Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Coronadashboard meldt maandenlang veel te weinig ziekenhuisopnames

  •  
14-10-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Tweede coronagolf in Amphia ziekenhuis
Het ministerie van Volksgezondheid (VWS) heeft de afgelopen maanden veel minder ziekenhuisopnames van coronapatiënten gemeld dan er werkelijk waren. Dat ontdekte Nu.nl. Het ministerie is overgestapt op een nieuwe registratiemethode, waardoor het gemiddelde aantal opnamen in een dag is gestegen van 57 naar 134,4. De signaalwaarde in het coronadashboard – het middel van het kabinet om het risiconiveau van de coronauitbraak in te schatten – is 40.
Voor de registratie gebruikte het ministerie cijfers van het RIVM, die het op zijn beurt weer doorkreeg van de GGD’s. Daarin werden echter alleen de patiënten meegenomen die specifiek vanwege Covid-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen, niet degenen die met een andere reden zijn opgenomen maar vervolgens coronapatiënt bleken. Daarnaast zijn ziekenhuizen niet verplicht om de opnamecijfers te delen met de GGD.
Het ministerie is nu overgestapt op gegevens van Stichting NICE (Nationale Intensive Care Evaluatie) die volgens VWS een ‘beter en actueler’ beeld geven. Ter vergelijking: tussen 1 juli en 13 oktober meldde het RIVM zo’n 1.500 ziekenhuisopnames, terwijl dat er volgens de gegevens van NICE ruim 3.880 waren. Nu.nl schrijft:
"Het is onduidelijk op welke cijfers en in welke mate het kabinet zich de afgelopen maanden gebaseerd heeft bij het bepalen van het coronabeleid. NU.nl is nog in afwachting van een reactie van het ministerie."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (14)

Welp2
Welp214 okt. 2020 - 19:31

De cijferverantwoording over het aantal ziekenhuisopnames (1) : "Voorheen gebruikte het dashboard een open data bestand van het RIVM voor ziekenhuisopnames. Deze is gebaseerd op de Osiris database. Echter is hier sprake van aanzienlijke onderrapportage. Het bestand van NICE is completer, maar hanteert ook een ruimere definitie van ziekenhuisopname. Het RIVM rapport neemt alleen de patiënten mee die vanwege COVID-19 in het ziekenhuis liggen, terwijl NICE dat onderscheid niet maakt en dus ook ziekenhuisopnames van patiënten met COVID-19 die om een andere reden in het ziekenhuis zijn opgenomen, meeneemt. NICE gegevens kunnen op dit moment nog niet vertaald worden naar gegevens op veiligheidsregio en gemeenteniveau. Voor deze niveaus wordt daarom nog gebruik gemaakt van gegevens uit Osiris. Er wordt aan gewerkt om ook op deze niveaus de data van Stichting NICE te kunnen tonen. De bezetting van ziekenhuisbedden (exclusief IC-bedden) wordt dagelijks verkregen via de website van het LCPS." (1) https://coronadashboard.rijksoverheid.nl/verantwoording

1 Reactie
Welp2
Welp214 okt. 2020 - 19:37

Naar mijn weten zijn de cijfers betreffende de ziekenhuisbed-bezetting wel hetzelfde gebleven (website LCPS (1)). Dit zijn ook typisch de cijfers die dagelijks op het journaal genoemd worden (2). (1) https://lcps.nu/ (2) https://lcps.nu/wp-content/uploads/covid-19.csv

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden14 okt. 2020 - 19:07

Bananenkoninkrijk.

Dave Velzen
Dave Velzen14 okt. 2020 - 13:33

We zien nu de gevolgen van 25 jaar neo liberaal beleid in volle glorie nu. Zelfs het aantal ziekenhuizen zal door fusies en sluiting nog fors verder afnemen de komende jaren. We zullen echt moeten investeren in de publieke sector of afzakken naar Amerikaans ontwikkelingsland niveau.

