Joop

Coronabesmetting tast intelligentie langdurig aan

  •    •  
26-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
402 keer bekeken
  •  
32353007934_ca284dccd9_o

© cc-foto: ASU Department of English https://flic.kr/p/RhVC6C

Mensen die hersteld zijn van besmetting met het coronavirus presteren slechter bij intelligentietests. Dat blijkt uit de resultaten van het BBC-programma de Great British Intelligence Test. Deze online IQ-test werd in vorig jaar door ruim 81.000 mensen voltooid. Nergens werd er bij de test, die toevallig samenviel met de pandemie, over corona gesproken. De deelnemers vulden achteraf ook persoonlijke gegevens in, waaronder hun medische geschiedenis. 13.000 van hen gaven desgevraagd te kennen besmet te zijn geweest met het coronavirus.
Hersenonderzoekers van het Imperial College London constateren dat wie besmet is geweest, slechter presteerde bij de test dan verwacht. Dat gebeurde vooral op onderdelen die zich concentreren op cognitieve functies als redeneren, probleemoplossen en ruimtelijk inzicht. De resultaten onder mensen die zo ernstig ziek waren geweest dat ze kunstmatig beademd werden, lagen gemiddeld zeven punten lager dan normaal. Bij de mensen die het ziekst waren geweest bleken hun hersenen qua verminderd prestatievermogen tien jaar ouder te zijn geworden. Zij presteerden slechter dan deelnemers die verklaarden ooit een beroerte te hebben gehad.
"Opmerkelijk: ook de personen die zeiden dat ze geen blijvende symptomen hadden (‘long covid’), presteerden slechter. In de groep die zei geen last meer te hebben, deed het er ook niet toe hoelang de infectie geleden was. Of er echt sprake is van een effect dat jaren aanhoudt, zal langlopend ­onderzoek moeten uitwijzen."
De onderzoekers schrijven in het gerenommeerde medisch tijdschrift The Lancet dat deze resultaten overeenstemmen met de symptomen van mensen die lijden aan langdurige covid. Die kampen met zogeheten hersenmist, met als gevolg bijvoorbeeld verminderd concentratievermogen en moeite met het vinden van de juiste woorden. Die problemen blijven zich ook voordoen als de persoon al hersteld is van het virus en houden soms weken of maanden aan.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (89)

Greendutch
Greendutch27 jul. 2021 - 17:23

motivatie voor jongeren om te laten vaccineren??

3 Reacties
adriek
adriek28 jul. 2021 - 9:35

Dezelfde jongeren die zich in het weekend doordrenken met XTC, alcohol en waar nodig een scheut GHB of een snuif coke? Ik vrees van niet.

JasDon
JasDon28 jul. 2021 - 14:06

Uhh Eirda, ik ben misschien een beetje naïef, maar in wat voor omgeving bevind jij je in godsnaam?

adriek
adriek28 jul. 2021 - 14:09

Ik vergat er nog bij te zetten: Dezelfde jongeren die zich niet willen laten vaccineren omdat er gevaarlijke hulpstoffen gebruikt worden, chips ingespoten worden, je adhd krijgt of autistisch wordt, onvruchtbaar wordt en het vaccin ongetest en dna-muterend is? Nee, die jongeren laten zich niet vaccineren, net als een eng groot deel van de (oudere) bevolking wat lieden zoals Willem Engel meer vertrouwen dan The Lancet.

Bert de Vries
Bert de Vries27 jul. 2021 - 13:59

Een IQ-score is mede afhankelijk van procesfactoren zoals concentratie, gevoeligheid voor omgevingssignalen, enzovoort. Als covid invloed heeft op het verloop of de intensiteit van deze factoren, zul je dat terug zien in de score. Kortom, de intelligentie functioneert dan niet gemiddeld, laat staan optimaal. Wie een langdurige zware griep of een stevige operatie achter de rug heeft, zit in hetzelfde schuitje. De intelligentie wordt dus niet aangetast maar het functioneren ervan wordt belemmerd.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen27 jul. 2021 - 19:15

'Opmerkelijk: ook de personen die zeiden dat ze geen blijvende symptomen hadden (‘long covid’), presteerden slechter. In de groep die zei geen last meer te hebben, deed het er ook niet toe hoelang de infectie geleden was'

Ewout Pool
Ewout Pool27 jul. 2021 - 11:45

Zonder de onderzoekers kwaad te spreken, maar een statische analyse van een IQ test die onder ongecontroleerde omstandigheden is afgenomen zegt mijns inziens niet zoveel. Zeker niet als omgevingsfactoren (alcoholgebruik, stress, verveling) niet bekend zijn. Ik ben overigens nieuwsgierig naar de mensen die aangaven met Corona besmet te zijn. Betekent dit enkel een positieve test of ook ernstig ziektebeeld? Van een familielid weet ik bijvoorbeeld dat een IC opname (noncorona) erg stressvol en traumatisch kan zijn.

