Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Corona veel stiekemer en dodelijker dan gedacht

  •  
08-10-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
78 keer bekeken
  •  
mondkapje

© cc-foto: NickyPe

Corona-ontkenners willen Covid-19 nog wel eens met een griepje vergelijken: de nieuwe ziekte zou ongeveer net zo gevaarlijk zijn. Uit cijfers van het Britse Office for National Statistics blijkt echter dat Covid-19 veel dodelijker is. Terwijl er tussen januari en augustus 394 Britten overleden aan influenza, gingen er maar liefst 48.168 Britten dood door Covid-19.
De ziekte die wordt veroorzaakt door sars-cov-2 was daarmee goed voor 12,4 procent van alle overlijdens in de eerste acht maanden van dit jaar. In die periode overleden ruim 13.000 Britten door een longontsteking, schrijft The Independent. Dat betekent dat Covid-19 verantwoordelijk is voor drie keer zoveel overlijdens als alle griepgevallen en longontstekingen samen.
Ondertussen blijkt uit ander onderzoek waarbij tienduizenden willekeurige Britten werden getest op het virus, dat ruim vier op de vijf mensen die positief testten, geen van de bekende coronasymptomen vertoonden. Ze hoestten niet, ze hadden geen koorts en er was ook geen sprake van reuk- of smaakverlies.
Zo’n asymptomatisch verloop van de ziekte maakt het ingewikkeld om besmette personen op te sporen en het virus onder controle te houden. De onderzoekers pleiten er daarom voor om veel vaker testen uit te voeren op plaatsen waar mensen een grote kans lopen op een besmetting, zoals in de vleesverwerkende industrie.
cc-foto: NickyPe
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (80)

Abdu
Abdu9 okt. 2020 - 13:03

Het lijkt erop dat Corona-pandemie meer dan een gezondheidskwestie, namelijk een politieke issue geworden is. Daarom het vereist ook als eerste politieke keuzes van politici maar vooral van de regering. Elke dode meer of minder door Corona is nu het gevolg van politieke besluit van het bestuur en niet van de pandemie zelf. Dit zal ook zo de geschiedenis boeken ingaan. Wat de ontkenners van corona zelf betreft of hen die hun politieke gewin eraan hangen is te vergelijken met nazisme in de jaren dertig. De vraag is dan of de democratische werking op moment van belang is of de toekomst van democratie zelf? Is het voorkomen van meer doden belangrijk of straks de enorme wonden van de burgers moeten helen?

Verver
Verver9 okt. 2020 - 9:37

'The 2018 alcohol-specific death rate in the UK was 11.9 deaths per 100,000' aldus het britse CBS. En ook weer een doodsoorzaak van covid (indirecte alcoholdoden?) omdat dronken mensen de nieging hebben tot minder afstand houden en met consumptie lallen. Daarnaast nog de indirecte doden, geweld en andere ellende door alcohol. Alcoholconsumptie gaat omhoog tijdens covid beperkingen en toch.... Een wijntje blijft populair, in de reclame is alcohol nog steeds 'leuk'. Vreemde samenleving...

Verver
Verver9 okt. 2020 - 9:28

Ongetwijfeld is covid dodelijker dan een griepje, maar elke vergelijking die gemaakt wordt, is alleen om het eigen gelijk proberen aan te tonen. Beetje een kip-ei kwestie. Als de ambulance met de covid patiënt verongelukt en de patiënt overlijdt, zetten we hem in de statistiek onder 'verkeersslachtoffer' of 'covid' slachtoffer? Als er veel mensen overlijden aan covid, waarvan de symptomen vergelijkbaar zijn met griep, zou het best zo kunnen zijn, dat ze ook de griep onder hun leden hebben, maar dat het niet wordt opgemerkt door de covid die overheerst.

OlavM
OlavM9 okt. 2020 - 8:40

Al dat gedoe met cijfervergelijkingen lijkt me nogal nutteloos. Vast staat immers, dat: -het covid-19-virus ernstige complicaties blijkt te kunnen hebben, tot en met de dood en ernstige blijvende lichamelijke schade; -dat dit virus bijzonder gemakkelijk overdraagbaar is; -dat het virus net zoals andere muteert, en mede daardoor geen enkele bevolkingsgroep -inclusief dus jongeren- bij voorbaat is uit te sluiten wat betreft besmetting en mogelijke ernstige gevolgen daarvan; -dat door deze omstandigheden het economische en sociale leven ernstig te lijden heeft; -dat het virus dus heel serieus moet worden genomen en alle mogelijke middelen te baat moeten worden genomen die een bijdrage kunnen leveren aan de strijd ertegen -hoe relatief gering ogenschijnlijk ook-; -dat we vooralsnog niet kunnen rekenen op een vaccin dat effectief en veilig is, en bovendien toegankelijk voor eenieder; -dat dus een collectieve, serieuze inspanning vereist is van alle burgers om zich te houden aan relevante maatregelen ten bate van het algemeen welzijn.

2 Reacties
dezeeuwgerard
dezeeuwgerard9 okt. 2020 - 11:40

Olav : Bronnen van deze beweringen? Alle coronavirus besmettingen (alle griepsoorten inclusief covid 19) laten schade achter in het lichaam. Dat is op zich niet erg want daar kan je prima mee leven tenzij er soms andere aandoeningen zijn. Iedereen gaat ergens dood aan.

LaBou
LaBou 9 okt. 2020 - 16:07

Griep wordt veroorzaakt door virussen uit de influenza-groep. Corona-virussen zijn een andere groep. Covid-19 is dus géén, herhaal géén griep ook al lijkt het er nog zoveel op voor een ware gelovige.

