Joop

Coronacrisis zorgt voor politieke doorbraak in België

  •  
16-03-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
sophiewilmes

© Cc-foto: Wikipedia

451 Dagen nadat de regering-Michel II aftrad, schaart een ruime meerderheid in België zich achter een oplossing om het land in deze crisistijd bestuurbaar te houden. De minderheidsregering onder leiding van premier Sophie Wilmès mag drie maanden tot een half jaar door, met steun van vrijwel alle oppositiepartijen. Alleen flankpartijen als het extreemrechtse Vlaams Belang en de Parti du Travail de Belgique (PTB) steunen de minderheidsregering niet.
Een plan om een noodregering op te tuigen onder leiding van de grootste partijen van Vlaanderen (N-VA) en Wallonië (PS) bleek afgelopen weekend onhaalbaar. De regering-Wilmès wordt nu de komende zes maanden een zogeheten regering met volmachten. Daarbij zet het parlement zich min of meer buitenspel, legt dagblad De Morgen uit:
"De regering-Wilmès met de partijen MR, Open Vld en CD&V zal voor haar aanpak van de Covid-19-pandemie steun krijgen vanuit het parlement via volmachten. De oppositiepartijen Groen, Ecolo, PS, sp.a, N-VA, cdH en DéFI zullen die leveren, maar treden zelf niet in de regering. Als een regering met volmachtwetten werkt, dient ze niet voor elk besluit naar het parlement te trekken voor een stemming. Dat maakt het mogelijk om in crisistijd snel stappen te zetten."
Wilmès volgde afgelopen najaar Charles Michel op, die op 1 december voorzitter werd van de Europese Raad.
Cc-foto: Wikipedia
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

Buitenstaander
Buitenstaander16 mrt. 2020 - 11:23

Toch wel triest dat politieke hobbyisme: Gewoon een jaar lang met elkaar dollen, vliegen afvangen, heel gewichtig doen met van die mooie Belgische woorden, uitdrukkingen, en elkaar de Zwarte Piet toeschuiven (excusez le mot) en als het dan crisis is dan kan t wel ineens. Hoe geloofwaardig ben je dan naar je eigen volk.

3 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen16 mrt. 2020 - 12:17

Er is geen Belgisch volk? Dus de Vlaamse politici zijn geloofwaardig voor de Vlaamse kiezer, en de Waalse politici zijn geloofwaardig voor de Waalse kiezer. Het enige nadeel is dat de houding van de politici regeren onmogelijk maakt. Maar dat noemen we tegenwoordig ‘principes hebben’.

johannn2
johannn216 mrt. 2020 - 14:04

Norm, Maar het ziet er uit als een toch wel heel doortastende crisis aanpak. Met 'onze' Rutte weet je het maar nooit. Die wilde de scholen - grootste verspreiders van besmetting - open houden omdat hij de gezondheid van de economie belangrijker vindt dan die van de bevolking. Ondanks de ruim aanwezige voorbeelden uit het buitenland, dat ons voorging, hoe het wel en hoe het niet moet. Maar de druk werd te groot, en daarom is hij alsnog gezwicht. .

johannn2
johannn216 mrt. 2020 - 14:12

vervolg En een láte reactie van hem, m.n. ook gezien de toestand van de Nederlandse gezondheidszorg: [Citaat] " Nu heeft Nederland minder ziekenhuisbedden per inwoner dan Italië en de meeste andere Europese landen. Zo telt Nederland zeven bedden op honderdduizend inwoners, terwijl dat aantal in Italië op twaalf bedden per honderdduizend inwoners ligt en in Duitsland op dertig. De komende weken kan zich in rap tempo een tekort aan bedden voordoen, en daar moeten we op anticiperen. Bron: https://www.nrc.nl/nieuws/2020/03/12/wacht-niet-langer-maar-grijp-ferm-in-a3993576 Maar ik neem aan, dat hij verwacht dat de vrije markt alles wel zal oplossen. En dat hij overigens vindt, dat het niet een taak is voor de regering, maar dat "het volk zelf" het maar moet oplossen. .

de Boer2
de Boer216 mrt. 2020 - 9:00

Hier bij de Boer CV zaten ze de hele avond te kijken naar Annelies en naar Pieter Jan. die de spanning er stevig inhielden. En door wie? Zou de burgemeester van Antwerpen het roer in handen nemen? Zou Maggie de Block en Coen Geens verdwijnen? Nou dat gebeurde dus allemaal niet. Er werden machtigingen van alle kanten aangereikt. Zelfs Groen en Ecolo drukten die in je handen. Dat past goed in een tijd van stammenoorlog en onverzoenlijkheid. . Nog een paar weken en dan is het jaar voorbij en begiin het tweede jaar dat het ontslag nemen weer niet lukt.. Het mag geen noodregering heten, dus dan maar een regering uit nood geboren. Nood leert bidden, dat weten ze in Vlaanderen nu dus ook. Htt wordt stil in België, .enkel God hoort ze knorren.

2 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer16 mrt. 2020 - 10:22

Niemand hoort ze knorren begrijp ik hieruit.

de Boer2
de Boer216 mrt. 2020 - 11:11

De Boer was niet duidelijk genoeg, schrijft Tom. Nou Tom, wie het gebrom hoort. in elke geval niet CD&V en de liberalen MR en Open VLD links en rechts van de taalgrens. re. Die knappen dus weer de klus op die anderen laten liggen. Net als dat gaal in Nederland. Daar doen VVD, en D66 en de twee christelijke partijen het ondankbare werk waar anderen voor weglopen.