Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor slavernijverleden

President Klaas Knot vertelt over de praktijken van zijn historische voorganger
Joop

Corona-uitbraak Ierland te herleiden naar één nauwelijks gevuld vliegtuig

  •  
28-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
49640411737_c19130f727_k
Een Covid-uitbraak in Ierland afgelopen zomer, is te herleiden naar één 7 uur durende vlucht. Dat is de uitkomst van een uitgebreid onderzoek naar hoe 59 verschillende mensen uit dezelfde regio plotseling besmet konden raken. Aan boord van het vliegtuig zelf bevonden zich slechts 49 passagiers.
Van de passagiers bleken er uiteindelijk 13 besmet, die het virus op hun beurt nog eens aan 46 anderen doorgaven. Twee dagen nadat het vliegtuig landde in Ierland, werden de eerste mensen ziek, de rest volgde in de dagen erop. Gezien de incubatietijd van Covid-19 kan het zijn dat de eerste zieken al besmet waren voor ze aan boord gingen, van de anderen is het aannemelijk dat de besmetting aan boord van het vliegtuig is begonnen.
Opmerkelijk is dat een aantal van de uiteindelijk besmette passagiers aan boord niet bij elkaar in de buurt had gezeten, voor en na de vlucht niet langdurig bij elkaar is geweest en daarbij ook de hele vlucht een mondkapje heeft gedragen. Het vliegtuig zelf was maar voor 17 procent van de beschikbare capaciteit gevuld en de passagiers waren verspreid over het hele toestel. Van de 13 besmette passagiers droegen er 4 geen mondkapje, waaronder een kind.
Het Ierse onderzoek onderstreept nog eens het belang van het bron- en contactonderzoek bij het in kaart brengen van besmettingen. Ook laat het zien dat vliegverkeer, hoewel nog altijd toegestaan en veilig geacht, een grote besmettingsbron kan zijn. Ook in Nederland zijn geen aanvullende maatregelen voor het vliegverkeer. Het kabinet volgt daarin het advies van het RIVM die zegt dat er geen maximum nodig is aan het aantal passagiers dat in een vliegtuig mee kan, zolang alle passagiers maar een mondkapje dragen.
Bron: BGR / cc-foto: Chad Davis

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

Ria4
Ria429 okt. 2020 - 7:43

Onze regering samen met het RIVM houden vol dat je in een vliegtuig nauwelijks besmet kan raken!? Alle vluchtbewegingen moeten per direct gestopt worden. De eerste golf besmettingen in Nederland begonnen o.a. met een tiental reizigers uit skigebieden.

Welp2
Welp228 okt. 2020 - 13:04

"Het kabinet volgt daarin het advies van het RIVM die zegt dat er geen maximum nodig is aan het aantal passagiers dat in een vliegtuig mee kan, zolang alle passagiers maar een mondkapje dragen." Volgens mij is het RIVM altijd heel voorzichtig geweest in haar uitspraken omtrent vliegreizen. Ik kan ook geen bron van deze uitspraak vinden, ook al vind ik op de de website van de Rijksoverheid (1) wel een verwijzing hierna, ook al is de nuancering duidelijk anders. "Mensen kunnen in het vliegtuig niet altijd 1,5 meter afstand houden. Daarom is in lijn met het advies van het RIVM het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht." De nuancering zit hem meer in dat ze niet zeggen dat ALS de 1.5m niet aangehouden kan worden, dan tenminste de risico-verminderende maatregelen getroffen dienen te worden (zoals mondkapjes). Een soortgelijk iets wat je ook bij het OV ziet. Om het OV en vliegmaatschappijen ontheffingen te geven op de 1.5m maatregel is een politieke beslissing ; niet een beslissing van het RIVM zelf. Je kunt hooguit zeggen dat het RIVM en OMT niet (publiekelijk) hebben geprotesteerd tegen de beslissing. (1) https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/mondkapjes/vliegtuig

4 Reacties
Welp2
Welp228 okt. 2020 - 14:36

Correctie in bovenstaande tekst van mij, waar ik 1 maal het woord "niet" teveel noemde : "De nuancering zit hem meer in dat ze zeggen dat ALS de 1.5m niet aangehouden kan worden, ..."

LaBou
LaBou 28 okt. 2020 - 17:41

Het blijft vreemd dat een mondkapje, dat volgens het rivm niets doet, bij vliegreizen en ov volgens datzelfde rivm ineens kan dienen als vervanging voor de 1,5m.

Welp2
Welp228 okt. 2020 - 20:36

@LaBou De stelling van het RIVM is dat het positieve (bewezen) effect van niet-medische mondmaskers klein is indien je aan de basisregels houdt, waaronder de 1.5m afstand regel (1). Daarbij werd tevens gevreesd voor (weliswaar onbewezen) negatieve effecten van het dragen van mondmaskers (schijnveiligheid waarbij men minder de basisregels in acht zou nemen, verminderde handhygiëne bij het op- en afdoen). Het (relatieve) effect van mondmaskers is groter des te kleiner de afstand is tussen personen. Bij grotere afstanden is de kans op besmetting echter duidelijk kleiner en bij het houden van een afstand van (tenminste) 1.5m wordt geacht dat de mondmaskers nog maar een beperkt aantal besmettingen voorkomen. Het RIVM heeft nooit gesteld dat mondmaskers een vervanging van de basisregels zijn en dat is ook nooit het advies geweest. Het kabinet heeft echter een politiek besluit genomen om een uitzondering te maken voor vliegreizen betreffende de 1.5m afstandsregel. Aan het RIVM is hooguit daarna gevraagd, met het gegeven dat de 1.5m afstand niet aangehouden zal worden in het vliegtuig, wat voor andere mitigerende maatregelen getroffen kunnen worden (zoals mondmaskers). Maar het is op aangeven van de politiek (kabinet, Cora van Nieuwenhuizen) dat de 1.5m afstandsregel niet wordt toegepast met vliegreizen. (1) https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/mondkapjes

LaBou
LaBou 29 okt. 2020 - 7:55

Woordspelletjes om gelijk te krijgen. Je doet je best maar welp.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde28 okt. 2020 - 13:03

Op dezelfde manier is achterhaald dat het virus dat nu de VS teistert niet uit China kwam maar uit Europa. En niet door volwassenen maar door kleuters.