Max6
Max69 okt. 2020 - 7:58

Ja... en nu. Corona is inderdaad veel dodelijker dan de griep. Da's balen! We zullen er als samenleving mee moeten leren omgaan dat we er een nieuw (dodelijk) risico/virus bijhebben. Dat er een vaccin komt is helemaal nog niet zeker, dus wat gaan we dan de komende jaren doen? Ik word een beetje moe van de discussie tussen de mensen die zeggen dat het wel meevalt en de mensen die het zien als het einde van de wereld. Ik verwacht van de regering oplossingen om zo normaal mogelijk door te kunnen leven met aanvaardbare risico's... en ben ook blij dat dit de insteek van de huidige regering lijkt te zijn... dus met bepaalde beperkingen doorleven en zorgen dat het zorgsysteem overeind blijft. En nee... dat gaat niet perfect... maar zoals altijd staan ook hier de beste stuurlui aan wal ;-)

tinekea2
tinekea29 okt. 2020 - 7:51

Neeeeee, niet weer een Corona onderwerp. Daar komen alle nep-virologen en nep-statistici weer.......

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij8 okt. 2020 - 22:10

[ Terwijl er tussen januari en augustus 394 Britten overleden aan influenza, gingen er maar liefst 48.168 Britten dood door Covid-19. ] Dat is een foute vergelijking. Stel dat de griep vandaag een nieuwe ziekte was, dan had de bevolking nul komma nul weerstand tegen de griep. Hoeveel mensen zouden er dan dit jaar aan de griep overlijden? Maar de bevolking heeft een zekere immuniteit (niet100%, en er zijn mutaties) tegen griep opgebouwd. Omgekeerd, als de hele bevolking een zekere immuniteit (niet100%, en er zijn mutaties) tegen Covid 19 had opgebouwd, hoeveel mensen zouden er dan dit jaar aan Covid 19 overlijden? Dat is de echte vergelijking die je moet maken.

1 Reactie
Frans Kwakman
Frans Kwakman9 okt. 2020 - 10:17

En frans, 2 jaar geleden was er een griepepidemie in ons land. Dit jaar tijdens de top van corona in maart-april stierven er 1000 mensen meer (totaal) dan 2 jaar geleden op de top van de griepepdidemie. Dit zijn weekcijfers, die ik nu niet meer een-twee-drie kan vinden want het CBS heeft de hoeveelheid getoonde cijfers beperkt. De laatste week in de CBS cijfers, ruim 100 meer overlijdens, maar gelukkig nog onder de 3000.

Louis6
Louis68 okt. 2020 - 20:52

Als er zo extreem weinig mensen gestorven zijn aan de griep dit jaar en zoveel aan corona dan is dat zeer opmerkelijk. Als 2020 is afgelopen kan pas een goede statistische analyse gemaakt worden. Het gaat dan om het algemene sterftecijfer te vergelijken met het algemene sterftecijfer Van voorgaande jaren. Als sterfte door allerlei oorzaken is afgenomen en die door corona met een vergelijkbaar aantal is toegenomen dan moet je je afvragen op welke manier geteld is. Corona kan dus ook stiekem veel minder dodelijk zijn dan gedacht.

LogicaalPersoon
LogicaalPersoon8 okt. 2020 - 20:47

Ach, de WHO zegt ook dat naar schatting 10% van de wereld al Corona heeft gehad. Dat afzettende tegen de sterfecijfers geeft een percentage van 0,13%. Wie moeten we nu geloven?

1 Reactie
ton14024
ton140249 okt. 2020 - 10:33

Zeker niet jouw 0,13%

TheBigLebowski
TheBigLebowski8 okt. 2020 - 19:25

Niet alleen dodelijker, maar zelfs bij milde klachten, kun je nog maanden last houden van bij-effecten. Het is net als met de Q-koorts.

1 Reactie
dezeeuwgerard
dezeeuwgerard9 okt. 2020 - 11:41

Lebowski: bronnen voor dit statement?

Frans Kwakman
Frans Kwakman8 okt. 2020 - 18:11

testen : " ze hoestten niet, ze hadden geen koorts en geen smaak- of reukverlies. " En de test was positief. Je hebt geen enkel probleem maar toch corona. Niet eens een goed verkoudheid of verhoging. Ik kan hier niks mee.

4 Reacties
badgast
badgast8 okt. 2020 - 18:26

Je zou eruit kunnen concluderen dat het zaak is om die anderhalve meter afstand te houden.

MG1968
MG19688 okt. 2020 - 18:43

@Frans Kwakman Je was positief getest. Maar je kon er niets meer want je had nergens last van. Een maand later had je je oude moeder besmet, waarvoor de ziekte dodelijk bleek. En je partner moet ook maar leren leven met die blijvende handicap, want wie het krijgt heeft ook grote kans er chronisch last van te krijgen. Nee.. je kon er niets mee. Houd je jezelf maar voor. Maar je weet ook wel dat dat wel verstandig was geweest.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden8 okt. 2020 - 19:11

