Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Verkleumde kinderen in de regen bij Ter Apel

Tinkebell over het drama waar ondanks alle beloftes maar geen einde aan komt
Joop

Coronabeleid dit najaar mogelijk al onuitvoerbaar door tekort aan tests

  •  
28-08-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Coronateststraat van GGD Rotterdam-Rijnmond

© ROTTERDAM - Een medewerker van de GGD Rotterdam-Rijnmond neemt een coronatest af in een teststraat. Het aantal besmettingen met het coronavirus blijft toenemen. In de regio Rotterdam-Rijnmond

Het coronatestbeleid dreigt dit najaar al onuitvoerbaar te worden. Dat meldt de Volkskrant vrijdag. Labaratoria verantwoordelijk voor analyse van het testmateriaal kampen met een tekort aan middelen. Het lijkt er niet op dat die binnen korte tijd aangevuld zijn en alternatieven zijn er vooralsnog niet. Zowel het ministerie als de GGD’s verwachten dat de wachttijden die er nu al zijn, alleen nog maar verder zullen oplopen.
Het ministerie, verantwoordelijk voor de inkoop van de middelen voor de laboratoria, zegt dat er genoeg materiaal is voor 30.000 tests per dag. Dat was de test-doelstelling die in juni is bepaald. Dat aantal werd deze week voor het eerst gehaald. Maar de afgelopen weken neemt de vraag naar tests fors toe. Zo werden er exact een maand geleden 20.000 tests per dag uitgevoerd, twee weken daarvoor nog maar 13.000. Een eerdere schatting van het RIVM leerde dat er komend najaar capaciteit moet zijn voor 70.000 tests per dag omdat er dan veel meer mensen met verkoudheidsklachten rondlopen.
Aan een gebrek aan testcapaciteit bij de GGD’s ligt het niet. Vorige maand hebben de meeste GGD’s opgeschaald en hoewel er wel capaciteit ontbreekt voor het bron- en contactonderzoek, zijn er in principe voldoende teststraten. Maar omdat wereldwijd de aanvraag naar het testmateriaal zelf flink stijgt, is het een helse klus om daar voldoende van geleverd te krijgen. En net als eerder met gezichtsbescherming, dreigt Nederland ook nu weer wegens traag schakelen achter het net te vissen. Dat is overigens niet de enige reden. Laboratoria die via een omweg zelf middelen inkochten via labs in Duitsland, grijpen nu soms ook al mis omdat ook bij de oosterburen tekorten ontstaan. De reden: de VS koopt zo groot in dat de rest van de wereld met lege handen staat.
Arts-microbioloog bij het UMCG en OMT-lid Alex Friedrich waarschuwt in de krant wat er gebeurt wanneer de testcapaciteit niet op orde gebracht wordt:
"Wie niet genoeg kan testen, wordt blind. Dan ga je het virus verspreiden, gaan mensen overlijden en krijg je mogelijk weer een lockdown. Je moet het uitbreiden van de labcapaciteit tot topprioriteit maken. Maar ik merk te weinig dat dit gebeurt."
Het ministerie van Volksgezondheid wil nu als tussenoplossing de testcapaciteit verschuiven naar de regio’s met de hoogste infectiedruk. Amsterdam en Rotterdam bijvoorbeeld. Dat zou inhouden dat labs worden gesommeerd een deel van hun voorraad af te staan. Dat brengt dan vervolgens weer andere problemen met zich mee, blijkt uit berichtgeving van RTV Noord vrijdag. In Groningen waar de infectiedruk niet bepaald tot de hoogste behoort, zijn de grenzen van de labcapaciteit ook al bijna bereikt. In theorie kunnen labs daar gevraagd worden materiaal af te staan terwijl ook daar gevreesd wordt dat in het najaar het aantal mensen met symptomen sterk zal toenemen.
Directeur Anne-Marie van Elsacker van medisch laboratorium Certe, dat coronatests uitvoert voor alle Groningse ziekenhuizen, behalve het UMCG: ‘Ik ben bezorgd omdat wij nu al op ons maximum zitten van wat we aankunnen: zo’n 400 testen per dag. We kunnen onze capaciteit nog wel iets uitbreiden, maar het houdt een keer op.’

