Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

‘Coronacrisis leidt tot meer discriminatie op arbeidsmarkt’

  •  
04-09-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
EMBARGO - Officiele opening van de Pride bij Homomonument

© AMSTERDAM - Wethouder Rutger Groot-Wassink (Sociale Zaken, Diversiteit en Democratisering) tijdens de opening van de Find all flags tour. De Pride kan wegens het coronavirus niet doorgaan. Al

De Amsterdamse wethouder Sociale Zaken en Diversiteit Rutger Groot Wassink (GroenLinks) vreest dat de coronacrisis zal leiden tot meer discriminatie op de arbeidsmarkt. “Het aantal banen daalt, dus werkgevers kunnen kiezen uit meer sollicitanten. Deze toegenomen keuzevrijheid kan discriminatie versterken”, verklaart hij tegenover Het Parool.
Groot Wassink doet zijn uitspraken in reactie op cijfers over arbeidsmarktdiscriminatie van de Dienst OIS en de het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam (MDRA). Beide instanties zien dit jaar een toename van de ervaren en gemelde discriminatie bij sollicitaties. Daarnaast is er ook op de werkvloer meer discriminatie, meldt Het Parool.
"Van de Amsterdammers ervaart 14 procent discriminatie op het werk. Een jaar eerder was dat nog 12 procent. Volgens het MDRA gaat het vooral om verbale agressie gericht op de afkomst van een collega, die bijvoorbeeld ‘poep’ of ‘apenkop’ wordt genoemd. Het zijn vooral uitzendkrachten die dit ervaren."
Uit eerder onderzoek is gebleken dat werkgevers bij een krappe arbeidsmarkt minder snel geneigd zijn te discrimineren op bijvoorbeeld leeftijd of etniciteit. OIS waarschuwt dat het risico op arbeidsmarktdiscriminatie weer kan toenemen als het economisch slechter gaat.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (24)

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 sep. 2020 - 19:48

Als je Hans de Boer in Buitenhof mocht geloven!

Rechtvaardig2
Rechtvaardig25 sep. 2020 - 20:14

Elke groep wordt gediscrimineerd, daar kan je niets aan doen. Ik heb in mijn leidinggevende functie ook vast wel eens iemand gediscrimineerd.

Buitenstaander
Buitenstaander5 sep. 2020 - 9:56

Het is een inschatting, toch, in plaatsvan dekop dat het (sowieso) leidt? Hij zegt 'vreest'. Maar misschien is het goed om niet voor de troepen uit te lopen en het eerst eens bevestigd te krijgen. Daarnaast: Misschien moet Groot Wassink zich als loco eerst maar eens bekommeren om meer knellender zaken zoals het gevaarlijk achtergebleven onderhoud van z'n stad, waarvoor onvoldoende is gereserveerd, of de criminaliteit. Prioriteiten heet dat.

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens5 sep. 2020 - 12:17

@ Norm Jij schrijft: Het is een inschatting, toch, in plaatsvan dekop dat het (sowieso) leidt? Nee het is geen inschatting. Het wordt bevestigd in de cijfers. En je schrijft: om meer knellender zaken zoals het gevaarlijk achtergebleven onderhoud van z’n stad, Dat jij het onderhoud van de kades belangrijker vind dan optreden tegen uitsluiting van een deel van de Amsterdammers laat jouw eigen maatschappijvisie zien. Andere mensen maken gelukkig en andere keuze.

Handige harry
Handige harry5 sep. 2020 - 9:53

Het zou kunnen, wil niet zeggen dat het gebeurd. Ik denk eerder dat dit soort dingen roepen op voorhand niet helpt. Ik zal een voorbeeld geven. Het Nederlands elftal heeft een nieuwe coach nodig. Bij veel mensen, ook bij mij zal ik Frank Rijkaard heel graag als coach zien. Slimme, aardige en een respectvolle man. Nu is er vanaf het elftal een paar maanden geleden terecht een standpunt ingenomen tegen racisme. Zou Rijkaard nu komen zullen er veel mensen roepen dat dat alleen maar is omdat hij donker is, terwijl hij gewoon de beste is, maar dat is dan niet meer relevant. Er is ook kans dat Rijkaard op voorhand nee zegt omdat hij niet het gevoel wil hebben op deze gronden te zijn aangenomen. Het is zo’n moeilijk onderwerp, dat kun je denk ik alleen met opvoeding de wereld uit krijgen.