3 Reacties
adriek
adriek27 jul. 2021 - 13:19

Uit het artikel in The Lancet blijkt dat de onderzoekers hun best gedaan hebben om de gegevens voor allerlei factoren te corrigeren. Er is geen sprake van 'ongecontroleerde omstandigheden' al kan het vast (nog) beter. De (eventuele) ziektebeelden onder de geteste personen worden ook in het artikel beschreven. (Heb je het Lancet artikel gelezen of reageer je vanuit je onderbuik op het Joop-stukje?)

Ewout Pool
Ewout Pool27 jul. 2021 - 21:27

@Eirda, ik heb idd het Lancet artikel niet gelezen, dat klopt. Maar mijn punt ligt op een meta-niveau: Ik vind dat media als Joop zich moeten onthouden van al te alarmistische berichten, net zoals zij zich moeten onthouden van bagatelliserende berichten. De media uitingen van wetenschap zijn helaas niet altijd waardenvrij. Betekent niet dat het altijd onzin is, wel dat het kritisch mag worden bezien. Dank overigens voor de bijnaam van mijn embonpoint, Joop past wel voor iets wat vooral door bierdrinken is ontstaan.

adriek
adriek28 jul. 2021 - 8:13

Of het artikel danwel de kop 'alarmerend' zijn: dat is een mening, net zoals de suggestie dat de effecten langdurig zijn (is een half jaar 'langdurig'? een half jaar je adem inhouden wel, een half jaar wachten op je volgende vakantie is te overzien)

frankie48
frankie4827 jul. 2021 - 11:11

Verrassend of niet, ik blijf mij verassen over het feit dat alle cijfers die maatgevend blijken te zijn om te gaan versoepelen, blijkbaar niets met de wetenschappelijke onderbouwing voor het behalen van een groepsimmuniteit door een bepaald percentage (95%) gevaccineerde te maken heeft. De enigste verklaring die ik daarvoor kan bedenken is dat zij dit tegen beter weten alleen maar doen voor economische redenen, en niet met een reden wordt gedaan die ook maar iets met de bescherming van de volksgezondheid te maken heeft, zoals wel door de bevoegde instanties steeds opnieuw wordt beweerd, als er maatregelen tegen de rechten van de mens gedeeltelijk werden teruggedraaid. Nu tijdens een vierde besmettingsgolf wordt de datum van 1 september aangehouden om te kijken of er weer versoepeld kan worden, weer niet omdat wij in Nederland dan een noodzakelijke vaccinatiegraad bereikt hebben, maar om te kijken of onze uitgeklede gezondheidszorg ook een vijfde besmettingsgolf kan verhapstukken. En dat alles om een Koninklijk evenement als de F 1 met nieuwe versoepelingen door gebruik van niet ter zake doende argumenten op 5 september als meerdaagse evenement door te laten gaan, en nu prefereren zij hiermee niet alleen de economische belangen van Nederland boven die van onze volksgezondheid, maar mag die reden zelfs een vriendendiensten voor een select groepje uit de bovenklasse zijn!

Bouwman2
Bouwman227 jul. 2021 - 8:38

Mensen worden niet steeds dommer, maar steeds slimmer. De IQ test staat al jaren op 100 als gemiddelde. Dat komt omdat het een gemiddelde is. Wat aan de enen kant met slimmigheid wordt gewonnen wordt weer te niet gedaan door de toename van het tegengestelde. Daarom moet je niet testen op dat gebeid. Je krijgt er enkel teleurstelling en frustratie van aan de ene kant aan de andere kant schep je maar valse verwachtingen en ijdelheid. Je hebt er helemaal niets aan. De genen zijn erg belangrijk. Aan de vruchten kent men de boom tenslotte. Niet altijd, maar dat aan een appelboom ook wel eens appels met bruine vlekjes of een afwijkende vorm hangen, is niet ongewoon. Maar wat geeft het, als je er appelmoes van maakt merkt niemand er wat van.