Ik heb er al een paar keer op gewezen dat het hoogstwaarschijnlijk te maken heeft met de functie van de Thymus (zwezerik). February 27, 2014 - Deadly immune 'storm' caused by emergent flu infections - https://www.sciencedaily.com/releases/2014/02/140227142250.htm A cytokine storm is an overproduction of immune cells and their activating compounds (cytokines), which, in a flu infection, is often associated with a surge of activated immune cells into the lungs. The resulting lung inflammation and fluid buildup can lead to respiratory distress and can be contaminated by a secondary bacterial pneumonia -- often enhancing the mortality in patients. This little-understood phenomenon is thought to occur in at least several types of infections and autoimmune conditions, but it appears to be particularly relevant in outbreaks of new flu variants. Cytokine storm is now seen as a likely major cause of mortality in the 1918-20 "Spanish flu" -- which killed more than 50 million people worldwide -- and the H1N1 "swine flu" and H5N1 "bird flu" of recent years. Children with perplexing syndrome linked to covid-19 may be experiencing deadly ‘cytokine storm’ - https://www.washingtonpost.com/health/2020/05/28/children-with-perplexing-syndrome-linked-covid-19-may-be-experiencing-deadly-cytokine-storm/ In a disturbing parallel to H.I.V., the coronavirus can deplete important immune cells, studies found. - https://www.nytimes.com/2020/06/26/health/coronavirus-immune-system.html?action=click&module=Spotlight&pgtype=Homepage The Flu that killed 50 Million - http://www.documentarymania.com/playerf.php?title=The%20Flu%20That%20Killed%2050%20Million

Frans Kwakman
Frans Kwakman9 okt. 2020 - 11:33

badgast - uiteraard, ik volg de regels. mg1968 - nee ik ben niet getest, moeder is overleden, zwaar dement. ik voel mij gezond en gezien de overvolle teststraat ben ik nog niet aan de beurt. Maar dat schuldgevoel dat jij mij wil aanpraten zal ik niet oppakken. vrije geluiden - interessant. dank voor de info.

LBNB
LBNB8 okt. 2020 - 17:24

Ja corona veel dodelijker dan gedacht. In de winter van 2017 en 2018 gingen er 50100 mensen dood aan griep in de UK. Beetje makkelijk vergelijken met de extreem milde griep van dit jaar. Hier het artikel uit 2018: https://www.independent.co.uk/news/health/flu-vaccine-deaths-nhs-ineffective-crisis-bad-weather-illness-2017-a8660496.html?amp

22 Reacties
MG1968
MG19688 okt. 2020 - 18:47

Wat wil je zeggen LBNB? Gaat heen en vermenigvuldigt uw virus? Ook met griep blijf je thuis en zeg je tegen iedereen blijf uit mijn buurt. Er zijn hele volksstammen die zeggen, ach corona? ik ben zelfs positief getest, maar wat maakt het uit want ik voel me toch niet ziek... Zie de post hierboven van Frans Kwakman, gewoon als voorbeeld.

Mark Huysman
Mark Huysman8 okt. 2020 - 19:20

Een belangrijk verschil is natuurlijk dat er veel maatregelen genomen zijn om corona enigszins binnen de perken te houden. En dat veel Britten zich aan de regels rond afstand, hygiëne, thuiswerken etc houden. Zou dit niet zo zijn geweest dan was het aantal doden wellicht een veelvoud geweest van het huidige. Die winter van 2017/18 was overigens de dodelijkste griepwinter in 40 jaar.

TheBigLebowski
TheBigLebowski8 okt. 2020 - 19:26

kun je nagaan zonder maatregelen.

Loebkesman
Loebkesman8 okt. 2020 - 19:28

U weet dat de griep een jaar op sabbatical is? We weten ook inmiddels allemaal dat de reden van de lage griepdoden de genomen maatregelen tegen Corona is. Maar helaas blijken de maatregelen vooral de griep tegen te gaan. Goed nieuws dus voor de komende jaren. De griep is straks uitgeroeid. Als Corona er maar niet voor in de plaats komt. Daar ben ik dan bang voor. Maar gelukkig is er straks een vaccin voor ieder jaar. Dan kunnen we er weer tegen aan voor een paar decennia. Totdat er weer ergens in China.... En dan begint het weer. U weet dat Corona een jaar op sabbatical is? We weten ook inmiddels allemaal dat de reden van de lage Coronadoden de genomen maatregelen tegen puntjepuntje is. Maar helaas blijken de maatregelen vooral Corona tegen te gaan. Goed nieuws dus voor de komende jaren. Corona is straks uitgeroeid. Als Puntjepuntje er maar niet voor in de plaats komt. Daar ben ik dan bang voor. Maar gelukkig is er straks een vaccin voor ieder jaar. Dan kunnen we er weer tegen aan voor een paar decennia. Totdat er weer ergens in China.... En dan begint het weer.

LBNB
LBNB8 okt. 2020 - 19:30

@Mark Huysman De Zweden hebben ook alles door laten gaan en daar is het in de zomer ook verdwenen. De sociaal actieven zijn doorgegaan met hun leven en daar is amper meer corona. Het lijkt erop dat zij een vorm van groepsimmuniteit hebben behaald. Hoe weten we of het door de maatregelen komt en hoeveel effect die hebben? Die winter van 2018 hebben we overal ook gewoon geaccepteerd , maar nu voor een iets dodelijker virus moet alles wijken. Ridicuul. En

LBNB
LBNB8 okt. 2020 - 20:07

@MG1968 [Wat wil je zeggen LBNB? Gaat heen en vermenigvuldigt uw virus? Ook met griep blijf je thuis en zeg je tegen iedereen blijf uit mijn buurt. Er zijn hele volksstammen die zeggen, ach corona? ik ben zelfs positief getest, maar wat maakt het uit want ik voel me toch niet ziek…] Wat ik wil zeggen, waarom maken we ons zo druk? Het enige wat je hoort is corona corona corona. De media overfocussen op corona en jagen daardoor de bevolking enorme , grotendeels onterechte, angst aan voor dit virus. Als je ziek bent van griep of corona blijf je uiteraard thuis, maar ik snap een zzper zonder symptomen die gaat werken na een positieve test op corona ook.

