Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Corona zorgt voor grootste Russische bevolkingsafname in vredestijd

  •  
13-10-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
561 keer bekeken
  •  
RUSSIA - HEALTH - VIRUS

© Medical staff members carry a person on a stretcher at the Covid-19 infected patients section at the Kommunarka Hospital outside Moscow on 5 October 2021. October 5 recorded its highest daily

In Rusland is de natuurlijke bevolkingsgroei met 997.000 mensen afgenomen tussen oktober 2020 en september van dit jaar. De voornaamste oorzaak daarvan is het schrikbarend hoge aantal Russische coronadoden. Niet eerder daalde de bevolkingsgroei in vredestijd zo hard.
De natuurlijke bevolkingsgroei wordt bepaald door het sterftecijfers minus het geboortecijfer te berekenen. Migratie wordt niet meegenomen in deze cijfers. Het geboortecijfer is in Rusland nagenoeg gelijk gebleven, wat betekent dat de oorzaak moet worden gezocht in het sterftecijfer. Erg hard zoeken is dat niet: sinds de start van de coronapandemie begin 2020 kent Rusland een officiële oversterfte van ruim 660.000 mensen, elf keer het aantal van een jaar eerder toen het coronavirus nog nergens te bekennen was.
Rusland kampt momenteel met een dodelijke vierde coronagolf. Woensdag werd bijna een recordaantal nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, namelijk 27.414. Alleen eind december werden er dagelijks net iets meer nieuwe besmettingen gemeld. Hoewel coronavaccins in Rusland vrij verkrijgbaar zijn, vertrouwt een groot deel van de bevolking de prikken van Russische makelij niet. Slechts een derde van de Russen is volledig gevaccineerd.
Inmiddels heeft Rusland minder inwoners dan toen de president Vladimir Poetin in 2000 aan de macht kwam. Poetin zei in 2019 nog in zijn jaarlijkse toespraak te vrezen voor een ontvolkt Rusland en dat hij er alles aan zou doen om de bevolkingsgroei te laten stijgen. De Russische president gebruikt de afname mede als excuus voor de strikte anti-homowetgeving in het land. De LHBTQI-gemeenschap is volgens Poetin een gevaar voor “traditionele familiewaarden”.

Meer over:

rusland, nieuws, covid-19
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (6)

henk-alexander
henk-alexander14 okt. 2021 - 10:32

De vaccinatiegraad is in Rusland zeer laag (ca. 20%) wat toe te schrijven is aan scepsis van de bevolking t.o.v. de eigen overheid, wat nog versterkt wordt door het afwijzen van het door Rusland ontwikkelde vaccin (Sputnik V) door WHO en EMA. Merkwaardig daar tot nu toe meer dan vijftig landen al op eigen gezag het Russische vaccin hebben goedgekeurd en gebruiken. Als de WHO en m.n. het Europees Geneesmiddelen Agentschap dit vaccin eenmaal hebben goedgekeurd, zullen Russen sneller geneigd zijn om zich te laten vaccineren. Nu vallen als gevolg van geopolitieke spelletjes onnodig veel coronadoden.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij13 okt. 2021 - 23:11

[ ... is de natuurlijke bevolkingsgroei met 997.000 mensen afgenomen ... ] Population betekent bevolking, niet bevolkingsgroei. "The natural population, a number calculated from registered deaths and births, excluding the impact of migration, declined by 997,000 ".

3 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens14 okt. 2021 - 8:18

@Frans De bevolking kan groeien, terwijl de bevolkingsgroei afneemt. Volgens mij hebben we het hier over een afname van de groei. In het Engels hadden ze dus beter de term 'population growth' kunnen gebruiken.

Joop16
Joop1614 okt. 2021 - 9:03

Denk dat je gelijk hebt. In het engelstalige artikel staat dat de bevolking met bijna een miljoen mensen is afgenomen, zonder migratie mee te nemen.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij14 okt. 2021 - 16:17

[ Volgens mij hebben we het hier over een afname van de groei. ] Er was nauwelijks groei sinds 1990, eerst zelfs een daling. [ In het Engels hadden ze dus beter de term ‘population growth’ kunnen gebruiken. ] Je hebt het wel over The Guardian, hè? https://www.worldometers.info/world-population/russia-population/

Winterdepressie
Winterdepressie13 okt. 2021 - 17:07

Rusland kent het concept "vredestijd"? Lijkt me stug.