4 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens5 sep. 2020 - 12:21

@ Handige harry Jij schrijft; Er is ook kans dat Rijkaard op voorhand nee zegt omdat hij niet het gevoel wil hebben op deze gronden te zijn aangenomen. Rijkaard zal dat niet doen. Want zijn status in de voetbalwereld sluit dat uit. En je schrijft: Het is zo’n moeilijk onderwerp, dat kun je denk ik alleen met opvoeding de wereld uit krijgen. Dan blijft het probleem. Er worden namelijk nog steeds kinderen door racistische ouders opgevoed. En uit de aanhang van pro-zwarte piet blijkt dat dit toch een groot deel van de bevolking is. Dus deze suggestie gaat het probleem niet oplossen. Heb je nog andere of wil je gewoon weg blijven kijken van racisme?

Handige harry
Handige harry5 sep. 2020 - 16:55

Beste Daan, ik moet zeggen dat ik in het begin het best lastig had met afscheid nemen van zwarte Piet. Ik zag echt niet in wat er kerkers was. Ik ben niet overtuigd door de akwasi figuren van deze wereld. Ik heb er met mijn donkere vrienden over gesproken. En hoewel zij het ook niet als racistisch hebben gevoeld is er op zo’n moment wel een punt bereikt dat het racistisch gaat voelen. Ik bedoel met opvoeding niet alleen de opvoeding door ouders, maar ook de opvoeding die je krijgt door je omgeving. Ik denk dat daar veel tijd overheen gaat, maar dat het sneller gaat als er over gepraat wordt. Activisme vertraagd het. Tenminste dat denk ik. Wat Rijkaard betreft hoop ik dat je gelijk hebt. En dat hij komt. Kijk maar een terug het EK 2000. Was fantastisch. Barca daarna was ook niet verkeerd.

Pater
Pater6 sep. 2020 - 1:58

@Handige harry "Het zou kunnen, wil niet zeggen dat het gebeurd. Ik denk eerder dat dit soort dingen roepen op voorhand niet helpt." Niks 'op voorhand', niks 'zou kunnen': "Uit eerder onderzoek is gebleken dat werkgevers bij een krappe arbeidsmarkt minder snel geneigd zijn te discrimineren op bijvoorbeeld leeftijd of etniciteit." Tijdig signaleren is het minste wat de gemeente kan doen.

DaanOuwens
DaanOuwens6 sep. 2020 - 9:18

@ Handige harry Jij schrijft: Ik denk dat daar veel tijd overheen gaat, maar dat het sneller gaat als er over gepraat wordt. Activisme vertraagd het. Tenminste dat denk ik. Ik denk dat er geen enkele manier is om het te versnellen. Ook BLM zal dat niet doen. BLM draagt slechts bij aan de emancipatie van gekleurde mensen. Maar racisme is onderdeel van een maatschappij visie. Hoort bij het zelfbeeld dat een grote groep blanke mensen van zich zelf heeft. Een beeld van de superioriteit van de eigen cultuur. Er is geen enkel gesprek dat kan leiden tot andere inzichten. Vreemdelingen moeten volledig assimileren en hun waarden en normen zijn inferieur. De groep vormt tot 30% van de Nederlandse bevolking en stemt naast PVV/FvD op partijen zoals de VVD, het CDA en de SP. Jouw idee is gebaseerd op een gelijkwaardige dialoog, iemand met een donkere huidskleur zal door deze groep nooit als gelijkwaardig gezien worden.

Bastian2
Bastian24 sep. 2020 - 21:33

Heeft meneer Groot Wassink een plan om dit "probleem" aan te pakken? Want dat is zijn werk immers. Als hij het niet kan laat dan in *iemands*naam een structureel werkloos talent zijn plaats innemen. Dan zijn we beter af.

1 Reactie
Pater
Pater8 sep. 2020 - 1:28

Wat een kwaadaardig gelul. De wethouder signaleert een verschijnsel en waarschuwt daarvoor, dat is al een hoop beter dan stilzwijgen. Had je dat soms liever gehad?