1 Reactie
adriek
adriek27 jul. 2021 - 13:24

De gemiddelde uitslag van een IQ test is -per definitie- honderd. (Als de testgroep groot en divers genoeg is.) Mensen worden niet slimmer. De moderne mens heeft wel heel andere vaardigheden dan de middeleeuwse mens. In de middeleeuwen had je weinig aan computervaardigheden, in 2020 is boogschieten, spinnen of paardrijden minder van belang. Vroegere mensen waren goed in het overdragen van kennis en ervaring: er waren geen scholen met specialisten op dat gebied.

RaymondenJoop
RaymondenJoop27 jul. 2021 - 7:50

Als de mens dommer wordt, krijgen we nog meer domme acties van de mens. Denk aan tokkies die een bende majen van hun leefomgeving, drugsgebruik, oorlogen, etc. Moeder Aarde overleeft het wel, dat wij minder lang meegaan is wat dat betreft een goede ontwikkeling. Daar kan geen plan van Frans T. tegen op.

1 Reactie
adriek
adriek28 jul. 2021 - 8:21

Vroeger moesten 'domme' mensen heel hard werken om in hun levensonderhoud te voorzien, net als de meeste niet-domme mensen trouwens. Dan bleef er weinig tijd over voor rare dingen, al waren er natuurlijk wel de (meestal aan rustperiodes in de landbouw gerelateerde) feesten. Ik denk dat intelligentie daar niet veel mee te maken heeft. Oorlogen werden en worden meestal niet door het (al dan niet domme) volk gestart. Drugsgebruik is van alle tijden, hoewel mensen zich wel meer, en gekkere, drugs lijken te kunnen veroorloven (en ook daar lijkt weinig correlatie met intelligentie?) Frans T. behoort tot de categorie mensen (bestuurders/politici) die lang nadenken en discussieren over problemen en hun oplossingen, hun conclusies in een rapport vastleggen en denken dat daarmee de kous af is. De gevolgen voor de horigen worden in de gedachtengenag meestal niet (volledig) meegenomen. (Een oorlog beginnen om de vrede te waarborgen is uiteindelijk goed voor iedereen, toch?)

J.janssen2
J.janssen227 jul. 2021 - 6:41

Niet meer dan logisch toch....bij allerlei ziektes en nasleep van ziektes presteert de mens slechter op intelligentietests. Open deur soort nepnieuws.

1 Reactie
adriek
adriek27 jul. 2021 - 13:28

Als een onderzoek bevestigt 'wat iedereen al weet' is het daarmee nog geen zinloos onderzoek. En al zeker geen nepnieuws. De conclusie is waar, misschien een open deur en daarmee geen belangwekkend nieuws. Als je het verschil tussen onbelangrijk nieuws en nepnieuws niet begrijpt kun je misschien beter niet reageren.

JanB2
JanB226 jul. 2021 - 22:01

Laten nu net coronabesmetten noodgedwongen, of ze nu ziek waren of niet, precies in die omstandigheden verkeerd hebben? Daar begin je zelf al met zaken door elkaar te halen.

JanB2
JanB226 jul. 2021 - 22:00

En is het niet bekend, hier op Joop ook breed uitgemeten, dat lageropgeleiden duidelijk vaker getroffen worden door corona, alweer als gevolg van correlatie overigens. Nee, dat hangt (deels) samen met een causaal verband.

CharlesdeValois
CharlesdeValois26 jul. 2021 - 18:45

Ging het alcoholgebruik misscihen ook omboog?

5 Reacties
CharlesdeValois
CharlesdeValois26 jul. 2021 - 18:50

corr: omhoog

adriek
adriek27 jul. 2021 - 13:24

De spellingsvaardigheid niet...

Bart Kuipers2
Bart Kuipers227 jul. 2021 - 14:00

@Eirda Gezien de reactie op een gecorrigeerde tikfout, lijkt het er meer op dat ook hier sprake is van tanende IQ scores.????

Bart Kuipers2
Bart Kuipers227 jul. 2021 - 14:12

Zou er bij al die deskundigen van het RIVM, OMT en al hun volgers, dan ook sprake zijn geweest van een IQ-val waarmee meteen hun handelen is verklaard?????

adriek
adriek28 jul. 2021 - 8:26

@Bart: het kost echt niet veel moeite om een reactie van welgeteld zes woorden nog even door te lezen alvorens op het 'plaatsen' knopje te duwen. Als die kennelijke haast representatief is voor de gedachtengang achter de reactie dan is dat geen goed teken.

RykE
RykE26 jul. 2021 - 17:59

De conclusie kan op de schroothoop. Je zou met evenveel argumenten kunnen beweren dat het vooral de domme medemensen zijn die door covid-19 besmet raken.

