Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Corona toont de ware aard van mensen

  •  
28-08-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
79 keer bekeken
  •  
49910949263_3471fbdd66_c

© cc-foto: Several seconds

Bestaansrecht is te koop voor de hoogste bieder. Ben je niet wit, kom je uit een achterstandswijk, niet-hetero, geen man? Dan kom je niet in aanmerking voor een plekje op de apenrots
Lang niks van me laten horen. Het schrijven ging niet. Mentaal was ik totaal geblokkeerd door het verliezen van mijn inkomen en het bijbehorende toekomstperspectief. Zinnen verloren hun kracht op het pad naar een samenhangend verhaal. Het had geen zin te proberen ze af te maken, want geld en depressieve gevoelens zaten ze hijgerig achterna. Bezweet en uitgeput bracht ik mijn dagen door, beangstigd dat ik nog dieper dan diep zou vallen. Of eerder wegzakken in het drijfzand genaamd mijn leven tijdens corona. Vrienden en bekenden konden genieten van hun tijd in quarantaine. Thuis werken of rustig doorbetaald de hele dag gitaarspelen of gamen. Wij niet. Ik was in afwachting van een magere TOZO-regeling en mijn vriendin kreeg geen contractverlenging. Sommige dagen haatte ik mezelf minder dan andere – dat waren de beste dagen.
Op het punt om de huurbaas te mailen voor tijdelijke huurverlaging. Een moeder die elke week belt of ik geld nodig heb. Schuldgevoelens naar mezelf en mijn omgeving. Geen besef van tijd omdat elke dag oneindig lijkt te duren. Passies, hobby’s en beweging raken verloren. Op straat en in winkels lopen mensen in een grote boog om je heen en logisch ook. Toch denk je in zo’n situatie dat jij het bent. Jij, de grootste loser van de stad. Net afgestudeerd, net genoeg opdrachtgevers om te kunnen sparen, een besef van geld ontwikkeld en voor wat? Ineens telt elke cent.
Van beginnend schrijver tot zonnepanelen-installateur in twee maanden tijd. Tuurlijk, ik vind het prettig om met mijn handen te arbeiden en ik ben niet vies van hard werken. Zweten voor je centen op een zwart dak van 45 graden. Je bent niet alleen. Je opdrachtgevers en je collega’s zijn een troost. Die werken net zo hard aan hetzelfde project en belangrijker nog: hun schouders dragen net als die van jou privé-gezeik. De een zoekt een appartement maar kan het niet vinden door wantrouwige huurbazen. Een ander krijgt geen hypotheek door niet-hypotheek-willen-verstrekkende bankiers en kan zijn kinderen enkel onderbrengen bij zijn ouders.
Het systeem is een rotte appel, met in het klokhuis premier Mark Rutte en consorten. (Corona is in China, laat die domme vleermuis etende Chinezen het uitzoeken, we bieden geen hulp. Corona is in Duitsland, die zullen vast voorzichtig zijn, er is geen reden voor paniek. Carnaval, dat is een goed idee! Oh, corona is in Brabant. Hoe kan dat nou? Het was toch een Chinees virus?) Domme ganzen. Lullepikken. Lachen om andermans ongeluk en niet luisteren naar de mensen met verstand – virologen, journalisten, mensen met vergaarde kennis zonder financiële belangen.
Nee, politiek Nederland raadpleegt corporaties als Shell en Schiphol. Die zijn een echte aanwinst voor onze samenleving. Zij leggen de fundering voor omslachtig bureaucratisch gelul over centen. Fuck the people. Nederland moet tevens aantrekkelijk blijven voor buitenlandse corporations en daar mag een gehele lockdown geen stokje voor steken. De opperlaag van de samenleving mag niet lijden, geld moet rollen en het liefst de kant uit van de mensen die het geld al in handen hebben.
Bestaansrecht is te koop voor de hoogste bieder. De rest kan wortel schieten. Ben je niet wit, kom je uit een achterstandswijk, ben je van een andere nationaliteit, niet-hetero, geen man? Dan kom je niet in aanmerking voor een plekje op de apenrots. We zijn erachter dat het coronavirus veel meer heeft blootgelegd dan ons lief is. Acceptatie is ver te zoeken in ons land, echter kunnen we goed doen alsof iedereen erbij hoort. Homo’s en lesbiennes mogen inmiddels trouwen en kinderen krijgen, er is een zwarte geschiedenismaand en een vrouwenquotum. Bravo.
Mensen moeten ook begrijpen dat deze woorden mij niet heilig maken. Niemand is volkomen tolerant ook al zeggen ze van wel. Je hebt een voorkeur voor een type mens dat ongeveer net zo denkt en oordeelt als jij doet. Dan voelen we ons veilig.
Voor corona zat ik in de vrachtwagen bij iemand die zich veilig bij mij voelde; een witte man in werkkleding net als ik. We vertrokken van een werkplaats en een jongen die voorbij reed op een scooter zwaaide vriendelijk. Ik zwaaide terug, want waarom niet? ‘Niet zwaaien naar die zwarte, straks denkt-ie dat-ie voor ons kan kommen werken en we zitten al vast aan die domme Polen die onze banen inpikken.’
De hele dag zat ik naast hem in de vrachtwagen, spullen inladen tot het nok vol zat en dan weer terug. De chauffeur was vrij dorstig. Slokken cola gleden zijn tuitende rode lippen te binnen. Drie liter gemengde suikerwater en kanker. Wat ik hoopte was onmenselijk en toch zag ik voor me dat deze man zou sterven aan diabetes of een hartaanval, want hij was geen goed mens in mijn ogen.
Maar was ik beter dan hij?
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (36)