Greendutch
Greendutch4 sep. 2020 - 20:38

wanneer zien kabinetten (VVD+CDA) in dat bedrijven altijd dit soort spelletjes spelen als ze de kans krijgen? men zou bedrijven minder moeten vertrouwen, die hebben minder hulp nodig dan wernemers

Appel2
Appel24 sep. 2020 - 19:10

In in het van oudsher (al vele eeuwen) multiculturele Nederland is er altijd juist al meer dan in de meeste andere landen van Europa laat staan die van de rest van de wereld op de VS na plaats geweest voor nieuwkomers van elders. Dat zal ook niet veel veranderen en is ook niet veranderd met de immigratie in de nieuwe tijd. Dat daar ten aanzien van vooral niet westerse groepen wel meer reserves zijn heeft dan ook niet iets te maken met een veranderde openheid maar met beperkte eisen die altijd al golden wilde men hier een toekomt opbouwen en wat in de VS net zo goed geldt. Men moet bereid zijn bepaalde universele bevochten waarden als regel aan te nemen en zich met alle middelen in te willen zetten zich succesvol te integreren. Iets wat zeker geen assimilatie inhoudt. Zodra de in Nederland in vergelijking met andere landen zeer beperkte krapte afneemt en de vraag naar arbeid weer sterk toeneemt zoals vlak voor de huidige crisis zullen goed geschoolde en gemotiveerde mensen van elke komaf weer meer dan welkom zijn. Nu er een tijdelijke door incidentele omstandigheden veroorzaakte verminderde vraag is vallen de minst gemotiveerde en minst geschoolden qua kansen het meest af. Dat deze vaker van niet westerse immigranten-komaf zijn zal ook zeker niet gelden voor iedere achtergrond. Daar zijn duidelijke verschillen die meer met cultuur te maken hebben. Wat een vreselijke foto overigens, die Rutger Groot Wassink met z'n ambstketen en pak. De man heeft met zijn extreem-linkse imago en in deze outfit voor mij een duidelijke associatie met een ouderwests kopstuk van een Maoïstisch of Marxistisch-Leninistisch regime en zelfs die van het huidige Noord-Korea. Niet voor niets heet het hedendaagse Amsterdam ook wel Pyongjang aaan de Amstel.

6 Reacties
BijstandsKoning
BijstandsKoning4 sep. 2020 - 23:07

Hij gaat inderdaad steeds meer op Lenin lijken...

DaanOuwens
DaanOuwens5 sep. 2020 - 6:49

@ Arne A. Jij schrijft: In in het van oudsher (al vele eeuwen) multiculturele Nederland En inderdaad is met de oude traditie gebroken en is Nederland inmiddels een land waar racisme en discriminatie meer dan elders een groot maatschappelijk probleem is. En je schrijft: Iets wat zeker geen assimilatie inhoudt. Van nieuwkomers in Nederland wordt assimilatie verwacht en het inleveren van de eigen identiteit, het eigen geloof en de eigen cultuur bij de grens. En je schrijft: Dat deze vaker van niet westerse immigranten-komaf zijn zal ook zeker niet gelden voor iedere achtergrond. Daar zijn duidelijke verschillen die meer met cultuur te maken hebben. Het probleem is de Nederlandse witte cultuur. Mensen met een andere geloofsovertuiging of huidskleur worden gediscrimineerd. https://www.ad.nl/ad-werkt/discriminatie-op-de-arbeidsmarkt-dit-zijn-de-cijfers~a31e53d0/ Er zijn talloze onderzoeken gedaan naar discriminatie op de arbeidsmarkt. De conclusies zijn duidelijk er is echt geen plaats meer voor het soort onzin dat jij hier opschrijft. Daarna schrijf je: Niet voor niets heet het hedendaagse Amsterdam ook wel Pyongjang aaan de Amstel. Als ik op jouw niveau verder zou gaan zou ik hier moeten schrijven dat jouw stukje een hedendaagse vorm van nazi propaganda is. Maar ik heb er weinig behoefte aan af te dalen naar jouw bedenkelijke niveau.

Buitenstaander
Buitenstaander5 sep. 2020 - 10:03

@Daan Wederom grote woorden: ...." Meer dan elders..." Nou kom maar op dan; bewijs, ik laat megraag bijlichten, ofishet wederom uweigen 'bubble' En misschien kan u uitleggen waar selectie ophoudt en discriminatie begint in uw wereld, of gaan we zoals blijkbaar een emeritus hoogleraar uit (waar anders vandaan) Amsterdam zo ongeveer vindt, dat een werkgever maar moet aangeven (vooraf) dat hij niet discrimineert, of zelfs niet het gevoel uitdraagt?

