Joop

Coronacrisis nog niet voorbij voor theaterwereld, deel publiek blijft weg

  •    •  
31-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
694 keer bekeken
  •  
297820961_1bc76340fe_k

© cc-foto: Kevin Jaako

Een van de sectoren die het hardst getroffen is door de coronamaatregelen, kampt ook nu nog met de gevolgen van de pandemie. Alle maatregelen mogen dan afgeschaft zijn en corona van de voorpagina's zijn verdwenen voor een grote groep mensen is de dreiging van het virus nog groot. Theaters merken dat de zalen nog niet volstromen bij voorstellingen waar dat wel te verwachten viel. Omdat de coronasteun is stopgezet dreigen de schouwburgen en zalen daardoor in de problemen te komen. "Theaterpubliek is vaak wat ouder en lijkt soms huiverig om dicht op elkaar te zitten. Ook kopen mensen vaak geen kaartje meer omdat ze twijfelen of de voorstelling wel zal doorgaan", zegt een woordvoerder van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) tegen de NOS. De organisatie maakt zich zorgen.

"De voorstellingen lopen nu op zo'n 65 procent van voor de coronacrisis", vertelt directeur Natalie Straatman van schouwburg Ogetrop in Meppel tegen RTV Drenthe. "Zelfs de grote namen krijgen niet de aantallen bezoekers die we vanuit het verleden gewend zijn. Dat heeft financieel natuurlijk gevolgen voor ons."

Bij Theater Geert Teis in Stadskanaal hebben ze wel een verklaring voor het achterblijven van de kaartverkoop meldt RTV Noord: 'Een groot deel van onze bezoekers is op leeftijd. En vooral de ouderen zijn nog wat voorzichtig.' Waar andere jaren altijd al ver van tevoren werd geboekt, is dat nu veel vaker last minute: 'We zien dat een aantal dagen voor een voorstelling de kaartverkoop ineens aantrekt. Dat geldt overigens vooral voor bepaalde voorstellingen.'

Ook dertigers blijven weg. Een mogelijke verklaring daarvoor is dat ook veel feesten, zoals bruiloften, zijn uitgesteld en die nu ineens allemaal gehouden worden. Dan schiet het theaterbezoek er bij in.

Ook Hart van Nederland kwam eerder deze week problemen op het spoor: "Het Noord Nederlands Orkest moest vorige week een concert in Drachten afblazen. Er waren maar 33 kaartjes verkocht. Orkestdirecteur Liesbeth Kok laat weten dat het afzeggen van het optreden wel een teleurstelling was. "Een avond van de filmmuziek, een klassieker, was wel uitverkocht. We verwachten niet nog eens te moeten cancellen, maar je weet het niet. Ons schema is twee, drie jaar geleden vóór corona in elkaar gezet. We merken nu wel dat we op andere dingen moeten gaan inzetten. Over twee maanden hebben we weer openlucht concerten dus daar kijken we naar uit en hopen onze vaste gasten daar weer te ontmoeten", vertelt Kok hoopvol."

Overigens kampen niet alle theaters met het probleem. 

cc-foto: Kevin Jaako

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Wie o Wie
Wie o Wie31 mrt. 2022 - 19:57

Minder dan woon werkverkeer is goed voor het milieu. Net als minder met zijn allen naar een theater reizen en weer terug.