JanB2
JanB28 okt. 2020 - 20:17

Veel viruswaanzinnigen gaan er in hun vergelijking met griep nogal eens voorbij aan (een aantal wellicht met opzet, de rest uit domheid) dat het bij griepcijfers steevast gaat om situatie’s ZONDER lockdown of andere maatregelen. Een virus dat echter zelfs mét een lockdown en hele maatregelenpakketten meer slachtoffers maakt dan influenza virussen moet echter als ronduit gevaarlijk worden bestempeld.

Mark Huysman
Mark Huysman8 okt. 2020 - 20:20

[De sociaal actieven zijn doorgegaan met hun leven en daar is amper meer corona. Het lijkt erop dat zij een vorm van groepsimmuniteit hebben behaald.] Slaap rustig verder. Elke dag komen er in Zweden zo’n 6-700 besmettingen bij. Vergeleken bij Nederland is dat misschien niet zo veel maar wij zijn dan ook topscorer op dit gebied. Buurland Noorwegen had de afgelopen dagen tussen de 78 en 228 nieuwe besmettingen. [Die winter van 2018 hebben we overal ook gewoon geaccepteerd , maar nu voor een iets dodelijker virus moet alles wijken. Ridicuul.] Nee, jouw redenering is ridicuul. Als er geen maatregelen genomen zouden zijn dan zouden er nog veel en veel meer coronadoden zijn gevallen. En er zouden nog veel en veel meer 'reguliere' behandelingen zijn uit- of afgesteld. Corona is van een andere orde dan de griep.

LBNB
LBNB8 okt. 2020 - 20:51

@MarkHuysman [Slaap rustig verder. Elke dag komen er in Zweden zo’n 6-700 besmettingen bij. Vergeleken bij Nederland is dat misschien niet zo veel maar wij zijn dan ook topscorer op dit gebied. Buurland Noorwegen had de afgelopen dagen tussen de 78 en 228 nieuwe besmettingen.] Dat is van een heel andere orde dan in andere Europese landen. Ja die noren doen het goed, maar ze gokken compleet op een werkend vaccin. [Nee, jouw redenering is ridicuul. Als er geen maatregelen genomen zouden zijn dan zouden er nog veel en veel meer coronadoden zijn gevallen. En er zouden nog veel en veel meer ‘reguliere’ behandelingen zijn uit- of afgesteld. Corona is van een andere orde dan de griep.] Dat er dan veel en veel meer coronadoden zouden vallen zeg jij, maar dat is in Zweden toch niet gebeurd. Reguliere zorg die nu uitgesteld wordt is de niet noodzakelijke zorg. De ziekenhuizen hebben in maart te veel noodzakelijke reguliere zorg afgeschaald op basis van de voorspellingen van de experts, die fout zullen ze niet opnieuw maken. Het doemscenario wat ons wordt voorgespiegeld en waar jij in geloofd zal niet uitkomen.

MG1968
MG19688 okt. 2020 - 20:52

@Loebkesman "Als Puntjepuntje er maar niet voor in de plaats komt. Daar ben ik dan bang voor." Want? Ga je dat dan wel serieus nemen dan?

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden8 okt. 2020 - 22:57

Loebkesman: "Totdat er weer ergens in China…." MERS ontstond in Saoedi-Arabië, de Spaanse groep in de VS, ebola is iets uit Afrika. Het is wel onmiskenbaar dat vrij veel "nieuwe" ziektes worden overgedragen van dier op mens, maar misschien is dat wel vrij eenvoudig "evolutionair" te verklaren doordat het virus toevallig op een een gastheer overspring die -nog- weerloos is. Grazige weiden....

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden8 okt. 2020 - 23:00

Maar de kans wordt dus wel groter waar dieren en mensen eng tezamen komen en het "nieuwe element", doordat "wilde dieren" steeds vaker door ons eigen gedrag het leefgebied van de mens binnenkomen, omdat van het zijne niets is overgebleven. -

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden8 okt. 2020 - 23:01

Wat ik nou niet begrijp: zo moeilijk is het toch allemaal niet om te begrijpen?

Loebkesman
Loebkesman9 okt. 2020 - 8:35

MG Het circus er om heen neem ik heel serieus.

Loebkesman
Loebkesman9 okt. 2020 - 8:37

Vrije geluiden “ MERS ontstond in Saoedi-Arabië, de Spaanse groep in de VS, ebola is iets uit Afrika. “ China niet letterlijk nemen in mijn verhaal. Het kan natuurlijk overal ontstaan.

Mark Huysman
Mark Huysman9 okt. 2020 - 10:49

@LBNB [Dat er dan veel en veel meer coronadoden zouden vallen zeg jij, maar dat is in Zweden toch niet gebeurd.] In Zweden zijn er bijna 6000 doden gevallen. De buurlanden Noorwegen, Denemarken en Finland hebben bij elkaar opgeteld minder dan 1300 doden te betreuren. Dat is toch een gigantisch verschil?

LBNB
LBNB9 okt. 2020 - 12:54

@MarkHuysman Ja dat is een groot verschil. Wat nou als het vaccin niet voldoende werkt? Dan moeten de Noren nog jaren in lockdown? Vooral in Zweden geldt dat meer dan de helft in verzorgingshuizen is gestorven waar mensen gemiddeld 1 tot anderhalf jaar zitten om vervolgens te sterven. Het is natuurlijk verschrikkelijk en iedere dode is er een te veel maar deze mensen waren bijna allemaal dit jaar nog gestorven. In Zweden liggen nu 25 mensen op de ic , we moeten de komende tijd afwachten hoe erg het bij hun nog gaat worden.