Minoes&tuin
Minoes&tuin31 aug. 2020 - 10:27

Nee, je 'bent' niet beter dan hij!

Folkert2
Folkert231 aug. 2020 - 3:34

24 jaar, en dan voor het eerst in je leven een keer echt werken. Het zal wel schokkend zijn voor je. Heb je al een afspraak gemaakt bij de zielendoktor. Kan je je geliefde advocado latte nog wel ophalen voor sluitingstijd? Wat een tegenslag toch voor je, Als ik al niet 20 jaar werkte met nog 30 jaar te gaan zou ik bijna medelijden met je krijgen. Wat veel uitdagingen toch allemaal op je afkomen als je als 24jarige de arbeidsmarkt op gaat, onvoorstelbaar. Misschien had je je privilege eventjes kunnen checken, en dan eens met je collega een gesprek kunnen aanknopen.

Aart van de aap
Aart van de aap30 aug. 2020 - 20:53

Ben je niet wit, kom je uit een achterstandswijk, niet-hetero, geen man? Dan kom je niet in aanmerking voor een plekje op de apenrots Je snapt klassenstrijd niet, als normie zijnde. Ga je verdiepen in anarchisme of marxisme.... Het gaat over je positie in het kapitalisme. Heb je vastgoed ? Ben je een manager ? Heb je kapitaal, of werk je voor zij die kapitaal hebben ? Wees eens, voor eentje niet zo tergend naief.

1 Reactie
Aart van de aap
Aart van de aap31 aug. 2020 - 10:21

jezus Correctie Wees eens voor een keertje niet zo tergend naief ( ik maak spelfoutjes )

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 aug. 2020 - 7:27

Als ik naar het aantal BN-ers kijk dat niet hetero is dan zou ik toch niet willen beweren dat zij de apenrots niet bestegen en konden bestijgen, er geen plaats is/was voor hen.

1 Reactie
Aart van de aap
Aart van de aap31 aug. 2020 - 14:03

Ik ken heel veel homo's, die schatrijk zijn. En helemaal bovenaan de kapitalistische pikorde staan. Deze Florian slaat dus onzin uit, objectief gezien. Het klinkt woke, maar het is onzin. Verbale diarree, zou je kunnen zeggen.