1 Reactie
Paulus3
Paulus328 okt. 2020 - 21:38

Het is ook zo dat recente uitbraken in China uit Noor West Europa kwamen. Via geimporteerde zalm. Op de verpakking mee.

Greendutch
Greendutch28 okt. 2020 - 10:58

prachtig om te lezen dat men dit zo goed kan achterhalen. de WHO waarschuwt ook voor de noodzaak van bron- en contactonderzoek, maar als er geen personeel is?? dit snap ik niet van onze regering dat zij niet gezorgd hebben voor meer mensen die dat werk kunnen doen. ik begrijp dat IC personeel opleiden veel tijd kost maar om die onderzoeken te kunnen doen - desnoods gedeeltelijk - en die onderzoeken wél concreet te laten doorgaan moet toch mogelijk zijn als er zoveel mensen nu zonder baan zitten/ komen zitten. (net zoals in het voorjaar vliegtuigen Roemenen ingevlogen werden om aardbeien te plukken en asperges te steken; daarvoor hadden toch studenten etc ingezet kunnen worden.) als zoveel mensen zonder werk komen dan kan er toch in deeltijd dat wat gedaan móet worden gedaan worden! in het belang van de BV NL. maar de laatste zin roept vraagtekens op; mits mét mondkapjes(??) zegt het RIVM! kan vliegverkeer gewoon doorgaan ?? maar de rest van NL niet?? en dus geeft het kabinet toestemming aan KLM??

GoudenBergen
GoudenBergen28 okt. 2020 - 10:53

Zo zijn er ook corona-uitbraken te herleiden naar een illegaal feest, een bruiloft, een familiebijeenkomst, een bezoek aan de kapper, een studentenhuis, de zorg, een kroeg etc. Uitbraken kunnen nu eenmaal overal optreden waar mensen bij elkaar komen. Wil je het virus uitbannen dan kan dat alleen met een draconische lockdown van enkele maanden zoals in Australië. Maar na een tijdje komt het toch weer terug vanwege onze open grenzen.

2 Reacties
adriek
adriek28 okt. 2020 - 12:44

Je mist het punt. Vliegen mag weer omdat de ventilatie in vliegtuigen zo fantastisch is dat verspreiding van het virus tijdens een vliegreis gevoegelijk uitgesloten kan worden - volgens de vliegtuigmaatschappijen. Dat blijkt nu allerminst waar (al zou het een eenmalig incident kunnen zijn)

GoudenBergen
GoudenBergen28 okt. 2020 - 14:43

@Eirda Je hebt een punt. Ik ben zelf geen voorstander van vliegen als het niet strikt nodig is. En zeker niet als het om vakantie gaat. Het lijkt me heel moeilijk om besmetting te voorkomen als je urenlang met veel mensen in dezelfde ruimte zit. Dat geldt ook voor het OV.

Rick Hofland
Rick Hofland28 okt. 2020 - 10:49

Ja, zo gaat dat nou eenmaal, is het geen vliegtuig, dan is het wel via een boot. What goes around comes around, uiteindelijk ook op een eiland in deze globale wereld. Al die mooie praatjes van lieden die menen te weten hoe het virus kan worden bestreden door te wijzen naar landen zoals Nieuw Zeeland waar ze verspreiding zo goed hebben voorkomen. (zonder mondkapjes ;)) Een ander wees weer op hoe goed men in Tsjechië dat toch geen eiland is, maar daar heeft ondanks de maatregelen het virus ook flink toegeslagen. De Spaanse griep heeft men destijds in Australië de eerste 3 golven buiten de deur te houden en ook toen was men er daar heel trots op hoe adequaat zij om wisten te gaan met dat virus….. en toen brak er ineens een 4e golf uit en die sloeg nergens harder toe dan in Australië. Het is wachten op een vaccin en ondertussen hopen dat we met z’n allen niet al te hard geraakt worden, of……. er komt nooit een goed vaccin en we moeten er maar aan wennen dat er sinds TBC weer een virus is waar zwakkere mensen aan bezwijken en dat dan de nieuwe werkelijkheid is.

2 Reacties
Paulus3
Paulus328 okt. 2020 - 21:43

Australie heeft al een heel stel keren het virus binnen gekregen. Het verschil is dat ze er vat op hebben, en als er een uitbraak is, dat ze die onderdrukken. In Ierland is het ook best goed, trouwens. In Nederland laten ze het maar gaan en doen ze alleen maar iets als het al te laat is, en dan te weining om voor onderdrukking te zorgen. Dat zijn niet praatjes op zich. Dat is hoe het ook echt gaat. Om te denken dat iedereen zo achter ligt als Nederland of Brazilie is een speciaal soort egocentrisme.

Paulus3
Paulus328 okt. 2020 - 21:46

En, 'zonder mondkapjes' is de situatie voor of na de onderdrukking. Niet de situatie bij besmetting in de streek. Dan zijn ze er wel.