Frans Kwakman
Frans Kwakman9 okt. 2020 - 13:31

tav de post MG1968, de informatie die deze persoon geeft over mij is onjuist. Ik ben niet positief getest, ook niet negatief, in het geheel niet getest en voel mij goed. Ik denk dat MG1968 bij de zeer angstige personen hoort, rookt niet, drinkt niet, gaat zeker niet in een auto of vliegtuig en spreekt alleen personen die een bewijs van negatief getest op coronavirus kunnen tonen. Mag van mij maar ik ben anders, ik heb geen angst om te leven.

Mark Huysman
Mark Huysman9 okt. 2020 - 17:13

@LBNB Je hele redenering is gebaseerd op ‘wat nou als’ en ‘afwachten hoe het verder gaat’. We weten idd niet of en wanneer er een werkend vaccin komt. We weten ook niet hoe snel het virus zich in Zweden weer gaat verspreiden. Maar wat we wel weten is dat er in Zweden ruim vier en half keer zoveel doden zijn gevallen als alle buurlanden bij elkaar. Dus alle speculatie en theorie is leuk en aardig maar de praktijk is dat er ongelooflijk veel mensen onnodig dood zijn gegaan. En dan kun jij wel vinden dat de helft van die mensen toch al niet meer zo lang te leven had maar dat vind ik -zoals ik al vaker betoogd heb- een ziekelijke redenering. Elk leven is het waard om gespaard te worden, ook het leven van ouderen en kwetsbaren.

MG1968
MG19689 okt. 2020 - 18:14

@Frans Kwakman "tav de post MG1968, de informatie die deze persoon geeft over mij is onjuist. Ik ben niet positief getest, ook niet negatief, in het geheel niet getest en voel mij goed" Ik had de post daarboven moeten beginnen met 'stel, je bent positief getest'. Zo was die bedoeld. Ik ging er vanuit dat je niet positief getest was. "Ik denk dat MG1968 bij de zeer angstige personen hoort, rookt niet, drinkt niet, gaat zeker niet in een auto of vliegtuig" Ik vlieg inderdaad nauwelijks, maar de rest van je voorbeelden te veel als goed voor me is. " en spreekt alleen personen die een bewijs van negatief getest op coronavirus kunnen tonen." Natuurlijk niet. Ik ga er vanuit dat een ieder die positief getest is inderdaad thuis blijft. Ook als die zich goed voelt. Ondanks het feit dat jij daar anders over denkt blijf ik daar ook vanuit gaan hoor. "Mag van mij maar ik ben anders, ik heb geen angst om te leven." Je stelde dat je het begrijpelijk vind dat als iemand zich goed voelt deze toch de deur uit gaat. Dat heeft helemaal niets met angst om te leven te maken. Dat is in mijn ogen gewoon asociaal gedrag.

Frans Kwakman
Frans Kwakman9 okt. 2020 - 19:20

@mg1968 - naar buiten gaan is asociaal gedrag? Ik denk dat zelfs de meest angstige persoon, dus met nog meer angst dan jij, best wel de straat op gaat als die gezond is. Het is zelfs zo dat buiten, in de zon zoals vandaag, gezonder is dan op je kamertje thuis te zitten. Dat je buiten mensen tegen komt ja logisch, daar zijn regels voor. Maar ieder z'n meug, blijf binnen en kijk over pakweg 1.5 jaar hoe de wereld er voor staat. Op Joop kan je al je frustraties kwijt.

MG1968
MG196810 okt. 2020 - 11:42

@Frans Kwakman Dus je bent toch een gewone doodnormale trol. Ja, (stel!) je bent positief getest maar ondervind geen last en je blijft dus niet in quarantaine -hetgeen je in eerste post aangaf dat je dat logisch vond- dan IS dat asociaal gedrag.

Gompie2
Gompie28 okt. 2020 - 17:04

Volgens deze grafiek uit de Scientific American met de tien belangrijkste doodsoorzaken in de Verenigde Staten van 2015 tot heden was Covid-19 in april de belangrijkste doodsoorzaak en staat het nu op nummer 3. Ook valt op dat het aantal niet-geclassificeerde sterfgevallen sterk is gestegen. https://flowingdata.com/wp-content/uploads/2020/10/Covid-cause-of-death.png

1 Reactie
MG1968
MG19688 okt. 2020 - 18:57

"Niet geclassificeerde sterfgevallen" Juist daar in de VS zijn er nogal wat mensen die vinden dat als je hart ermee ophoud doordat je te ziek, zwak en misselijk was door covid om dat hart te laten doorkloppen dat de doodsoorzaak is hart is en niet covid. Een arts die dat vind zal best zo slim zijn om niet te classificeren. Want tja, wordt het erna onderzocht gaat hij nat: dan is niet classificeren wel zo veilig. Voor zover mij bekend kan de arts in de VS een lijstje met de omstandigheden cq oorzeken van de dood opgeven. En dan maakt het nogal wat uit dat je de volgorde hart, covid opgeeft in plaats van covid, hart. In de statistieken wordt de namelijk dan de eerste meegeteld. Ik geef toe dat verklaart de niet-geclassificeerde dan weer niet. Is het verplicht om de doodsoorzaak op te geven aldaar? Want ook dan is het weer een groot verschil als 'aangevinkt' is 'ik weet het niet' of dat uberhaupt geen formulier ingeleverd is. Vragen.. vragen... Maar hoe dan ook. We weten dat covid meer slachtoffers maakt dan dat we normaal achten. En dat de doden niet alleen bij degene vallen die sowieso op opkiepen stonden. Die statistiek is ondertussen wel duidelijk.