2 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers27 jul. 2021 - 6:58

Zo werkt het virus niet.

Daniel Blank
Daniel Blank28 jul. 2021 - 6:08

Er is een correlatie aangetoond, geen causaal verband. Dus het kan ook zijn dat mensen met een lager IQ zich minder goed aan de maatregelen houden, waardoor zij covid hebben. Is een hypothese. Kan ook zeker dat de infectie zelf het cognitieve vermogen aantast.

JanB2
JanB226 jul. 2021 - 17:21

Daar hebben de wappie’s dus geen last van.

1 Reactie
JanB2
JanB226 jul. 2021 - 17:22

PS Verder is dit iets dat al langer gevreesd wordt. De aanwijzingen lijken zich in ieder geval op te hopen. Corona tast ook het centrale zenuwstelsel aan.

JasDon
JasDon26 jul. 2021 - 17:12

"Hersenonderzoekers van het Imperial College London constateren dat wie besmet is geweest, slechter presteerde bij de test dan verwacht. " En eerder werd al vastgesteld dat bij bepaalde achtergestelde populaties Corona een meer verwoestend effect had. Als de groep die meedeed aan de intelligentietest niet aantoonbaar achteruitgegaan is t.o.v. eerdere tests, is het maar de vraag welke factoren zwaarder wegen.

2 Reacties
JanB2
JanB226 jul. 2021 - 21:55

"Als de groep die meedeed aan de intelligentietest niet aantoonbaar achteruitgegaan is t.o.v. eerdere tests, is het maar de vraag welke factoren zwaarder wegen" En jij denkt denkt dat daar bij dit onderzoek geen rekening mee is gehouden.

JasDon
JasDon27 jul. 2021 - 11:24

JanB De specifieke groep niet nee, het is een leuk media event en een nationale test. Dus wetenschappelijke karakter is ook weer niet zo hoog. Maar als ik iets heb gemist mag je me er best op wijzen.

LaBou
LaBou 26 jul. 2021 - 16:42

Je beschrijft de gevolgen van vaccinatie.

Breuddwydiwr
Breuddwydiwr26 jul. 2021 - 15:56

Een intelligentietest is vergelijkbaar met een weegschaal of een bloeddrukmeter. Het is een momentopname. Als iedereen elke dag het zelfde zou doen dan zou een test op exact hetzelfde tijdstip laten zien dat we elke dag hetzelfde doen en meer ook niet. Afgezien daarvan heb ik ooit begrepen dat die testen na je twintigste jaar geen zin meer hebben. De mens is niet te meten, echt niet.

1 Reactie
JanB2
JanB226 jul. 2021 - 22:46

Een intelligentietest is vergelijkbaar met een weegschaal of een bloeddrukmeter. Het is een momentopname. Ooit van de wet van de grote aantallen gehoord?

Japio3
Japio326 jul. 2021 - 15:03

Ach de smartphone bestaat al veel langer dan Covid-19 duh!? Dus we worden al heel lang steeds dommer hoor. Lees maar: https://tinyurl.com/6cxrzskj

2 Reacties
ManekiNeko
ManekiNeko26 jul. 2021 - 15:38

...al veel langer dan Covid-19 duh!? Duh?! Dat is zo vorige eeuw puberaal

adriek
adriek28 jul. 2021 - 8:30

Elders in de reacties schrijft Bouwman dat de mensheid steeds slimmer wordt. Gemiddeld verandert er dus niks als we de twee reacties optellen.

Mostafa
Mostafa26 jul. 2021 - 15:02

Mijn oma van 80 overleefde corona nu 1 jaar...zij kan nog steeds het geld goed natellen....en ziet nog steeds het verschil tussen tomatensoep en tuinkruidensoep....hh Geen paniek beste lieve Joopers!

Break on through
Break on through26 jul. 2021 - 14:19

Schokkend nieuws. Dat belooft dus een nationale terugval in intelligentie niveau.

Uw Psychiator
Uw Psychiator26 jul. 2021 - 14:10

Dit verhaal is - hoe kan het anders - heel verontrustend. Het mag enerzijds zo zijn dat diverse inzenders tot nog toe hun twijfels uitdrukken over de gedegenheid van de onderzoeken, en met name de interpretaties van de resultaten. Maar hoe terecht zijn die reserves? Anderzijds mag ik aannemen dat ervaren onderzoekers zelf heus wel weet hebben van de verschillen tussen 'associatie', 'correlatie', 'causaliteit', en van mogelijk grote verschillen in het gedrag van alledag tussen mensen met een hoge intelligentie, en diegenen die hier niet op kunnen bogen. Ik denk verder ook bijvoorbeeld aan het risico-inschattend vermogen, iets dat heel erg uiteen kan lopen tussen een zeer begaafd persoon van 19-jarige leeftijd, en iemand met een even hoog IQ van 69 jaar. In de veronderstelling dat de researchers hun werk naar behoren verricht hebben, is dit verhaal, zoals ik in de aanhef zei: verontrustend. Maar het noodzaakt me ook om zelf met precisie naar het bronmateriaal te gaan kijken.