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (67)

RaymondenJoop
RaymondenJoop29 aug. 2020 - 7:17

Als de Corona crisis iets duidelijk maakt, is dat NL helemaal niet zo georganiseerd is als dat we denken. Als we 7 mnd na de eerste tekenen nog steeds de boel niet op orde hebben, wordt het tijd om mensen op kunde te selecteren en niet op basis van postuur, uitstraling of een vlotte babbel

2 Reacties
Middenman
Middenman29 aug. 2020 - 11:11

Nederland is juist overgeorganiseerd en bureaucratisch. Kijk eens hoe de GGDs zijn georganiseerd; allemaal koninkrijkjes met eigen websites, eigen huisstijlen, eigen werkmethodes en eigen organisaties. Processen en procedures zijn geen middel meer maar doel. De ziekenhuizen hebben laten zien dat je in een crisis anders moet werken en dat je dan veel kunt bereiken. De GGDs hebben blijkbaar dat vermogen niet. Het feit dat minister de Jonge nu een deal heeft gesloten met een goed commercieel laboratorium dat naast Duitsland binnenkort ook een vestiging heeft in Nederland is een goede stap.

Welp2
Welp229 aug. 2020 - 16:51

@Middenman Bedenk wel dat de GGD's een heel variabele workload hebben, met toch wel beperktere middelen/mankracht. Wanneer ze mensen aannemen, opleiden en vervolgens geen werk voor hun hebben, worden ze aangekeken op de inefficientie (of moeten ze dat zelf bekostigen). Dit terwijl bij een (lokale) uitbraak ze plotseling in een 1-2 weken tijd bijna moeten verdubbelen. Ook kunnen ze moeilijk werk overhevelen naar andere GGDs. Als ze tegen mensen zouden zeggen dat ze zich maar een provincie verderop moeten laten testen, wordt dat niet in dank afgenomen. Ik zeg niet dat er geen ruimte voor verbetering is, maar ik denk dat je niet zo maar de schuld op de GGDs kunt afschuiven. Opvallend is dat je de ziekenhuizen als voorbeeld geeft van "anders werken". Mijn ervaring is dat ziekenhuizen een redelijke goede communicatie hebben met de instanties die aangesloten zijn op hun (computer)systeem. Maar de communicatie met partijen daarbuiten, inclusief andere ziekenhuizen, is belabberd te noemen. Heel veel communicatie gaat nog via het centrale faxnummer van het ziekenhuis, waarbij je maar moet hopen dat het aankomt bij de specifieke arts waar het naar toe moet. Een van de redenen dat de ziekenhuizen geen gebruik maken van de commerciele testlabs, is dat deze dikwijls niet in hun systeem zitten, waarbij (communicatie)fouten op de loer liggen.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty29 aug. 2020 - 6:20

Nu is is het toch teveel u vraagt wij draaien. Zou het niet veel wijzer zijn om meer dan u het geval is vooral in te zetten op goede voorlichting in welke gevallen een PCR-test zinvol is. Veel landgenoten zonder klachten laten zich onnodig testen, ook hoor ik in mijn omgeving dat mensen zich hebben laten testen om te weten of zij de afgelopen maanden besmet zijn geweest met het virus. Die hebben er dus niets van gesnopen.

Break on through
Break on through29 aug. 2020 - 2:36

Wellicht kunnen universiteiten iets doen nietwaar?

GoudenBergen
GoudenBergen28 aug. 2020 - 23:24

Het corona dashboard laat het volgende beeld zien: - R-factor: 1,01 - Aantal ziekenhuisopnames: 11,7 / dag - Aantal IC-opnames: 1,7 / dag Het lijkt allemaal nogal mee te vallen, geen reden tot paniek en ook geen noodzaak voor een nieuwe lockdown. De situatie in Rotterdam met wel goed gemonitord worden https://coronadashboard.rijksoverheid.nl/

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe29 aug. 2020 - 20:01

De Zweedse Rt is onder de 1.

OlavM
OlavM28 aug. 2020 - 18:40

In het NOS-journaal (TV NPO1) was te zien dat diverse Nederlandse laboratoria juist heel vele ruimte beschikbaar hebben voor duizenden tests op Corona. Desondanks is minister De Jonge overgegaan op het inschakelen van Duitse laboratoria. Er gaat dus iets gruwelijk mis met de logistiek van het minsterie van VWS.