Markzelluf
Markzelluf29 aug. 2020 - 12:05

Bijzonder: wel overwegen je huurbaas om huurverhoging te vragen, maar geen geld van je moeder willen aannemen. Bijzonder: klagen dat je geen plekje op de apenrots krijgt als je geen man bent, geen hetero en geen Nederlander. Kan natuurlijk, maar hij blijkt hetero, man en is vermoedelijk ook Nederlander en klaagt dat-ie ook achtergesteld wordt. Bijzonder: journalist en schrijver, maar hak, tak, mis.

1 Reactie
Markzelluf
Markzelluf29 aug. 2020 - 12:07

Excuses: autocorrectie maakte er huurverhoging van in plaats van -verlaging

Appel2
Appel229 aug. 2020 - 9:43

Hoe fris is het je negatieve vooroordelen te projecteren op groepen mensen op niets anders dan hun blanke huidskleur, mannelijke geslacht, etniciteit, en nationaliteit? Dat is in ieder geval en in iedere vorm gelijk kwalijk wanneer het andere huidskleuren, geslacht, etniciteit, of nationaliteit betreft.

Fredje3
Fredje329 aug. 2020 - 5:33

Het meest ironische is dat jouw opmerkingen over dat de apenrots alleen maar voor witte, heterofiele mannen is, eigenlijk hetzelfde is als de opmerking van de chauffeur die boos is op Polen en zwarten die zijn baan willen overnemen. Het ergste daarvan is dat mensen zoals jij dat zelf niet eens in de gaten hebben. Vaak worden er uit angst of frustratie dingen gezegd, maar zijn de daden daar niet naar en ik ben van mening dat weer eerder naar daden moeten kijken van mensen dan naar woorden moeten luisteren. Een mooi voorbeeld hierin is politiek. Als ik luister naar de woorden zijn ze allemaal aardig, maar als ik kijk naar de daden zijn het allemaal monsters. Laat dat een goede les zijn.

1 Reactie
Folkert2
Folkert230 aug. 2020 - 21:45

Inderdaad, de vrachtwagenchauffeur heeft ook geen plekje op de apenrots, maar maakt zich wel zorgen om zijn baan. Vanuit dat perspectief maakt die man rot opmerkingen maar is niet heel anders dan relschoppers in kanaleneiland die vanwege verveling gaan relschoppen. Maar nog begrijpt Florian niet dat het niet om identiteit moet gaan maar om klasse. Florian heeft met zijn 24 jaar nog bar weinig levenservaring. En met zijn huidige houding gaat er ook niets veranderen.

rhizoma
rhizoma29 aug. 2020 - 0:55

Niet te vergeten aanvulling op het lijstje 'vergeet de apenrots': -" Als je beoosten Amersfoort woont "

Jozias2
Jozias228 aug. 2020 - 21:40

“Ben je niet wit, kom je uit een achterstandswijk, ben je van een andere nationaliteit, niet-hetero, geen man?” Uit het artikel haal ik dat de schrijver een Nederlandse, blanke hetero man is en ouders heeft die geld kunnen en willen missen. Boodschap snap ik dus niet zo. Daarnaast zijn er inderdaad heel veel mensen die te leiden hebben onder de crisis. Maar volgens mij speelt daarbij vooral je beroep een grote rol. Werk je in de zorg, in de tuin, PostNL, in de supermarkt bij de overheid etc dan zit je relatief goed. Ben je flexwerker in een sector die geraakt wordt, in de horeca, theater of kledingzaak dan is het lastig. Wat heeft je Sexe, geaardheid, huidskleur of postcode daar mee te maken, uiteraard zijn er slachtoffers maar ik vraag me af of de analyse klopt

Pensionada2
Pensionada228 aug. 2020 - 19:43

Terwijl Brabant en Limburg carnaval vierden ging de rest van Nederland op wintersport in Italië en Oostenrijk en keerden terug met het virus. Niemand in Nederland stond toen stil bij Corona. Ik lag rond die tijd in het ziekenhuis en zelfs de artsen daar deden er een beetje lacherig over. Wel goed dat je installatie werk bent gaan doen omdat je met schrijven blijkbaar geen inkomen kon verdienen.

