dan moeten accepteren dat we in veel meer openbare situaties mondmaskers moeten gebruiken. Zoals: Fitnesscentra weer (onder voorwaarden) open maar wel mondmaskers gebruiken voor iedereen die traint: Restaurants weer (onder stricte voorwaarden) open maar wel mondmaskerplicht op momenten dat je niet eet; Bioscopen open maar wel met mondmasker; Joggen in de buitenlucht maar (vanwege het feit dat meer mensen in de zomer buiten zijn) wel mondmasker op als je hardloopt Enzovoorts

Balgehakt
Balgehakt12 mrt. 2021 - 14:19

" Laten het nu juist vaccinaties zijn die een spectaculaire daling in het aantal slachtoffers teweeg brengen! " Ja vaccinatie beschermt je tegen de ernstige gevolgen vaan Covid daar heb je gelijk in dus kwetsbare groepen vaccineren breng het sterfte cijfer omlaag helemaal prima. Iedereen onder de dertig zonder onderliggende problemen heeft helemaal geen effect op het sterftecijfer omdat dit percentage gewoon extreem laag is. Het is simpel wat Baudet roept kan je onzin vinden dat vind ikzelf namelijk ook haast altijd maar zelf blijven nadenken kan ook geen kwaad. Om bij voorbaat al te roepen dat het onzin is wat Pietje roept omdat het Pietje is werkelijk kortzichtig. En ja statistisch gezien vallen de corona slachtoffers mee 1,5 % van alle geïnfecteerde zijn overleden en daarmee doet ik niets te kort aan de slachtoffers het zijn de koele cijfers.

2 Reacties
Martijn Tonies
Martijn Tonies12 mrt. 2021 - 15:58

"Iedereen onder de dertig zonder onderliggende problemen heeft helemaal geen effect op het sterftecijfer omdat dit percentage gewoon extreem laag is" Ten eerst, niet iedereen is zich bewust van eventuele onderliggende problemen. Ten tweede, niemand leeft in een bubbel, besmettingen vallen niet zomaar een huis binnen. Ten derde, ook volkomen gezonde mensen kunnen langdurige negatieve gevolgen hebben van een covid besmetting. Ten vierde, hoe meer mensen het virus krijgen, hoe groter de kans is op kwalijke mutaties. Pietje ontkent dit alles.

Karingin
Karingin12 mrt. 2021 - 16:19

Er wordt wel geluisterd naar Malle Pietje hoor, anders kon Martijn toch ook niet opnoemen wat ie allemaal bazelt. En vervolgens doet ie heel correct nog een fact check ook, maar de meeste mensen hebben aan dat debiele toontje al genoeg om te weten dat ie uit z'n nek lult