2 Reacties
GoudenBergen
GoudenBergen14 okt. 2020 - 19:26

@Dave Als het klopt wat Han van der Horst elders of deze site schreef gaan we een IJzeren Eeuw tegemoet. De Grote Depressie die ons te wachten staat zal er toe leiden dat de belastinginkomsten sterk zullen dalen. De voorzieningen zullen nog verder versoberd worden en ook de uitkeringen gaan omlaag. In deze nieuwe samenleving zal veel minder geconsumeerd en gereisd worden. Daardoor zullen CO2-uitstoot en vervuiling sterk afnemen. Er zijn gelukkig ook lichtpuntjes. We hebben een grote agrarische sector zodat er voor iedereen ruim voldoende te eten is. Het overschot kunnen we exporteren naar landen die een tekort hebben. In geval van nood kan de aardgasproductie weer fors opgevoerd worden en ook hier kan het overschot geëxporteerd worden.

gimli55
gimli5515 okt. 2020 - 8:15

@GB Dat is dan een voortzetting van wat al 40 jaar het geval is. Verdere krimp sociale ondersteuning, maatschappelijk relevante instituten, controlerende instanties, zorg, onderwijs en veiligheid. Het gas gaat weer stromen en bussiness as usual. Dat betekent net als 40 jaar stilstand. Alsof de stikstof en koolstofdioxide problematiek is verdwenen, als of de ecologische en klimatologische rampen zijn verdwenen. Terug naar het oude normaal is een ramp voor de kwetsbaren, net als Covid dat nu is. De kosten socialseren en minimaliseren en de winsten maximaliseren en privatiseren. Het neoliberalisme 2.0 . Neoliberalisme is stilstand en afbraak

Paul250371
Paul25037114 okt. 2020 - 12:47

Om de janken zo triest. Beleid maken met pipo cijfers. Wat een incapabele rotzooi hebben wij aan de knoppen.

1 Reactie
adriek
adriek14 okt. 2020 - 12:57

Gelukkig hebben we ze zelf gekozen.

LBNB
LBNB14 okt. 2020 - 12:29

Heb het al in andere topics gezegd. De data kloppen niet, er wordt mee gesjoemeld. Er moest gisteren draagvlak ontstaan, de cijfers zijn onbetrouwbaar.

2 Reacties
LaBou
LaBou 14 okt. 2020 - 17:31

Nogmaals, je bent hier verkeerd met je expertise. Je moet in den Haag zijn om ze daar de oren te wassen met je kennis van alle feiten op het gebied van Sars-COV-2.

Thuiszitter
Thuiszitter14 okt. 2020 - 20:23

en dat de reguliere zorg afvlakt klopt zeker ook niet want daar gaat het toch om, nietwaar?

Zapata
Zapata14 okt. 2020 - 12:28

Ze houden ook nog steeds stoïcijns de cijfers van het aantal overleden mensen door Covid aan van het RIVM terwijl allang bekend is dat die cijfers veel hoger liggen. Maar als je een beetje met de cijfers goochelt dan kan je jezelf op de borst kloppen over het geweldige beleid en hoog blijven staan in de peilingen. De rest is collaterale damage en niet het vermelden waard.

2 Reacties
adriek
adriek14 okt. 2020 - 13:02

De peilngen waar Nederland momenteel hoog in staat zijn: - coronabesmettingen per honderdduizend inwoners - brievenbusfirma's die geen belasting betalen - witwassen van crimineel geld door banken - subsidies zo snel mogelijk naar het buitenland laten wegvloeien (hybride/elektrische auto's, windturbines) - accijnzen, belastingen en boetes De regering heeft weinig redenen om zich op de borst te kloppen (maar er wachten hen wel mooie stoeltjes in raden van besturen en commisarissen)

gimli55
gimli5515 okt. 2020 - 8:16

@Eirda En het gaat goed met de economie,wiens economie is nog onbekend.