3 Reacties
OlavM
OlavM28 aug. 2020 - 19:49

Correctie: Het was op 1Vandaag.

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 aug. 2020 - 5:35

Inderdaad, machines bijvoorbeeld die niets staan te doen! Terwijl .... zegt dat we nu eenmaal machines tekort hebben en er moeilijk aan te komen is. Ik denk dat ze gewoon 'bevriende' ondernemers hebben waar ze de zaken willen bestellen. Het kabinet noemt dat dan 'betrouwbare' partijen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 aug. 2020 - 10:04

Tests uitvoeren is 1 ding, maar niet iedereen is geschikt om de testresultaten te interpreteren volgens Hoogleraar microbiologie Christina Vandenbroucke op Radio1. Daarom zijn niet-medische labs vaak niet geschikt om te helpen.

JoostdeV
JoostdeV28 aug. 2020 - 12:13

De overheid gaat hopelijk innoveren. Net als bij de vaccins zijn er ook veel betere testmethoden in ontwikkeling. Er is net een publicatie van een testmethode uitgekomen van een CRISPR test die in 40 minuten uitsluitsel geeft en In grote aantallen geproduceerd rond de 70 cent per test kost. https://journals.plos.org/plospathogens/article?id=10.1371/journal.ppat.1008705

2 Reacties
Frans Kwakman
Frans Kwakman28 aug. 2020 - 18:25

Jioost, mijn insteek. Ik had daar ook iets over gezien. Voor testen op zo'n grote schaal lijkt mij dat het eenvoudiger moet.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden28 aug. 2020 - 23:11

Toch mooi dat het duo Rutte-de Jonge dat in maart/april dat al wist en besloot daar rustig op te wachten.

GHS
GHS28 aug. 2020 - 11:52

In het begin werd iedereen, die da wilde, getest. Waarom, vroeg men. Omdat ik graag il weten of ik n iet besmet ben. Wat een onzin. Na de test kun je binnen 5 minuten wel besmet zijn. Daar zijn dus een heleboel testen aan besteed. Weggegooid geld en materiaal en arbeid. Nu is het: laat u testen als u verschijnselen heeft van verkoudheid. Dat is een beter advies. Maar ja, wel wat laat. Ach over 2 jaar, dan komt er een "rapport" over hetgeen gebeurd is. Maar dan is deze regering al.........

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland28 aug. 2020 - 18:02

Ik heb me laten testen omdat ik verkouden was en dergelijke er werden mij vragen gesteld die duidelijk bedoeld waren om te kijken of ik wel de klachten had die op corona kunnen duiden. Ik herinner me ook niet dat het ooit gezegd is dat iedereen zich zonder klachten kon laten testen.

Middenman
Middenman28 aug. 2020 - 11:31

Wat een zurigheid weer in de reacties. Er is wereldwijd een tekort aan testmateriaal. In alle ons omringende landen hebben ze hetzelfde probleem. Dat de VS de oorzaak is staat even in een zinnetje zonder bronvermelding. Natuurlijk kopen die groot in, ze zijn ook groot. De toetsenbordbestuurders hadden het natuurlijk zelf beter gedaan.

4 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland28 aug. 2020 - 18:03

Meeste toetsenbordbestuurders hadden de zorg van zijn levensdagen niet zo afgebouwd als Rutte en zijn voorgangers . Zelfs u niet want u bent tenslotte niet gek en begrijpt ook wel dat bepaalde zaken van levensbelang zijn.

Bert de Vries
Bert de Vries28 aug. 2020 - 18:28

'In alle ons omringende landen hebben ze hetzelfde (tekorten) probleem.' Dat argument wordt graag aangevoerd, maar staat haaks op de bereidheid van Duitsland om testen voor Nederland uit te voeren. Het blijkt ook een ondubbelzinnige leugen te zijn gezien de botte weigering van de GGDs en de overheid om niet-medische laboratoria in te schakelen.

RaymondenJoop
RaymondenJoop29 aug. 2020 - 7:19

Na 7 maanden is een dergelijk argument voor een land als NL ridicuul te noemen

Middenman
Middenman29 aug. 2020 - 11:05

@Bert de Vries - Minister de Jonge heeft een contract gesloten met een Duits commercieel laboratorium (Eurofins) dat al bezig is om een lab in Nederland op te zetten. Het is dus niet de bereidheid van 'Duitsland' maar de daadkracht van een commercieel bedrijf. Dat zegt vooral iets over de bureaucratie en eigenwijsheid van de GGD. Maar het zegt ook iets over uw mening en die van veel anderen hier over de privatisering van de zorg. Blijkbaar heeft dat toch ook zo z'n voordelen.