1 Reactie
JanB2
JanB226 jul. 2021 - 21:57

"De twijfel is er over een, niet door de onderzoekers overigens, gesuggereerde directe oorzaak in coronabesmetting en een gevolg van een lager IQ" Er blijven altijd lieden die the bloody obvious in twijfel trekken, zelf als het voor hun ogen plaatsheeft.

Tom Lucassen
Tom Lucassen26 jul. 2021 - 13:48

Ik vraag me af of Trump en Johnson nog lager kunnen scoren qua iq-test.

1 Reactie
Break on through
Break on through26 jul. 2021 - 14:21

Trump was vóór corona al een voorbeeld van gebrek aan intelligentie en als je het mij vraagt is het na zn besmetting alleen maar slechter geworden... Johnson vind ik ook niet bepaald de meest snuggere besluiten nemen. Nu niet en voordien ook niet....

gimli55
gimli5526 jul. 2021 - 13:32

Als ik kijk naar de niet inhoudelijke reacties en persoonlijke aanvallen incluis beschuldigingen, twijfel ik niet dat vaccineren ook een verlaging van IQ veroorzaakt. Wat een niveau en wat een moeilijke woorden als empirisch. Waarschijnlijk weet de reageerder niet in welk verband het gebruikt dient te worden. Wetenschappelijk is het niet en het enige wat de 1 dimensionale geesten kunnen opmerken is, dat het natuurlijk ook betrekking heeft op niet gevaccineerden. Een erg beperkt aandachtsveld, terwijl er geen enkel wetenschappelijk of causaal verband te vinden is in de bijdrage, die dat onderbouwt.

3 Reacties
Winterdepressie
Winterdepressie26 jul. 2021 - 17:03

Vooralsnog komt het woordje "empirisch" alleen in jouw commentaar voor in dit draadje. Een volstrekt contextloos niemendalletje en zonder enige vorm van onderbouwing waaruit men blijkbaar moet raden wie of wat je nu eigenlijk bedoelt. Iets met zwarte potten en ketels of zo. Over het algemeen lijkt geletterdheid in de wetenschappelijk methode op dit forum over het algemeen bovengemiddeld. Het willekeurig afschieten van dit gegeven is volgens mij dan ook een resultaat van het onwelgevallig bevinden van vraagtekens zetten bij een sensationele koptekst met twijfelachtige achtergrond. Dat was een aanname... voor het geval dat je moeite had met het onderscheid.

gimli55
gimli5526 jul. 2021 - 20:43

@Winterdepressie Ton14024 26 juli 2021 at 14:14 Maar ook andersom. Zo kun je verwachten dat iemand die niet begrijpt wat vaccins en preventie doen eerder ziek wordt, maar ook die test slechter maakt. Het empirische bewijs dat dombo´s ook wappies, dansleraar en filosoof zijn. Dat heeft echt inhoud als mede relevantie, onderbouwt is het ook niet. Het onderscheid tussen jouw opmerkingen en mijn veronderstellingen zijn niet zo afwijkend. De mijne was cynisch bedoeld, maar dat begrip mis je natuurlijk. De laatste zin is wel inhoudelijk en heeft zeker relevantie.

Winterdepressie
Winterdepressie27 jul. 2021 - 1:08

@gimli55, Als ik jou was zou ik voor het geval dat "cynisme" tags gaan gebruiken. Je bent er namelijk niet zo heel erg goed in. Dat is niet mijn fout, maar die van jouw.

Bouwman2
Bouwman226 jul. 2021 - 13:17

Ten einde minder slim over te komen hoef je echt niet een correlatie met met coronavirus aan te gaan. Ook niet je te onderwerpen aan een intelligentietest. Dat kan op diverse andere manieren ook heel goed.