5 Reacties
Vrije Geluiden
Vrije Geluiden28 aug. 2020 - 22:04

Pensionada: "Ik lag rond die tijd in het ziekenhuis en zelfs de artsen daar deden er een beetje lacherig over." Ooit ben ik een bekende gaan ophalen die in Thailand zijn halve voet er af had gereden in een niet bestaande bocht, waardoor hij niet 1, maar 3 betonnen paaltjes had geraakt. Toen ik in het ziekenhuis aankwam was hij duidelijk onder de invloed van iets heel sterks en buitengewoon opgewekt vertelde hij me dat hij tot de ontdekking was gekomen dat hij een genie was. Soms duurt het geruime tijd voordat mensen na zo'n ervaring weer met beide benen op de grond staan.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden28 aug. 2020 - 22:27

Hij vroeg me trouwens of ik wat wiet kon scoren. Ik was daar nog nooit geweest, maar in Nederland zou ik ook gewoon een taxi instappen en "coffeeshop" zeggen, dus na het uitspreken van het toverwoord "ganja", zat ik al gauw in zo'n karretje, dat me door de buitenwijken van Surat Thani voerde. Bij het derde adres, ver van de stad in een landelijke omgeving, was het raak: vijftig Bath was de prijs. Dat was 3 gulden 50 destijds, dus ik zei heel dapper: Doe me maar voor 100. Tot mijn grote verbazing kwam hij daarop terug met een opgerolde krant vol met bijna 100 gram thai sticks van meer dan 30cm lengte, van een kwaliteit die je zelden tegenkomt. Dus misschien lag het daar wel aan. Ik herinner me nog wel dat die verpleegsters helemaal in paniek leken te zijn.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden28 aug. 2020 - 22:32

Moraal van het verhaal: Dope makes you see the sunny side of life.

Pensionada2
Pensionada229 aug. 2020 - 13:51

Vrije geluiden: suggereer je nu dat ik onder invloed was van verdovende middelen? Jammer dat jij in Thailand niet gepakt ben met die Wiet want dan waarin we een tijdje van jouw onzin verlost geweest.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden29 aug. 2020 - 19:42

Pensionada:"suggereer je nu dat ik onder invloed was van verdovende middelen?" Je zou er verbaasd van staan hoe vaak dat voorkomt in ziekenhuizen. En niet zelden -wat zeg ik..., meestal- van dat spul waar je verslaafd aan raakt. Maar gaat het nu beter met je? Of ben je nog steeds aan de "medicijnen"?

Luneau
Luneau28 aug. 2020 - 16:46

Corona toont inderdaad de ware aard van veel mensen. Nog niet zo lang geleden riepen de aanhangers van populistische politici nog "all lives matter" in reactie op de BLM demonstraties. Intussen hebben ze aangetoond dat "all lives matter" niet telt als je: 1. Asielzoeker bent, want dan mag je gerust verdrinken van hen (met als excuus: onze bejaarden en zorg hebben het geld harder nodig). 2. Bejaard of een medische risicogroep bent. Dan vinden ze u "dor hout" en willen ze zich niet een beetje aan u aanpassen (punt 1 is dan opeens niet belangrijk meer). 3. Zorgmedewerker bent. Ze vinden hun eigen pleziertjes belangrijker dan zorgen dat het zorgpersoneel niet onnodig belast wordt (ook niet is punt 1 opeens niet meer van belang). 4. Zwarte crimineel bent. Dan roepen ze dat het logisch is dat u van achteren doorzeefd wordt, want "misschien een geweer" en vinden ze u gevaarlijker dan een blanke die met zekerheid een geweer heeft en die 3 mensen neergeschoten heeft. Nadat ik jarenlang heb geprobeerd de mensen te begrijpen die op populistische politici stemmen, en er talloze artikelen over gelezen heb en met die stemmers gesproken heb, biedt corona het duidelijkste inzicht: egoïsme is de drijfveer. Iets anders kan ik er niet van maken, hoe graag ik altijd heb willen geloven dat die stemmers het diep van binnen toch ergens goed bedoelden.