Leontrotsky
Leontrotsky28 aug. 2020 - 11:30

Iedereen zat mij vanwege mijn reactie bij een vorig artikel te bashen. In deze reactie voorspelde ik met 100% zekerheid dat we (waarschijnlijk al) in oktober weer in een totale lockdown zouden zitten. Ik denk dat na het lezen van dit artikel niemand mij meer zal bashen vanwege deze voorspelling.

3 Reacties
Fedor Boersma
Fedor Boersma28 aug. 2020 - 12:05

Jij bent wel een genie zeg, dat je dat zo zeker weet allemaal ... Kun jij niet in de regering, of werk je al als (top)ambtenaar ?

prgrssf
prgrssf28 aug. 2020 - 14:26

Als iedereen zich een beetje aan de regels houdt, dan zal dat wel meevallen. Dus anderhalve meter houden, en in situaties waar dat niet kan mondkapje op. En sowieso hygiëne in acht nemen. En als je ziek bent, thuis blijven. Daardoor zal de standaardgriepgolf ook mee gereduceerd worden.

Grozny
Grozny28 aug. 2020 - 15:02

Ik moet toegeven. Je bent 100% de beste trol op dit forum.

Bert de Vries
Bert de Vries28 aug. 2020 - 11:19

In de VS heeft de FDA goedkeuring gegeven voor de productie van een apparaatje voor een covidtest. Een druk op een knopje is voldoende voor een testuitslag met een betrouwbaarheid van 97%. De test kan door iedereen worden afgenomen en komt voor iedereen te koop voor $5,00. Tegen het eind van dit jaar zijn er honderd miljoen tests beschikbaar. Het is heel goed mogelijk dat het Nederlands OMT-, GGD-, RIVM- en politiek management gebruik van de instrument afwijst en de uitslag ervan niet serieus wil nemen. Omdat het niet past binnen de kaders van het afgesproken beleid. Managementwaanzin. Liever honderden, of desnoods een paar duizend, doden dan het kader aanpassen. Zoals het geval is geweest tijdens en na de eerste golf. (Als Nederland procentueel evenveel Covid-sterfgevallen had gekend als Duitsland, dan hadden we niet 6.000 maar 2.000 doden gehad. Maar goed, een kniesoor die daar op let.)

3 Reacties
Leontrotsky
Leontrotsky28 aug. 2020 - 13:16

in werkelijkheid zijn er veel meer dan 6000 mensen in Nederland aan corona overleden, het werkelijke getal is waarschijnlijk 15 of zelfs 20x hoger dan de media ons voorhoudt.

Bert de Vries
Bert de Vries28 aug. 2020 - 15:36

LeonTrotsky, 20 keer hoger, dus 120.000, lijkt me wel heel hoog.

Welp2
Welp228 aug. 2020 - 16:30

@Leontrotsky Algemeen wordt uitgegaan van ongeveer een factor 2. Deze getallen zijn redelijk goed te herleiden/beargumenteren, zie hieronder. Voor een (veel) hogere factor die jij suggereert kom ik geen enkele basis tegen. Van ongeveer week 10 t/m 20 hebben we in Nederland oversterfte gehad (1). Rond die tijd hadden we in Nederland zo'n 5.6k geregistreerde overledenen aan Corona (2). In totaal waren er volgens het CBS (3) in week 10t/m20 zo'n 41.8k doden mensen overleden. In de 3 jaren daarvoor waren in die periode gemiddeld 32.3k mensen overleden. Dit levert een verschil (oversterfte) van ongeveer 9.5k. Als je verder nog meerekent dat er dit jaar geen reguliere griepgolf is geweest, kom je uit richting 10-11k, wat ongeveer het dubbele is van het aantal geregistreerde aantal corona-overledenen. (1) https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps (2) https://www.worldometers.info/coronavirus/country/netherlands/ (3) https://www.cbs.nl/nl-nl/maatwerk/2020/32/overledenen-provincie-en-gemeente-per-week-2020