4 Reacties
ManekiNeko
ManekiNeko26 jul. 2021 - 15:40

Ten einde minder slim over te komen hoef je echt niet een correlatie met met coronavirus aan te gaan. ...Dat kan op diverse andere manieren ook heel goed. Dat bewijs jij elke keer weer met je bijdrages

Fabius
Fabius27 jul. 2021 - 7:07

ManekiNeko 17:40 Gaat u vooral zo door! U bent een 'verrijking' voor dit forum. Heerlijk om mensen die hier reageren op een dergelijke manier zo naar beneden te halen, duh?. Mijn complimenten!

stokkickhuysen
stokkickhuysen27 jul. 2021 - 19:21

'Heerlijk om mensen die hier reageren op een dergelijke manier zo naar beneden te halen, duh?' As het mensen zijn die zichzelf graag een aura van diepte willen geven: zeker te weten!

Japio3
Japio327 jul. 2021 - 19:22

@ManekiNeko: Aha ik zie dat je al vrienden aan het maken bent met je zeer inhoudelijke bijdrages hier. Suc6!

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland26 jul. 2021 - 12:32

Donald Trump en Boris Johnson hebben het beide gehad - maar ik krijg nu niet het idee dat er sprake was van een verdere daling. Of is er een ondergrens ?

Oki Doki
Oki Doki26 jul. 2021 - 12:08

Dat is heel slecht nieuws, dat betekent dat de intelligentie van coronaontkenners nog verder zal dalen.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout26 jul. 2021 - 11:42

Ik heb van nabij gezien hoe geestelijke besmetting met wappistisch belijdingsgoed het IQ met púnten doet dalen bij mensen die ik voorheen kende als niet zeker niet dom. Hun daaruit voortvloeiende ontvankelijkheid en keus voor extreemrechtse demagogiek maakt ze nog eens extra bête.

Welp2
Welp226 jul. 2021 - 11:38

Het lijkt mij onduidelijk hoe je oorzaak en gevolg kunt onderscheiden ; is de 'lagere intelligentie' een gevolg van de besmetting, of loopt iemand met een 'lagere intelligentie' meer kans op een besmetting ? Daarnaast was de IQ-test/enquête in 2020, toen nog niet heel grootschalig getest werd. Dit is ook terug te zien in de resultaten ; van de ruim 12 000 mensen die aangaven dat ze vermoedelijk met besmet waren geweest, hadden nog geen 400 een positieve (PCR-)test. Dat lijkt me wel de resultaten wat vertroebelen. Naast dat mogelijk een groot gedeelte geen COVID-19 heeft opgelopen, zal er ook in de andere groep mogelijk toch wel een aanzienlijk gedeelte wel een besmetting hebben opgelopen (maar geen ernstige klachten). Voor de mensen die ernstige klachten hebben ondergaan zal de data wel 'zuiverder' zijn. Alleen blijft er van de groep van ruim 81 000 participanten (en 12 000+ mogelijk besmette mensen) nog maar een kleine fractie over (minder dan 200 opgenomen in het ziekenhuis).

7 Reacties
Welp2
Welp226 jul. 2021 - 14:48

Overigens hier nog het rapport : [1] https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370(21)00324-2/fulltext

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 jul. 2021 - 21:14

Helaas alleen even vluchtig door kunnen lezen.

JanB2
JanB226 jul. 2021 - 22:09

Het lijkt mij onduidelijk hoe je oorzaak en gevolg kunt onderscheiden. Dat zou je kunnen doen door tests uit verschillende jaren te vergelijken, onder aanname dat je met dezelfde populatiesamenstelling te maken blijft houden. Zie ja dan een daling in de gemiddelde score dan moet daar (met deze aantallen) een aanleiding voor zijn. Als je dan vervolgens ziet dat de groep die covid gehad geeft opvallend slecht scoort en nagenoeg in zijn geheel voor de daling verrantwoordelijk kan worden gehouden dan heb je een redelijk harde aanwijzing danwel een sterk vermoeden dat één en ander in die richting gezocht moet worden.

