Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Coronacrisis: geen mond-op-mondbeademing meer bij reanimatie

  •  
25-03-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
eerstehulp

© cc-foto: MichaelRaab

Bij reanimaties is mond-op-mondbeademing gedurende de coronacrisis uit den boze. Volgens deskundigen is de kans zeer groot dat mensen besmet raken met het nieuwe coronavirus als zij een geïnfecteerd persoon te hulp schieten. De beperking geldt alleen voor reanimaties van volwassenen. Kinderen mogen nog wel mond-op-mondbeademing krijgen, omdat zij het virus minder snel overdragen. Dat meldt RTV Noord.
"‘Deze maatregelen zijn goed, aangezien we op dit moment afstand moeten houden’, zegt EHBO-docent Wim Grimberg, verbonden aan het UMCG. (…) Volgens Grimberg heeft het ook geen zin om mondstukjes te gebruiken, om direct contact via de mond te voorkomen: ‘Het slachtoffer zal de adem ook weer uitblazen. Dan komen virusdeeltjes mee, die in het mondstukje gaan zitten. Dat biedt dus geen veiligheid.’"
Vrijwilligers kunnen nog wel gewoon hartmassages geven of gebruikmaken van een AED. Vijftig-plussers worden niet meer opgeroepen om mensen in de buurt te reanimeren, omdat zij een groter risico lopen bij een mogelijke besmetting.
cc-foto: MichaelRaab
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.