adriek
adriek28 aug. 2020 - 10:42

Testen is minder belangrijk dan je aan de (simpele) regels houden. Als de kans op besmetting minimaal is, zijn toch vrijwel alle uitslagen negatief. We (Nederland) hadden de klus bijna geklaard, toen zei Rutte: de teugels mogen wat losser, toen dacht Nederland: we gaan weer los. Blijkbaar begrijpen zelfs intelligente (of wat daar voor door moet gaan) Nederlanders het niet. De Koning, Minister Grapperhaus, superbrein Thierry: allemaal laten ze publiekelijk zien dat ze het simpelweg niet begrijpen. Bereid U voor op de tweede en derde golf. We hebben niets geleerd van de Spaanse griep.

1 Reactie
Middenman
Middenman28 aug. 2020 - 12:42

Precies Eirda. Als je vlak voor of vlak na een test besmet raakt denk je dat je veilig bent met een negatieve uitslag. Ik ken mensen die na een test nog weken lang roepen: 'ik heb geen Corona'. De domheid ten top.

Paul250371
Paul25037128 aug. 2020 - 10:24

Wat een ideologisch, treurig faillissement van deze nitwitten. Ga lekker met zomerreces. We liegen de boel wel weer bij elkaar als de gebreken zichtbaar worden.

GoudenBergen
GoudenBergen28 aug. 2020 - 10:23

"De reden: de VS koopt zo groot in dat de rest van de wereld met lege handen staat." De Amerikanen zorgen in ieder geval goed voor hun eigen mensen. Dat is natuurlijk ook de eerste verantwoording van een regering.

2 Reacties
adriek
adriek28 aug. 2020 - 10:44

Heb je de cijfers in de VS gezien? In absolute en relatieve aantallen is het onder Trump en zooitje. Trump denkt dat je met geld alles oplost en weigert te erkennen dat dat niet altijd zo is. Zelfs in zijn witte huis zijn diverse coronagevallen geconstateerd, hoe goed zorg je dan voor je mensen?

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden28 aug. 2020 - 23:26

GoudenBergen: "De Amerikanen zorgen in ieder geval goed voor hun eigen mensen." Daarom zijn ze net zo afhankelijk van China als Nederland.

Welp2
Welp228 aug. 2020 - 9:52

Tja, had Nederland maar meer moeten hamsteren. Dat schijnt tegenwoordig sociaal verantwoordelijk te zijn en een teken van vooruitzien.[/sarcasme] Gezien de tekorten wereldwijd van de reagentia/materialen voor de tests, werpt dit wel een ander licht op staten die een, vaak bejubeld, grootschalig testprogramma hebben opgezet waar een groot deel van de bevolking getest werd (inclusief asymptomatische mensen).

Bert de Vries
Bert de Vries28 aug. 2020 - 9:24

Een verbijsterend citaat uit Trouw van vandaag over de aanpak van het tekort aan restcapaciteit. "Anton Buiting, voorzitter van Vereniging voor Medisch Microbiologische Laboratoria (VMML), met ruim dertig leden, erkent dat ook niet-medische laboratoria in staat zijn om de tests uit te voeren. “Maar wij zijn als medische microbiologen ook in goed contact met de GGD en de instellingen in onze regio. Wij kunnen met hen meedenken. We hebben een systeem dat goed werkt. Waarom zou je dat veranderen?”. " Gruwelijk. Totaal ontspoord management waarbij triviale organisatiekenmerken boven mensenlevens gaan.

Louis6
Louis628 aug. 2020 - 9:16

Deze test is sowieso onuitvoerbaar want er wordt niet op COVID-19 getest maar op verkoudheid in het algemeen. De piek die we in oktober/november gaan zien is ook de gewone verkoudheidspiek.

4 Reacties
JoostdeV
JoostdeV28 aug. 2020 - 9:56

Heb je hier bewijs van? Ik vrees dat je slachtoffer bent van het nuttigen van een overdosis fake news.

adriek
adriek28 aug. 2020 - 10:45

Dringend advies aan @Louis: minder Facebook en meer serieuze bronnen raadplegen.

Louis6
Louis628 aug. 2020 - 14:22

@joostdeV en Eirda: Dat is helemaal geen fake news. Die ‘neus-test’ kan alleen maar testen op de aanwezigheid van coronavirussen in het algemeen (verkoudheidsvirussen), maar geen onderscheid maken tussen COVID-19 en een ander coronavirus. Als je dit wil doen zijn er DNA-testen nodig, maar dat is veel te duur om zo grootschalig aan te pakken. Aan iedere viroloog, wetenschapper of arts kun je dit trouwens navragen.