3 Reacties
Pensionada2
Pensionada228 aug. 2020 - 20:07

Luneau: 1) Nederland heeft de laatste jaren tussen de 20 en 30 duizend asielzoekers opgenomen met een uitschieter in 2015 (toen 60 duizend asielzoekers). Dus je argument dat levens van asielzoekers er niet toe doen is onzin. 2) ik begrijp je commentaar hier niet. 3) ik begrijp je commentaar hier niet. 4) dit speelt in Amerika. Gelukkig niet hier in Nederland.

Zapata
Zapata28 aug. 2020 - 20:51

Egoïsme is inderdaad de belangrijkste drijfveer van heel veel mensen. De meeste mensen. Dat is niet zo vreemd want dat zit er al in sinds ons reptielenbrein. Dus je hoeft vaak niet zo diep te zoeken naar oorzaken, overtuigingen, overwegingen. Veelal is het gewoon plat egoïsme. De laatste 40 jaar aangewakkerd door individualisme, hedonisme en Neoliberalisme. Wat dat aangaat had Thatcher wel een punt. There aint such a thing as society. Nee, niet in hoe wij denken dat de maatschappij in elkaar zou zitten. Maar de noodzaak zou ons wel eens kunnen dwingen tot het vormen van een society. Want uiteindelijk leid survival of the fittest tot het overleven van een enkeling.

Luneau
Luneau29 aug. 2020 - 8:31

Pensionada, 1. Jij hebt het over Nederland. En de verdragen die de Nederlandse regering moet volgen. Ik heb het over wat populistische politici en hun volgers roeptoeteren. 2. en 3. Wat is hier onduidelijk aan? Populisten zeggen vaak dat ze tegen de opvang van asielzoekers zijn, omdat ze vinden dat onze zorg en bejaarden tekort komen. Maar als puntje bij paaltje komt, laten ze uit egoïsme de zorg en bejaarden vallen. Hun hele argument is dus nergens op gebaseerd: "all lives matter" menen ze niet, want ze willen asielzoekers laten verdrinken vanwege zorg en bejaarden, maar die bejaarden en zorg willen ze niet redden door rekening met ze te houden. 4. De gebeurtenis zelf speelt in Amerika. De meningen erover spelen echter ook in Nederland. En dan blijken er veel populisten te zijn die het goedpraten dat Blake 7x van achteren is beschoten en die Rittenhouse verdedigen.

Petra Privacy
Petra Privacy28 aug. 2020 - 14:46

Een herkenbaar verhaal omdat ik al 30 jaar in het sociale domein werk. Maar ook door mijn inzet als kaderlid voor de beweging van sociale en positieve mensen. Met als dossier sociale zaken, maar ook duurzaam wonen en leven. Dus dagelijks hoor ik verhalen van mensen die last hebben van het regeringsbeleid. Er is ook een groep mensen die niet meer wachten op de overheid. Die zelf en samen het leven organiseren en vaak de keuze maken voor een sober en simpel bestaan. Dit omdat je bezit en status toch niet mee kan nemen bij het overlijden. Dat zijn wel actieve mensen, die zelfstandig op zoek gaan medestanders. Zoals ecologische mensen die beseffen dat er genoeg is op de wereld om van te kunnen leven. Dat besef is een lastige verandering, maar de mogelijkheden zijn vele malen meer dan mensen merken. Er zijn ook in Nederland steeds meer mensen die betere keuzes willen maken. Zelf heb ik altijd al een ander plan gehad. Want het dagelijkse bestaan als realiteit, kan zomaar een dreun krijgen. En dus zijn slimme mensen ook bezig met het volgende plan, waarmee ze verder kunnen als het nodig is. Ze leven vanuit verbinding met hun medemens, meanderen mee het bestaan en als het leven om een flinke keuze vraagt, dan is er al een plan voor een nieuwe ronde met nieuwe kansen. Dat plan geef ik veel en vaak aandacht. Ik ontmoet overal positieve mensen, sociaal, actief maar vooral betrokken en nieuwsgierig. Wat heb ik nodig en waar word ik blij van? Wat is de verbinding van het eerste en het tweede plan? Zomaar overstappen gaat vaak niet. Maar een eerste stap is altijd een begin. En op vrijdagmiddag kan je voorlopig nog terecht bij Omslag in Eindhoven. Ze verbinden alle mensen die een leuke manier van leven willen.