Jesse Engel
Jesse Engel8 okt. 2020 - 16:58

Ik vergelijken van dit virus met influenza is net zo boosaardig misleidend. Als je wilt vergelijken doe dat dan met de Hongkongriep uit 1968 en de Aziatische griep uit 1957 welke beide goed vergelijkbare virussen als oorzaak hadden en tot pandemieën leidden. Beide pandemieën zijn toen zonder zo ver gaan de maatregelen ondergaan als nu met een lockdown die zelf allerlei indirecte slachtoffers maakt en nog zal gaan maken inclusief dodelijke. In 1957 waren er meer dan 1 miljoen doden en in 1968 750 000 maar wel met de helft van de huidige wereldbevolking waardoor je ter vergelijk die eerdere dodentallen minstens met twee moet vermenigvuldigen in verhouding tot nu. In 1957 en 1968 beheerste het niet eens het nieuws en in 1968 oraniseerde men o.a. Woodstock.

9 Reacties
MG1968
MG19688 okt. 2020 - 19:04

"Beide pandemieën zijn toen zonder zo ver gaan de maatregelen ondergaan als nu met een lockdown die zelf allerlei indirecte slachtoffers maakt en nog zal gaan maken inclusief dodelijke." Ja. En wellicht waren ze op de keper beschouwt ook wel dodelijker als Covid dat is. En misschien ook wel niet. Hef alle beperkingen op en je zult het weten. De familie van de 1 miljoen doden van 57 en de 750000 van 68 waren vast blij geweest als door lockdowns dat aantal terug was gebracht tot een kwart. En woodstock, kon doorgaan, in retrospectief hadden ze dat beter anders kunnen aanpakken dan gewoon doorgaan op de bestaande voet. En hadden ze best ook anders gedaan als de stand van de wetenschap en de mogelijkheid tot ingrijpen vergelijkbaar waren met die van nu. Of dacht je nou echt dat ze de schouders ophaalden voor al die doden?

rhizoma
rhizoma8 okt. 2020 - 19:18

Oh ja joh? Nou ik weet uit mijn hoofd dat Woodstock in augustus 1969 was, dus of de rest van je beweringen klopt is nog maar de vraag, maar maakt dat ik al geen zin meer heb om het op te zoeken. Doei.

Loebkesman
Loebkesman8 okt. 2020 - 19:31

Steven Goddard. Bent u dat?

Luneau
Luneau8 okt. 2020 - 21:45

Jesse, Woodstock was in 1969. Op dat moment waren er al een paar maanden geen besmettingen in de VS. https://www.reuters.com/article/uk-factcheck-woodstock-pandemic-1968-idUSKBN22J2MJ

Jesse Engel
Jesse Engel9 okt. 2020 - 5:48

@MG @Natasha (Alles inclusief Woodstock ging door.) @Loebkesman Ik belicht slechts het feit dat de huidige, vooral de westerse, mens zeer waarschijnlijk een mentaliteitsverandering heeft ondergaan waardoor de onvermijdelijke dood veel minder verdragen wordt en met veel meer middelen, koste wat kost en bijkans blind voor indirecte overige vormen van slachtofferschap, bestreden dient te worden.

Loebkesman
Loebkesman9 okt. 2020 - 6:24

MG1968 “ De familie van de 1 miljoen doden van 57 en de 750000 van 68 waren vast blij geweest als door lockdowns dat aantal terug was gebracht tot een kwart” Hadden we dat nou ook maar gedaan bij iedere vorm van infectieziekten. Eigenlijk moeten we continu in lockdown. Wellicht ook iedereen verplicht thuis laten zitten om verkeersdoden tegen te gaan. Of valbeveiliging verplichten bij keukentrapjes.

Loebkesman
Loebkesman9 okt. 2020 - 8:40

Jesse Het was een soort van compliment. U weet wie hij is toch?

Jesse Engel
Jesse Engel9 okt. 2020 - 16:44

@Luneau e.a. Het gaat erom dat vrijwel álles bij de Honkong-griep doorging dus ook buiten dar festival. Het beroemde muziekfestival was er zeker niet na. De eerste piek was voor Woodstock en de tweede erna. Begin december 1968 begon de eerste piek die aanhield tot april 1969 en de tweede piek begon in eind oktober 1969 terwijl van een vorm van genezing geen sprake was. Mijn punt is dat er m.i. een mentaliteitsverandering is die vooral onder de westerse mens maakt dat de onvermijdelijke dood een steeds minder verdragen feit is en koste wat kost bestreden moet worden. Vraag is of je mag, en misschien niet moet, discussiëren over hoever je daarmee wilt gaan en of je niet ook indirect slachtofferschap door die maatregelen uit het oog verliest.

Mark Huysman
Mark Huysman10 okt. 2020 - 5:12

[Mijn punt is dat er m.i. een mentaliteitsverandering is die vooral onder de westerse mens maakt dat de onvermijdelijke dood een steeds minder verdragen feit is en koste wat kost bestreden moet worden.] Maar het echte punt is dat dood door corona vermeden kan worden door het virus in te dammen.

LaBou
LaBou 8 okt. 2020 - 16:50

Lbnb kan vast wel andere onderzoeken vinden die dit onderzoek tegenspreken.