Welp2
Welp228 aug. 2020 - 17:42

@Louis RIVM : "De PCR-test, die specifiek het nieuwe coronavirus (SARS severe acute respiratory syndrome -CoV coronavirus -2) aantoont, is de meestgebruikte test" De PCR-test is toch wel specifiek voor SARS-CoV-2 volgens het RIVM (1). De suggestie dat de test op alle coronavirii positief uitslaat, schijnt zijn oorsprong te hebben uit een aflevering van Cafe Weltschmerz, waarbij een draai gegeven wordt aan de woorden van Gommers in een email-uitwisseling (2). De crux was dat de test ook positief aanslaat op dode (inactieve SARS-CoV-2) virusdeeltjes. Niet zo zeer dat het aanslaat op alle coronavirii. Verder nog een andere link in het Engels hierover (3). (1) https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/testen (2) https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5178062/coronaupdate-coronavraag-coronavirus-covid-19-testen-pcr-test-rivm (3) https://sciencefeedback.co/claimreview/pcr-tests-for-covid-19-are-specific-for-the-novel-coronavirus-sars-cov-2-and-do-not-detect-other-coronaviruses-contrary-to-claims-in-viral-article-and-video/

webmaatje
webmaatje28 aug. 2020 - 9:05

In Duitsland speelt hetzelfde. Vanaf 15 september moeten daarom alle reizigers uit risicogebeiden verplicht in quarantaine en mogen zich pas vanaf dag 5 laten testen. Ook zullen ze die test zelf moeten betalen. Wie dan door quarantaine loonuital heeft, kan op geen enkele steun rekenen. Eigen schuld, dikke bult: risicogebieden moet je mijden. Op 1 oktober is de periode van gratis tests voorbij en mensen uit niet-risicogebieden worden dan helemaal niet meer getest. In Duitsland wordt nu ook overwogen om zorgpersoneel en onderwijs voorrang bij tests te geven. De hele wereld wil die tests, zeker nu corona nog lang biet voorbij is.

1 Reactie
Fedor Boersma
Fedor Boersma28 aug. 2020 - 11:53

Is Merkel dan ook een nitwit ?

Pensionada2
Pensionada228 aug. 2020 - 8:49

Op dit moment zijn ongeveer 2% van de testen positief. Je zou dus op een heel andere manier kunnen testen om deze 2% te vinden. Wanneer je bv 100 samples heb verdeel dan die samples in groepen van 25 en test deze 25 samples tegelijkertijd. De kans dat 2 van deze groepen allemaal negatief zijn is vrij groot. Dan kan je dus al 50 samples negatief verklaren. De samples waar wel een positief geval bij zit verdeel je bv weer in 3 groepen van 8, 8 en 9 samples en deze test je ook weer als groep. Alleen wanneer de groep relatief klein is en er nog een positief geval tussen zit test je elke sample individueel om het specifieke geval te detecteren. Voordeel: testen gaat veel sneller en veel minder test materiaal nodig.

3 Reacties
tempest
tempest28 aug. 2020 - 10:44

Worden dat soort bundeling technieken niet nu al gebruikt? Het gebeurde volgens mij wel vaker bij ziektes waar de test erg duur is en de kansen klein.

Pensionada2
Pensionada228 aug. 2020 - 12:33

Volgens artikel in krant niet. Laboratorium Microvida in Roosendaal denkt eraan om met ingang van Oktober 5 monsters te gaan poolen en die te gaan testen met een testrit. Men kan dan ongeveer 3 keer zoveel testen uitvoeren. Dit is natuurlijk rijkelijk laat. In het bedrijfsleven doet men dit al veel langer in kwaliteitscontroles laboratoria.