JanB2
JanB226 jul. 2021 - 22:38

Ter aanvulling Je vergelijkt dus de test uit de pandemietijd met tests uit de periode voor de pandemie. Zie je dan verschillen dan moet er wel haast iets aan de hand zijn (het aantal personen dat aan de tests deelneemt is immers vrij groot (ordegrootte 100.000 zoals ik begrepen hen), de rol statistische fluctuatie's mag je dan als te verwaarlozen beschouwen) . Als je inderdaad een verschil constateert dan splits je de populatie in 2 delen: een deel dat geen covid heeft gehad en een deel dat wel covid heeft gehad. Vervolgens bepaal je de gemiddelde score van het deel dat geen covid heeft gehad. Is die score hoger dan het gemiddelde van de totale (!) populatie uit de voorgaande periode's dan heb je een aanwijzing voor een verband tussen intelligentie en het krijgen van covid (in die zin dat de kans om covid te krijgen lager lijkt naarmate de intelligentie hoger is). Is de score van het non-covid deel gelijk aan de score van de hele populatie bij een vorige test dan is zo'n verband er kennelijk niet. Now the tricky part: is er een verband tussen covid en verminderde intellectuele/cognitieve prestatie's? Het deel dat geen covid heeft gehad zal bij beide tests ongeveer gelijk scoren (grote aantallen, dezelfde omstandigheden). Hun bijdrage tot het gemiddelde blijft daarmee ongewijzigd. Een afname van de gemiddelde score zal dus volledig moeten worden toegeschreven aan het deel dat covid heeft gehad. En dat is daarmee slecht nieuws.

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 jul. 2021 - 9:46

JanB van de meesten waren geen testgegegevens van voor de pandemie bekend, vooral van de ouderen niet, maar er werd zoveel mogelijk geprobeerd om hun voorafgaande "cognitieve status" te reconstrueren. Er zijn in een observationele studie natuurlijk geen harde "bewijzen" te krijgen (onderwees ik ooit mijn studenten) , maar genoeg aanwijzigingen in dit geval om een coronabesmetting te mijden, ook al zijn veel symptomen ook compatibel met depressie en ptss. Dat is ook niet goed voor je.

JanB2
JanB228 jul. 2021 - 7:49

Dat maakt de zaak er uiteraard niet makkelijker op. Van de andere kant, als je hard kunt maken dat de populatiedie deenamen aan deze test vergelijkbaar is met de popualtie's die eerdere tests invulden en je ziet nu opeens een desnoods klein maar wél significant verschil in het gemiddelde van het geheel (met ordegrootte 80.000 deelnemers in totaal waarvan ordegrootte 10.000 met een doorgemaakte covid-besmetting) dan is dat in ieder geval een aanwijzing dat er wat aan de hand kan zijn. Het is in ieder geval voldoende om dit thema dan verder uit te zoeken.

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 jul. 2021 - 9:49

Met grote aantallen subjecten worden ook minimale verschillen statistisch significant maar dat terzijde. Virussen die ook het zenuwstelsel&brein infecteren zijn er meer. Van influenza zijn ook neurologische effecten (ontstekingen) beschreven met een bijkomende daling in cognitieve prestaties. Ook Spaanse griep werd geacht cognitieve en emotionele schade op te leveren. Experimenteel onderzoek vind vnl plaats met onschuldige muizen die verminderde leerprestaies vertonen.

Bert de Vries
Bert de Vries26 jul. 2021 - 11:28

Waarschijnlijke oorzaak: sterk verminder concentratievermogen.

Daniel Blank
Daniel Blank26 jul. 2021 - 11:28

Er is een correlatie gevonden.

Winterdepressie
Winterdepressie26 jul. 2021 - 11:25

Lijkt me niet dat je uit dit onderzoek zomaar dit soort conclusies kan trekken. Waar is de nulmeting om de verschillen tegen af te zetten? Is het niet waarschijnlijker dat een persoon met een lager IQ eerder geneigd is om ongeïnformeerd aan zelfdiagnose te doen? Dus zonder test of echte diagnose er blind van uit te gaan dat ze het gehad hebben omdat ze zich vorig jaar een weekje niet helemaal lekker voelden? Om het ook zo sensationeel te brengen is ook niet de meest fraaie wetenschapsjournalistieke insteek.

Phil2
Phil226 jul. 2021 - 11:20

Wappie is een teken van pre-Covid aantasting van de cognitieve vermogens. Die mensen moeten zeker niet het beleid gaan bepalen. GOed dat Macron daar zo stellig in is, en driekwart van de Fransen zijn het met hem eens. Een andermans vrijheid (om maar lekker ongevaccineerd door het leven te gaan) kan nooit bij de gratie bestaan van die van een ander inperken of zelfs gezondheidsgevaar te laten lopen.

DonkerekamervanDamocles
DonkerekamervanDamocles26 jul. 2021 - 10:37

Volgens de in ons land redelijk vaak voorkomende ‘wappies’ is het maar een griepje.