5 Reacties
MG1968
MG19688 okt. 2020 - 19:07

Nee, kan hij niet. Hij kan alleen doden vergelijken. Hij geeft daarmee te kennen dat de doden van toen fijn handig zijn om die van nu voor lief te kunnen nemen. Hij verwerpt de zorgplicht die we met zijn allen hebben voor de levenden van nu.

LBNB
LBNB8 okt. 2020 - 19:43

@MG1968 Dit artikel gaat over het aantal doden, dus dat is nu vrij relevant. Overigens blijkt corona helemaal niet dodelijker dan gedacht. Die cijfers van de UK zijn al maanden bekend. Wat bedoelen ze met gedacht? Volgens mij dachten we in het begin dat rond de 3% zou sterven en ligt dit nu vele malen lager.

LaBou
LaBou 9 okt. 2020 - 4:43

Dat is mij bekend maar reken maar dat hij het wel gaat proberen. Tenslotte is dat één van de kenmerken van de ware gelovige. Vergelijk maar met Mohammed Saïd al-Sahaf: met Amerikaanse troepen in Bagdad nog steeds volhouden dat Irak aan het winnen was.

LBNB
LBNB9 okt. 2020 - 9:28

@LaBou Zo kan ik jou ook vergelijken met een ware gelovige. Zonder enig argument alles afkankeren en een beetje op een quasi intellectuele manier historische vergelijkingen maken. Je lijkt meer op Baudet dan je denkt.

LaBou
LaBou 9 okt. 2020 - 16:15

Is goed hoor, al-Sahaf. Het valt wel op dat je ondanks de meer en meer toenemnde bewijzen van het tegendeel blijft toeteren dat jij gelijk hebt. Moet je helemaal zelf weten natuurlijk, maar dan moet je niet gaan huilen dat mensen je niet meer serieus nemen en je zelfs recht in je gezicht uitlachen.

Westen2
Westen28 okt. 2020 - 16:24

Beetje verwarrend artikel van The Independent, want de dodelijke versie van COVID-19 manifesteert zich ook in de vorm van longontsteking. Voorts meldt het artikel dat griep en longontsteking onderliggende doodsoorzaken zijn. Dat is natuurlijk niet zo, ze zijn het laatste zetje. In West-Europa overlijdt vrijwel niemand aan longontsteking. Wel met longontsteking. Meestal is er al wat anders aan de hand en treedt longontsteking op als complicatie van andere ziekten. Of als de patiënt al een verlaagde weerstand heeft door andere oorzaken. De belangrijkste symptomen van COVID-19 zijn koorts, hoesten en kortademigheid. Daarnaast komen diarree, buikpijn, verlies van reukzin en smaak en vermoeidheid voor. Maar deze symptomen leiden niet tot de dood. Echter, met name bij personen met een verminderde afweer, zoals ouderen en chronisch zieken, kan COVID-19 uitlopen op een ernstige longontsteking met soms dodelijke afloop.

18 Reacties
vdbemt
vdbemt8 okt. 2020 - 17:31

En dus? Toch gewoon een griepje?

Oki Doki
Oki Doki8 okt. 2020 - 17:54

Doodgaan aan Covid-19 is misschien niet het ergste. Persoonlijk ben ik helemaal niet zo bang om dood te gaan aan Covid-19 maar het ziek worden en ziek blijven dat lijkt me toch echt geen pretje. Dat je bijvoorbeeld permanente schade hebt aan longen of hersenen of aan iets anders. Er schijnen toch wel behoorlijk wat mensen te zijn die behoorlijk ziek worden na besmet te zijn met het coronavirus. Er zijn ook behoorlijk wat mensen die behoorlijk lang ziek blijven.

LBNB
LBNB8 okt. 2020 - 18:12

@vdbemt Heb je het volgende al gezien op de ARD? Eindelijk voor het eerst op een regulier media kanaal hier in West Europa toegegeven dat ze de situatie overdreven hebben: https://m.youtube.com/watch?v=whGYOX7Weow

MG1968
MG19688 okt. 2020 - 19:13

@Oki Daar ben ik het volledig mee eens. De dood is definitief en zonder besef ervan, maar leven op een manier die ik geen leven meer wil noemen, ja dat lijkt me verschrikkelijk. Was het niet geweest als die pil van Drion met niet -door mensen die denken het beter met mij voor te hebben dan dat ik zelf heb- me door de neus geboord zou zijn.

MG1968
MG19688 okt. 2020 - 19:15

*Was het niet geweest als die pil van Drion me niet -door mensen die denken het beter met mij voor te hebben dan dat ik zelf heb- door de neus geboord zou zijn.

Loebkesman
Loebkesman8 okt. 2020 - 19:36

Doe je het weer vdbemt! De griep onderschatten! Oki Doki. In mijn directe omgeving kreeg een dame 5 jaar geleden de griep. Dat werd een longontsteking maar het virus bleef zitten en zorgde voor schade. Zodanig dat de longen afstierven. Beetje voor beetje. De laatste paar jaar zat zij aan de zuurstof en aan huis gekluisterd. Een paar maanden geleden is zij dan gestikt. Dus alstublieft. Hou eens op over een ‘griepje’.

MG1968
MG19688 okt. 2020 - 20:50

@Loebkesman "Dus alstublieft. Hou eens op over een ‘griepje’." Het zijn niet de voorstanders van verregaande covid maatregelen die de griep afdoen als niet ter zake doende maar juist degene die covid willen bagatelliseren die dat doen door het af te zetten tegen 'de onschuldige griep'. vdBemt bagatelliseert niets, geen covid en geen griep, hij kaatst de bal terug.