Welp2
Welp228 aug. 2020 - 14:54

@tempest Momenteel wordt er naar gekeken, maar nog niet toegepast voor COVID-19 in Nederland (1). Het principe werkt in theorie, maar in praktijk wordt vaak eerst gekeken worden of die manier van 'pooling' wel betrouwbaar is. Een van de zorgen is dat door het samenvoegen van de samples, je de concentratie van eventuele aanwezige virus-resten verdunt, waardoor deze onder de drempelwaarde komt te liggen. De FDA heeft in de VS wel een (voorlopige) goedkeuring (emergency use authorization) gegeven voor een bepaalde test waarin batches van 4 samples worden 'gepooled' (2). Het suggereert wel dat grotere batches niet zomaar kunnen. (1) https://www.ad.nl/binnenland/nederland-moet-knokken-om-nieuw-tekort-aan-tests-te-voorkomen-druk-is-enorm~ae9ca32e/ (premium artikel) (2) https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/coronavirus-covid-19-update-fda-issues-first-emergency-authorization-sample-pooling-diagnostic

Rode druppel
Rode druppel28 aug. 2020 - 8:05

Als het niet zo ernstig was zou je toch spontaan in de lach schieten. Zoveel onvermogen, zelden gezien. Daar zijn twee leiders van politieke partijen aan het werk. Ze bewijzen hoe capabel ze zijn.

1 Reactie
Markzelluf
Markzelluf28 aug. 2020 - 8:20

‘Zoveel onvermogen, zelden gezien’. Tja, in jouw leven heb je natuurlijk al vaker een wereldwijde pandemie van deze omvang meegemaakt en toen ging het heel anders. Man, man, man. Maar goed, de oplossing zie je ook staan: het voorbeeld van de VS volgen en alles opkopen, zoals Trump besloot. Jouw stemadvies lijkt me duidelijk.

Mostafa
Mostafa28 aug. 2020 - 8:01

Te kort aan test ? dan maar minimaal Röntgenfoto van de longen. Op röntgenfoto's kun je ook duidelijk zien welke schade het coronavirus kan aanrichten bij besmette mensen, zeggen radiologen. Je moet niet blijven wachten op dingen die komen of niet komen tijdens nood.

6 Reacties
Pensionada2
Pensionada228 aug. 2020 - 8:51

Wanneer je op de röntgenfoto schade kan zien dan is virus al veel langer aktief bij persoon en bij de meeste personen veroorzaakt virus milde klachten dus die haal je er op deze manier nooit uit.

Louis6
Louis628 aug. 2020 - 9:17

Daar zie je alleen maar mee bij wie de longen beschadigd zijn. Dat is iets volledig anders dan wie Corona heeft.

Mostafa
Mostafa28 aug. 2020 - 13:21

Beter iets dan niets, zei mijn door corona angstige neus tegen mijn verdwaálde hoofd !! Fijne avond en blijf gezond , beste Joopers.

Fredje3
Fredje329 aug. 2020 - 4:54

@Mostafa, mijn Astma longen zijn toch wel van mening dat dit testen op longen misschien niet helemaal een goede uitsluiting geven eerlijk gezegd, net als de longen van bijna een half miljoen andere COPD en 640.000 astma patienten.

Mostafa
Mostafa29 aug. 2020 - 10:50

Fredje, Ik vind het heel erg vervelend en moeilijk en heb zeer begrip voor de situatie ik hoor ook bij de risicogroep en ik ben nu ook heel voorzichtig, ik probeer te genieten van mijn dag en geef het niet op tegen Corona, ik versla Corona elk met een lach, optimisme en humeur...Corona wordt nooit de baas van mij, ik ben de baas van me zelf en als ik toch die kreeg dan ben ik de lul en ik accepteer het verlies , maar dan heb ik al genoten van de vorige dagen. Ik geef het nu niet op en ik durf het gevecht tegen Corona met mijn zwakke weerstand en gezondheid...ik hou afstand dat wel en ik vind de Corona regels ook leuk om te doen want ik heb nooit zulke mooie schone handen gekregen....hhhh....handwassen handwassen en nog eens handwassen.... Tips: vroeger leggen mensen in Marokko elk nacht een gesneden rode ui naast mensen die Atsma en ademhaling problemen hadden en het werkte heel goed ook is mijn ervaring ook. Over een paar jaar elk nacht een geschieden ui naast je bed misschien geen medicijnen meer voor nodig....probeer het maar en kijk hoe je de volgende dag voelt....laat staan een paar maanden.