8 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman26 jul. 2021 - 12:07

Maar die scoren sowieso lager op IQ-testen.

gimli55
gimli5526 jul. 2021 - 12:12

Als het doorlopen van een infectie, zorgt voor een lager IQ, zorgt een vaccinatie dan ook niet hetzelfde resultaat? Je doorloopt ook een gematigd verloop van Covid en maakt antistoffen als bescherming. Dan is de veronderstelling dat niet gevaccineerden sowieso lager scoren, hooguit een niet onderbouwde aanname.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland26 jul. 2021 - 12:33

@Mark Daar zou je wel eens naast kunnen zitten. Wappies nemen niet klakkeloos aan wat de media en de regering zeggen

Le Chat Botté
Le Chat Botté26 jul. 2021 - 12:43

@mark Ook dan wordt de score (nog) lager...

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 jul. 2021 - 14:48

[Maar die scoren sowieso lager op IQ-testen. ] het kan bijna altijd nog lager

Japio3
Japio326 jul. 2021 - 15:05

Smartphone-gebruikers dat zijn pas écht domme wappies: https://tinyurl.com/6cxrzskj Ik heb erg geen één en zal er ook nooit eentje nemen!

Roeluit1986
Roeluit198626 jul. 2021 - 17:18

De meeste mensen ervaren het nou eenmaal zo omdat ze er niet heel ziek van worden.

Gaz Typari
Gaz Typari27 jul. 2021 - 9:44

@griezel. Verstandige mensen nemen niet klakkeloos aan wat de media en de regering zeggen. Wappies nemen klakkeloos aan wat Lange Frans en Robert Jensen zeggen.

Winterdepressie
Winterdepressie26 jul. 2021 - 10:20

te doen..

Satya
Satya26 jul. 2021 - 10:19

Wat hadden ze dan verwacht? De invloed van parasieten, ziekte en stress op hersenontwikkeling en hersenprestatie is inmiddels wel bekend lijkt me.

9 Reacties
ton14024
ton1402426 jul. 2021 - 12:14

Maar ook andersom. Zo kun je verwachten dat iemand die niet begrijpt wat vaccins en preventie doen eerder ziek wordt, maar ook die test slechter maakt. Het empirische bewijs dat dombo´s ook wappies, dansleraar en filosoof zijn.

C@io1
C@io126 jul. 2021 - 13:00

Ton, waarde meester het realisme, de ironie en het bijtende cynisme. Moest je die laatste kwalificatie er nou echt bij zetten..dit met name tot het oogmerk vd ironie; Eenieder mens is een filosoof in eigen recht en abstracte zin, dat is altijd filosofieles nummer 1 gevolgd door nummer 2: er is een verschil tussen filosoferen en filosofie bedrijven (nummer 3: wat is dan filosofie en in diens verlengde, wat niet en waarom). Daarentegen, is die laatste kwalificatie op een politiek geangegeerd discussieforum, waar menigeen v ons filosofeert en diens filosofie kenbaar maakt als ook praktiseert natuurlijk een diskwalificatie v eigen, door diskwalificatie vd door jezelf gepraktiseerde meerwaarde. Doormiddels van je bijdrages in het maatschappelijk debat alhier .. Cq hier schuilt de ironie in je opmerking, het kwade lachen. Was dat je bedoeling? Jezelf te bagatalliseren, doormiddel v zelfspot of is je grip op het cynisme even uitgeschoten naar uitingen van fatalisme, bij wijze v nihilisme? (Begrijp dat je doelt op W. Engel en consorten, maar toch..de contextuele factoren irt omgeving en inhoud [laatste kwalificatie]..nou ja..zie boven.) Vriendelijke groet verder!

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 jul. 2021 - 13:37

Het is geen experimenteel onderzoek. Een causaal verband kun je zo niet aantonen.

Satya
Satya26 jul. 2021 - 14:38

Danielle Er is niets experimenteel aan wat ik schrijf. Het is zelfs één van de redenen dat men probeert een betere IQ test te ontwikkelen die minder een moment opname is.

ton14024
ton1402426 jul. 2021 - 14:41

C, je hebt gelijk, dank daarvoor. Het is ongeordend, ik schiet uit, het is zwart. Ik cultiveer niet, ik koester de wanorde.

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 jul. 2021 - 15:39

PS het probleem van de studie zit aan de designkant (controle groep??). Geen tijd om het originele artikel erbij te pakken

C@io1
C@io126 jul. 2021 - 19:30

@ Ton: Groet :)

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 jul. 2021 - 21:18

Met de testjes is zo te zien niets mis opvallends mis. "Momentopname" is geen bezwaar dat hout snijdt.

Satya
Satya27 jul. 2021 - 19:21

Danielle In deze test misschien niet. In veel andere wel, bv de relatie met breinsnelheid.