Fedor Boersma
Fedor Boersma28 aug. 2020 - 13:16

Nog een observatie over dit intrigerende stuk. Carnaval. Inderdaad, daar begon het bij ons. Maar toen wist niemand nog het naadje van de kous. Nu wel, en nu zijn het de steden, nu zijn het studenten en jongeren die niks meer mogen maar toch veel doen. Carnaval ? Carnaval wordt geschrapt komend jaar. Want nu weten ze in Brabant wel iets.

3 Reacties
RaymondenJoop
RaymondenJoop28 aug. 2020 - 18:05

Maar toen wist niemand nog het naadje van de kous --- Men was arrogant en verschrikkelijk naïef, da's wat anders

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 aug. 2020 - 6:00

RaymondenJoop Het was al lang voor carnaval in Brabant! Sommige mensen willen gewoon niet weten blijkbaar. Die vinden het leuker als ze met de vinger naar bepaalde groepen kunnen wijzen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 aug. 2020 - 16:04

Patient zero deed het virus op tijdens bezoek aan een beurs in Milaan. Dat was eind februari. Maar uiteraard kunnen eerdere besmettingen onder de radar zijn gebleven.

Max6
Max628 aug. 2020 - 13:09

Maar... de schrijver is wit, hetero, man, ouders met geld. Ik snap echt de strekking van deze column niet (zeker niet in relatie met de start). Wel positief dat je gewoon aan het werk bent... voor de rest een erg negatief verhaal.

1 Reactie
ton14024
ton1402428 aug. 2020 - 17:56

pepernoten

Fedor Boersma
Fedor Boersma28 aug. 2020 - 13:02

Dit stuk intrigeert me. “ Ben je geen man dan krijg je geen plekje op de apenrots.” Dit is een uitspraak waarop sowieso uitzonderingen gelden lijkt mij. Ik vind het daarom een nogal ongenuanceerde uitspraak. Er zijn apenrotsen met een vrouw op de top. Ook in ons land. Toch ?

Paul250371
Paul25037128 aug. 2020 - 12:59

Mooi inzicht in de gevolge, de misère van een zwaar verrechtst Nederland.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin29 aug. 2020 - 10:06

En dat kun jij allemaal aan de reactie van een persoon aflezen? Knap.

tomaatnet
tomaatnet31 aug. 2020 - 18:06

Zie ook www.rijnlandmodel.jouwweb

Zwerfstein
Zwerfstein28 aug. 2020 - 12:56

- denk dat er genoeg mensen van jouw leeftijd zijn die nog wat financiële hulp van hun ouders krijgen, niet iets om je voor te schamen - dat mensen met een boog om je heen lopen is dus vanwege de corona 1,5 m afstand begrijp ik, die mensen weten natuurlijk jouw situatie niet en de meesten zal het een worst wezen - ik begrijp dat je binnen twee maanden jezelf hebt omgeschoold tot installateur? Zijn er niet veel die dat je nadoen denk ik, respect - die chauffeur is een lul en ja, je mag wat mij betreft keihard in zijn oor brullen: ik ben beter dan jij, sukkel!

Fedor Boersma
Fedor Boersma28 aug. 2020 - 11:52

Wat een zwartgalligheid. Hier word ik niet vrolijk van en het weer is ook al niet om over naar huis te schrijven