Mostafa
Mostafa29 aug. 2020 - 11:57

Fredje, Ik bedoelde : ik versla Corona elk dag met een lach....het rijmt ook toevallig...hhh

Mark Huysman
Mark Huysman28 aug. 2020 - 7:38

De spreuk ‘regeren is vooruitzien’ is niet bepaald van toepassing op Rutte. Ik had al weinig vertrouwen in deze regering maar dat ze bij een crisis constant zo ontzettend achter de feiten zouden aanlopen had ik niet voorzien.

5 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin28 aug. 2020 - 8:23

Mate Huysman Dat was het eerste wat ik dacht! Je weet waar je naartoe wil, je kent de problemen van niet anticiperen maar reageren die je al gehad hebt en toch ga je door op deze, ik mag wel zeggen, kneuterige manier? En dat moet dan rechtgepraat worden bij opt1? Anticiperen, coördineren en communiceren, het is niet aan VWS en/of het kabinet besteed. Wat de afhankelijken betreft : Waar is het gezond verstand en het zelfvermogen tot denken en handelen? Als het niet van het virus is dan word je hier wel ziek van. Ongelooflijk wat een amateurisme van alle kanten. En dan die volgzaamheid, weer het genoegen nemen met een onvoldoende antwoord? Onbegrijpelijk! Is het gemakzucht?

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 aug. 2020 - 8:25

Mark Huysman

Thuiszitter
Thuiszitter28 aug. 2020 - 10:35

Minoes - is het gemakzucht ? Ik zit toch meer aan onkunde te denken .

Mark Huysman
Mark Huysman28 aug. 2020 - 12:48

Gemakzucht of onkunde? Misschien beide? Daarnaast is denk ik het korte-termijn denken zo diep in de neoliberale geesten ingezakt dat zelfs bij zo’n enorme crisis als de huidige het praktisch onmogelijk is om nog een omschakeling te maken. Rutte en co. kunnen zich niks voorstellen bij een overheid die robuust en zelfverzekerd optreedt en die alles doet wat noodzakelijk is om een gezondheidsramp te voorkomen. Er bestaat in die kringen een soort magisch geloof in het oplossend vermogen van de markt. De overheid hoeft alleen maar een beetje bij te sturen en het komt allemaal goed.

OlavM
OlavM28 aug. 2020 - 18:43

Minoes&tuin: "Mate" is ook wel grappig.

Libertain
Libertain28 aug. 2020 - 7:25

Dit leest als een verhaal voor totale onbekwaamheid van de verantwoordelijke in de gezondheidszorg in het aangezicht van de wereldbrede pandemie. ("30.000 tests per dag. Dat was de test-doelstelling die in juni is bepaald. Dat aantal werd deze week voor het eerst gehaald. ") Zitten we thans in de laatste week van augustus! Durft nog steeds iemand te beweren dat we een uitstekende (neoliberaal) gezondheidszorg zou hebben, behalve degene die daardoor hun zaken met geld blijven volstuwen?

3 Reacties
tinekea2
tinekea228 aug. 2020 - 8:40

Ja, ik. En er zijn genoeg onderzoeken die aantonen dat we in Nederland op zijn minst een van de betere gezondheidszorgen hebben.....

tinekea2
tinekea228 aug. 2020 - 8:41

https://www.skipr.nl/nieuws/nederlandse-gezondheidszorg-raakt-nummer-1-positie-in-europa-kwijt/

GoudenBergen
GoudenBergen28 aug. 2020 - 10:16

@tinekea Door de ongezonde leefwijze van enkele decennia geleden (roken, zonnebaden) zit Nederland in de top drie van EU-landen met de meeste kankergevallen. Alleen Denemarken en Ierland doen het nog slechter. Maar vanwege de goede behandelingsmogelijkheden zitten we qua overlevingskansen dichter bij het Europese gemiddelde: „Dat kan te maken hebben met betere zorg van de kankerpatiënten in Nederland.” Preventie werkt wel: "Goed nieuws is volgens hem dat het aantal gevallen van huidkanker onder jongere generaties de laatste jaren stabiliseert of zelfs afneemt. „Wat dat betreft is de goede weg ingezet.” Maar de resultaten daarvan zie je pas over 30 jaar. Veel Zuid-Europese landen doen het trouwens erg goed, dat zal waarschijnlijk met hun dieet te maken hebben. https://www.nrc.nl/nieuws/2020/08/28/kanker-komt-vaker-voor-in-nederland-dan-in-meeste-andere-eu-landen-a4010087