Appel2
Appel25 sep. 2020 - 10:05

"Nederland inmiddels een land waar racisme en discriminatie meer dan elders een groot maatschappelijk probleem is." O ja? En als dat dan al zou zou zijn, wat ik bestrijd als je Nederland als samenleving vergelijkt met willekeurig welke andere en dan buiten westerse zeker ook de niet-westerse. Wie zijn daar dan volgens jou voor verantwoordelijk? Alle Nederlanders met die dus al van eeuwen her zo multiculturele achtergrond die de Nederlandse samenleving heeft gemaakt tot wat ze allang is? Of zijn volgens jou bepaalde bevolkingsdelen daarvoor meer verantwoordelijk dan andere? Het is niet waar dat "de" Nederlanders (en dus wie dan en wie meer dan anderen?) zoals jij stelt racistisch zijn geworden. Het enige is dat onder álle Nederlanders inclusief die met Indische, Surinaamse, Antilliaanse,Turkse, en Marokkaanse achtergrond er een weerstand bestaat tegen een door hen ervaren te snelle toevloed van nieuwe Nederlanders en dan vooral in hun eigen leefomgeving waar het ook nog eens bij teveel van die nieuwkomers aan een voldoende mate van integratie gaat en dat wil niet meer zeggen dan een aanvaarden van een aantal algemene normen en waarden. Het heeft daarbij verder niets met assimilatie te maken die voor geen enkele groep Nederlanders geldt inclusief de zelf zo diverse autochtonen.

DaanOuwens
DaanOuwens5 sep. 2020 - 12:32

@ Norm Jij schrijft: Wederom grote woorden: ….” Meer dan elders…” Nou kom maar op dan; bewijs, Hier: https://joop.bnnvara.nl/nieuws/zelfbeeld-nederland-staat-uitbannen-discriminatie-in-de-weg Overigens lijkt dit rapport vooral over mensen zoals jij te gaan. @ Arne A. Jij schrijft: Alle Nederlanders met die dus al van eeuwen her zo multiculturele achtergrond die de Nederlandse samenleving heeft gemaakt tot wat ze allang is? De Nederlandse samenleving is eeuwenlang veranderd en blijft dat ook doen. Wel zijn er mensen zoals jij die dat proces frustreren door racisme en discriminatie te ontkennen. En je schrijft: Het is niet waar dat “de” Nederlanders (en dus wie dan en wie meer dan anderen?) zoals jij stelt racistisch zijn geworden. De witte autochtone Nederlander is racistischer geworden. Dat blijkt uit zijn stemgedrag. Partijen zoals PVV en FvD krijgen hun stemmen vanwege hun racistische en discriminerende verkiezingsonderwerpen.

Pater
Pater6 sep. 2020 - 2:03

@Arne Je bent heel omslachtig aan het zeggen dat sollicitanten met een andere cultuur minder gemotiveerd zijn. Dat vind ik een nogal grove beschuldiging, die je zonder nadere onderbouwing moet intrekken.

Jerry Bidet
Jerry Bidet4 sep. 2020 - 15:07

Groot Wassink zit vooral voor Groot Wassink in de politiek. Salonsocialist pur sang. Niet teveel aandacht aan besteden, dan gaat hij nog meer in zichzelf geloven.

1 Reactie
Pater
Pater8 sep. 2020 - 1:27

@Jerry Wat een diepgaande kennis van de psyche van deze GL-wethouder. Zonder onderbouwing vind ik het eigenlijk gewoon beledigend en zou je dit moeten intrekken. Dat doe je natuurlijk niet, je vind het leuker ongefundeerde beschuldigingen op te schrijven. Is dat goed voor je ego?

ton14024
ton140244 sep. 2020 - 13:57

Dan mis ik toch vooral een ´ik zit er bovenop´ van deze wethouder.

Rutger Groot
Rutger Groot4 sep. 2020 - 11:57

Elke vorm van discriminatie is onacceptabel dus goed om hier aandacht aan te besteden. Maar het MDRA is natuurlijk geen maatstaf, deze overgesubsidieerde organisatie (~8FTE, ~550k subsidie) heeft in 2019 maar liefts 318 gevallen van discriminatie op huids/kleur ontvangen. 318 teveel natuurlijk, maar deze cijfers geven niet aan dat we een enorm probleem hebben - terwijl ik er ook van overtuigd ben dat er op de arbeidsmarkt gediscrimineerd wordt.... https://mdra.nl/wp-content/uploads/2020/04/Jaarverslag-2019-Meldpunt-Discriminatie-Regio-Amsterdam.pdf

1 Reactie
Tampert
Tampert4 sep. 2020 - 16:12

Dat is dus maar liefst één geval per fte per week! Dat die mensen niet overspannen worden is een wonder, me dunkt...