GoudenBergen
GoudenBergen8 okt. 2020 - 21:03

@LBNB De Zweden hebben steeds hun eigen plan getrokken en geen lockdown ingesteld. Het dodenaantal bedraagt nu 5887 op een bevolking van ruim 10 miljoen inwoners. Even leek het erop dat corona tot staan was gebracht maar het aantal besmettingen stijgt nu weer: de afgelopen 3 dagen waren de aantallen 375, 786 en 569. Tussen 8 september en 7 oktober zijn 45 mensen overleden. https://www.worldometers.info/coronavirus/country/sweden/

GoudenBergen
GoudenBergen8 okt. 2020 - 21:18

@LBNB In diezelfde periode overleden in Nederland 274 mensen. Vandaag waren er in Nederland 5822 besmettingen tegen 855 in Zweden. Conclusie: Het aantal besmettingen en doden per 100.000 inwoners is in Zweden veel lager dan in Nederland maar ook in dit Scandinavische land is Corona nog niet voorbij. https://www.worldometers.info/coronavirus/country/netherlands/

LBNB
LBNB9 okt. 2020 - 7:59

@Gouden bergen We wachten rustig af. Werd wel blij toen ik gisteren op1 bekeek, wat een verademing nu jort kelder daar zit. Angela de Jong werd ook meteen de mond gesnoerd, door een OMT lid nota bene. Angela kwam weer met de misvatting op de proppen dat veel gezonde mensen met milde klachten langdurig klachten overhouden aan corona. Gelukkig zat er nu een OMT lid die haar pareerde met het feit dat dit toch echt uitzonderingen zijn.

LaBou
LaBou 9 okt. 2020 - 17:02

"Heb je het volgende al gezien op de ARD? Eindelijk voor het eerst op een regulier media kanaal hier in West Europa toegegeven dat ze de situatie overdreven hebben: https://m.youtube.com/watch?v=whGYOX7Weow" Vreemd genoeg stamt dit filmpje van een organisatie "Aufwachen2020 Partei" én is er op de website van de ARD niets over te vinden. Sterker, volgens diezelfde ARD was er geen uitzending op 6-10-2020. Het lijkt dus verdacht veel op een door de Duitse tak van viruswaanzinnigen elkaar geknutseld filmpje met diverse fragmenten uit uitzendingen van "ARD Extra die moeten suggereren dat de ARD ineens zegt dat ze de zaak hebben besodemieterd. En lbnb denkt dan dat iedereen daar met beide voeten intrapt.

LBNB
LBNB10 okt. 2020 - 10:32

@LaBou [Sterker, volgens diezelfde ARD was er geen uitzending op 6-10-2020. Het lijkt dus verdacht veel op een door de Duitse tak van viruswaanzinnigen elkaar geknutseld filmpje met diverse fragmenten uit uitzendingen van “ARD Extra die moeten suggereren dat de ARD ineens zegt dat ze de zaak hebben besodemieterd. En lbnb denkt dan dat iedereen daar met beide voeten intrapt.] Goed dat je het onderzoekt, maar je conclusie is feitelijk onjuist. Zie hieronder, 1 link is van de officiële ard site, de uitzending was 08.10.2020. Meteen begin je weer over viruswaanzinnigen bla bla, zit je er toch weer naast. https://www.daserste.de/information/nachrichten-wetter/ard-extra/videosextern/ard-extra-die-corona-lage-344.html https://programm.ard.de/?date=08.10.2020

LaBou
LaBou 10 okt. 2020 - 16:42

Lbnb, je lult gewoon uit je nek. Bij het filmpje uit je link staat heel duidelijk vermeld dat het over 6-10-2020 gaat. En gezien de tijd die je over je reactie deed, gecombineerd met het feit dat je ineens met een heel andere lnk komt weett je zelf ook dat je je eruit probeert te draaien. Maar met jou valt toch niet te praten. Dat heb je inmiddels in je reacties op diverse draadjes wel duidelijk gemaakt. Lbnb weet alles van het virus en wat anderen zeggen kan dus niet kloppen. En ja, dan ben je een viruswaanzinnige.

LBNB
LBNB10 okt. 2020 - 18:01

@LaBou Wow. Je ontkent dus gewoon dat dit op de Duitse tv is geweest, terwijl het gewoon op hun officiële site staat. Bizar.

LaBou
LaBou 10 okt. 2020 - 20:05

Nogmaals lbnb, die filmpjes vertellen dus niet het verhaal dat je in je eerste reactie claimde. Die uitzendingen gaan over corona en de genomen maatregelen en niet over "de ARD, die de zaken overdreven heeft"(en dat zijn dus jou woorden) . Je draait en kronkelt en daarmee begin je jezelf zo langzamerhand belachelijk te maken. Ik zou zeggen: bubbel vrolijk verder en leg je er bij neer dat ik je recht in je gezicht uitlach als de viruswaanzinnige troll die je blijkt te zijn.

Loebkesman
Loebkesman10 okt. 2020 - 21:39

LBNB Dat is kenmerkend aan ????Lalalala????Bou Vingers in zijn oren en ‘viruswaanzinnige’ roepen.

LaBou
LaBou 11 okt. 2020 - 9:46

Is loebkesman een andere alias voor lbnb? Het ontbreekt in ieder geval aan echte argumenten en dat is een typisch kenmerk voor de waanzinnigen.

Loebkesman
Loebkesman12 okt. 2020 - 19:27

LaBou ????Nee. Ik heb geen aliaaaas???? ????Deze Nick heb ik sinds de 90s als verbastering van mijn achternaaaam????